Uusimmat

Epic Mickey – ensikosketuksessa Disneyn arkistoista ammentava seikkailu

07.10.2010 13:30 Jukka O. Kauppinen

Mikki Hiiri on maailman tunnetuimpia hahmoja, puhuttiin sitten todellisista tai mielikuvitushahmoista. Nykypäivän Mikki on kuitenkin hahmona paljon tylsempi ja mauttomampi kuin alkuperäinen isokorvainen, isoihin kenkiin ja shortseihin pukeutunut säheltäjä ja koomikko.

Disneyn tuottama Epic Mickey -peli onkin herättänyt suurta huomiota monesta syystä. Ei vähiten siksi, että peli ammentaa kaksin käsin Disneyn suuresta historiallisesta arkistosta, rakentaen klassisista aineksista seikkailun, jonka päähenkilö on 30-luvun hauskin ja ilmeikkäin Mikki. Hartaasti odotettu peli osoittautui ensitestissämme juuri niin upeaksi kuin uskalsimme toivoa.

Vaikka Disneyn tuottama peli kertoo Mikki Hiirestä, ei Epic Mickey ole lastenpeli. Paikoitellen se on jopa hämmästyttävän synkkä ja ahdistava. Tummat värit, hirviöt ja ahdistava musiikki luovat ilmapiiriä, joka on täydellinen vastakohta Disneyn nykyaikaiselle kaikkien suuhun sopivalle pullamössölle. Tätä en osannut odottaa, en edes etukäteishuhuista ja kuulumista huolimatta.

Samalla Epic Mickey on peli, joka avautuu kaikkein parhaimmin aikuiselle ja vanhemmalle pelaajalle. Se on näet täynnä viitteitä Disneyn klassisiin tuotantoihin ja muihin menneen ajan teoksiin. Voisin kuvitella, että monet näistä menevät nuoremmilta pelaajilta täysin ohi tai että ne vain ohitetaan ymmärtämättä viitekehystä. Samalla vieressä katsova isukki hytkyy nojatuolissaan tyytyväisenä ja muistelee, miten tämäkin elokuva aikoinaan katseltiin navetan vintillä kasetilta virvatulten valossa.

Pitkä taustatarina

Epic Mickeyn alkuperäiseen ideaan olisi itse asiassa hyvinkin kiintoisaa tutustua. Se näet ideoitiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 2004, mutta pakasta puuttui kaksi hyvin tärkeää korttia. Ensinnäkin Mikki Hiiri tarvitsi vastapainoksi erään aivan erityisen hahmon, nimittäin Oswaldin, onnekkaan pupun.

Oswald the Lucky Rabbit oli eräs Walt Disneyn varhaisimmista piirroshahmoista. Sen luontivaihe oli Waltille kuitenkin tärkeä läksy, sillä hän ei omistanut hahmon oikeuksia. Oswald oli Universal Studiosin hallinnassa, joten kun Universalin ja Disneyn sukset menivät ristiin joutui Walt vilkuttamaan hahmolleen hyvästit. Disney teki loppujen lopuksi ”vain” 26 Oswald-animaatiota, viimeisen vuonna 1929. Oswald-animaatioita tehtiin sittemmin kaikkiaan 192 kappaletta, joista viimeinen 1943. Sen jälkeen Oswald yksinkertaisesti painui unohduksiin.

Oswaldin jälkeen ja läksynsä oppineena Disney loi uuden sankarin, erään suurikorvaisen ja sympaattisen hiiren. Ja tällä kertaa hän varmisti, että omisti kaikki hahmonsa oikeudet. Tästä syntyi Disneyn viihde-imperiumi.

Epic Mickey -pelin idean keksimisen myötä Oswaldille oli kuitenkin taas tarvetta. Disney-yhtiö uskoi ideaan niin vahvasti. että hankki hahmon oikeudet takaisin itselleen. Nyt Disney tarvitsi vain projektille oikean vetäjän. Hyvän tiimin ja visionäärin, joka ymmärtää pelien päälle ja kykenee hyödyntämään Disneyn arkistoja.

Tämä mies oli Warren Spector, joka Junction Point -studioineen aloitti Epic Mickeyn työstämisen vuonna 2007.

Kuten näkyy, Epic Mickeyn taustatarina on jokseenkin pitkä ja kumpuileva. Tämä yksi ainoa peli yhdistää 83 vuoden verran Disneyn historiaa, minkä ohessa itse peliäkin on työstetty neljän vuoden verran. Panostus on  valtaisa. Peliä uskaltaakin kutsua yhtään liioittelematta melkoiseksi uhkapeliksi, sillä sen julkaisu yksinomaan Wiillä kuulostaa oudohkolta. Alkujaanhan peliä suunniteltiin niin PC:lle kuin isommillekin konsoleille, mutta sitten Wii vain vei voiton.

Villi, häikäisevä idea

Epic Mickey. Mikki Hiiri. Oswald, onnekas pupu. Disneyn historiaa vuosikymmenien verran. Warren Spector. Mistä tässä oikein on kyse?

Kuten voitte varmaan kuvitella, on viihdemaailman historia täynnä unohdettuja kuuluisuuksia. Asioita, paikkoja ja hahmoja, joita kukaan ei enää muista. Kuten Oswald.  

Epic Mickeyssä nämä unohdetut asiat ovat kadonneet omaan maailmaansa, joka on kuin unohdettujen hautausmaa. Paikka jossa nämä kadotetut raukat elävät kurjaa elämäänsä, kenenkään muistamatta.

Sitten tulee Mikki Hiiri, joka pöljyyttään astelee taikapeilin läpi tähän unohdettujen maailmaan ja sählää taikamaalien kanssa luoden hirviön. Mikki karkaa takaisin kotiinsa mutta hirviö jää – ja se aloittaa unohdettujen maailman tuhoamisen. Vääristämisen. Pilaamisen.

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Ja sitten Mikki joutuu palaamaan keskelle luomaansa sotkua ja vastaamaan tekosistaan. Tänä aikana Oswald on tullut hulluksi kaikesta kokemastaan kauheudesta ja kaiken kukkuraksi katkeroitunut Mikille. Nyt Oswald haluaa tuhota Mikin ja saada hänen kuuluisuutensa itselleen….

Tarinallisesti voin vain nostaa hattua näin huimalle idealle, sillä Disneyn vanhoissa arkistoissa todellakin riittää unohdettuja elokuvia, hahmoja ja paikkoja. Peli ei siltikään ratsasta pelkillä unohdetuilla aarteilla, sillä tuskinpa moiset jaksaisivat montaakaan kiinnostaa.

Epic Mickeyn nerokkuus onkin ennen kaikkea siinä, miten se yhdistää näitä unohdettuja herkkuja paremmin muistettuihin klassikoihin, luoden pelin joka on huikea sekoitus vanhaa ja vielä vanhempaa; outoa, unohdettua ja tuttua.

Tasoloikkaa monella deellä

Käytännössä Epic Mickey on toiminnallinen tasoloikka, jossa liikutaan sekä modernimmissa 3D-ympäristöissä että uskomattoman upeissa 2D-retromaisemissa. 3D-kentillä pelaaminen on mallikasta kolmiulotteista seikkailemista, jossa pelaaja voi pyöritellä kameraa Mikin ympärillä, selvittää kentillä vastaantulevia ongelmia ja kamppailla vastustajien kanssa.

Veikeänä ideana peli ei kuitenkaan ole mitenkään väkivaltainen. Aseita ei käytetä, vaan Mikin työkalu on maaliruisku, maaginen pensseli jolla hän voi maalata kenttiä tai putsata niistä maalit. Niin… Mikin työkaluja ovat maali ja ohennin. Maalilla voit luoda kentille vaikkapa kulkureittejä tai maalata vihamielisistä olennoista kavereitasi. Tinnerillä voit vaikkapa pestä esteet ja vastustajat näkyvistäsi. Maalia ja ohenninta käytetään vekkulin monipuolisesti, joten vastaantulevat ongelmat ja niiden ratkontatavat ovatkin mukavalla tavalla erilaisia kuin toimintapeleissä tai tasoloikissa yleensä.

Ja ne 2D-osiot. Voi pojat. Pelin 40 3D-kentän lisänä on 40 2D-tasoloikkakenttää, jotka ovat äimistyttävän upeita, ainakin näin vanhojen Disney-piirrettyjen fanin mielestä. Kenttien tyyli, rakenne ja inspiraatio on haettu suoraan vanhoista Disney-piirretyistä. Lisäksi ne ovat – töttöröö – mustavalkoisia. Lystit ideat ja villi kenttäsuunnittelu tekevät 2D-kentistä huikean nautinnollisia elämyksiä. Pakko sanoa, että hymy oli leveällä koko ajan näitä testaillessani.

Epic Mickey nousikin heti ensimmäisellä pelikerralla korkealle omalla odotuslistallani. Upea ja omaperäinen idea yhdistyy tyylikkääseen ja tavallisesta poikkeavaan toteutukseen, ja luulenpa tarinan tuottavan monia ihastuksen, ilon ja ehkäpä myös tärisyttävien tunteiden hetkiä. Harva peli tarjoaa näin monimuotoista ja kattavaa matkaa muistojen arkistoon.

Epic Mickey julkaistaan 26.11.2010.

 

Tekijä: Junction Point Studios
Julkaisija: Disney
Testattu: Wii
Tulossa: Wii (26.11.2010)
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://disney.go.com/mickey/#/video_games/disney_epic_mickey
Jukka O. Kauppinen

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Lue myös

Kohta me kaikki heilutaan telkkarin edessä! – kolumni

Lopunperä 1: Lopunperän tarinat on tarina suomipelistä, joka ei koskaan kuoriutunut

Mindflex – pelaamista ajatuksen voimalla

Playstation Move -julkaisupelit eDomen testissä

PlayStationin 15 vuotta – kohokohdat vuosi vuodelta

Tron: Evolution – valopyörät ovat taas in

WiiWare-pelit testissä – mitä kuuluu Wiin latausrintamalle