Uusimmat

eSDomen suuri energiajuomakatsaus

01.04.2013 15:30 Muropaketin toimitus

Pelaaminen on rankkaa puuhaa, ja riittävästä energian saannista on pelisessioiden aikana pidettävä huolta. Kylmien pizzojen tai muiden eväiden syöminen pelatessa voi kuitenkaan osoittautua ongelmalliseksi: pureskelu voi viedä keskittymisen peliin, ruoka sottaa ja sitä on pidettävä käsissä.

Näiden ja monien muiden syiden vuoksi verkkopelipiireissä onkin suosittu erilaisia energiajuomia. Osana uuden imagon lanseeraamista eSDome päättikin katsastaa, mitä peliväen suosimat energiajuomat itseasiassa sisältävät ja minkä hintaisia ne ovat. Vyötärönseudustaan tarkoille pelaajillekin kauppojen valikoimista löytyy järkeviä vaihtoehtoja, jos tavoitteena on vain saada energiajuomista niiden sisältämää kofeiinia.

Ensin yleisluontoista taustatietoa.  Ihmisten vuorokaudessa tarvitsema energia ja ravinnon energiansisältö ilmaistaan yleensä kilojouleina tai kilokaloreina. Näistä joule on uudempi energian määritelmä, mutta yleisesti ottaen kilokaloreista puhuminen on vakiintuneempaa. Yksi kalori on 4,1868 joulea. Yksinkertaisuuden vuoksi tässä artikkelissa puhutaan jatkossa kilokaloreista. 11-15 vuotiaiden poikien energiantarve vuorokaudessa on noin 2400 kcal, aikuisen ihmisen energiantarve on aktiivisuudesta ja sukupuolesta riippuen noin 2000-2500 kcal.

Yleisesti ottaen energiajuomia juodaan kuitenkin niiden sisältämän piristävän aineen, kofeiinin (1,3,7-trityyliksantiini) vuoksi. Kofeiini on maailman laajimmin käytetty keskushermostoa ja aineenvaihduntaa kiihottava aine. Kofeiinin jonkinasteisena standardimittana voidaan pitää 100mg annosta. Tämän määrän saa keskimäärin kolmesta desistä energijuomaa, yhdestä 1,25dl kahvikupista tai kofeiinitabletista. Normaalissa kolajuomatölkissä on noin 42mg kofeiinia, eli niihin suhteutettuna energiajuomien kofeiinipitoisuus on noin 2,5-kertainen.

Kuten pian nähtävässä vertailussa huomaamme, on energiajuomien kofeiinisisällöt pidetty suhteellisen standardina, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kun katsomme yllä olevia vertailumittoja, voi energiajuomien syyllistäminen tuntua hassulta: kolme kahvikupillista sisältää saman verran kofeiinia kuin litra energiajuomaa, joten energiajuomaa joutuu juomaan melkoisesti keskimääräisen virastoduunarin kahvinkulutukseen verrattuna.

Lisäksi energiajuomat sisältävät tauriinia. Se on ihmiskehossa luontaisesti esiintyvä aminohappo. Sitä on energiajuomissa vakiintuneesti noin 4 grammaa litrassa, kun ihmiskehossa sitä on keskimäärin gramma per painokilo. Tauriini ei varsinaisesti ole piristävä aine: se vaikuttaa keskushermostossa ainakin hormonien eritykseen, kivuntuntoon ja elimistön lämmönsäätelyyn.

Tauriinille ja kofeiinille ei ole asetettu virallisia saantisuosituksia, mutta ne eivät mylskään ole ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Tauriinia ihminen saa ravinnosta yleisesti, mutta nämä määrät jäävät noin 100mg:aan vuorokaudessa.

Lisäksi energiajuomat sisältävät tiettyjä B-vitamiineja, joita niihin on lisätty tukemaan niiden piristävää vaikutusta. Yleisimpiä ovat B2, B6- ja B12-vitamiinit.

Nyt pärisee?

Katsastimme testiä varten läpi lähimarketeista sekä tuttuja ja kuuluisia energiajuomaklassikoita että uusia haastajia. Eri merkkejä on hyllyssä tätä nykyä kymmenittäin, ja makuerojen lisäksi asiantunteva ostaja kiinnittääkin huomiota lähinnä hintaan sekä kofeiini- ja energiasisältöihin. Hinnat ovat suuntaa antavia muissa paitsi ES:ssä, ymmärrettävistä syistä.

 

Teho

Energiaa/dl: 54kcal

Kofeiinia/dl: 32mg

Litrahinta: 4. 4,50-5e

Huomioita: Olvin tuote, joka on lanseerattu myös energiapatukoihin, poretabletteihin ja juomatiivisteisiin. Suhteessa suuri energiasisältö.

 

Super Teho

Energiaa/dl: 50kcal

Kofeiinia/dl: 42mg

Litrahinta: ~5e

Huomioita: Lupaa 30% enemmän kofeiinia ja sitä myös tarjoaa. Hintansa, energiasisältönsä ja kofeiinimääränsä puolesta perus-Tehoa fiksumpi ostos. Harvassa tuotteessa näin paljon kofeiinia.

 

Red Bull

Energiaa/dl: 45kcal

Kofeiinia/dl: 32mg

Litrahinta: 6-7e

Huomioita: Kansainvälisesti tunnettu ja hyvin lanseerattu merkki, antaa siivet ja ajaa formuloissa. Reissaajat tunnistanevat myös kirjainyhdistelmän RBV (Red Bull Vodka), joka yleensä tosin sisältää jotain aivan muuta kuin Red Bullia. Kallista.

 

Red Bull Sugarfree

Energiaa/dl: 3kcal

Kofeiinia/dl: 32mg

Litrahinta: 6-7e

Huomioita: Red Bullin sokeriton versio, eli käytännössä kaloriton. Sopii karppaajille ja linjoistaan huolehtiville e-atleeteille.

 

Battery

Energiaa/dl: 50kcal

Kofeiinia/dl: 32mg

Litrahinta: 6-7e

Huomioita: Se toinen kotimainen, joka on lyönyt itsensä läpi paremmin. Erityisesti lantrinkina. Kukapa ei olisi kuullut jekkubatterystä tai kossubatterystä? Hintansa puolesta kilapilee kalleudessa Red Bullin kanssa.

 

Battery Sugarfree

Energiaa/dl: 5kcal

Kofeiinia/dl: 32mg

Litrahinta: 6-7e

Huomioita: Sokeriton ja kaloriton kotimainen. Ei enempää, ei vähempää.

 

Monster Rehab

Energiaa/dl: 10kcal

Kofeiinia/dl: 32mg

Litrahinta: n. 4e

Huomioita: Kofeiinin on yleisesti ottaen todettu parantavan urheilusuorituksia, ja erityisesti Monster-firma on lanseerannut itseään urheiluteemalla. Oma eSports-tiimi ja kotisivujen urheilupainotus ovat tästä hyviä esimerkkejä. rehab on juoma, johon on lisätty urheilusuorituksesta palautumista edistäviä suoloja kuten magnesiumia. Juoma ei myöskään  lohkaise krea-kolilta ja salijauhoilta liian suurta osaa vuorokauden energiabudjetista.

 

Monster Lo Carb

Energiaa/dl: 9kcal

Kofeiinia/dl: 29mg

Litrahinta: n. 4e

Huomioita: desissä 2,4 grammaa hiilihydraatteja, joista vain 1,4g sokerista. Käytännössä samaa kamaa kuin Rehab ilman magnesiumia ja kavereita. Keskimääräistä pienempi määrä kofeiinia.

 

Monster X-presso Hammer

Energiaa/dl: 45kcal

Kofeiinia/dl: Tölkissä lukee: ”korkea”, ks. Huomioita. (96mg)

Litrahinta: n. 6,5e

Huomioita: Tölkki tai Monsterin sivut eivät halunneet ilmoittaa kuinka paljon kahvin makuisessa juomassa on kofeiinia. Nettilähteistä 2,75dl:n tölkille määräksi paljastui kuitenkin 220mg. Saman kokoisessa Red Bull-tölkissä kofeiinia on 80mg, joten käytännössä puhutaan siis kolminkertaisesta määrästä.

 

Euroshopper Energy Drink

Energiaa/dl: 49kcal

Kofeiinia/dl: 32mg

Litrahinta: 1,88e

Huomioita: Karuun tölkkiin piilotettu ”eeässä” kilpailee myyntivalteista tärkeimmällä, eli hinnalla. Keskimäärin puolet tai kolmasosa kilpailijoiden hinnasta on tarjous, josta voi olla vaikea kieltäytyä. Energian ja kofeiinin suhteen pysytään kuitenkin mediaanilla. Pärisee.

 

Mitä johtopäätöksiä vertailun perusteella voi tehdä? Ainakin sen, että energiajuomavalmistajat haluavat pysytellä tiukasti helposti mitattavissa kofeiinimäärissä, vaikkei juomia nyt erityisen vahvoina voikaan pitää. Suurimmat erot löytyvät erikoisjuomien lisätyistä ainesosista ja makuaineista, joilla krapula-aamua edeltävistä tapahtumista muistuttavaan makuun ja joidenkin mielestä aineenvaihdunnan nestemäiseen jälkituotokseen viittaavaan väriin saadaan mukavaa vaihtelua. Mikäli kikkailuista ei välitä, energiajuomien valintaan vaikuttavat hinnan lisäksi mielikuvat, henkilökohtaiset mieltymykset ja valitettavasti myös saatavuus. ES:ää on turha hakea muualta kuin K-kaupoista, ja monissa paikoissa valikoima rajoittuu tunnetuimpiin (ja kalleimpiin) merkkeihin.