Uusimmat

Fable Legends –ensikosketus – ole pahis, mätki kavereitasi

12.09.2013 20:23 Jukka O. Kauppinen

Lionhead Studios on tehnyt pitkän urakan Fable-pelien parissa. Peter Molyneuxin visioihin ja unelmiin pohjautunut seikkailupelien sarja on kuitenkin mennyt viimeisimmissä osissaan aika lailla ailahteleviin suuntiin. Värikäs, ihana fantasiapelisarja kun on muuttunut toisaalta sekä synkempisävyisemmäksi, että karannut harhateille seikkailujuuristaan. Fable Legends kuitenkin lupailee suunnanmuutosta. Ainakin osittaista.

Ja hyvä niin. Siinä missä pää-Fablet ovat olleet pääasiassa vähintään kivoja, välistä upeitakin seikkailuja, niin spinoffeista Fable Heroes oli ihan kiva latauspeli, mutta ei kuitenkaan erityisen hyvä tai pitkäkestoinen. Fable: The Journey oli puolestaan kaikilla mittareilla peli, jota ei olisi tarvinnut – tai pikemminkin pitänyt – julkaista. Se oli virhe, kaikilla mittareilla hirveä virhe.

Fablen suunnanmuutos tapahtuu ilahduttavaan suuntaan, joskin ainakin toistaiseksi olemme vielä epätietoisia siitä kuinka tämä ihan täsmällisesti ottaen tapahtuu. Pelissä on kuitenkin ainakin jonkin verran enemmän roolipeliaineksia, ja ehkäpä vieläkin enemmän online-moninpelijuttuja.

”Legends ei ole morppi, mutta online-pelattava Fable-seikkailu kuitenkin – ja todellinen seuraavan sukupolven roolipeli”; pelin ohjaaja David Eckelberry kertoo.

”Juuri Fable-pelit houkuttelivat minut Lionheadille”, herra kehuu lisää ja aloittaa sitten peliesittelyn.

”Tässä meillä on varhainen versio siitä, mitä tuleman pitää”, herra jatkaa ja varoittaa, että näkemämme on silti yhä vain prototyyppi. Ei edes pelin alpha-versio, vaan hyvin varhainen raakile.

Ja tietenkin: ”Haluamme tehdä parhaan Fablen ikinä!”

Noh, hypesanoja tai ei, kyllä se näytti ja kuulosti kivalta. Myös idealtaan. Peli kun palaa ajassa reilusti taaksepäin ja suuntaa Albionin maailman muinaisiin legendoihin. Asiat, jotka olivat muissa Fableissa kansantaruja ja legendoja, ovatkin nyt ihan täyttä totta. Tosin eivät sentään ihan kaikki, sillä onhan Albionissa historiaa vielä kauemmaskin. Mutta ei nyt ihan kaikkea kerralla, vai mitä?

Aikakautta kuvaillaan synkäksi ja mysteeriseksi, ja vaikka ajassa onkin menty taaksepäin, on maailma täynnä vieläkin vanhempia muinaisia raunioita. Tähän aikaan ihmiset ovat vielä jokseenkin sivuroolissa suuressa maailmankuvassa. He eivät ole mikään valtiasrotu, vaikka nousukkaita ovatkin. Ihmiset piileskelevät suojaisissa kylissään, joista ei noin vain uskaltaudutakaan ulos. Mutta ne jotka uskaltautuvat, he ovat tietenkin suuria sankareja. Oikein rohkelikkoja. Niitä, joista legendoja taotaan.

Eräs pelimaailman tärkeimmistä tukikohdista on Brightwatchin kaupunki, joka on täynnä jos jonkinlaisia tarinoita. Siellä on eeppisiä hahmoja, traagisia tarinoita ja tehtäviä, joiden parissa voi niin hullutella kuin nauttia kunnon seikkailullisista elämyksistäkin.

Ole pahis! Jos haluat!

Lähtökohtaisesti pelissä näyttäisi olevan neljä eri päähenkilöä, joita voi käyttää ainakin moninpelissä. Esittelyssä ei mainittu ovatko hahmot käytettävissä myös yksinpeliseikkailussa, mutta voisihan niin ainakin kuvitella. Hahmot ovat luonnollisesti hyvin erityylisiä, eivätkä erot rajoitu vain hahmojen rooleihin, vaan myös persoonallisuudet on rakennettu perusteellisen erilaisiksi. Hauskin ja surkuhupaisin tyypeistä on se oikein komean, perinteisen ja mahdottoman itsekeskeisen, liikoja kuvittelevan romanttisen sankarin perikuva. Hei prinsessat, täältä tullaan!

Tämän vastapainona on tietenkin äärimmäinen vastakkaisuus – kunnon väkevä feministinen naissoturi, joka antaa köriläille turpiin vaikka pikkusormellaan. Muita hemmoja ovat jäätaikuritar ja varsijousensa kanssa mesoava apuri.

Yksinpeliseikkailuun ei tällä erää päästy perehtymään, joten en osaa sanoa onko tarjolla myös perinteisemmän Fablen kaltaista seikkailtavaa, vai onko koko peli sankariporukan touhukasta toimintaseikkailua örkkien täyttämillä kentillä. Mutta tsekataanpa sitä moninpeliä ensin, sillä siinä vaikutti olevan lupausta! Sillä! Pelissä on kikka!

Siinä missä neljä pelaajaa voi seikkailla toiminnallisissa hack’n’slash-tehtävissä co-oppina, voi viides pelaaja olla pahis.

Pahis! Kyllä! Parasta!

Legendsissä on moninpelattava kamppailupuoli, jota voi pelata yksinkin tekoälykaverien kanssa, mutta parhaimmillaan meininki lienee neljän kaverin kanssa. Vastassa on pääpahiksen johtamia örkkejä ja otuksia, jotka pelaajan pitäisi nujertaa. Jos pääpahis on ihmisen kontrollissa, niin tämä voi asetella ennen taistelun alkua kentälle örkkejään  ja otuksiaan haluamallaan tavalla, minkä jälkeen otukset ohjataan sankaritiimin niskaan ja yritetään tehdä kivoja – tai siis kauheita – ansoja. Olkoon pimeyden voimat kanssasi!

Pahis voi tyytyä halutessaan joko vain alkuasetelman tekemiseen, tai taistella aktiivisemminkin örkkejä ohjaten, joko suoraan padilla tai sitten SmartGlassin kautta tabletilla.

Tämä hyvikset vs pahis –kamppailu tuntuu sekoittavan kivalla tavalla niin toimintaa kuin taktikointiakin, jossa yllätykset vaanivat joka kulman takana. Etenkin jos vastassa on oikein kieroileva taktikko, joka osaa pelata sankarien odotuksilla ja johdattaa näitä kunnon ansoihin, niin oi joi!

Tätä toimintaa ehätettiin esitellä pelidemolla, jossa neljän sankarin ryhmä kävi ottamassa mittaa örmölaumasta pääpahiksineen. Isometrisesti kuvatussa matsissa naistaikuri kiipesi korkeille paikoille ryöpsyttämään jäämagiaansa vihollisten niskaan, toinen taas kierteli rohmuamassa kentältä loottia samalla kun kaksi muuta tyyppiä joutuivat kantamaan vastuun lähitaistelusta. Reilu meininki. Pikkuörnöjen kaatumisen jälkeen luolasta tulee vielä oikein helvetin iso örkki, joka ensin kettuilee pelaajille ja aloittaa sitten isolla nuijalla mätkimisen. Pahispelaaja ohjaa tässä vaiheessa suoraan peikkoa ja vaikka sankarit ottavatkin kunnolla köniin, saavat he peikon lopulta kumoon ja keräävät taskuihinsa kilokaupalla kultaa ja expaa.

Xbox Onelle kehitettävä Fable Legends vaikutti olemukseltaan ihan rehellisen fablemaiselta. Kevyeltä, iloiselta peliltä, jossa on mukana myös ripaus synkempiä sävyjä. Tummemmatkaan fiilikset eivät kuitenkaan mene lähellekään Fable III:n synkkyyttä. Mutta nähtäväksi jää millaista yksinpeliä ja seikkailtavaa teos tulee tarjoamaan taistelusysteemin ja moninpelin lisäksi. Toivon mukaan siitä kuullaan vielä runsaasti lisää.

 

David Eckelberry kertoo Fable Legendsistä, sen tarinasta ja pelimaailman historiasta:

 

 

Fable Legends

Tekijä: Lionhead Studios

Julkaisija: Microsoft

Tulossa: Xbox One

Pelaajia: 1, 2-5

Pelin kotisivu:

Teksti: Jukka O. Kauppinen

Videoeditointi: Teemu Viemerö

 

Lisää aiheesta

Fable III (PC, Xbox 360)

Fable II (360) 

Fable: The Lost Chapters (pc)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 5) 

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi 

Lue myös

Assassin’s Creed IV Black Flag –haastattelu – Karibiaa tutkimassa (1+2)

Grand Theft Auto V –ensikosketus – viivaa, viinaa ja aseita (osa 2)

Matkailua pelialalla – sarjakuva sekoittaa totta ja tarua, itkettää ja naurattaa

Thrustmaster GPX LightBack Ferrari F1 Edition – värikäs PC/Xbox-padi

Tom Clandy’s End War Online –ensikosketus – teknomaailmansota riisuttiin äärimmilleen

 World of Tanks Xbox 360 –ensikosketus – sujuvaa paditankkisotaa