UUSIMMAT

Far Cry Instincts tuo pc:n komean toimintaseikkailun Xboxille

03.03.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Far Cry oli vuoden 2004 kovimpia tapauksia pc-toimintapelirintamalla. Sen visuaalinen tykitys, huikean avoimet kentät ja pelaamisen vapaus nostavat pelin ansaitusti kärkikolmikkoon, kun listataan männä vuoden parhaita toimintapelejä. Miten tämä herkku siirtyy Xboxille, siinäpä kysymys.

Far Cryn pc-version suurimpia vahvuuksia olivat hämmästyttävän pitkät näköetäisyydet ja monipuolinen asevalikoima. Selvittäessään kummallisen, aseistettuja vartijoita vilisevän saariston arvoitusta pelaaja joutui taistelemaan henkensä edestä niin käsirysyssä kuin äärimmäisen pitkien matkojen päästä. Mikä sen nautinnollisempaa kuin sihdata näkymättömänä pusikosta kaukana olevaa vartijaa kiikarikiväärillä – ja päästää taas yksi paha jätkä vaivoistaan.

Pitkät näköetäisyydet eivät kuitenkaan tulleet ilmaiseksi. Far Cry kyykytti mielellään tehokkaimpiakin pc-koneita. Saadaanko tämä elementti mahdutettua myös konsolille? Kysymykseen vastaa Far Cryn pääsuunnittelija Jeff Hattem.

– Ehdottomasti. Far Cryn vahvuus on juuri se, että pelaaja voi haistella myös raikasta ilmaa ummehtuneilla kapeilla käytävillä ryömimisen sijaan. Järkyttävän suuret ympäristöt ja kookospalmut trooppisessa ympäristössä tarjoavat tervetulleen vaihtoehdon perinteisille fps-toimintapeleille.

– Kentät ovat yhtä massiivisia ja kauniita kuin pc-versiossakin, kooltaan useita neliökilometrejä. Miten saimme sen mahdolliseksi konsolilla? No, sanotaan niin, että se vaati verta, hikeä ja kyyneleitä – ja todella taitavia ohjelmoijia.

– Tärkeimpiä päämääriämme pelin suunnittelussa oli varmistaa, että pelaajat näkevät maisemat kokonaisuudessaan, kaikessa koreudessaan. Pc-version tapaan pelaajilla on käytössään laaja valikoima erilaisia työkaluja, joilla he voivat selvitä vastaan tulevista haasteista. Olemme jopa lisänneet peliin uusia kulkuneuvoja ja aseita, kuten myös mahdollisuuden maaston ansoittamiseen.

Pelin tapahtumat sijoittuvat muutaman päivän ajanjaksoon, jonka kuluessa päähenkilö ei juurikaan ehdi nukkumaan. Niinpä pelissä on toimintaa sekä päivällä että yöllä. Saaristosta löytyy pieneltä alueelta useita erilaisia vyöhykkeitä, joten hiiviskelemistä ja tappelua riittää niin suolla, sademetsässä, kallioilla kuin antiikkisissa raunioissakin. Vaikka peli eteneekin pääasiassa ulkoilmassa, niin osa tapahtumista sijoittuu myös sisätiloihin kuten lentotukialuksen uumeniin tai vedenalaiseen tutkimuslaboratorioon.

Taktista toimintaa ja järjenkäyttöä

Far Cry Instincts jatkaa pc-version jalanjäljillä fiksun ja taktista ajattelua vaativan toimintapelin linjalla. Pelkkä eteenpäin juokseminen aseet laulaen ei toimi, vaan pelaajan on tutkittava ympäristöä ja suunniteltava toimiaan. Tekoäly osaa vastata pelaajan toimiin ja kutsua apuvoimia, vihollissotilaat käyttävät ryhmätaktiikoita ja yrittävät ajaa pelaajan ansaan.

– Tyypillisessä tehtävässä pelaajan on tehtävä suunnitelma ja eliminoitava kohteita järjestelmällisesti, Hattem selvittää.

– Far Cryn idea on tarjota pelaajille suuren mittakaavan toimintaa. Yritämme nimenomaisesti luoda mieliinkäyviä tilanteita. Kenties pelaajan täytyy eliminoida kokonainen palkkasoturileiri. Tämän voi suorittaa vaikkapa vaimennetulla tarkkuuskiväärillä – tai rymistäen leirin halki laulattaen raskasta konekivääriä.

Peli tarjoaa määrättyä realismia silläkin, etteivät tekoälysotilaat välttämättä etsi koko ajan pelaajaa. Vihollissotilaatkin ovat ihmisiä, vaikkakin virtuaalisia, ja aika käy helposti pitkästyttäväksi. Niinpä viholliset puuhailevat normaalisti omiaan, ja valpastuvat pelaajan perään vasta kuullessaan epäilyttäviä ääniä, tulitusta tai hälytyssireenin. Ja tällöin käy pelaajankin olo kuumaksi. Osa pelin houkutusta onkin huomaamattoman hiiviskelyn ja avoimen tulitaistelun tarjoama monipuolisuus.

Guns, guns, guns

Vaikka Instincts tuntuukin olevan pohjimmiltaan pc-käännös, niin pelaajien iloksi on kehitelty jotain uuttakin. Tosin ei kovin radikaalilla reseptillä: uudet aseet ja kulkuneuvot ovat vanha taattu keino pelin uudistamiseen.

– Pelaaja voi ajaa kolmella uudella kulkuneuvolla. Olemme lisänneet peliin kaksi vikkelää ja ketterää laitetta, vesijetin ja nelivetomönkijän. Näillä liikutaan pienemmillä sektoreilla. Osa peliä on kuitenkin saarelta toiselle liikkumista, joten tätä varten meillä on nyt myös ilmatyynyalus.

– Instincts ei ole kuitenkaan mikään ajopeli, vaikka jokaisella kentällä onkin käytettävissä useita eri kulkuneuvoja. Vaikka ne tarjoavatkin käyttäjälleen määrätyn taktisen edun, niin on pelaajista kiinni haluavatko he käyttää niitä.

Erilaisia pyssyjä ja raketteja on kaikkiaan 11 erilaista. Painotus on ennen kaikkea raskaan sarjan tulivoimassa – 12,7-millinen sarjalempi ja räjähtävät terveiset kertovat suuremmallekin vastustajalaumalle missä mennään. Täysin uusi asia pelissä ovat ansat, joilla pelaaja voi tasoittaa vekkulisti voimasuhteita ansoittamalla ja miinoittamalla vihollisen kulkureitit – ja ovela pelaaja houkuttelee viholliset suoraan niihin.

– Kyse on selviytymisestä, aivan kuin Rambo – First Bloodissa.

Ansoja on kolme erilaista: perinteinen jalkaan tarttuva lasso, pelaajan lävistävä nuoliansa ja armeijan Claymore-viuhkamiina.

Haastetta riittää

Far Cry Instinctsistä voi jo etukäteen povailla pommia konsoliräiskintöjen maailmaan. Jos tekijät esikuvan mullistava avoimuus toimii myös konsolilla on ero lajityypin muihin peleihin verrattuna valtava. Esimerkiksi Red Faction 2:n klaustrofobinen ahtaus tuntuu jatkossa painajaiselta.

Instinctsin uniikit lisukkeet ovat lähinnä kuorrutusta, joskin ansoilla voi olla hyödyllistäkin käyttöä. Tärkeämpääkin on miten pelin optimointi pienemmälle konsolille onnistuu, etenkin jos pc-version huikeat näköetäisyydet ja graafinen ulkoasu aiotaan todellakin tarjoilla myös konsolipelaajille. Jos tässä ja pelattavuuden hionnassa onnistutaan, voi Far Cry hyvinkin syrjäyttää Halot Xboxin kärkiräiskintöinä.

Far Cry Instincts ilmestyy Xboxille maaliskuussa. Pelin tekee CryTek ja kustantaa Ubisoft.

Jukka O. Kaupinen