UUSIMMAT

Far Cry Primal on ”arkeologian harrastajan kannalta pelkkää parhautta”

14.03.2016 14:00 Jukka O. Kauppinen

Far Cry Primal -esihistoriaseikkailu on viehättänyt pelaajia jo muutaman viikon ajan, ja siitä muuten löytyy yllättävän syvää, hyvin tutkittua todellista historiaa. Toki niin löytyy esimerkiksi Assassin’s Creed -sarjan teoksissa, mutta vielä kauemmas historiaan matkaavan pelin tapauksessa lähdeaineisto on jo astetta haastavampaa. Tai siis jokseenkin olematonta. Silti pelin kivikausikuvaus on uskottavaa!

Esimerkiksi hahmojen puhuma kieli on luotu kielitutkijoiden avulla, ja historian/arkeologian harrastajillakin on syytä olla tyytyväisiä.

Far Cry Primal

Lukijamme Reijo Purontakanen ynnääkin, että ”Far Cry Primal on historian ja arkeologian harrastajan kannalta pelkää parhautta” ja jatkaa perusteluilla:

 

Luonto (flora) vastaa hyvin tarkasti myöhäisen jääkauden runsasta kasvustoa. Mannerjään sulaessa valtavia määriä vettä kulkeutuu maastoon eri tavoin. Syntyy paljon jokia ja laskuojia, lukemattomia järviä ja metsälampareita. Maasto on muutenkin litisevän märkää (ja hyönteisiä kuhisevaa). Lukemattomat ruohonsyöjät ja linnut saapuvat mehevälle aterialle ja niitä seuraavat erikokoiset saalistajat. Pelistä tunnistaa hyvin muun muassa ajalle tyypilliset siankärsämön, niittyvillan, alppiruusun ja tietenkin useat puut, esimerkiksi koivun, lepän ja lehtikuusen.

Far Cry Primal

 

Fauna on myös mallikkaasti mallinnettu: lukemattomat riistaeläimet, kuten mammutit, metsänaudat, vuohet, kauriit, metsäkauriit, villisiat ja tapiirit vaeltavat mehevissä laaksoissa. Korkeammilla kukkuloiden metsäaukeilla villasarvikuonot, jakit ja uljaat jättihirvet. Niitä saalistavat muun muassa erilaiset kissaeläimet (pantterit, luolaleijonat ja sapellihammaskissat) ja tietenkin sudet ja karhut.

Niin saaliiden kuin saalistajien lajityypilliset käyttäytymistavat on erityisen hyvin mallinnettu. Pienet kauriit ja laumaeläimet pakenevat laumoissa jos niitä häiritään, ja pysähtyvät sitten taas laiduntamaan. Villisiat, nautaeläimet ja villasarvikuonot ovat rauhallisia, mutta häirittyinä erittäin pahatuulisia. Sudet käyvät laumana päälle, mutta yksittäin tavattuina pakenevat lyönnin jälkeen, palatakseen hetken kuluttaa hyökätäkseen selkäpuolelta… Ja ai niin unohtui, sapellihammaskissalle EI kannata sitten pottuilla!

Far Cry Primal

 

Ihmisheimotkin ovat kaikkine tapoineen uskottavia, Wenjat ovat keskiverto Cro-Magnon-ihmisiä, jotka kuuluivat metsästäjä-keräilijäkultuuriin, Udamit ovat aiemmin Eurooppaan muuttaneita ihmisiä, jotka taantuivat jääkauden niukkuudessa ja kovissa oloissa peräti rituaalikannibalismin tasolle. Izilat taas ovat viimeksi saapuneita Lähi-idästä tulleita vikkeläliikkeisiä siirtolaisia, jotka hallitsevat maanviljelyksen alkeita. Heillä on jo hierarkkinen yhteiskunta pappeineen kaikkineen. Huomioitavaa on, että kivikaudella EI asuttu luolissa (kylmiä ja usein kosteita), vaan niissä tehtiin rituaaleja ja säilytettiin varastoja. Kylät tehtiin aurinkoisiin jokilaaksoihin tai metsäaukeille. Toinen seikka on, että esi-isämme eivät suinkaan olleet vaaleita iholtaan eivätkä hiuksiltaan, koska heidän esivanhempansa ovat tulleet Lähi-Idästä ja Afrikasta. Kummatkin faktat ovat oikein mallinnettu pelissä.

Far Cry Primal

 

Myös aseet, asusteet ja varusteet sekä niiden käyttö ovat arkeologisten löytöjen mukaisia. Puu, kivi, luu ja nahka ovat pääosissa kaikissa asussteissa (ja asumuksissa). Huomioitavaa on myös kaurikotiloiden runsas käyttö koristeina. Bonuksena soi aikakaudelle tyypillinen luuhuilu-puurumpumusiikki.

 

Lopuksi pieniä virheitä, joita huomasin:

Suomentaja on kääntänyt hyeenakoiran virheellisesti vuorisudeksi (ihan eri lajit), krokotiilia ei tavattu näin lähellä ikijäätä ja hammaskalan (?) tilalle olisi sopinut paremmin jättihauki, joka oli yleinen kylmään tottunut petokala tällä kaudella. Tapiirit olisi voinut korvata pienillä metsävillihevosilla. Kerättävät lääkeyrtit ovat korostuneen jättisuuria, kuten mm. Punahattu.

Far Cry Primal

 

Summa summarum: Far Cry Primal on todella aiheeseen, paneutunut suurella sydämellä tehty, peli jota voisi vaikka suositella koulussa opetusohjelmaksi, ellei se olisi niin brutaali ja realistisen verinen (josta kyllä itse tykkään..). Suosittelen lämpimästi kaikille historiasta, luonnosta, villieläimistä ja heimoelämästä (takaisin luontoon- teema) tykkääville aikuisille pelaajille, vaan en suuria ja paukkuvia automaattiaseita ihannoiville moderneille sankareille.

Reijo Purontakanen

 

Suurkiitokset Reijolle hienosta analyysistä!

Lue arvostelu: Far Cry Primal on brutaali ja omaperäinen (PC, PS4, Xbox One)

Far Cry Primal

Lisää aiheesta

Esihistorian alkuhämärässä: 15 minuuttia Far Cry Primalia

Far Cry Primal – mammutti olohuoneessa

Far Cry Primal – metsästyksen alkeet

Mies ja mokkasiinit: vartti Far Cry Primalia

Pelikopteri #019 – sarrrrjoja ja seikkailuja