Uusimmat

FlatOut Ultimate Carnage –haastattelu – craptastista meininkiä (osa 2/2)

04.05.2007 17:30 Jukka O. Kauppinen

Kesällä julkaistaan kaksi uuden sukupolven pelikoneille tehtyä suomalaista peliä. Housemarquelta tulee PS3:lle Super Stardust HD, Bugbearilta romutuskaahailu FlatOutin seuraava osa.

FlatOut Ultimate Carnage -haastattelun toisessa osassa Bugbearin väki kertoo lisää uudesta pelistään. Tällä kertaa katsellaan vähän tarkemmin muun muassa autoja, ratoja ja kyselläään moninpelistä. Ja katsotaan tietysti jo hieman huomisen puolelle.

Mutta ennen lukemisen jatkamista – kai olet lukenut myös haastattelun ensimmäisen osan, FlatOut Ultimate Carnage –haastattelu – FlatOut vääntää ruuvit kaakkoon (osa 1/2), ja katsonut FlatOut Ultimate Carnagen teaser-videon eDomessa.

 

Noniin. Ensimmäinen osa on luettu ja muistissa? Sitten jatketaan:

 

Klikkaa kuvaa nähdäksesi täysimittainen 720p-tarkkuuden kuvakaappaus:

Kovaa menoa uudella sukupolvella

Bugbearin propagandisti Jussi ”Abyss” Laakkonen jatkaa selitystään. Viimeksi jäätiin lauseeseen ”Xbox 360:llä ei ole yhtään peliä, joka näyttää yhtä hyvältä ja pelaa tällä tavoin. Me rikotaan autoja enemmän kuin kukaan muu.”

Entäpä uuden laitesukupolven luomat uudenlaiset ajoelämykset? Visuaalit? Efektit? Missä mennään, mitä Carnagella on tarjota? Jussi, kehu lisää! Näytä mihin pystyt!

”Ainakin meidän Derby-luokan autot ovat kerta kaikkisen craptastiset. Paskimman näköiset autot mitä mistään autopeleistä löytää!”

Siinä se tuli. Craptastisia autoja. Kiitos Jussi.

Tottahan se on. Ei tosin aivan siinä mielessä kuin ensin tulisi mieleen. FlatOuttien autothan ovat aina olleet enemmänkin kertaalleen ympäriajettuja ja kolhiintuneita rasseja kuin Need For Speed –tyylisiä kromattuja ja kimaltelevia kiihottimia. Autoista näkee että niitä ei ole juuri vedetty urheiluautokaupan pakasta.

”Tätä derbympiä autoja ei löydy mistään autopelistä. Pelissä ei ole hilavitkuttimia, vaikka hienoja race-luokan autoja löytyykin.”

Kolhoja pelejä, mutta myös näyttäviä. Ainakin kirjoittaja tykkäsi jo FlatOut 2:n autoista, etenkin pc:llä ajellessa, resoluutiot ja efektit tappiin vedettyinä. Mutta kun graafista antia verrataan aiempiin konsoliversioihin, niin eroa löytyy ja selvästi. Xbox 360:n graafiset kyvyt ovat työllistäneet Bugbearin graafikoita.

”Blingblingit ja kaikki löytyy”, Abyss kohkaa ja luettelee hirveän liudan pelissä käytettyjä tekniikoita. Ynnätään lyhyesti, että kyllä ne hyvältä näyttävät mutta jujuhan on ennen kaikkea niiden tuhannen päreiksi pistämisessä. Useimmissa autopeleissä pöristellään kärryillä, joihin tulee pahimmistakin kolareista vain pintanaarmuja, hyvä jos niitäkään.

”Kyllä halutessaan on mahdollista tehdä hienompiakin autoja, mutta kuka laittaa radalle enemmän actionia?”, Laakkonen ynnää Carnagea.

Sitten vähän perusteluja. Ensimmäisenkin FlatOutin kumouksellisin idea oli pistää autoihin reippaasti rikkoutuvia osia ja ripotella radat täyteen dynaamisia objekteja, jotka levisivät kisan kuluessa pitkin rataa ja tannerta. Tämä toi kilpailuihin uudenlaista meininkiä.

Tehokkaammalla konsolilla autojen yksityiskohtaisuutta, vauriomalleja ja tietysti myös dynaamisten objektien määrää on voitu kasvattaa reilusti. FlatOut 2:een verrattuna sekä perus- että vauriomallien polygonimäärä on kasvanut keskimääräisesti 7500:sta noin 25 000:een. Näiden myötä jokainen auto on mallattu noin 50 000 – 56 000 polygonilla.

Pelkän ulkoisen mallinnuksen ohella moisella polygonimäärällä voidaan tehdä paljon muutakin jännää. Törmäillessä autot voivat hiljakseen kuhmuuntua ja hajota. Osia vääntyy, vääntyy lisää, roikkuu, lopulta tipahtaa. Vaurio myös tulee juuri siihen kohtaan mihin törmäys osuu, eikä satunnaisesti jonnekin sinne päin, mihin nyt vauriomalli on polygonien puutteessa asetettu.

Ulkoasu on muutenkin kohdallaan. Autojen näyttävyys on herkkua herkälle silmälle, mutta pelatessaan saattaa kiinnittää huomiota myös muuhun namiin.

Ympäristö on täynnä yksityiskohtia, myös ajettavan alueen ulkopuolella. Puut ovat kerrassaan upeita ja joillakin metsäisillä teillä autot lennättävät ilmaan valtavasti puiden lehtiä. Yleensäkin ympäristö antaa itsestään verrattain elävän vaikutelman, sen sijaan että se olisi monien muiden autopelien tapaan pelkkä staattinen kulissi. Tuttuun tapaan rataan jää myös ajouria, joista näkee missä autot ovat kiitäneet. Vesirapakon poikki tai lammen rantaa ajaessaan tarkkasilmäinen huomaa, että laineet leviävät kauniisti veden pinnassa.

Ja voi sitä ravan roiskuntaa.

Pelimaailmaa täydentävät jo ensimmäisestä FlatOutista tutut muut fysiikan ilmiöt, kuten taipuvat ja kaatuilevat tolpat. Sen sijaan että sähköpylväs olisi unobtainumista rakennettu taipumaton radanvarsiobjekti, voi se kaatua rymähtää törmäyksestä tai vain kallistua. Puhelin- tai sähkökaapeleita kannattelevat tolpat jäävät kallelleen kaapelien varaan, mikä on kerrassaan makoisa pikku detalji. Ei siihen ajaessa kiinnitä huomiota, mutta se kuitenkin luo pelimaailmaan tiettyä uskottavuutta.

Avoimia ratoja

Tuttuun tapaan ratoihin on myös piilotettu vaihtoehtoisia reittejä. Tarkkasilmäinen kuljettaja saattaa huomata potentiaalisia oikoteitä, jotka menevät vaikka jonkun takapihan poikki, ostoskeskuksen lasiseinäisen kioskin läpi tai ladon kautta. Näiden kautta oikominen on toisaalta myös hieman riskaabelia, sillä niiden kautta ajaminen on vaikeampaa kuin tavallista tietä pitkin kiitäminen.

Erilaiset ympäristöt toimivat hyvin, vaikka radat onkin edelleen nimetty tylsästi. Midwest Ranch 1, Midwest Ranch 2, Desert Oil Field, Desert Scrap Yard… Kyllä siinä on kenttien nimiä miettinyt suunnittelija varmaan tehnyt rutkasti ylitöitä. Toivottavasti ei burnout iskenyt. Ympäristöt on myös mietitty kivasti yhteen erilaisten autojen kanssa. Luuskimmilla romuilla on kiva ajella värikkäillä ja seesteisillä metsä- ja kyläradoilla. Nopeimmat Honest Bobin autokaupasta haetut kiitäjät puolestaan sopivat hyvin kaupunkien asfattiradoille. Monipuolisuus on siis kivasti hanskassa.

Muistutetaan samalla pelaajia yhdestä, kenties yllättävästäkin faktasta. FlatOuteista tulee tosiaan ensimmäisenä mieleen hiljakseen kuhnivat romuautot. Kyllähän ne ovat yhä näkyvimmässä osassa peliä, vaikka hitaudesta voidaankin olla montaa mieltä. Mutta pelissä on myös hurjia katurasseja, joilla voidaan ajaa suurkaupunkien kaduilla päätähuimaavaa vauhtia. Autoja on siis verrattain runsas ja monipuolinen valikoima.

Ja vielä yksi tavaramerkki. FlatOutin tyyliin radat eivät rajoitu pelkästään välittömään tieuraan. Radasta riippuen pelaaja voi huristella jonkin matkaa pöpelikössäkin, ennen kuin peli lopulta hermostuu ja palauttaa harhautuneen kuljettajan takaisin radalle. Vaikka tämä ominaisuus löytyi jo ensimmäisestä FlatOutista, niin se tuntuu yhä niin mahdottoman virkistävälle vaikkapa PS3:n Gran Turismo HD:n rinnalla. Ainakin allekirjoittaneelle GTHD ja esimerkiksi Colin McRaet edustavat äärimmäisen rännirallin kaameimpia perinteitä, joiden toivoisi jo katoavan maan päältä. Jos pöpelikkö kutsuu, niin kutsukoon sitten ja ryminällä. Kahtasataa kiitävän auton pysäyttävä nopeusrajoitustolppa tai puuaita kuuluvat pelien muinaishistoriaan…

Klikkaa kuvaa nähdäksesi täysimittainen 720p-tarkkuuden kuvakaappaus:

Action pakassa

Entäpä moninpeli, Live ja Marketplace? Marketplacella kenties julkaistavasta lisäsisällöstä äijät eivät vielä kertoneet mitään, mutta peli tukee ladattavaa lisämatskua. Demo saattaa tulla pelin ilmestymisen aikoihin.

Moninpeliä jaetulla ruudulla ei valitettavasti ole. Miksi? ”Xboxin tehot on vedetty yksinpelissäkin niin tappiin, ettei 360 jaksa pyörittää kahden pelaajan FlatOutia jaetulla ruudulla”, Jussi selittää.

Verkkopelaaminen sen sijaan sujuu kahdeksan pelaajan voimin. Verkossa kaikki autot ja muut kamat ovat käytettävissä, kuten myös eri stuntit ja uudet pelimuodot.

Achievementtejakin löytyy, etenkin ragdoll-temppujen kautta ja erilaisia ”friikkikama-achievementteja”. Kuulostaa pahalta…

Peli tukee myös Xbox-ratteja. Toimivuutta on testattu niin Microsoftin kuin Logitecin Xbox 360 –rateilla.

Sitten se suuri kysymys: pelin sujuvuus. Onko ajaminen hauskaa? Miltä se tuntuu? Onko homma hallussa?

”Olemme panostaneet ennen kaikkea siihen, että tämä on ajopeli, jossa ollaan tien päällä. Että se on enemmän kilpa-ajo- kuin reaktiopeli. Me haluamme että pelaajalla on koko ajan autoja ja toimintaa ympärillään. Kilpa-ajossa pitää olla tunnetta ja ajamisen fiilistä. Simulaattorirakastajat kyllä rienaavat meiningin alimpaan helvettiin, mutta ei tässä haluta olla reiluja ja ystävällisiä. Ei, tärkeintä on hauskanpitäminen”, pärinämies vaahtoaa.

eDomen kokeilun perusteella ollaan oikealla tiellä. Vauhdintuntu, lentävän roinan määrä ja kilpailujen hillitön elämöinti maistuu hyvältä. Tämä on sitä makeaa FlatOuttaamista, mihin sarjan fanit ovat tottuneet. Niille jotka sylkevät sappea pelin nimen kuullessaankin, sori, pc-ajosimulaatiota ei ole luvassa tälläkään kertaa. Ei myöskään tarinavetoista kaahailua.

Ja sitä paitsi…

”FlatOut on ainoa peli, jossa voi ajaa Blues Brothersit, ajaa kauppakeskuksessa”, Laakkonen kehaisee.

Koodivelho Tatu Blomberg pitää taukoa. Kovaa koodausta mutta helppoahan se on, kun osaa.

Tärkeä välipeli Bugbearille

Bugbearille itselleen FlatOut Ultimate Carnage on tärkeä välipeli. Carnage on tehty nopealla tahdilla, alle vuodessa. Se kierrättää tehokkaasti FlatOut 2:n aineksia mutta tuo ne hiotussa ja laajennetussa muodossa uudemman sukupolven konsolialustalle. Peli onkin tärkeä ennen kaikkea siksi, että se on Bugbearille päänavaus Xbox 360:n ja PlayStation 3:n konsoliaikaan, ensimmäinen ”nextgen-peli”.

Kun tekniikka on hallussa ja studio voi esitellä valmista ja julkaistua 360-peliä, niin siitä on hyvä jatkaa seuraavien, isompien projektien pariin. Jatkoa seuraa, sillä PS3-pelikehitys on mitä ilmeisimmin käynnissä, vaikka studion äijiltä ei kommentteja saatukaan heruteltua edes käytäväpuheiden lomassa. Ja onhan FlatOutia tulossa myös PSP-taskukonsolille.

Omana, villinä arvauksenani heittää ilmaan ajatuksen, että firma työstää jatkossakin pelejä 360:lle, sillä konsoli oli selvästi bugilaisten mieleen. Ja kun tämä nextgen-raja saadaan Carnagella rikottua, voinemme luottaa että tulevat isot pelit, olivat ne sitten pc:lle, PS3:lle tai 360:lle, ovat vielä näyttävämpiä ja herkullisempia. Kuten haastattelun ensimmäisessäkin osassa Laakkonen totesi, ”PlayStation 2 ei ole enää mukana riippakivenä, vaan Xbox 360:ssä on valtavasti enemmän poweria pelintekemiseen.” Tulevia pelejä ja sen eri versioita ei siis tarvitse tehdä kahdeksan vuotta vanhan pelikoneen ehdoilla, mikä osaltaan oli myös FlatOut 2:n pc-version kirona.

Hyvältä siis näyttää, aiemmankin valossa. FlatOut 2:n myynti on ollut hyvää ja sarjan molemmat edelliset osat ovat rikkoneet miljoonan myydyn pelin rajan. Tämä on enemmän kuin mihin yksikään suomalainen pelistudio on kyennyt, Max Paynet tehnyt Remedy poislukien.

Hyviä myyntilukuja tärkeämmäksi Laakkonen kuitenkin ynnää FlatOut 2:n saaman tunnustuksen pelilehdistöltä. Pari Racing Game of the Yearia on kehittäjälle tärkeää ja luo uskoa tulevaisuuteen. ”

Lopuksi Jussille se tuhannen euron kysymys. Miksi Xbox 360? Miksei PS3:lle tai pc:lle?

”Xbox 360 on tällä hetkellä myydyin next-gen konsoli, eli pelille löytyy ostajia tältä alustalta ostajia. Microsoftilla on myös erinomaiset kehitystyökalut, joiden avulla FlatOut Ultimate Carnage saatiin kehitettyä todella nopeasti. PS3:lla ja pc:llä tullaan varmasti näkemään tulevaisuudessa Bugbearin pelejä, mutta tällä kertaa valittiin vain yksi kohdealusta kaupallisista syistä.”

 

FlatOut Ultimate Carnage ilmestyy Xbox 360:lle kesäkuun lopussa 2007.

Lue myös haastattelun ensimmäinen osa: FlatOut Ultimate Carnage –haastattelu – FlatOut vääntää ruuvit kaakkoon (osa 1/2) ja tsekkaa myös FlatOut Ultimate Carnagen teaser-video eDomessa.

 

Lue lisää eDomesta

Ensikuvat seuraavasta FlatOut-pelistä: Xbox 360:n Ultimate Carnagesta

Ryöpsähdys FlatOut Ultimate Carnage -kuvia, täydessä HD-komeudessaan

Lisää kuvia Xbox 360:n FlatOutista

FlatOut 2 ylitti puolen miljoonan rajan ja kerää kehuja maailmalla

FlatOut 2:n myynti ylitti miljoonan

Bugbear tähtää raskaampaan sarjaan

FlatOut 2 vaihtaa jenkkimaisemiin

FlatOut 2 koeajossa

FlatOut 2 kaartaa loppusuoralle

FlatOut (PC, PS2, Xbox)

Flatout 2 (PC, PS2, Xbox)

Mille koneelle Bugbearin pitäisi tehdä peli seuraavaksi?

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
PC:lle
100%
PlayStation 2:lle
0%
PlayStation 3:lle
0%
PSP:lle
0%
Xbox 360:lle
0%
Wiille
0%
Muulle, mille?
0%

Siirry takaisin kyselyyn