Uusimmat

Flight Simulator X uusii reseptiään

02.10.2006 16:17 Jukka O. Kauppinen

Flight Simulator X:n, kuten myös sarjan aiempien osien takaa, löytyy Microsoftin omistama Aces Studios. Aces on lentosimulaattoreihin keskittynyt osasto, pieni ja lähestulkoon itsenäinen osanen Microsoftin suuresta kokonaisuudesta. Jopa niinkin, että he ovat firman sisällä vähän kummajaisten maineessa.

Vierailimme Studiolla Seattlessa ja tutustuimme kohtpuoliin ilmestyvän Flight Simulator X:n saloihin. Artikkelisarjan toisessa osassa tiirataan simulaattorin lentokenttien ja maailman mallinnuksen saloja, tehtäviä ja tarinoita.

Ennen kuin jatkat, olethan lukenut myös artikkelisarjan ensimmäisen osan:

Flight Simulator X pyytää nousulupaa

Hyvin piilotettu simutehdas

Aces Studio sijaitsee Yhdysvaltain luoteiskulmassa, Seattlen kaupungin lähistöllä. Vaihtelevasta säästä tunnettu Seattle on paikka, jossa kuulemma sataa aika tiuhaan. Vierailun aikaan vallitsi kuitenkin harvinaisen kaunis sää. Lämpötilakin oli tismalleen sopiva näin suomalaisvieraan näkökulmasta. Tuuriakin oli, koko muu maa oli hirvittävän lämpöaallon kourissa, kaupunkeihin oli perustettu ylimääräisiä vedenjakoasemia ja metsäpalot riehuivat. Mutta Seattlessa oli keli parhaimmillaan, aurinko paistoi upeasti poutapilvien lomasta. Mikäs sen hienompaa, kun kaupungin taivaskin oli täynnä mielenkiintoista nähtävää, onhan siellä kaksi suurta ja erittäin aktiivista lentokenttää. Ja Boeing.

Takaisin asiaan. Aces Studiolle matkasi Seattlesta verrattain nopeasti. Moottoriteilläkään ei ollut ruuhkia, joten keskustan pilvenpiirtäjät vaihtuivat ripeästi maaseudun rauhaan ja matalilta opiskelija-asuntoloilta näyttävään Microsoftin kampukseen. Ympärillä oli talo talon perään Microsoftin rakennuksia, joista yhdessä oli palanen Microsoft Game Studiosia. Ja Aces Studios.

Suuryhtiön menosta muistutti vain eteisaula, jossa jokaiselle vieraalle ripustettiin tuntolevy. Sen jälkeen rajoja ei oikeastaan ollutkaan. Peliosaston elämänmeno vaikutti erittäin vapaalta ja leppoisalta. Eteisaula oli varustettu asiaankuuluvalla krääsällä ja tunnetut pelihahmot olivat vallanneet pingispöydän. Käytävät on koristeltu peliin liittyvillä kuvilla, tiedoilla, muistilapuilla ja suunnitelmilla. Näin tyypillinen toimistoympäristö on muuttunut ehdaksi simulaattoritehtaaksi. Ei uskoisi päällepäin mitä täällä tehdään.

Ja mitä itse pelille kuuluu?

Itse studion pomo ja muutama vuosien mittaan saatu pokaali.

Tukku lentokenttiä ja monenlaista säätä

Lentokenttiä X:ssä on kaikkiaan noin 24 000. Tekijät hieman naureskelevat niiden kattavuudelle ja käyttäjien esittämille haasteille.

”Käymme vuosittain monilla messuilla. Ihmiset tulevat ja haastavat meitä, että löytyykö sitä ja tätä lentokenttää. Tähän mennessä jokainen kenttä on löytynyt. Simulaattorissa on jopa sellaisia pieniä kenttiä, joita käytetään vain osan vuodesta. Esimerkiksi Alaskan syrjäseuduilla.”

Säätilat luodaan 2004-version tapaan tosimaailman säiden mukaan, jos pilotilla on käytössään nettiyhteys. Säätiedot kerätään 5000 ympäri maailmaa sijaitsevalta sääasemalta, ja simulaattori päivittää säätilatiedot keskuspalvelimelta 15 minuutin välein.

”Jos käytössäsi on internet-yhteys, niin ulos katsoessasi näet jotakuinkin saman sään kuin mitä pelissäkin.  Maailma muuttuu pelin aikana. Aurinko nousee ja laskee. Pilvet muodostuvat ja katoavat. Vuodenajat muuttuvat. Oli sitten sateista, sumuista tai sataa lunta, erilaisia pilvikerrostumia, mitä vain, voimme toteuttaa sen. Emme kuvaa tornadoita tai hurrikaaneja, mutta lähes kaikki muu kyllä löytyy.”

”Eikä magia tähän lopu. Vuorokauden- ja vuodenajat, auringon liikkuminen taivaalla…  Olen yhä ihmeissäni että pystymme ylipäätään luomaan sen kaiken tavallisella pc:llä, mutta siitä kuuluu kiitos tiimille, joka on keksinyt todella ovelia teknisiä kikkoja”, ynnää FSX:n pääsuunnittelija Paul Lange..

Säätutkat tosin puuttuvat, niitä ei ole vielä mallinnettu. Ehkä joskus.

Muutakin mielenkiintoista löytyy, ainakin realismifriikeille.

”Koska tämä on ilmailutuote, täytyy siinä huomioida myös kompassin heitot ja magneettikenttien vaihtelu. Olemme sisällyttäneet magneettisen deklinaation, eli pohjoissuunnan ja magneettisen pohjoisen kulman, koko maailman alueelta. Käytimme tähän raskaansarjan teollisia ohjelmistoja, mutta huomasimme edes kartta-alalla kukaan ei työskentele yhtä mahtavan datamäärän parissa kuin me. Niinpä päädyimmekin venyttämään näitä ohjelmia tavoilla, joita kukaan ei osannut etukäteen aavistaa. Tiimi tekikin niiden parissa uskomatonta työtä.”

”Tällä hetkellä meillä on maailman tietokannassa puolitoista teratavua tietoa, ja sen määrä kasvaa jatkuvasti. Keräämme kaiken informaation ja ahdamme sen sitten pelin kahdelle dvd-levylle. Meillä olisi maailmadataa täyttääksemme vaikka kymmenen dvd:tä, jos pelin voisi julkaista niin monella kiekolla. Mutta se ei ole tietenkään järkevää.”

Nyt mukana myös peli

Flight Simulator X voi tuntua monelle pitkän linjan lentäjälle oudolta, jopa uudenlaiselta. Se on edelleen Flight Simulator, mutta erilaisella vivahteella. Perinteisestihän Flight Simulatorit ovat pelkkä kattamaton pöytä. Pelaajat ovat luoneet itse elämyksensä ja seikkailunsa. Nyt tarjolla on myös pehmeämpi, pelimäinen lähestymistapa.

Tämä on toteutettu tehtävillä. Vaikka jo Flight Simulator 2004:ssä oli tehtäviä, niin Aces Studiosin mukaan ne eivät oikein sopineet vasta-alkajille. Tehtävät eivät olleet tarpeeksi selkeitä ja opastavia. Uudet pelaajat pitivät niitä liian vaikeina.

Miten tasapaino eri pelaajien vaatimusten ja taitotasojen välille luodaan? Erilaisilla tavoitteilla, opastuksella ja vaikeusasteilla. FSX:ssä on 50 vaikeustason mukaan järjesteltyä tehtävää. Jokainen tehtävä selostetaan etukäteen. Mahdollisesti suunniteltu lentoreitti näkyy kartalla, ohjaajalle kerrotaan selkeästi tavoitteet ja vasta sitten astutaan lentokoneeseen. Alkeistehtävissä tarvittavat toimenpiteet neuvotaan sekä tekstin että äänen kera. Miten säädät kaasua, mitä nappeja pitää painaa, miten konetta ohjataan. Selvitetyistä tehtävistä ja saavutetuista tavoitteista saa palkintoja, jotka merkitään lentopäiväkirjaan.

Näin simulaattorilentämisen salat voi oppia kätevästi askel askeleelta ja pelaajilla on mielekästä, tavoitteellista tekemistä, sen sijaan että heidät vain istutetaan kiitotielle ja annetaan nousulupa.

Paul Lange kertookin, että ”tehtäviä on testattu ihmisillä. Uudella tehtäväsysteemillä uudet simulaattoripilotit ovat oppineet simulaattorilentämisen salat nopeammin.”

Vastareaktioitakin on kuulunut. Jotkut ovat syyttäneet, että FSX on tyhmistetty. Lange vastaa tähän: ”ei tosiaankaan. Realismia päinvastoin kasvatetaan edelleen niille, jotka ovat harrastaneet lentämistä kauan.”

Hahmoja ja tarinoita

Tehtävät tuovat peliin myös mielenkiintoisia hahmoja ja jopa tarinoita, jotka tarjoavat mukavaa pelattavaa veteraanilentäjällekin. Toisinaan pelaaja astuu jonkin hahmon sisään, ja yrittää suorittaa erilaisia lentotehtäviä. Eräässä esitellyssä tehtävässä pelaajan on yritettävä pelastaa ihmisiä palavalta öljynporauslautalta. Toisessa pelaaja on puskalentäjä, jonka täytyy lentää syrjäiselle erämaajärvelle, laskeutua sille vesitasolla ja noutaa jalkansa katkaissut matkamies. Tehtävä vaatii navigointia, laskeutumisen, kone täytyy ohjata oikeaan paikkaan järven rannassa ja takaisinkin pitäisi vielä päästä.

Hurjimmasta päästä ovat tietysti Red Bull Air Race –tehtävät – eli lentokilpailut. Pelaajien täytyy lentää kilpaa ja suorittaa tarkoin määrättyjä taitolentotehtäviä yleisön edessä. Ei muuten mikään helpoin homma. Koelennoilla riittävän täsmällinen lentäminen oli yllättävän haastavaa. Tekniikka oli kuitenkin vähintäänkin kohdallaan: virtuaaliohjaamo tarjosi hämmästyttävän kaunista animaatiota, maisemat olivat upeat ja moottoriäänet muuttuivat hienosti päätä käännellessä. Jos lentotehtävän laatu ei ollut oikein selvillä, niin pystyin käyttämään apunuolia, jotka osoittivat minne pitäisi milloinkin kiitää. Silti pylonien läpi lentäminen ja vertikaalimanööverit päätyivät ensi yrittämällä kovaan kohtaamiseen maan kanssa.

Toisaalta eräs kaikkein helpommista tehtävistä antoi hyvää kuvaa tehtävien yllätyksellisyydestä ja niihin rakennetuista toiminnoista. Lähtökohta oli todella simppeli. Lennä Cessnalla edessä siintävälle kentälle ja laskeudu. Mutta mitäs sattuikaan: tehtävään oli ujutettu moottorivika. Motti sammui. Perskules, mitä nyt? Tehtävä muuttuikin sananmukaisesti lennosta. Nyt tavoite oli yrittää liitää edessäolevalle suurelle kentälle tai kääntyä ja laskeutua äsken ylitetylle pikkukentälle. Matkalento muuttuikin pakkolaskuharjoitukseksi, jossa tietokone neuvoi pikkupilottia rauhallisella äänellä.

”Yritämme saada tehtäviin riittävästi vaihtelua sijoittamalla ne eri puolille maailmaa, erilaisiin tilanteisiin”, Lange kertoo.

Tehtävien takia simulaattoriin ympätään kaikenlaista extraa, vähän ulkokultaiseltakin tuntuvia asioita. Kuten animaatiojärjestelmä, jolla eläimiä ja ihmisiä voidaan kuvata luonnollisemmin.

Tehtävät eivät silti ole mitään pakkopullaa. Niitä saa lentää, jos haluaa. Jos ne eivät lämmitä, pilotti voi loikata tuttuun hiekkalaatikkoympäristöönsä ja lentää missä haluaa, miten haluaa ja millä haluaa.

Tehtävien juju on kuitenkin se, että pelaajia kannustetaan etsimään simulaattorista uusia asioita ja uusia ominaisuuksia.

Sekä lisälevyjen valmistajat että harrastajat voivat luoda pelin työkaluilla uusia tehtäviä. Onkin helppo kuvitella, että esimerkiksi Malmin Ilmailukerholla FSX:ää voitaisiin hyödyntää nykyistä tehokkaammin ohjaajakoulutuksessa luomalla valmiita harjoitustehtäviä.

Ja kohta koelennolle

”Meillä on ollut aina ominaisuuksilla, jotka ovat putoilleet pois listoilta peliä tehdessä. Nyt meillä on enemmän uusia ominaisuuksia kuin koskaan aikaisemmin Flight Simulatorissa. FSX:ää on tehty pitkään, yli kolme vuotta, ja siihen on laitettu enemmän energiaa kuin mihinkään aikaisempaan Flight Simulatoriin”, kertoo Aces Studiosin johtaja Shawn Firming.

Eikä kestä enää kauaa, kun selviää mitä mieltä simulaattoriväki on näistä sanoista.

Mutta sitä ennen tutustumme Flight Simulator X:n olemukseen vielä haastattelusarjan kolmannessa osassa. Siinä käymme liitelemässä taivaalla kaverien kanssa,  moninpelinä. Lisäksi tutustumme simulaattorin tekniikkaan, yhteisötukeen ja fysiikkamallinnukseen.

Lue toki myös:

Flight Simulator X pyytää nousulupaa

Flight Simulator 2004 – A Century of Flight

IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles