FragFX Piranha – hännällinen PS3-pelihiiri

27.05.2012 14:00 | Tero Lehtiniemi

Vaikka konsoliräiskinnät ovatkin jo pikkuhiljaa vakiinnuttaneet asemansa Oikeina ja Hyväksyttävinä peleinä, vieläkin toisinaan tapaa ihmisiä jotka eivät suostu niitä pelaamaan tai yksinkertaisesti halveksivat niitä, koska konsoleiden ohjaimilla ei mukamas saa yhtä hyvää pelikokemusta kuin hiirellä ja näppäimistöllä.

Näitä onnettomia varten Splitfish-niminen firma on valmistanut sarjan hiirimalliasia PS3-ohjaimia, joiden avulla pahimmatkin padivammaiset voivat teoriassa astua konsoliräiskintöjen jännittävään mutta silti yllättävään maailmaan. Siis teoriassa, sillä FragFX-sarjan langaton versio itse asiassa huononsi pelikokemusta. Oli siis perusteltua katsastaa myös ohjaimen langallinen serkku Piranha.

Oma henkilökohtainen mielipiteeni on se, että langalliset ohjaimet kuuluvat jonnekin 90-luvulle, ja meinasin saada sydärin kun paketista paljastui komeasti johdolla PS3:een liitettävä ohjain. Tarkempi analyysi löytyy Juhon (JUKAN?) Shark-jutusta, mutta pistetään pieni kertaus: Kaksiosainen ohjain  sisältää hiirimallisen ohjaimen oikealle kädelle ja hieman Wiin Nunchakia muistuttavan kappaleen vasemmalle kädelle. Ohjaimet apinoivat Dualshockin puoliskoja siten, että vasemmalta löytyy vasen analogitikku, vasemmat olkanäppäimet, Select ja nuoliohjain, oikealta taas neljä perusnäppäintä, hiiren nappuloiden kohdille sijoitetut olkanäppäimet, hiiren keskinäppäimien virkaa toimittavat R3 ja Start sekä varsinainen hiiri joka hoitaa oikean analogitikun virkaa.

Ratkaisu on periaatteessa toimiva, mutta ainakin omaan makuuni hiiriohjaimen vasemmalle kyljelle  sijoitetut neljä perusnäppäintä on sijoitettu liian alas, mikä tekee niiden hamuilun peukalolla epäkäytännölliseksi. Kätevintä paketissa on vasempaan ohjaimeen sisällytetty säädin, jolla hiiren herkkyyttä voi säätää lennosta ilman valikkorumbaa. Ohjaimen näppäimet ovat myös ohjelmoitavissa uusiksi, mutta perusnäppäinten epäergonomista sijoittelua ei tämäkään pelasta.

Koskaan en ole padia käyttänyt, enkä käytä

Langaton FragFX Piranha kärsi Juhon mukaan peleissä ikävästä lagista, mutta langallisessa serkussa tätä ongelmaa ei ole. Pelit vastaavat ohjaukseen tarkasti, ja haettu PC-fiilis löytyi, kunhan monista peleistä löytyvän avustetun tähtäyksen muisti ottaa pois päältä.

FragFX Piranhan järkevyyden suhteen kyseessä on jonkinlainen uppiniskaisuuden ja ergonomian välinen taistelu. Oletko valmis hylkäämään mukavan sohvalla makoilun ja langattomuuden sille, että saat hiukan PC-mäisemmän pelikokemuksen? Konsoliräiskintöihin jo tottuneelle allekirjoittaneelle ohjaimet eivät ole enää ongelma, ja jos haluan pelata räiskintöjä hiirellä ja näppäimistöllä, teen sen koneen ääressä enkä langallisella ohjaimella olkkarin pöydällä metrin päässä 46-tuumaisesta telkkarista.

Omiin tarpeisiini FragFX Piranha on melko tarpeeton tuote, koska se poistaa monia konsolipelaamisen etuja käymällä tätä nykyä melko marginaalitasoisen ongelman kimppuun. Ihan oikeasti, jos perusohjaimella 3D-räiskintöjen pelaaminen on joku maailman suurin ongelma, niin eikä samalla vaivalla kannattaisi pelata räiskinnät jo suoraan PC:llä? Saat varmasti toimivat ja kustomoidut kontrollit, paremmat grafiikat ja todennäköisesti vielä pelikin irtoaa halvemmalla.

Vaikka FragFX Piranha toimiikin paremmin kuin serkkunsa, en vain yksinkertaisesti pysty saamaan ajatusmaailmassani paikkaa tällaiselle ohjaimelle. Mikäli ehdottomasti haluat pelata räiskintäsi konsolilla, mutta et Dualshockilla, on Piranha ihan perusteltu hankinta. Muuten ei todellakaan.

 

FragFX Piranha
Valmistaja: SplitFish
Hinta: noin 40-50 euroa
Lisätietoja:  http://www.splitfish.com
Tero Lehtiniemi

 

Tekniset tiedot
  • Kustomoitavat näppäimet
  • Säädettävä Rapid Fire -toiminto
  • Tarkkuutta lisäävä FRAG-näppäin
  • Analoginäppäinten herkkyyden säädin
  • Lennossa säädettävä hiiriohjauksen herkkyys
  • Langallinen täydellisen suorituskyvyn saavuttamiseksi
  • Ei SIXAXIS-tukea
Lue myös

Far Cry 3 – haastattelussa tuottaja Petter Sydow – monta pelikokkia saman padan ääressä

Ghost Recon Online -kirjoituskilpailun parhaat

Gioteck EX-02s: Uuden sukupolven kuulokemikrofoni

Runebound (Lautapeli)

Sound Blaster Tactic3D Wrath – oivat langattomat kuulokkeet pelaajalle

Steelseries Spectrum 5XB – Xbox-pelikuulokkeet eivät sovi kissatalouteen