Uusimmat

Frank O’Connor puhuu Halon tulevaisuudesta

29.12.2006 12:06 Miikka Lehtonen

Frank O'ConnorFrank O’Connor on tuttu kaikille Bungien pelien ystäville. Jos ei nimeltään, ainakin aikaansaannoksiltaan. Mies vastaa käytännössä kaikesta Halo-aiheisesta ulosannista firman nettisivuilla ja foorumeilla.

Frank istahti hetkeksi XCN:n haastateltavaksi puhumaan Halo-pelisarjan menneisyydestä, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Tiedossa on kryptisiä vihjeitä, suoria sanoja ja paljon hehkutusta.

Millaisia toiveita teillä oli pelisarjalle alkuperäisen Halon ensimmäisinä hetkinä?

Halo sai itseasiassa alkunsa tosiaikastrategiapelinä Macintoshille. Bungien kavereilla oli kuitenkin niin paljon tarinaideoita, että peli kasvoi yli genrensä ja päätyi räiskintäpeliksi.

Se kasvoi myös ulos Macintoshista ja PC:lle, joskin se julkaistiin aluksi Xbox-yksinoikeutena. Halo kulki moninaisten vaiheiden läpi ja vaikka prosessi saattaa paperilla vaikuttaa äkkinäiseltä, todellisuudessa se oli luonnollista kehitystä. Kun huomasimme, miten hauskaa ajoneuvoilla ja pelin fysiikkamoottorilla oli leikkiä, meille oli päivänselvää, että pelistä piti tehdä toimintapeli.

Onko sarja ylittänyt odotuksenne?

Halo-universumin menestys ja laajeneminen on tullut meille pienoisena yllätyksenä. Pyrimme aina valmistautumaan näihin juttuihin, mutta emme olisi arvanneet, että meillä tulisi olemaan lelusarja, Marvel-sarjakuvia, pelejä ja soundtrackeja. Tuskin Jason Jones osasi aavistaa tällaista kun Bungie alunperin perustettiin.

On silti mahtavaa nähdä, kun luomamme ja rakastamamme universumi laajenee ja saa näin lämpimän vastaanoton faneiltamme.

Halo 2 on todella suosittu Xbox Live -peli. Miten aiotte jatkossa tukea peliä?

Halo 2 on on todellakin edelleen yksi Liven suosituimpia pelejä ja uskon, että saamme suosituimman pelin valtikan vielä takaisin Gears of Warilta, vaikka ehkä vain hetkeksi.

Uskon, että yksi suosiomme syistä on Halo 2:n joustavassa matchmakingissa. Se on todella käyttäjäystävällinen ja tekee helpoksi etsiä peliseuraa valtavasta käyttäjäkannastamme.

Tulemme ainakin päivittämään erilaisia pelityyppejä. Tarkkailemme niitä huolellisesti nähdäksemme mikä on suosittua tai missä esiintyy paljon huijausta. Meillä tulee olemaan paljon yllätyksiä ja herkkuja Halo 2 -pelaajille, joten tarkkailkaa Bungie.netiä.

Voitko kertoa meille lisää tulevista Halo 2:n ladattavista kartoista?

Ilmoitimme tosiaan, että tulemme tukemaan Halo 2:ta uusilla kartoilla. Emme ole vielä ilmoittaneet montako karttoja tulee olemaan, mutta emme puhu kuitenkaan tusinoista kartoista. Tulette varmasti nauttimaan niistä, uskokaa pois. Olen pelannut niitä ja kaikki kartat ovat fantastisia.

Meiltä on kysytty, miksi uudet kartat tulevat olemaan Xbox 360 -yksinoikeus. Surullinen totuus on, ettei meillä ole tarpeeksi resursseja mallintaa ja testata karttoja molemmilla pelialustoilla. Jouduimme valitsemaan toisen ja uskomme, että valtaosa pelaajistamme pelaa ensi vuoden aikana Xbox 360:lla.

Tiedämme, että tämä tulee huonona uutisena Xbox-omistajille, mutta jos olet innokas Halo-fani, uskomme, että haluat joka tapauksessa hankkia Xbox 360:n ensi vuoden aikana.

Mikä Halo 2:een kohdistetusta kritiikistä vaikutti teihin eniten?

Halo 2 -valituksissa on hauskaa se, että peliä eniten pelaavat antavat meille vihaisinta palautetta. Otetaan vaikka Halo2Sucks.com-saitti, joka on täynnä ihmisiä, jotka eivät pelaa muuta kuin Halo 2:ta, mutta tekivät saitin valittaakseen siitä.

Osa saamastamme kritiikistä on täysin mieletöntä, mutta osa on aiheellista. Yleisin saamamme valitus on, että pelityyppi A ei ole tarpeeksi samanlainen kuin pelityyppi B. Yllätys yllätys, kaikki Halon pelaajat eivät ole samanlaisia. Kaikki pitävät eri asioista.

Kuulemme myös paljon valitusta siitä, miten ase A on parempi kuin ase B ja miten se pilaa pelin tasapainon. Olemme tarkastelleet tällaisia yksityiskohtia ja uskomme, että nykykunnossaan Halo 2 on todella tasapainoinen peli.

Minkä Halo-pelien osa-alueen uskot olevan se maaginen Jokin, joka on tehnyt peleistä niin suosittuja?

Se, että Halo 2:ta pelataan edelleen miltei kolme vuotta sen ilmestymisen jälkeen on varmasti yhdistelmä monia asioita. Yksi suunnittelijoistamme, Jamie Greisemer, taisi kuitenkin tiivistää tämän parhaiten. Hän sanoi, että Halo on ”30 hauskaa sekuntia, joita toistetaan loputtomiin”.

Pelimme koostuu hauskoista hetkistä, joita tulee loputtomiin. Jopa suurissa, tavoitepohjaisissa pelitiloissa, kuten lipunryöstössä, hauskimmat hetket ovat melko lyhyitä. Ryöstät lipun, yrität paeta sen kanssa, mutta kuolet. Sitten yrität uudelleen. Tällainen hupi ei tunnu vanhenevan koskaan.

Päättääkö Halo 3 pelisarjan?

Tuota kysytään meiltä jatkuvasti. Halo 3 on trilogian päätös. Meillä on kolme peliä, mutta meillä on myös kolme novellia ja lisää tulee jatkuvasti. Halo-trilogia on tarina, jonka halusimme kertoa kolmessa osassa, emmekä halua vielä selittää tätä tarkemmin.

Halo-universumi ei kuitenkaan lopu maagisesti seuraavan pelin myötä. Olemme tutustuneet pelien aikana useisiin hahmoihin ja tarinoihin, jotka jatkavat elämäänsä. Haluamme kuitenkin, että Halo-trilogia loppuu tyylikkäästi sen sijaan, että se kuihtuisi hitaasti olemattomiin.

Voimmeko odottaa ”paluuta Halon juurille” vai oletteko kehittämässä Halo 2 -tyyppistä pelattavuutta pitemmälle?

Jos minun pitäisi vetää yhteen Halo 3:n pelattavuus – ja muistakaa, että tämä on vain minun henkilökohtainen mielipiteeni, sanoisin että Halo 2:n fanit tulevat sekoamaan uudesta moninpelikokemuksestamme.

Pidämme pelissä kaiken tutun ja hyvän, kuten matchmaking-palvelun, mutta lisäämme myös siihen paljon uutta. Osa uudistuksista yllättää varmasti monia ja vaikka tulenkin katumaan tätä, uskon että kaikki tulevat pitämään uudistuksistamme.

Yksinpeli tulee olemaan se dramaattisesti uudistunein osa-alueemme. En halua vielä paljastaa liikaa, mutta sanon, että monet suunnittelemistamme kohtauksista hämmästyttävät minua jatkuvasti. Lyön uuden peliversion koneeseen ja 15 minuuttia myöhemmin olen äimänä.

Antaako Xbox 360:n teho teille mahdollisuuksia lisätä peliin Halo 2:n ominaisuuksia, joita ette pystyneet aiemmin toteuttamaan?

Kehittäjät eivät usein halua kommentoida, miten paljon voimakkaammat koneet voivat parantaa alustaa vaihtaneita jatko-osia. Halo on kuitenkin aina ollut täynnä suuria tilanteita, suuria pelitiloja, fiksua tekoälyä ja kauniita maisemia. Jos väittäisimme, ettei lisäteho auta meitä, olisimme valehtelijoita.

Xbox 360 tekee mahdolliseksi monia sellaisia asioita, joista pystyimme ennen vain haaveilemaan. Voittekin odottaa suuria uudistuksia grafiikan, tekniikan ja jopa pelattavuuden alueilla.

Oletteko suunnitelleet mitään Halo 2:ssa esiintyneiden huijarien hillitsemiseksi?

Olemme kärsineet paljon tällaisista ongelmista, jotka johtuvat rehellisesti puhuen ihmisluonteesta. Emme voi lopulta tehdä paljoakaan estääksemme tiettyjä tyyppejä olemasta ääliöitä. Olemme kuitenkin panostaneet tähän tällä kertaa enemmän. Tiedämme luultavasti enemmän tällaisista konsolipeleistä kuin kukaan muu ja tulemme hyödyntämään kaikkea osaamistamme Halo 3:ssa.

En halua kuitenkaan vielä mennä yksityiskohtiin, koska aina kun keksimme jotain uutta, nämä ääliöt keksivät keinon kiertää sen. On väistämätöntä, että jokaista kymmentä mahtavaa pelaajaa kohtaan törmäät yhteen ääliöön, mutta toivottavasti voimme tehdä asialle jotain.

Aiotteko lisätä peliin elinikäisiä pelitilastoja Halo 2:n ja 3:n välille? Miten Bungie.net tulee muuttumaan?

Halo 2:n ja 3:n tilastot eivät ole yhteensopivia, mutta tulemme antamaan pelaajille paremmat työkalut tilastojen ja Achievementien ikuistamiseksi. Bungie.net tulee jatkossakin olemaan mahtava paikka pelisuoritustesi tilastoimisessa. Meillä on pian lisää kerrottavaa siitä, miten peli tulee palkitsemaan edistymisesi. Tarkkailkaa Bungie.netiä!

Tuleeko Halo 3:ssa olemaan online-kaksinpeli?

Meiltä kysytään jatkuvasti, tuleeko se tai se Halo 2:sta jäänyt ominaisuus ehtimään tähän peliin. Jos emme saaneet jotain mukaan Halo 2:een, siihen oli taatusti hyvä syy. Olemme saaneet Mongoosen-ajoneuvon kaltaisia juttuja mukaan Halo 3:een, mutta emme ole vielä valmiita puhumaan online-kaksinpelin kaltaisista yksityiskohdista.

Miten paljon Gears of Warin kaltaiset pelit ovat vaikuttaneet teihin? Harkitsisitteko Gearsin suojautumissysteemiä Halo 3:een?

Meiltä kysytään jatkuvasti, miten muut pelit vaikuttavat Haloon ja viime aikoina tämä ”muu peli” on aina ollut Gears of War. Tuleeko Gearsin suojautumissysteemi vaikuttamaan Haloon? Rehellisesti sanoen ei. Olimme lyöneet pelityyppimme lukkoon jo kauan ennen kuin Gears edes julkaistiin.

Jos yrittäisimme pultata suojautumissysteemin Haloon, se pilaisi pelin, koska pelimme ei ole sellainen. Halon keskipisteessä on aina ollut suurten kohtaamisten, suurten pelitilojen ja ajoneuvojen kaltaisia juttuja. Gears of War taas on suojasta suojaan hyppimistä. Näiden pelityyppien yhdistäminen ei toimisi.

Sitäpaitsi Halossa on jo suojautumissysteemi. Sitä kutsutaan esineiden taakse juoksemiseksi. Emme kuitenkaan tule lisäämään peliin sitä varten omaa nappia, eikä se paljon puhuttu X-nappi ole ainakaan tätä varten.

Voitko puhua hieman siitä, miten Halo 3:n TV-mainokset sopivat Halo 3 -tarinaan? Ja keitä ne lapset ovat?

Mainoksen tarkoituksena oli antaa pieni vilkaisu Halo 3:n pelimaailmaan. Kyse ei tietenkään ollut aidosta pelivideosta, sillä meillähän on mainoksessa eläviä näyttelijöitä. Keitä ne lapset ovat? He eivät ole vastaus, vaan kysymys. Pistimme heidät mainokseen niitä ihmisiä varten, jotka tuntevat Halo-universumin ja haluavat spekuloida heidän merkityksellään.

He voivat esimerkiksi olla mukana kuvaamassa eroa rauhallisen tähtitaivaan ja Master Chiefin sotaisan ympäristön välillä. Kyselkää vain, tuskin tulemme paljastamaan vastausta ihan pian.

Mainoksen toinen puolisko taas kuvaa Master Chiefiä maapallolla. Voitte hyvin olettaa, että hän on Afrikassa taistelemassa Bruteja vastaan. Ihmisten mielenkiinto kiinnittyy tässä osassa Master Chiefin käyttämään kilpeen. Mikä se on ja voiko sitä käyttää pelissä? Meiltä on jopa kysytty, tuleeko se pilaamaan moninpelin! Tulemme paljastamaan vielä kaiken, mutta voin vakuuttaa teille, että mikään mainoksessa ollut ei tule pilaamaan pelattavuutta.

Tulemmeko näkemään tulevaisuudessa Xbox Live Arcade -pelejä Bungielta?

Meillä on kädet täynnä Halo 3:n kanssa ja niinkin yksinkertaisen asian kuin Halo 2 -karttojen tekeminen tuottaa vaikeuksia. Kokonaan uuden pelin tekeminen olisi vielä vaikeampaa. Monet ihmiset rakastavat kuitenkin Arcade-pelejä, myös me Bungiella. Arcade-pelin tekeminen on jotain, joka kiinnostaa meitä paljon, mutta aika ei vain anna periksi. Ehkä tulemme palaamaan tähän myöhemmin, mutta onko se sitten Geometry Wars -tyyppinen pikkupeli vai jotain suurempaa, aika näyttää.

Onko lähiaikojen suunnitelmissanne Halo-sarjan lisäksi muita pelejä?

Jos kysyt, tuleeko Bungie tekemään enää muita kuin Halo-pelejä, vastaus on tietenkin kyllä. Keskitymme tällä hetkellä Halo 3:een ja haluamme tehdä siitä parhaan Halo-pelin ikinä. Meillä on kuitenkin täällä paljon luovia ihmisiä, joilla on mielettömästi ideoita. Vaikka monet uudemmat pelaajat yhdistävät meidät vain Haloon, olemme tehneet lukuisia PC- ja Mac-pelejä, kuten Marathon-sarjan (eDome: ja loistavat Myth-pelit!). Tulemme varmasti tekemään muita pelejä tulevaisuudessakin.

Muista Halo-peleistä haluan sanoa vain, että studiollamme on suunnitelmia ja piirrustuksia, joita en halua kommentoida sen tarkemmin. Sanon sen sijaan, että me rakastamme Halo-universumin hahmoja, ympäristöjä ja kokemuksia. Kenties keksimme uusia tapoja kertoa näitä tarinoita? Teidän täytyy vain pitää meitä silmällä!

Kiitokset haastattelusta XCN-verkostolle. Halo 3:n trailerin voi ladata Xbox Liven kautta tai Bungie.net -sivustolta. Saitilta löytyy myös TV-mainoksia, Halo 3 -aiheisia podcasteja ja paljon muuta mukavaa.