Uusimmat

G500 – Onko legendan seuraajasta uudeksi legendaksi?

24.06.2010 13:30 Miikka Lehtonen

Jos lähdetään puhumaan pelihiiristä, moni nimeää edelleen ikiaikaiseksi suosikikseen Logitechin legendaarisen G5-rotan. Mikäs siinä nimetessä, erinomainen pelivehjehän se oli, mutta hiirellä on jo jokunen vuosi ikää. Kehitys kehittyy ja hiiret siinä mukana, joten aika oli otollinen seuraajalle. Onko G500 legendan arvoinen seuraaja?

G5 tienasi legendan arvonimensä muutamilla elintärkeillä ominaisuuksilla: se sopi käteen kuin valettu, oli äärimmäisen mukava käytössä, erittäin ergonomisesti suunniteltu ja vieläpä suorituskykyinen. Kyllä, hiirten suorituskyvylläkin on eroa, sikäli kun joku moista vielä epäilee. Ilahduttavasti G500 osuu kaikkiin samoihin maaleihin.

Ergonomisia kysymyksiä tuskin tarvitsee hirveästi perustella, sillä hiiret ovat selvästi veljeksiä. Ergonomisen kaareva muoto on yhä hyvin samanlainen ja ne elintärkeät napit, eli kaksi peukalopainiketta ja keskinappina toimiva rulla ovat yhä välittömästi sormenpäiden ulottuvilla.

On toki mielipidekysymys, pitääkö vaaka- vai pystytasoon ladotuista peukkunapeista. Itse taitaisin kallistua nykyään jo pystyladonnan puoleen, mutta G500 miellyttää silti.

Uuttakin löytyy. Hiiren herkkyyttä säätelevät pikanapit on siirretty vasemman painikkeen vasempaan laitaan, eli pois sormien tieltä. Niiden paikalla rullan alapuolella on nappi, joka säätelee rullan toimintaa: portaaton vai asteittain napsahteleva?

Pelimies tuskin voi valita kuin jälkimmäisen, mutta jos joku nyt haluaa väistämättä portaatonta pyörittelyä, sekin onnistuu hetkessä. Itse en pitänyt muutenkaan lainkaan portaattoman vierityksen tuntumasta, sillä se tuntuu olevan aivan liian herkkä ja tekee ihan perus-surffauksestakin rasittavaa puuhaa. Luojalle kiitos siitä, ettei tämä ole ainoa vaihtoehto.

Uutta on myös peukkunappien alle sijoitettu mysteerinappi. Mitä se tekee? No, Logitechin SetPoint-ohjelmiston ansiosta melkein mitä tahansa, mutta sen sijoittelu olikin sitten minun sormilleni sen verran huono, ettei mysteerinappia tullut käytettyä, mitä nyt pari kertaa ihmettelin sen funktiota.

Paljon hiirtä käyttävät arvostavat myös mahdollisuutta säädellä hiiren painopistettä ja painoa pohjaan livautettavan painokelkan avulla. Kaksitoista pikkuista painoa – kuusi 4,5 gramman ja kuusi 1,7 gramman – voivat kuulostaa paperilla vähältä, mutta käytännössä eron kyllä huomaa. Tämä oli toki tuttua jo G5:n ajoilta.

DPI:ssä löytyy

Ne todelliset uudistukset sijoittavatkin konepellin alle. Logitechin uusittu lukupää ymmärtää resoluutioita aina eeppiseen 5700 DPI:hin asti ja ajurien avulla tarkkuutta voi säädellä 100 DPI:n portaissa. Hiireen voi myös pikatallentaa viisi valintaa, joiden välillä voi sitten hyppiä pikavalintanappien avulla. Tämä on toki jälleen hiirten perusmateriaalia.

Twitch-pelurit arvostanevat sitä, että G500 tajuaa kiihtyvyyttä jopa 30 G:hen asti, siinä missä G5 hyytyi jo 20 G:n kohdalla.

Raavitko päätäsi? Eivätkö numerot merkitse mitään? Ihan rehellisesti eivät ne minuakaan olemassaolollaan saaneet suunnattomaan huumaan, mutta niiden vaikutukset tuntuvat: G500 on äärimmäisen tehokas hiiri. Ohjaus on tarkkaa, riuhtoi hiirellä sitten miten kovaa tahansa. Käytännössä eron huomaa kyllä peleissä, viimeistään kun pelaa jotain, mikä vaatii vähän tarkempaa tähtäysotetta.

Joku voi helposti kuvitella, että hiiren valinnalla ei ole juuri väliä. Tämä on ehkä puolittain totta. Jos olet satunnainen käyttäjä tai pelailija, DPI:t, G:t ja muut numerot eivät välttämättä tunnu tärkeiltä, eivätkä ne ehkä sitä olekaan. Mutta se onkin sitten tärkeää, miten hyvältä hiiri tuntuu, niin kädessä kuin käytössä. Olen pelaajana ja toimittajana käytellyt jos jonkinlaisia hiiriä ja Logitechit tuntuvat aina kiilaavaan tiiviisti sinne henkisen suosikkilistan kärkisijoille.

Osa houkutuksesta selittyy ominaisuuksilla, osa hyvällä suunnittelulla ja loppu sillä, että Logitech tekee tuotteensa kestämään. G500 ei nitise, ei natise eikä tunnu muoviselta lelulta. Se tuntuu aktiiviseen ja kovaan käyttöön tehdyltä laatutyökalulta ja sitä se myös on.

G500 maksaa ostopaikasta riippuen noin 54-69 euroa.

Tekniset tiedot:
  • Paino: 123 grammaa (tyhjänä) + maksimissaan 37,2 grammaa lisäpainoa
  • Johdon pituus: kaksi metriä.
  • Tarkkuus säädettävissä välillä 200 – 5700 DPI
  • Kuusi ohjelmoitavaa painiketta
Lue myös

Blur (PC, PS3, Xbox 360)

Microsoft Sidewinder X8 –hiiren leveästä takapuolesta saa tuhdin otteen

Microsoft Sidewinder X5 -hiiri – kilpailukykyinen peliväline