Uusimmat

Game Boy Player

10.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Nintendo on viimeisen vuoden aikana panostanut valtavasti Gamecuben ja GBA:n yhteensopivuuteen. Ominaisuutta on pyritty hyödyntämään mahdollisimman monissa peleissä ja E3-messuilla nähdyn materiaalin perusteella trendi jatkuu edelleen. Seuraava askel Nintendon kunnianhimoisessa projektissa on kesäkuun 20. päivänä kauppoihin ilmestyvä Game Boy Player, joka mahdollistaa lähes kaikkien Game Boy-, Game Boy Color- ja Game Boy Advance -pelien siirtämisen television ruudulle. Toimituksemme sai tilaisuuden kokeilla laitetta etukäteen.

Alkuvalmistelut

Game Boy Player on Gamecuben lisälaite, joka kytketään konsolin pohjassa sijaitsevaan Hi-Speed -porttiin. Yksinkertaiseen asennusoperaatioon kuluu aikaa korkeintaan puoli minuuttia ja se onnistuu kaikilta, jotka osaavat kytkeä pelikoneen televisioon. Homma vaatii ainoastaan Hi-Speed -portin suojalevyn irrottamista, lisälaitteen työntämistä paikoilleen ja kiinnityksen varmistavien ruuvien kiristämistä. Game Boy Player on muotoiltu siten, että se on leveytensä ja syvyytensä puolesta täsmälleen Gamecuben kokoinen. Näin ollen se toimii eräänlaisena jalustana, jonka päällä varsinainen konsoli lepää. Koska muut GC:n lisälaitteet asennetaan sen sisään upotettuihin lokeroihin, Game Boy Player ei estä esimerkiksi modeemin tai laajakaista-adapterin käyttämistä.

Kun laite on asennettu paikoilleen, Gamecubelle syötetään paketin mukana tullut mini-DVD, joka sisältää pelaamiseen tarvittavan ohjelmiston. Se antaa konsolille valmiudet ymmärtää Game Boy -sarjan pelikasetteja ja tarjoaa pelaajalle muutamia säätömahdollisuuksia. Valittavana on kaksi pelinäkymän kokoa ja parikymmentä ruutua ympäröivää kehystä. Tiukkojen aikarajojen puitteissa elävät voivat hallita istuntojensa pituutta valikosta löytyvän laskurin avulla. Sen ehtiessä nollaan ohjelmisto muistuttaa pelaajaa ajan kulumisesta äänimerkin ja ruudulle ilmestyvän tekstin avulla.

Teknisempää osastoa levyllä edustavat kolme erilaista filtteriä, joiden pitäisi ehkäistä joidenkin pelien kohdalla mahdollisesti ilmeneviä grafiikkaongelmia. Kymmenkunta erilaista julkaisua kattaneen testijakson aikana suodattimille ei ilmennyt minkäänlaista tarvetta, joten kovin usein niihin ei tarvitse turvautua. Lisäksi Nintendo on tuttuun tapaansa osannut ajatella laitteen käyttömukavuutta, sillä ohjelmisto mahdollistaa pelin vaihtamisen ilman Gamecuben sulkemista tai resetointia.

Gamecuben ohjain käyttöön

Erillistä levykettä ei tarvitse pelästyä, sillä valikoihin koskeminen ei ole missään määrin pakollista. Pelaamaan pääsee yksinkertaisesti työntämällä pelikasetin Game Boy Playerin edessä sijaitsevaan aukkoon ja kytkemällä Gamecuben päälle. Tämän jälkeen television ruudulle ilmestyy tuttu alkuvalikko, josta edetään samalla tavalla kuin kannettavalla koneellakin.

Pelaamiseen voi käyttää joko Gamecuben omaa ohjainta tai konsoliin liitettyä Game Boy Advancea. Näistä ensimmäinen kattaa kannettavan pelikoneen nappivalikoiman vaikeuksitta. A-, B- ja Start-napit toimivat molemmissa laitteissa samalla tavalla eivätkä muutkaan GBA:sta löytyvät painikkeet tuota ongelmia. L ja R asettuvat luontevasti ohjaimen liipaisimille ja Selectiä käytetään oletusarvoisesti X:llä ja Y:llä.

Pelituntuman suhteen kahden vaihtoehdon välillä on vain vähän eroa, sillä molemmat sopivat pelaamiseen mainiosti. Gamecuben ohjain istuu käteen GBA:ta paremmin, mutta sen tatin analogisuudesta ei digitaalisiksi suunnitelluissa peleissä ole mitään iloa. Itse asiassa käsikonsolin ristiohjain sopii varsinkin nopeita reaktioita vaativiin tilanteisiin hieman hitaampaa isoveljeään paremmin. Lisäksi on syytä huomioida, että moninpeleissä ainoastaan yksi pelaaja voi käyttää Gamecuben ohjainta eli muiden on turvauduttava linkkikaapelilla varustettuun GBA:een.

Rentoa, mutta ei pakollista

Ideansa ja toteutuksensa puolesta Game Boy Player on siis erittäin onnistunut lisälaite. Sen tarpeellisuus on kuitenkin helppo asettaa kyseenalaiseksi. GBA ja varsinkin sen uudistettu painos GBA SP ovat erinomaisia käsikonsoleita, joiden pelit on suunniteltu kannettavuutta silmällä pitäen. Niinpä niiden tarjoaman viihteen siirtäminen tv-ruudulle ei vaikuta pelikokemukseen kovin radikaalisti. Sisällöllisesti kaikki on ennallaan eikä pelattavuuteenkaan tule mainittavia muutoksia.

Televisio kuitenkin vapauttaa pelaajan käsikonsolin pienen näytön kahleista ja tekee pitkistä pelisessioista huomattavasti leppoisampia. Se helpottaa etenkin mukavan peliasennon löytämistä ja auttaa silmiä jaksamaan pelaamista paremmin kuin GBA:n pientä näyttöä tihrustettaessa. Lisäksi monien pelien värikäs grafiikka ja taustamusiikit pääsevät kunnolla oikeuksiinsa vasta television avulla. Lyhyesti sanottuna Game Boy Playerin hankkiminen ei ole missään tapauksessa pakollista, mutta kotioloissa sillä pelaaminen on miellyttävämpää kuin käsikonsolin ääressä kyhjöttäminen.

Erikseen ostettuna Game Boy Playerin hinta tulee asettumaan 60 euron tuntumaan. Monelle valinta uuden pelin ja lisälaitteen välillä voikin olla vaikea, sillä molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät puolensa. Gamecuben hankkimista yhä suunnitteleville valinta sen sijaan tehdään helpoksi. Nintendo on luvannut antaa Game Boy Playerin ilmaiseksi kaikille konsolin ostajille.

-Mikko Karvonen