UUSIMMAT

Gameband + Minecraft – älytön älyranneke on upea koru, kallis USB-tikku ja hankala rannekello

16.02.2016 21:00 | Jukka O. Kauppinen

Gameband + Minecraft on tuote, jonka olemuksen ja merkityksen tajuamiseen meni hetki aikaa. Sitten sitä piti vielä suodattaa. Ihanko oikeasti? Sadan euron USB3-muistitikku, jossa on LED-kello? Kyllä vain.

Gameband itsessään on jännä tuote, jonka idea on tarpeettomuudessaan hupaisa. Tänä kuntoilurakennekeiden ja puettavien kapineiden aikakautena ihmiset käyttävät yhä enemmän älyrannekelloja, jotka puhuvat jatkuvasti älypuhelimen kanssa ja vaativat akun latauksen muutaman päivän välein. Toisilla on jumppavehkeitä, jotka seuraavat liikuntasuorituksia ja piirtävät niistä niin reippauskäppyröitä kuin GSP-karttoja juoksulenkeistä.

Mutta että 80-100 euroa maksava ranneke, joka sisältää kahdeksan (8) gigatavua tallennustilaa USB3-liitännän takana ja pienen punamustan LED-näytön.

Onneksi siinä ei ole ihan kaikki.

gameband_minecraft_juttu_02

Gameband + Minecraft on näet tarkoitettu fanaattiselle Minecraft-pelaajalle, joka ei kykene elämään ilman rakastaan. Rannekkeella on ohjelmisto, jonka avulla sillä voidaan kuljettaa oman Minecraft-pelin asennus, tallennukset, modit ja viritykset ihan minne tahansa. Menet kylään kaverille tai tädille, lyöt Gamebandin koneeseen ja voit pelata suoraan muistitikulta, omilla asetuksillasi ja lisukkeillasi. Ja tietenkin kaikki pelattu tallentuu takaisin tikulle ja jatkaa peliä edelleen kotona, etkä menetä yhtään tutkimusmatkailusi hedelmistä.

Ja onpa Gameband-ohjelmistossa sekin ominaisuus, että voit tallentaa puuhailusi myös Gamebandin pilvipalveluun. Vielä kätevämpää!

Mutta sitten ne miinukset. Sanoinko jo, että Gameband maksaa satasen? Siihen päälle Minecraftin hinta. Sitä ei viralliseen lisenssituotteeseen sisälly. Pilvipalvelu on ilmainen, ensimmäisen vuoden ajan. Sitten siitäkin on maksettava.

Tässä kohtaa voikin jo mietti huolella. Ihanko oikeasti rakastat Minecraftia niin paljon, että haluat maksaa kahdeksan gigatavun muistitikusta satasen ja kantaa mukanasi Minecraft-modeja ja tallennuksia?

gameband_minecraft_juttu_01

Hieno, kallis koru

Onhan ranneke tyylikäs. Kuin koru. Design on näyttävä ja viehättävä. Värimaailma on mieleenpainuva ja kyllähän muistitikkuranneke sopii puettavaksi, ainakin joillekin. Saattaa se olla miellyttäväkin käyttää, jos vain jompikumpi koko sopii ranteeseesi. Nuoremmille löytyy pieni ranneke, vanhemmille iso, ja ne pysyvät tukevasti paikoillaan kovemmassakin rytyytyksessä. Se vain, että ranneke on sen verran paksu ja asettuu ainakin minulla niin lähelle kämmentä, että ei sen kanssa voi esimerkiksi kannettavaa tietokonetta käyttää tai lepuuttaa kättä sohvan käsinojalla. Ranneke painaa rannetta ikävästi altapäin, joten ei voi mitään, se on pakko avata ja laittaa sivuun.

Ja kun haluaa olla taas tyylikäs ja laittaa rannekkeen paikoilleen, niin oi ja voi. Rannekkeen alapuoli on taipuisa ja avautuva, minkä avulla sen saa pois ranteesta ja tietokoneeseen. Yläosan jäykemmässä, tyylitellyssä osassa on puolestaan vetämällä avautuva USB-liitin, jonka liitinosa on molemmista päistään metallinen. Täysin ymmärrettävää, juuri tätähän kohtaa auotaan ja suljetaan ja liitellään koneeseen.

Vaan arvatkaas miten käy, kun isokäsinen mies sulkee ison Gamebandin? Nahkahan siinä jää väliin tai ainakin yrittää. Jokainen ranteeseenasettaminen vaati useita yrityksiä ennen kuin Gameband naksahti kiinni, eikä väliin jäänyt yhtään Kauppista.

Arvatkaas mitä muuta? Enää väliin ei myöskään jää niin paljon karvoja, koska Gameband on nyhtänyt suurimman osan pois.

Niin. Isokätiselle Gameband on tuskallinen koru.

gameband_minecraft_juttu_03

Kallis kello

Yksi juttu laitteessa vielä on, jolla siihen saa sentään ripauksen käyttökelpoisuutta. Siinä on kiva punainen LED-näyttö, jota ei normaalisti edes huomaa. Näytön vieressä on nappi, jota painamalla näyttö herää ja siirtyy tilasta toiseen. Ensimmäisellä painalluksella voi katsoa vaikka kellonajan, toisella päivämäärän, kolmannella animaation tai skrollitekstin. Tai ihan missä järjestyksessä tahansa, kaikki on kustomoitavissa.

Rannekkeella itsellään on apuohjelma, jonka avulla käyttäjä voi määritellä rannekkeeseen päivänä ja kellonajan, sekä säätää näytöllä näytettäviä kuvia tai animaatioita. Ohjelman kuva- ja animaatioeditori on näppärä ja helppokäyttöinen, mutta luotavat animaatiot eivät ole kuin parin sekunnin mittaisia. LED-näytön resoluutiokin on sen verran pieni, ettei sillä voi näyttää kovinkaan kummoisia efektejä. Teksti ja numerot näkyvät kyllä hyvin, mutta vierivälle tekstille on jätetty niin vähän tilaa, ettei sillä voi vilautella edes mitään romanttisia kutsuhuutoja baarissa. Moiselle olisi kyllä potentiaalia.

gameband_minecraft_juttu_05

Oikea käsi, vasen käsi, mikä aika, mikä mikä maa?

gameband_minecraft_juttu_08

Voit määritellä mitä tietoja, kuvia ja animaatioita ranneke näyttää ja missä järjestyksessä.

 

gameband_minecraft_juttu_07

Tekstiä? Kuvia? Animaatioita? TTD? Kaikki onnistuu.

gameband_minecraft_juttu_06

Animointia ruutu kerrallaan.

Näyttö on kiva, mutta ei likimainkaan tarpeeksi iso ja jostain kumman syystä sillä väläyteltävien tekstien pituus on aivan tarpeettoman lyhyt. Lisää resoluutiota, muutama kilo lisää näyttömuistia, ja siitä olisi jo jotain oikeasti iloa. Nyt se jää vähän turhakkeeksi.

Rannekellona Gameband toimii, mutta se että kellonajan näkee vain painamalla kyljessä olevaa nappia toisella kädellä on vähän kurjaa. Toimisi nyt edes päältähipaisusta, ravistuksesta tai näyttäisi kellonajan jatkuvasti. No, pieni näyttö, joka ei ole edes normaalisti päällä, ja muiden toiminnallisuuksien puuttuminen sentään tarkoittavat, että kello pysyy ajassa parikymmentä vuorokautta ilman lataamista. Ja akku latautuu aina kun tikun tökkää koneeseen.

Joten mitä Gameband meille tarjoaa? Satunnaisemmalle Minecraft-harrastajalle ei yhtään mitään. Se on vain kallis ja pieni USB3-muistitikku, jota voi käyttää hankalana – mutta tyylikkäänä – kellona. Ehkä jotkut voivat ajatella sitä myös koruna. Kyllähän se huomiota kiinnittää, mutta jos kerrot, että se on satasen muistitikkukello, niin hullunahan ne sinua pitävät.

En kuitenkaan dissaa kilkettä täysin. Nimittäin jos todellakin olet Minecraft-fanaatikko tai vaikkapa luot peliin omaa sisältöä, niin pelin kuljettaminen mukana ja etenkin pelitiedostojen ja työkalujen synkkaus rannekkeen ohjelmiston avulla on kieltämättä helppoa ja kätevää. Tarvitaanko siihen rannekoru, sitä toki voi kysyä. Mutta kun ihan ytimeen mennään, niin kyllä tämä tekee sen mitä lupaa.

Onko Gameband + Minecraft sitten satasen arvoinen, joko Minecraft-apuvälineenä, rannekellona tai tyylillisenä muotioikkuna, se on eri kysymys.

Ideana Gameband on silti vekkuli. Jos tähän ympätään vähän isompi näyttö, vaikka vähän urheilurannekeominaisuuksia, ja lisää hyviä pelillisiä ominaisuuksia, niin saattaisin olla periaatteessa kiinnostunut. Tai mitä jos jätettäisiin muistitikkupuoli ja peliapuohjelmat kokonaan pois, ja tehtäisiinkin Gamebandistä ihan omanlaisensa älyranneke? Hmmmm!

 

Gameband + Minecraft

Valmistaja: Now Computing

Hinta: noin 80-100 euroa

Lisätietoja: http://www.gameband.com/

Jukka O. Kauppinen

 

gameband_minecraft_juttu_04

Lisää aiheesta

Magnum Opus XXX – Osa II : Processio, jae II – Commodore 64

QPAD QH-85 -pelikuulokkeissa on hyvä äänenlaatu mutta mikki on rikki

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma – mekaanista aatelia

Razer Mamba – testissä sykkivä, säkenöivä, hintava pelihiiri

Razer panostaa pelitietokoneisiin – “hinnalla ei ole väliä”

Roccat Nyth MMO Mouse – pelikenttien kuningastiikeri

Muropaketin uusimmat