UUSIMMAT

[Gamescom 2019] Pääsimme näkemään Cyberpunk 2077:n salaisen demon – ”Saattaa olla yksi merkittävimmistä peleistä kautta aikojen”

22.08.2019 20:00 | Ilari Hauhia

CD Projekt RED näytti Cyberpunk 2077:sta Gamesom 2019 -messujen yhteydessä noin 45 minuuttia uutta pelikuvaa. Muropaketti oli tietenkin paikalla. Jo E3-messuilla suljettujen ovien takana esitellyn materiaalin perusteella Cyberpunk 20177 vaikuttaa hyvin lupaavalta peliltä.

Cyberpunk 2077:sta medialle esitelty pelikuva sijoittuu suunnilleen pelin keskivaiheille. Demo alkaa, kun päähahmo V:lle annetaan tehtäväksi etsiä Voodoo Boys -nimisen jengin johtaja. Tehtävä sijoittuu yhteen Night Cityn pahamaineisimmista osista ja tämä näkyy myös ympäristössä. Rakennukset ovat rapistuneita ja osan rakennustyöt ovat jääneet kesken, kun niitä rahoittaneet korporaatiot ovat vetäytyneet projekteista.

Kun etsitty henkilö löytyy, antaa Voodoo Boysin johtaja V:lle toisen tehtävän jota Cyberpunk 2077:n päähenkilö lähtee suorittamaan Animals-nimisen jengin valtaamaan ostoskeskukseen. Ostoskeskuskesta täytyy löytää sinne piiloutunut korporaatioiden edustaja, jolla on arvokasta tietoa.

Suuri osa pelidemosta käytettiin Cyberpunk 2077:n tarjoamien hahmon kehittämiseen liittyvien mahdollisuuksien esittelyyn. Cyberpunk 2077:ssä on laaja hahmoeditori, jonka avulla V:stä voi tehdä joko mies- tai naispuolisen, ja sankarin ulkonäköä voi muuttaa juuri omaan mieleen sopivaksi.

Pelihahmon taustatarinaksi voi valita korporaatioista ulos potkitun työntekijän, korporaatioiden etua ajavan nykyisen työntekijän tai katujen kasvatin. Valinnalla on merkitystä esimerkiksi eri hahmoille puhuttaessa. Esimerkiksi jengiläiset luottavat helpommin katujen kasvattiin. Lisäksi hahmolle jaetaan roolipeleille ominaiseen tapaan kykypisteitä muun muassa älykkyyteen ja fyysiseen voimaan.

Cyberpunk 2077:n pelimaailmasta löytyy kauppiaita, joilta pelihahmolle voi ostaa vaatteita. Vaatteet vaikuttavat V:n ulkonäköön, mutta sen lisäksi ne voivat antaa sankarille uusia kykyjä. Demolla V ostaa eräältä kauppiaalta Samurai-takin sekä hakkerointityökalun, jolla vihollisten biomekaaniset kädet voi vallata ja pakottaa kääntymään omistajaansa vastaan.

Kauppakeskukseen ajetaan futuristisella moottoripyörällä. CD Projekt REDin mukaan sisään voi halutessaan mennä suoraan pääovesta, mutta se johtaa helposti väkivaltaiseen yhteenottoon. Sen sijaan demolla V päättää luikahtaa sisään toisesta sisäänkäynnistä.

Cyberpunk 2077:n voi halutessaan läpäistä tappamatta yhtään vihollista. Myös ympäristöä voi ja kannattaa käyttää edukseen. Videolla hakkeroinnin osaamiseen panostanut V hämää vihollisia hakkeroimalla läheisen pulloautomaatin, sammuttaa valvontakameran etänä ja tainnuttaa Animals-jengin jäsenen yllättämällä hänet takaapäin. Sen jälkeen tajuton vartija piilotetaan roskikseen.

Kun Gamescomin yleisölle oli esitelty hiippailua, kelattiin pelidemoa hieman taaksepäin. CD Projekt RED näytti, miten tilanteen olisi voinut selvittää, mikäli käytössä olisi ollut hiljaisen hakkerin sijasta enemmän fyysiseen voimaan ja suoraviivaisempaaan hyökkäykseen panostanut hahmo.

Vaihtoehtoisessa versiossa fyysisesti vahva nais-V avaa jumittuneen oven raa’alla voimalla ja ohittaa valvontakameran täysin. Vihollisia ei tainnuteta hiippailemalla, vaan ne ammutaan ronskisti matalaksi.

Seuraavaksi CD Projekt RED otti käyttöön jälleen hakkerointiin luottavan mies-V:n.

Demolla esiteltiin, kuinka tykkitornin voi kääntää Animals-jengiä vastaan hakkeroimalla sen etänä. Myös demon alussa ostettu hakkerointityökalu laitetaan käyttöön, kun V saa vihollisen mekaanisen käden ottamaan omistajansa aseen ja ampumaan kantajaansa päähän. Aseenaan miespuolisella V:llä on nanolanka, jolla voi joko hakkeroida kohteita kauempaa tai sivaltaa näitä fyysisesti.

Kun suurin osa tavallisista jengiläisistä on laitettu tavalla tai toisella matalaksi, kohtaa V hieman vahvemman pomovastustajan. Jälleen kerran myös pomovastustajan voi taltuttaa joko ampumalla tai muita keinoja käyttämällä. Kun vihollinen on kukistettu saa pelaaja halutessaan päästää hänet päiviltä tai säästää hänen henkensä.

Lopulta tehtävän kohde, korporaatioiden edustaja, löytyy kauppakeskuksen elokuvateatterista. V käy keskustelua kohteensa kanssa ja selviää, että Voodoo Boys saattaa käyttää V:tä hyödykseen. Pelaaja voi päättää, uskooko tämä mielummin korporaatioiden edustajaa vai jatkaako tämä Voodoo Boys -pomon antamaa tehtävää.

Demolla V pysyy lojaalina Voodoo Boysille. Korporaatioiden edustaja oli kuitenkin oikeassa ja Voodoo Boys pettää V:n ja melkein tappaa sankarin. Pelaaja kuitenkin selviytyy ja lähtee selvittämään välejään Voodoo Boysin johtajan kanssa.

Kun V löytää hänet pettäneen Voodoo Boysin johtajan, sattuu paikalle vieläkin korkea-arvoisempi jengiläinen. Hän pitää V:n selviytymistä ihailtavana ja näkee V:ssä potentiaalia myös tulevia tehtäviä silmällä pitäen. V haluaa vastapalvelukseksi tavata legendaarisen hakkerin, joka on sittemmin siirtänyt tietoisuutensa verkkoon.

Demo päättyy, kun V lähtee tapaamaan kuuluisaa hakkeria verkon syvyyksiin.

Omat odotukseni Cyberpunk 2077:aa kohtaa nousivat demon perusteella entisestään. Night Cityn pelimaailma vaikuttaa sekä teemansa että grafiikoidensa puolesta upealta, ja se on täynnä hienoja yksityiskohtia.

Eniten Cyberpunk 2077:ssa viehättää siitä tähän mennessä nähdyn materiaalin pohjalta se, kuinka paljon se antaa pelaajalle vapauksia. Keskusteluita voi ajaa moneen eri suuntaan ja tehtävien suorittamiseen on monia erilaisia tapoja. Cyberpunk 2077:aa voi halutessaan pelata räiskintäpelinä tai sitten täysin pasifistisesti. Pelaaja voi siis toimia oman moraalisen kompanssinsa mukaisesti maailmassa, jossa harva asia on mustavalkoisesti oikein tai väärin.

CD Projekt REDin mukaan pienetkin pelaajan tekemät valinnat voivat heijastua merkittävällä tavalla Cyberpunk 2077:n maailmaan ja siihen, kuinka sen asukit kohtelevat pelaajaa. Mikäli lupaukset pitävät paikkansa, voi kyseessä hyvinkin olla yksi pelihistorian merkittävimmistä ja edistyneimmistä peleistä kautta aikojen.

Cyberpunk 2077 ilmestyy PC:lle, Xbox Onelle ja PlayStation 4:lle 16. päivä huhtikuuta vuonna 2020.

Alla E3:lla ja Gamescomissa esitellyn demon mainos. Ainakaan toistaiseksi koko pätkää ei ole julkaistu verkossa.

Keskustelu

Taikka peli historian suurin floppi koska tätä peliä on jatkuvasti hehkutettu.yleensä kun liikaa hehkutetaan niin odotukset on suuret ja sitten kun alkaa pelaamaan kyseistä peliä niin huomaa että hehkutettu peli ei ole niin hyvä mitä on toitotettu jatkuvasti vaikka pelissä ei oliskaan suurta vikaa.

Muropaketin uusimmat