Gears of War -kurkkumikrofoni – murise kuin Marcus Fenix

30.10.2011 17:53 | Juho Anttila

Gears of War 3 on yksi tämän vuoden parhaista peleistä. Kyse on myös pelistä, jota pelataan verkossa ja paljon pelataankin. Eikä sellainen peli vetele millään tylsillä perusvehkeillä, kun tarjolla on aito Gears of War 3 -mikrofoni.

Sodan rattaiden väreinä paistavat punainen ja musta. Tämä näkyy myös laitteessa. Itse mikrofoniosa koostuu mustasta kaulapannasta, jonka vasemmalle puolelle on printattu tuttu GoW-symboli ja pelin nimi kuin muistutukseksi siitä, että kyse on todellakin virallisesta pelituotteesta. Samat symbolit toistuvat myös punaisen liitäntäjohdon katkaisevassa mustanpuhuvassa säädinpalikassa.

Tämän lisäksi laitteesta lähtee toinenkin johdin, jostain syystä läpinäkyvä kuulokepiuha joka päättyy yksinäiseen korvanappiin. Laitteen yleisvaikutelma jää hyvästä yrityksestä huolimatta aavistuksen muoviseksi. Etenkin varsinainen mikrofoniosa herättää aavistuksen skeptisiä tuntemuksia.

Säätövaraa ja ahtautta

Ihminen on siitä hassu eläinlaji, että olemme kaikki kovin erilaisia. Meillä on erikokoisia päitä, kauloja ja korvakäytäviä. Gears of War -kurkkumikrofoni yrittää ottaa tämän huomioon, onnistuen kuitenkin vain osittain.

Ensimmäinen silmiinpistävä piirre on mikrofoniosan säätövara. Sitä riittää kohtuullisen mukavasti ja halutessaan pantaa voi kiristää vielä paikalleen liimattavalla pehmusteella. Painonnostajan niskalla varustetulle laite on kuitenkin aivan liian tiukka eikä normaalikaulainenkaan löydä täysin mukavaa asetusta kovin helpolla. Lievästi kiristävään tunteeseen tottuu ajan myötä, mutta jonkinlaiset pehmusteet tekisivät silti terää.

Korvanapin mukana tulee kolme eri kokoista kumitulppaa. Nappi ei silti ole aivan niin mukava kuin voisi toivoa. Lisäksi se tuntui työntyvän itsepintaisesti ulos korvakäytävästä riippumatta siitä, minkä kokoista tulppaa kokeiltiin. Vikaa saattaa toki olla myös testaajan fysiologiassa, mutta parempi muotoilukin saattaisi auttaa asiaa.

Sekä liitäntäjohdin että korvanapin johdin on kääritty tyylikkäästi haitarille. Idea on ihan hyvä ja käytön aikana piuhat pysyvätkin hyvin kurissa. Säilytyksen aikana korvanapin johtimella on vain ikävä tapa mennä sekaisin liitäntäjohdon kanssa. Selvitteleminen ärsyttää.

Säätöpalikka puolestaan sisältää tasan kaksi toimintoa. Mikin saa napsautettua päältä pois ja takaisin ja korvanapin äänenvoimakkuutta säädetään tavanomaisella rullalla. Säätimet täyttävät tehtävänsä, vaikka mikkikatkaisin voisi olla tukevampikin.

Haudan takaa

Äänilaitteista puhuttaessa ehkä käyttömukavuutta tärkeämpääkin on kuitenkin se, miltä vekotin kuulostaa. Mainospuheet lupaavat kristallinkirkasta äänentoistoa, mutta kuten jo otsikostakin voi tulkita, lopputulos ei ole aivan luvatun kaltainen.

Testiyleisö kommentoi äänenlaatua vähemmän mairittelevalla tavalla. ”Nyt en kyllä saanut mitään selvää”, ”hautaholviääntä” ja ”onko Juho nielaissut sen mikrofonin” -tyyliset kommentit tulivat tutuksi. Niin paljon kuin tahtoisinkin omistaa seksikkään viskibasson, löytyy syy todennäköisesti tällä kertaa laitteesta. Enkä myöskään usko, että ääntä madaltava Marcus Fenix -efekti on tarkoituksellinen.

Laitetta kokeiltiin varmuuden vuoksi useammalla ohjaimella, jotta pettymykseksi jääneen äänenlaadun aiheuttaja saatiin varmistettua. Tulos oli aina sama. Kommunikointi onnistuu, mutta luvatusta kristallinkirkkaudesta ei ole tietoakaan. Onneksi korvanappi toimii sen sijaan paremmin. Hifistä ei ole kyse tässäkään tapauksessa, mutta ainakin tehtävä tulee täytettyä. Puhe kuuluu selkeänä ja ymmärrettävänä.

Melkein kolme kymppiä maksava Gears of War -kurkkumikrofoni on lievä pettymys. Se on toki valovuosia parempi kuin Xbox 360:n mukana tuleva surkea standardiluuri, mutta samalla se jää kauas ”oikeista” headseteistä. Laitetta kuvaa parhaiten sana muovinen. Perusidealtaan hyvän mikrofonin käyttökokemus on tyydyttävä, mutta petrattavaa riittää silti melkein kaikilla osa-alueilla. Toisin kuin peli, Gears of War 3 -kurkkumikrofoni jää pettymykseksi.

 

Tritton Gears of War -kurkkumikrofoni

Valmistaja: Mad Catz

Hinta: noin 25-30 euroa

Muuta: vain Xbox 360:lle

Lisätietoja: http://www.trittonusa.com/prod/gowthr.asp

Juho Anttila

 

Lue myös

Assassin’s Creed Revelations -ensikosketus osa 2 – Ezion matkan päätepiste

Creative ZEN Style M300 – edullinen Applen haastaja

Gioteck HF-2 FPS Controller – tosimiehen FPS-ohjain?

Silverlit 3D Twister – radio-ohjattava leluauto

Sound Blaster Tactic3D Omega Wireless – langattomien pelikuulokkeiden aatelia

Star Wars: The Old Republic – ensikosketus BioWaren megamorppiin

Uncharted 3 on nykypelien suurinta seikkailua