Uusimmat

GeForce 3 – Elsa Gladiac 920 pumppaa pikseleitä

09.03.2001 14:07 Jukka O. Kauppinen

eDome kävi tutustumassa Gametechin järjestämässä lehdistötilaisuudessa Elsan tuloaan tekevään Elsa Gladiac 920 Geforce 3 näytönohjaimeen. Pääsimme myös hiplaamaan näytönohjaimen prototyyppiä. Seuraavassa hieman infoa mitä on luvassa.

  • Powered by NVIDIA GeForce3—up to 3 times faster than GeForce2 Ultra
  • nFinite FX™ engine—fully programmable effect processor for realistic 3D representation, e.g. volumetric fog, particle effects, reflective bump mapping and animated water surface
  • Full-scene anti-aliasing (FSAA)—no more pixel edges, even at high resolutions
  • Lightspeed Memory Architecture™ for never seen before 3D performance v64-MB DDR SDRAM with 460-MHz effective memory clock and 3.8 ns access time
  • TV-out for games and DVD movies on TV
  • Bonus game Giants™: Citizen Kabuto™ as full version; optimized for the ELSA GLADIAC 92 to support the new GeForce3 processor effects
  • Includes ELSAmovie 2000 top software DVD player
  • Supports 3D shutter glasses ELSA 3D REVELATOR™
  • 6-year warranty

Ja vähän tietoa suomeksikin:

  • Kellotaajuus 200 MHz/460 MHz.
  • RamDAC 350 MHz.
  • 64 MB DDR-muistia (3,8 ns).
  • Väylä AGP 2x/4x.
  • TV-Out.
  • Tuki DirectX7, DirectX8 ja OpenGL API.
  • Virkistystaajuus 60 Hz – 200 Hz.
  • Vesa Bios 3.0 -tuki.
  • Plug & Play.
  • Minimivaatimus Celeron/Pentium II/AMD K-6 300 MHz, AGP-väylä, 32 mt ram, 20 mt HD, monitori 34,5 KHz, Windows 98/2000/NT4.0/ME.
  • Maahantuojan takuu 1 vuosi, tehdastakuu 6 vuotta.
  • Myyntipaketti -versiossa mukana Giants : Citizen Kabuto –sotastrategiapelin täysversio (räätälöity tälle kortille), ElsaMovie DVD Purkuohjelmisto ja Elsa Gladiac 920 3D-hiirimatto.

Martin Haufschild

Tilaisuudessa myyntipäällikkö Mats Andersson kertoi hieman Elsasta yleisesti, jonka jälkeen irti päästettiin saksalainen tekniikkapuolen edustaja Martin Haufschild. Erittäin selkeästi esitelmöineen Martinin kanssa tuli vaihdettua myöhemmin ruokapöydässäkin muutamia ajatuksia Geforce 3:sta.

Näytönohjaimen mukana tulee GeForce 3:lle perusteellisesti optimoitu Giants: Citizen Kabuto –peli, joka on ei ole mikään kevyt päivitys vaan perusteellisesti DirectX 8:a ja GeForce 3:sta varten optimoitu versio. Pelin aiempia versioita ei voi päivittää, sillä päivityksen koko olisi kaikkineen noin 300 megatavua.

Hinta?

Heti alkuun kerrottiin Elsa Gladiac 920 retail-näytönohjaimen hinta, joka tulee olemaan 4300mk. Bulk-malli on 100mk halvempi. Tukkureiden suureksi helpotukseksi Creative ei aio enää tuoda markkinoille halpaa Geforce 3 näytönohjainta, joten hinnoittelu voidaan asettaa myyjän kannalta miellyttävämmälle tasolle. Kun ennen Geforce näytönohjaimista saatu kate oli n. 10%, aiotaan Geforce 3:n kohdalla kokeilla 15%:n katetta.

Vauhdikkaat muistipiirit


GPU:n & muistien jäähdytys.

Elsa Gladiac 920:ssa käytetään 3.8ns DDR SDRAM muisteja, jotka toimivat 460MHz DDR kellotaajuudella. Varmasti monia tämä ihmetyttää, sillä 3.8ns DDR SDRAM muistithan on speksattu 525MHz kellotaajuudelle. Elsa (kuten monet muutkin valmistajat) ovat varmistaneet tällä täydellisen vakauden. Tämä jättääkin hyvin varaa ylikellottajille, jotka haluavat puristaa kortista kaiken irti. Martinin mukaan 500MHz kellotaajuus muisteille ei ole mikään ongelma ja testejä on ajeltu 550MHz kellotaajuudellakin. Näin korkealla taajuudella ongelmia alkoi kuitenkin ilmetä noin puolen tunnin käytön jälkeen.

Benchmarkit ja ajuriongelma

Vaikka nVidia on jo julkaissut Geforce 3 -näytönohjaimen, ei sitä ole kuitenkaan vielä saatavilla. Edes kunnon testejä ei ole nähtävillä ja esimerkiksi RivaStationin StarForce 822 testit osoittivat Geforce 3:n olevan n. Geforce 2 Ultran tasoa.. Miksi?

Vastaus on yksinkertainen, ajurit eivät ole vielä valmiit. RivaStationin testeissä käytettiin Detonator 10.6 ajureita jotka eivät ole ilmeisesti lainkaan tarkoitettu Geforce 3 näytönohjaimelle. Martinin mukaan nVidialta pitäisi maanantaina ilmestyä Detonator 11 ajurit jotka ovat sitten optimoidut Geforce 3 näytönohjaimelle.

Martin itsekin naureskeli melko hullua tilannetta, kaikki olisi valmista myyntiin mutta ajurit puuttuvat.

Lopullinen suorituskyky?

Mutta mikä tulee olemaan suorituskyky, kun ajuriongelma saadaan kuntoon? Martinin mukaan heidän testeissään Geforce 3 (NV20) on suhteessa noin tuplasti nopeampi kuin Geforce 2 Ultra, ja joissain 3DMark2001-testeissä neljäkin kertaa nopeampi. Tämä kuitenkin selittyy sillä, että 3DMark2001 sisältää sellaisia testejä joita Geforce 2 Ultra ei tue kunnolla.

Näytönohjaimen lopullisen vauhdin pitäisi kuitenkin olla aiempaa parempi. Elsalaisten mukaan näytönohjain osaa muun muassa työstää nyt kovotasolla efektejä jotka on aiemmin täytynyt suorittaa ohjelmallisesti. Näin saadaan siis PC:n prosessorin kuormaa vähennettyä. Ja jos pelitekijät lähtevät hyödyntämään kortin ominaisuuksia kunnolla on luvassa todella upeaa, realistista jälkeä. Muutama esitetty demo NV20:n kyvyistä meni jo hieman yli ymmärryksen, ei moista tarkkuutta ja grafiikan tasoa olisi uskonut mahdolliseksi jokunen vuosi sitten. Jälki selittyykin sillä, että nVidia oli kutsunut viime loppuvuodesta koko satsin pelikehittäjiä vieraakseen kertomaan millaisia ominaisuuksia he haluavat näytönohjaimeen.

Geforce 3:n valmistusprosessi

Esittelyssä kerrottiin myös hieman itse näytönohjaimen valmistusprosessista. Aluksi nVidia lähettää jokaiselle Geforce 3 näytönohjainvalmistajalle niin sanotun Reference Desing-mallin.

Lisäksi se lähettää AVL-listan, jossa kerrotaan minkälaisia ratkaisuja näytönohjaimeen voi tehdä ja mitkä komponentit sopivat käytettäväksi. Valmistajat pohtivat ja valitsevat minkälaiset ominaisuudet haluavat näytönohjaimeensa, ja yhdistelevät tietyt ratkaisut yhdeksi kokonaisuudeksi.

Kortin hintaan vaikuttaa usein valmistusmaa. Taiwanissa kortteja tehdään usein halvemmalla joka selittyy muun muassa käytetyillä komponenteilla ja näytönohjaimen takuuajalla. Elsa antaa tuotteilleen kuuden vuoden takuun, kun taas useissa Taiwanissa valmistetuissa näytönohjaimissa se on kaksi vuotta.

Geforce 3:n tärkein ominaisuus, nfiniteFX Engine

Martinin mukaan tärkein Geforce 3:n ominaisuus on ohjelmoitava nfiniteFX Engine. Piirille voidaan siirtää kokonaisia rekistereitä, joka helpottaa eri kehittelijöiden työskentelyä.

nVidian selite, The nfiniteFX Engine

Huono kuvanlaatu on tuottanut ongelmia

Pelit-lehden Kaj Laaksonen tiedusteli Geforce 3:n kuvanlaatua ja Martin kertoi melko yllättävän tarinan. Aluksi Geforce 3:n kuvanlaatu oli ollut TODELLA surkea. Ongelmana oli ollut ilmeisesti pieni virhe suunnittelussa, jonka vuoksi mm. julkaisuaikataulu myöhästyi alkuperäisestä (tammikuu). Kortista tehtiin uusi versio, jossa ainakin Martinin sanojen mukaan huonoon kuvanlaatuun on saatu parannus. Nähtäväksi jää..

Saatavuus?

Elsa Gladiac 920 pitäisi ilmestyä kauppoihin huhtikuun alussa. Kilpailijoiden tuotteet ilmestyvät pari viikkoa myöhemmin.

MX, PRO, GTS, Ultra?

Tiedustelin ilmestyykö Geforce 3:sta myös MX, PRO, ULTRA –tyyppisiä lisämalleja ja Martin totesi, että ainakaan tässä vaiheessa sellaisia ei ole suunnitteilla.

NV25?

Jos aikataulussa pysytään niin seuraava grafiikkaprosessori, NV25 (GeForce 3:ssa on siis NV20-prosessori) julkaistaan syksyllä 2001.

Ensi kosketus, Gladiac 920

Prototyyppihän se on.

Tilaisuudessa pääsimme näkemään ja hypistelemään Elsa Gladiac 920 näytönohjaimen prototyyppiä. Kyseessä ei ollut vielä lopullinen versio. Skandinaviassa on tällä hetkellä medialle tarkoitettuja Geforce 3 näytönohjaimia kaksi kappaletta. Yksi Suomessa ja yksi Ruotsissa. Elsa ei suostunut vielä antamaan Elsa Gladiac 920 prototyyppiä eDome/Muropaketille (tai yleensäkään kenellekään) testiin, vaikka kyselimmekin hieman vaivihkaa sitä ruokapöydässä :-)

Olisi ollut mukava nähdä kuinka paljon ajurit sitten vaikuttavat lopulliseen suorituskykyyn.

Näytönohjain muistuttaa hirmuisesti Elsa Geforce 2 Ultraa ja ei mielestäni siitä juurikaan ulkoisesti eronnut.

Huhtikuun alussa sitten live actionia Geforce 3:lla. Same batchannel!

Elsa

Elsa on Euroopassa vauhdikkaasti kasvava tietotekniikka-alan yritys, joka parhaillaan pyrkii tunkeutumaan voimakkaasti myös näytönohjainmarkkinoille. Aiemmin etenkin modeemeista, verkkotuotteista ja monitoreistaan tunnettu yritys on kasvattanut myyntiään Pohjoismaissa noin kolmanneksella. Suomen osuus koko Pohjoismaiden myynnistä on noin 35 prosenttia, mutta vain kahdeksan prosenttia tulee näytönohjaimista – kahdesta miljoonasta viime vuonna myydystä näytönohjaimesta huolimatta. Elsa Gladiac 920 on Elsalta voimakas panostus tähän markkinaosuuteen.

Päivitys artikkeliin

Muropaketin Sampsa on julkaissut tarkentavan päivityksen artikkeliin. Lue lisää näytönohjaimesta täältä.

Linkit:

Elsa Europe
Gametech Oy

Lisätietoja GeForce 3-näytönohjaimista, Gladiac 920:sta ja tekniikkaan painottuvampi versio tästä artikkelista eDomen Muropaketti-tekniikkasivulta.

Sampsa Kurri & Jukka O. Kauppinen