Ghost of Moscow: Death to Spies – ensikosketuksessa kylmän sodan Hitman

19.07.2011 17:00 | Jukka O. Kauppinen

Olin jokseenkin yllättynyt, kun kuulin että Ghost of Moscow on Death to Spies -nimisen pelisarjan kolmas osa. En ollut edes kuullut niistä kahdesta aiemmasta, joten kokonaisen vakoojasarjan olemassaolo tuli ihan tyhjästä. Enkä ole ilmeisesti ainoa yllättynyt, sillä tekijöiden Pohjoismaiden edustajan mukaan meilläpäin ei kukaan muukaan ollut kiinnostunut  edeltäjistä.

Kuvittelisin Ghost of Moscowin kuitenkin lopulta kääntävän tilannetta, sillä se oli 1C Companyn minimessuilla esittelemistä peleistä kaikkein kiintoisin yllättäjä. Kukapa meistä voisi vastustaa Hitman-tyyppistä stealth-toimintaa?

Hitman kylmän sodan keskellä

Aivan. Hitman oli se ensimmäinen peli, joka tuli mieleen Ghost of Moscowin ensimmäisen peliminuutin aikana. Ennen varsinaiseen peliin syventymistä näytetty traileri oli toki sinänsä komea, mutta se oli leikattu niin hajanaisesti ja pätkittäin, ettei siitä saanut minkään valtakunnan käsitystä millaisesta pelistä oikeastaan on kysymys.

Padiin tarttumisen jälkeen Ghost of Moscow antoi nopeasti oikein kiintoisan vaikutelman hyvästä stealth-agenttitoimintaseikkailusta.

Sarjan edelliset pelit ovat sijoittuneet toiseen maailmansotaan, mutta Ghost of Moscow etenee nyt meikäläisittäin kiintoisampaan kylmään sotaan. Jotenkin täytyy tunnustaa, että saksalaisten ja sisäisten vihollisten jahtaaminen eivät juuri mittaria täräytä, mutta vastavakoilu ja länsivallat, aijai, jo väpättää.

Käytännössä Ghost on kolmannen persoonan hiiviskelytoimintaa, jossa useammasta agentista koostuvalla KGB:n iskuryhmällä kamppaillaan vihollisia vastaan, lienevätkö sitten sisäisiä vai enemmänkin ulkoisia. Kentällä on nähdyn mukaan aina useampi agentti, joiden välillä pelaaja vaihtelee fiiliksen ja operaation etenemisen mukaan. Ainakin nyt nähdyissä tehtävissä agenttien toimet tukivat toisiaan siten, että jos yksi sabotoi kohteen hälytysjärjestelmän, niin toinen pääsi etenemään vaikkapa kohderakennuksen sisään. Naamioituminen, vaatteiden varastaminen ja vaihtaminen sekä mahdollisimman huomaamaton eteneminen tuntuivat myös enemmän kuin ihan vähän Hitmaneilta.

Toisaalta mieleen tuli myös James Bond, ennen kaikkea Quantum of Solace -elokuva. Päähenkilöt eivät olleet vanhan kunnon Jamesin kaltaisia humoristisia herrasmiesagentteja, vaan tarttuivat Bondia helpommin nyrkkiin ja kättä pidempään, jos tarpeen oli.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Hieman arvoitukseksi jäi tosin se, että miten paljon ratkaisuvaihtoehtoja tai reittejä ongelmiin on. Rähmätassuiset toimittajat kun eivät meinanneet muistaa edes kontrolleja ja hässäkkää riitti ympärillä, joten useammin kuin kerran ongelmia yritettiin ratkaista nyrkkien kuin aivojen kautta. Huonostihan siinä yleensä kävi, joten ilmeisesti se vaivihkaisempi ja älyllisempi reitti on suositeltavaa.

On myös vähän vaikea sanoa, että miten skriptattu pelimaailma oikein on. Olisi toki mukavaa, jos hahmojen liikkuminen ja toiminta olisi edes näennäisen aktiivista niin, että pelaajan täytyy tutustua tarkemmin tapahtumiin ja ympäristöön. Ainakin paikoittain sivuhahmot liikkuivat, mutta välillä ne tuntuivat reagoivan enemmänkin pelaajan aktivoimien triggereiden mukaisesti. Paha sanoa, pelistä oli nähtävissä loppujen lopuksi aika pieni osa ja peliaika oli rajallinen.

Silti, ainakin päällisin puolin Ghost of Moscow teki yllättävän kovan vaikutuksen. Ja sen tarjoama yhdistelmä Neuvostoliiton pelätyn vastavakoilun agenttien housuissa ja hameissa toimimista kylmän sodan maisemissa on, ainakin meikäläisen mielestä, eksoottinen ja vetovoimainen lähtökohta. CIA-agenttitarinoita ovat pelit ja TV pullollaan, sukelletaan vaihteeksi vastapuolen maailmaan.

Tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Amerikkaan, Eurooppaan ja Kuubaan. Ilkeiden imperialistien maailmanvalloitussuunnitelmia päästään kamppaamaan 2011 lopussa (tai 2012 alussa) PC:llä ja Xbox 360:llä.

 

Tekijä: Haggard Games

Julkaisija: 1C Company

Tulossa: PC, Xbox 360 – 2011 lopussa tai 2012 alussa

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: Ghost of Moscow: Death to Spies

Jukka O. Kauppinen

 

 

Lue myös

Arkistojen aarteita: Vaporwarekuningas Duken Nukem Foreverille povataan jo jatkoa

Gatling Gears -haastattelu – steampunk-räiskintää kahdella sauvalla

Men of War: Condemned Heroes -ensikoskeus: tykinruokaa natseille

PS3-lataustestissä Angry Birds, Tumble ja MUBI-leffapalvelu

Red Orchestra 2 -haastattelu osat 1 ja 2: hulppeaa panssarisotaa, dynaaminen kampanja

Roccat Kulo -kuulokkeet ovat epämukavat

Testissä kaksi erikoisempaa USB-muistitikkua

 

Muropaketin uusimmat