Gioteck EX-02s: Uuden sukupolven kuulokemikrofoni
Kommunikointi on tärkeä osa verkkopelejä. Ei riitä, että kaveria saa nöyryyttää virtuaalihaulikolla, ilo on täydellinen vasta, kun voi vielä huutaa perään törkeimmät tuntemansa loukkaukset. Tähän tarvitaan kuitenkin avuksi teknologiaa, tarkemmin sanottuna kuulokemikrofoni.
Headset-ongelmaa voi lähestyä käytännössä kahdelta suunnalta. Ensimmäinen vaihtoehto on hankkia mahdollisimman päheät kuppikuulokkeet, joiden kautta syötetään niin peliäänet kuin keskustelukin. Toinen lähestymistapa on puolestaan peliäänien syöttäminen äänentoistojärjestelmään ja verkkokeskustelun ohjaaminen erillisen laitteen kautta.
Jälkimmäisessä tapauksessa käytettävän ratkaisun soisi olevan sekä kevyt että mahdollisimman huomaamaton. Gioteckin EX-02s pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen. Kyse on futuristisesta kuulokemikrofonista, sellaisesta, joita olemme tottuneet näkemään lähinnä puhelinten hands free -laitteina.
Tyyli ennen tarkoitusta
PlayStation 3 -konsolille tarkoitettua laite ei ole kuitenkaan lajityyppinsä pienikokoisimpia edustajia. Pituutta pötkylällä on yhdeksän senttiä ja leveyttäkin kertyy 2,5 sentin verran. Tämä ei kuitenkaan oireile epämiellyttävänä painona, sillä EX-02s tuntuu korvalla kevyeltä. Kyse on ennemminkin visuaalisesta ongelmasta. Kaikki eivät tahdo korvalleen törröttämään näin suurikokoista laitetta.
Toisaalta mikrofoni voi olla myös tyylikannanotto. Gioteckin laitetta myydään kolmella erilaisella kuvioidulla värillä. Sähäkän punaisen lisäksi valikoimasta niin digitaalinen kuin myös sininen ja mattamusta maastokuosi. Varsinkin räiskintöjä pelatessa viimeksi mainittu tuo varmasti kommunikointiin aivan omanlaistaan vakuuttavuutta ja itsevarmuutta.
Kuoren vaihtaminen on helppoa. Vanhat kuoret taitetaan irti ja uusi väri napsautetaan paikoilleen. Muotitietoinen voikin vaihdella kuulokemikrofoninsa väritystä vaikka päivittäin. Toki tästä kannattaa ilmoittaa myös pelitovereille. ”Hei, tänään pelaan sinisellä.”
Kuoren irrottamalla pääsee käsiksi myös vaihdettaviin korvalenkkeihin. Kuulokemikrofoni nimittäin ripustetaan korvalehteen muovisen lenkin avulla, jonka jälkeen pehmustettu kuulokeosa lepää korvakäytävää vasten. Lenkkiä vaihtamalla laitteen voi vaihtaa halutessaan vasemmalla korvalla pidettäväksi.
Korvalenkin säätövara jää sen sijaan vajaaksi. Jostain kummallisesta syystä ainakin testilaitteen mukana tuli vain yksi oikean ja kaksi vasemman korvan lenkkiä. Viimeksi mainitut olivat hieman eri mittaisia. Liekö kyse ollut virheestä vai tarkoituksellisesta valinnasta, mutta oikeakorvainen koki tulleensa syrjityksi.
Johtui se sitten säätövaran puutteesta, testihenkilön korvan rakenteesta tai ihan vain huonosta suunnittelusta, mutta EX-02s ei tunnu korvalla kovin mukavalta. Laitteen läsnäolon aistii jatkuvasti, kun sen tämän kaltaisen laitteen kohdalla soisi unohtuvan nopeasti.
Ilmoilla pientä suhinaa
Pienen epämukavuudenkin voi antaa anteeksi, jos äänipuoli on kunnossa. Sillä osa-alueella EX-02s saavuttaa vain tyydyttävän arvosanan. Sekä kuullussa että puhutussa äänessä on havaittavissa pientä mutta häiritsevää taustasuhinaa. Puheesta saa toki selvää, mutta kun parempaakin on kuultu, ei moista suoritusta voi täysin hyväksyä.
Se, mistä laitetta sen sijaan voi kiitellä lähes varauksetta on äänenvoimakkuusnappuloiden suuri koko. Sormi osuu säätimiin vaivattomasti, jolloin hienosäätö onnistuu hyvin tiukankin pelin tuoksinassa. Toisaalta taas äänenvoimakkuussäädinten keskelle sijoitettua virtanappulaa on vaikea painaa ilman, että tulisi samalla sohineeksi voimakkuussäätimiä.
Nappuloita ei tämän enempää riitäkään, vaan kaikki toimenpiteet konsoliin tai puhelimeen liittämisestä käyttöön lähtien hoidetaan kolmella painikkeella. Seurauksena tästä esimerkiksi puhelimeen liitetyn laitteen liittäminen pelikonsoliin tuntuu kömpelöltä. Virtanappulaa pitää painaa pitkään, jolloin laite ehkä siirtyy etsimään uutta liitosta, kunhan vanha yhteys on varmasti katkaistu. Toimivampiakin ratkaisuja on nähty.
Liitännän siirtämiseen toivoisi sujuvuutta siitäkin syystä, että tämän kaltaisia laitteita hyödyntäisi mielellään myös puhelimen kaverina erillisen hands free -laitteen sijaan. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja kun markkinoilla on myös laitteita, joilla vaihto sujuu yhdellä napin painalluksella, tuntuu EX-02s:n kanssa säätäminen tarpeettoman hankalalta.
Ihan toivottomasta laitteesta ei toki siltikään ole kyse. Nihkeä suhtautuminen saattaa johtua myös siitä, että kokeilussa oli samoihin aikoihin toiselle konsolille tarkoitettu, lähes kaikin puolin toimivampi laite. Kun vertailukohtana on hyvä, ellei jopa erinomainen laite, ei keskinkertainen suoritus tee juuri vaikutusta. Laitteen akku sentään kesti ainakin testisessioiden aikana mainiosti, joten käyttöaika ei sentään lopu kesken, kunhan luurinsa muistaa ladata aika ajoin.
Kaikeksi onneksi EX-02s:llä on puolellaan yksi valtti, nimittäin kohtuullinen hinta. Laite kustantaa vain hieman yli 30 euroa. Kun laadukkaammista kilpailijoista voi joutua maksamaan jopa yli viisi kymppiä, on EX-02s silti potentiaalinen vaihtoehto niille, joille kelpaa hieman vaatimattomampikin äänenlaatu.
Gioteck EX-02s
Valmistaja: Bioteck
Hinta: 20-30 euroa
Lisätietoja: Gioteck EX-02s
Juho Anttila
Ominaisuudet:
- Helppokäyttöinen kilpatason Bluetooth-handsfree
- Käännettävät korvakoukut mahdollistavat oikean ja vasemman korvan käytön
- Ei nappulamerta! Ergonomisesti suunnitellut volume- ja mute-napit ovat juuri siellä missä sormesi olettavatkin
- Futuristinen design
- Sopii myös matkapuhelinkäyttöön.
Lue myös
Angry Birds Land – Särkänniemi on Rovion koealusta
Far Cry 3 – haastattelussa tuottaja Petter Sydow – monta pelikokkia saman padan ääressä
Ghost Recon Online -kirjoituskilpailun parhaat
Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional -äänikortti testissä
Sound Blaster Tactic3D Wrath – oivat langattomat kuulokkeet pelaajalle
SteelSeries 6Gv2 – jämäkkä ja tarkka mekaaninen pelinäppis