UUSIMMAT

Gioteck HF-2 FPS Controller – tosimiehen FPS-ohjain?

29.09.2011 16:30 | Miikka Lehtonen

PlayStation 3:n perusohjain on monilta osiltaan mitä mainioin. Se on kevyt, sen akku kestää mukavan kauan ja ristiohjainkin on sen verran hyvä, että sillä kehtaa pelata tappelupelejä. Mutta täydellinen se ei ole.

Analogiliipasimet ovat aika fletkut ja lisäksi ohjaimen analogitikut ovat suorastaan huonot. Ne ovat epätarkat ja varsinkin FPS-peleissä suorastaan ärsyttävät.  Gioteck pyrkii paikkaamaan puutteet FPS-ohjaimellaan.

Gioteckin miehekkään ytimekkäästi nimetty HF-2 sisältää jos jonkinlaisia ominaisuuksia, joiden avulla firma tähtää FPS-miesten ykkösohjaimeksi. Muotoilultaan ja ohjainlaitteiden sijoittelultaan kovasti Xbox 360 -ohjaimen mieleen tuova ja aidosti langaton – eli ilman mitään dongleja PlayStation 3:een pariutuva – ohjain on ensisilmäyksellä aika äijäkäs vehje.

Katu-uskottavat maastokuviot ja punaiset valot tuovat selvästi mieleen FPS-pelien vaatimaa, karskia tunnelmaa. Mutta eihän ohjaimia värivaloilla ja maastokuvioilla myydä, tekniikan pitää toimia.

Hyvää ja huonoa

Monet ohjaimen komeista ominaisuuksista onnistuvatkin mainiosti. Analogitikut ovat huomattavasti PlayStation 3:n vakio-ohjainta jämäkämmät ja tarkemmat. Lisäksi ne ovat koverat, eivätkä kuperat. Täten niiden kanssa räiskiminen on paljon tarkempaa ja luotettavampaa kuin vakio-ohjaimella, jonka tikuissa on liian suuri kuollut alue keskellä, joista peukku luistaa pelisessioiden aikana ikävästi ja jotka tuntuvat muutenkin turhan lipeviltä.

Ohjain on muutenkin oikein mukava kädessä. Pinnoite on mukavan karhea ja tuo mieleen esimerkiksi HTC:n puhelimet. Näin ohjain pysyy mukavasti otteessa, vaikka käsi olisi tiukan sotimisen seurauksena hieman hikinen.

Myös PlayStation 3 -ohjaimessa ärsyttäneet analogiliipasimet on vaihdettu oikeisiin, jälleen koveroihin liipasimiin, joiden herkkyys, tarkkuus ja tuntuma ovat paljon parempia kuin alkuperäisessä ohjaimessa. Ohjaimesta löytyy myös nappula, jolla ylä- ja ala-liipasinten toiminnan voi vaihtaa keskenään. Jos peli vaikka haluaa, että pelaajan pitäisi räiskiä L2- ja R2-liipasimilla, mutta pelaaja haluaisi käyttää digitaalisia, ylempiä nappeja, tämä on harvinaisen kiva juttu.

Mutta siitä alkavat pienet ongelmat. Ne ylemmät liipasimet kun on varustettu ihan tuntuvilla kytkimillä, jotka tuntuvat rekisteröivän painalluksia vain, jos nappuloita hivelee koko sormella. Jos ote sattuu olemaan sellainen, että sormet painavat nappeja vain niiden ulommalta reunalta, painalluksia ei tunnisteta. Tähän toki tottuu ja otetta voi aina vaihtaa.

Samat ongelmat vaivaavat myös niitä pääasiallisia risti/neliö/ympyrä/kolmio-nappeja. Ne toimivat 90% ajasta ihan moitteettomasti, mutta sitten sen yhden kerran kymmenestä painallusta ei rekisteröidä. Tämä on pelin tiimellyksessä aika heikko juttu, ja nettipuheiden perusteella vieläpä aika yleinen ongelma.

Ja laskettakoon samaan settiin myös ristiohjain, joka on selvästi heikompi esitys kuin alkuperäisessä ohjaimessa. FPS-käytössä se toki toimii mainiosti ja korotettujen reunojen ansiosta on helppo vauhdistakin osua haluttuun suuntaan, mutta jos ohjaimella olisi tarkoitus pelata vaikka niitä tappelupelejä, yllättäen Xbox 360 -ohjaimesta tutut riesat nostavat päätään.

Käyttötarkoituksen mukaan

Näinpä käteen jää – heh, sanaleikki – ohjain, joka ei ole absoluuttisesti PlayStation 3:n perusohjainta parempi. Pelasin HF-2:lla Killzone-pelien ohella Resistance 3:a ja niissä huomasin pelini tason parantuvan selvästi. Tähtääminen, joka on yleensä PlayStation 3:n FPS:issä turhauttavan epätarkkaa, on HF-2:lla selvästi helpompaa ja hauskempaa.

Analogiliipasinten suurempi liikerata ja vastus olivat myös tervetulleita, mutta suurimman hyödyn niistä saisi peleissä, joissa painallusten teholla on oikeasti jotain väliä. Kuten esimerkiksi Driver: San Franciscossa, joka oli myös ohjaimella kivaa.

Mutta samaan aikaan ne pienet lapsentaudit ja minun otteeseeni sopimattomat L1/R1-painikkeet hieman syövät miestä. Niinpä toteaisin, että HF-2 on FPS-pelinsä vakavasti ottaville hyvä vaihtoehto, mutta ei mikään selkeä DualShock 3:n yleiskorvaaja. 

Gioteck HF-2 FPS Controller
Valmistaja:
Gioteck
Saatavilla: PlayStation 3
Hinta: noin 47 euroa
Kotisivu: http://usa.gioteck.com/?page_id=1536

 

Lue myös

Might & Magic Heroes VI – tuottaja kuulustelussa

Forza Motorsport 4 -ensikosketus osa 1: sinun näköisesi ajopeli?

Pohjanmaan valtias (Lautapeli)

Bodycount (PS3, Xbox 360)

Muropaketin uusimmat