Grand Cru suuntaa maailmalle Supernauts-rakentelupelillä

26.06.2014 12:00 | Jukka O. Kauppinen

Helsinkiläinen Grand Cru on yksi suomalaisen peliteollisuuden isommista firmoista, vaikka siitä ei oikeastaan tiedetäkään kovin paljoa. Eihän firma ole edes tehnyt yhtään peliä!

 Tuhdit riskisijoitusrahoitukset kerännyt Grand Cru on kuitenkin työstänyt esikoispeliään pikkutarkasti ja huolella jo parin vuoden ajan, ja nyt onkin sitten totuuden paikka. Lapsi näet karkasi maailmalle Supernautsin kansainvälisen julkaisun myötä.

Grand Cru on siitä jännä firma, että se on kerännyt maailmalla runsain mitoin mainetta ja arvostusta, siitäkin huolimatta että vuonna 2011 perustetulla firmalla ei ole ollut oikeastaan todellisia, kouriintuntuvia näyttöjä, mitä nyt yksi keskeneräinen peliprojekti. Silti esimeriksi Wired-lehti on valinnut helsinkiläisstudion jo kahdesti Euroopan kuumimpien start up -yritysten joukkoon.  Lisäksi Grand Cru voitti viime vuonna Amazon AWS Startup Challenge -kilpailun ja oli finalisti London Web Summit -tapahtuman startup-kilpailussa.

Ehkä valintojen taustalla on muutakin kuin mobiilihypeä ja rahoituseriä? Jälkimmäistä ainakin rutkasti, sillä viime kesään mennessä firma oli kerännyt jo 12 miljoonaa euroa ulkopuolista riskirahoitusta.

Grand Cru itse kertoo, että yhtiön tavoite on tehdä laadukkaita ja uraauurtavia mobiilipelejä.

”Supernautsilla haluamme mullistaa sosiaalisen pelaamisen”, Grand Crun toimitusjohtaja Markus Pasula kertoo.

”Supernauts on laajalle yleisölle kehitetty aidosti sosiaalinen peli, jossa pelaajat voivat jakaa luomuksiaan ja kokemuksiaan usein eri tavoin. Halusimme viedä pelaajien reaaliaikaisen vuorovaikutuksen aivan uudelle tasolle.”

Superoi itsesi

Supernauts on ollut jo pitkään saatavilla Suomen ja Kanadan latauskaupoista soft launch –versiona. Mobiilibisneksessähän pelit julkaistaan nykyään alkuun parilla testimarkkina-alueella, joilta saadun palautteen perusteella teosta viilataan maailmanlaajuista julkaisua varten. Suomessa Supernauts tupsahti testaukseen sinilippuhenkisesti 6.12., mutta nyt on tosi kyseessä, kun peli julkaistiin lopulta maailmanlaajuisesti.

Mikä se Supernauts sitten oikein on? Ilmainen f2p-supersankarisimulaatio? Jotain sinne päin. Taustatarina kertoo, että mannerjäätiköt ovat sulaneet ja ihmiskunta on vähän liemessä. Melko superoituneiden pelihahmojen täytyykin nyt sekä pelastaa ihmisiä tulvivalta maapallolta että rakentaa heille avaruuteen pala palalta uusi asuinympäristö.

Pelin syvin pihvi onkin hiekkalaatikkomainen rakentelu ja askartelu, jonka lomassa suoritetaan silloin tällöin pelimäisempiä tehtäviä. Siinä sivussa voidaan myös puuhastella muun pelaajayhteisön parissa ja esimerkiksi kummastella, että mitäs kaikkea he ovatkaan rakentaneet omille avaruussaarekkeilleen.

Avaruussaarekkeille? Jeps. Jokainen pelaaja saa oman tyhjiössä kelluvan saaren, jolle hän voi rakentaa haluamiaan juttuja erilaisista raaka-aineista. Alkuun voi käyttää vaikkapa savitiiliä, mutta hiljalleen raaka-aineet laajenevat puuhun, kiviin ja muihin tukevampiin aineksiin, joista voi askarrella aina vain isompia ja näyttävämpiä rakennuksia. Välillä pelaajalle annetaan tehtäviä, joiden mukaan rakennetaan tietynlaisia rakennuksia tiettyihin tarkoituksiin, mutta enimmäkseen meininki on vapaa, samoin mielikuvitus.

Rakennusten kasvaessa ja levelien kertyessä saartaan voi laajentaa, ja käyttöön tulee yhä enemmän ja enemmän materiaaleja, työkaluja ja pelattavuuskin aukenee entisestään. Tonttiaan pystyy myös laajentamaan yhden saaren ulkopuolelle, sekä vierailemaan toisten pelaajien alueilla ihailemassa mitä nämä ovatkaan oikein rakentaneet omille saarilleen.

Supernauts onkin siitä mukava peli, että se ei ole ilkeämielinen tai pahantahtoinen muita ihmisiä kohtaan. Toisia ei kiusata eikä heidän kyliinsä hyökkäillä, vaan painopiste on nimenomaan rakentelussa, hiekkalaatikkopuuhailussa ja sosiaalisuudessa. Toisten pelaajien saarille voi jättää jopa lahjapaketteja ja viestejä!

Rakentakaa yhdessä

Pelaaminen tapahtuu iLaitteiden kosketusnäyttöä hiplaamalla.

”Olemme hioneet iPadille suunniteltua pelikokemusta yli kaksi vuotta, ja pelin intuitiivinen käyttöliittymä antaakin jokaiselle mahdollisuuden luoda uskomattoman hienoja kolmiulotteisia rakennelmia”, Pasula kertoo.

Varsinainen pelaaminen ja rakentelu on suuressa mitassa kuitenkin vain osa Supernautsin olemusta, sillä pelaajien toivotaan tietenkin lankeavan myös sen sosiaaliseen ja kilpailulliseen puoleen. Tällöin pelaajat voivat esimerkiksi perustaa joukkueita, joiden riveissä he voivat kisata Maan uudelleenrakentamisessa tai muuten vain esitellä toisilleen mielikuvituksensa ja pikkutarkan askartelunsa tuloksia.

Vaikka peli testijulkaistiinkin jo talvella, ei virallista lanseerausta ole odoteltu puolta vuotta ihan pelkkää ilkeyttä. Grand Crun väki kertoo, että pelin tärkein osio, kilpailut ja pelaajien tiimit, saatiin valmiiksi vasta muutama viikko sitten. Sen jälkeen meno menikin heti ”villiksi”, sillä esimerkiksi ensimmäiseen linnanrakennuskilpailuun osallistuttiin melkoisilla luomuksilla:

 

 

Kisassa 15 hengen joukkueet rakentavat teeman liittyvän maailman parissa päivässä, minkä jälkeen yleisö äänestää parhaat luomukset.

Pasulan mukaan ”odotukset olivat isot, mutta mekin yllätyimme siitä miten hyvin tämä toimii.”

 

Grand Crun toimistolla oli äskettäin vierailemassa kaksi kanadalaispelaajaa, jotka pyörittävät omaa Supernauts-tiimiään. Heidän tiiminsä luomuksia voi ihailla vaikkapa täältä:https://everyplay.com/videos/4035885

 

Supernauts on ladattavissa ilmaiseksi kaikille iOS-laitteille. Peli on nykytyyliin ilmainen f2p-peli, jossa toiminnot tuppaavat kestämään oman aikansa – ja pelaamista voi nopeuttaa mikromaksuilla.

 

Supernauts

Tekijä: Grand Cru

Julkaisija: Grand Cru

Saatavilla: iOS (iPad, iPhone, iPod Touch)

Pelaajia: 1, tuhansia

Muuta: Ilmainen lataus, sisältää mikromaksuja

Pelin kotisivu: http://www.appstore.com/Supernauts

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Illusion – mobiilimarkkina on kovaa bisnestä (päivä 2) 

Suomalainen Grand Cru keräsi ronskin rahoituspotin 

Suomalainen pelistudio Grand Cru nappasi kahden miljoonan rahoituksen

Tekemisen puutetta? Uusi suomipeli tarjoaa itsenäisyyspäivän ohjelmaa, sillä Supernauts julkaistaan tänään