Uusimmat

Grand Theft Auto 4 PC: entistäkin nätimpi ja vaikuttavampi

03.12.2008 18:01 Jukka O. Kauppinen

Grand Theft Auto IV ilmestyi konsoleille jo aikaisemmin tänä vuonna. PC-pelaajakansa on sen sijaan joutunut odottelemaan omaa peliään pöksyt tutisten. Hätäisimmät pelkäsivät, ettei sitä nähtäisi ollenkaan PC-versiona mutta ei hätää, Rockstarin taktiikka on julkaista GTA-pelit ensin konsoleille ja tehdä puolen vuoden sisään parannettu PC-painos.

Ja nyt pääsemme ajelemaan Liberty Cityn komeille kaduille.

Ehdimme tutustua GTA4:n uusimpaan inkarnaatioon hieman ennen julkaisua. Esittelytilaisuudessa Rockstarin edustajat kertoivat PC-version ”nostavan pelin aivan uudelle tasolle. Se tarjoaa pelaajille uusia työkaluja, sisältöä ja toiminnallisuutta.”

”Grand Theft Auto IV PC hyödyntää PC-tekniikan uusimpia saavutuksia. Pelissä on huippuluokan resoluutiot ja sulava ruudunpäivitys. Samalla grafiikat ovat konsoliversioita näyttävämpiä, sillä objektit ovat tarkempia ja niissä käytetyt tekstuurit lähes fotorealistisia.”

Ja kyllä se olikin kaunista katsoa. Astuimme kaupungin kaduille, kävelimme hetken ja sitten loikaten autoon, kohti tehtävää. Tarkkasilmäinen huomasi muun muassa miten puut ja puiden lehdet olivat hivelevän kauniita, miten aurinko peilautui tarkoin mallinnetusta autosta ja kuinka ympäristö kuvattiin viehättävän kauniisti. Tarjolla oli todellista silmäniloa, silmänkantamattomiin. Aukeilla paikoilla näet huomaa vielä miten maisemien piirtoetäisyys ulottuu kilometrien päähän.

Pelaajalla on paljon valtaa pelin ulkoasun säätämiseksi oman koneensa mukaan. Grafiikan resoluution ja pikkuasetusten ohella myös monia suorituskykyyn vaikuttavia ominaisuuksia voi ruuvata mielihalujensa mukaan. Esimerkiksi lähistöllä liikennöivien olevien autojen määrää voi puukottaa 36-100 väliltä, mikä on Rockstarin poikien mukaan ”paljon enemmän kuin konsoleilla.”

Lisäksi pelaaja voi muokata myös muun muassa grafiikan piirtoetäisyyttä, detaljoidun grafiikan piirtoetäisyyttä ja varjojen tiheyttä

PC-pelitekniikkaa tiiraillessa Windows-kannen alta löytyy myös Games for Windows -tuki, minkä ansiosta peli tukee myös Xbox 360:n padiohjaimia. Näppärästi peli tukee erilaisia peliohjaimia ristiin ja poikittain, jolloin padia voi käyttää esimerkiksi autolla ajamiseen, hiiri+näppis-yhdistelmää taas toimintakohtauksiin ja jalankulkuun.

Erityisen mainiota lisuketta löytyy kun hansikaslokerosta avataan moninpeli. PC-nettipeleihin mahtuu konsoliversioita enemmän porukkaa, tarkkaa määrää Rockstarit eivät kuitenkaan suostuneet paljastamaan. Konsolinettipelaajia mahtuu samaan matsiin 16, joten esimerkiksi 32 pelaajaa PC-versioon lienee arvaus varovaisimmasta päästä.

Maukas lisätoiminto on matsien sääntöjen monipuolisempi säätäminen ja pelifiltteröinti. Hostaaja voi nyt määritellä esimerkiksi nettipelimatsissa käytettävät aseet, toisin kuin konsoleilla. Niinpä konsolisodista tutut väittelyt peliaulassa jäävät historiaan, kun pelaajien ei tarvitse kinata tai tehdä herrasmiessopimuksia käytettävistä aseista. Jos pelataan puukkohippaa, niin hosti sanoo niin, klikkaa muut aseet pois ja jos ei kelpaa, niin painukaa muualle, bye bye.

Testipelissä nautiskelimme Liberty Cityn maisemista, pelin tyylikkäästä tarinankerronnasta ja tietysti huonosta käytöksestä. Inha liigamme lastasi ensin aseensa, sitten itsensä autoon ja lähti kohti kohta köyhtyvää pankkia. Keskusteluvaiheessa juonenkuljetuksesta oli oikein mukava nauttia, sillä hahmojen ja kasvonilmeiden animointi oli erittäin taitavaa. Eihän tämä elokuvaa ole, mutta riittävästi sinnepäin kallellaan.

Sitten baanalle. Autot kimaltelevat auringonpaisteessa. Ukot höpöttävät keskenään. Pelimaailman pienetkin yksityiskohdat tarttuvat positiivisesti silmään. Sitten vähän kaahataan, kun poliisit eivät pitäneetkään pelaajan pikku pukkauksesta. Oivallista pujottelua liikenteessä, oikaisuja jalkakäytäviltä ja pian takaa-ajajat jäävät jälkeen. Sitten takaisin kohdetta päin.

Konsoliversioita pelanneet tietänevätkin mitä sitten tapahtuu. Ryöstetään pankki siististi, ei vahingoiteta ketään. Sitten joku haluaa olla sankari ja kaikki menee pieleen. Jätetään spoilerit pois mutta todettakoon, että peli tarjoili tämän jälkeen huikean näyttävän toimintaeepoksen, jonka ei tarvinnut hävetä räiskintäpelien rintamalla. Ruudulla vilisevä toiminta, kaupunkinäkymät, räjähdykset ja taistelun kiivaus olivat järisyttävää katsottavaa ja pelattavaa.

Kehutaan lopuksi PC-version huiminta uutta ominaisuutta: videoeditoria. Ehdinkin kertoa sen tärkeimmät ominaisuudet aiemmassa uutisessani, joten ei siitä tässä vaiheessa tämän enempää. Monipuolinen videoeditointi mahdollistaa näyttävien pelivideoiden luomisen pelin omilla työkaluilla nopeastikin, mutta hienosäätäjille on tarjolla myös vielä pikkutarkempia optioita ja toimintoja. Niinpä voimme varmasti odottaa huimia teoksia Rockstarin Social Club -verkkosivujen kautta. Enpä kauheasti hämmästyisi, jos pelaajakansa loisi moninpelin kautta jopa kokonaisia lyhytelokuvia.

Yhteenvetona Rockstarin veijarit lupasivat Grand Theft Auto IV:n PC-version olevan konsolipainoksia näyttävämpi ja viritellympi. Sisällöllisesti pelit ovat samat, mutta PC:llä pelaajille tarjotaan hiotumpi ja komeampi pelikokemus. Lisäksi PC-version verkkopelituki on kehittyneempi, videoeditorin nerokkuudesta puhumattakaan.

Tosin jutun alussa mainittuun väittämään ”pelissä on huippuluokan resoluutiot ja sulava ruudunpäivitys” kannattaa suhtautua hienoisella varauksella, sulavuus kun on taatusti suhteellista.

 

Tekijä: Rockstar Games
Julkaisija: Take 2
Testattu: PC
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: tsekkaa täältä
Pelaajia: 1-32
Pelin kotisivu: http://www.rockstargames.com/IV/
Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Grand Theft Auto IV (PS3, 360)

Grand Theft Auto IV:n lisäri on Lost and Damned

Grand Theft Auto –pelien uutis- ja arvostelukooste – kuohunaa vuosien varrelta

GTA 4:n PC-versiossa mainio videoeditori

GTA IV = Games for Windows

PC:n GTA IV:ssä laajennettu moninpeli

Lue myös

Buzz! Master Quiz (PSP)

Far Cry 2 – moninpeli ja karttaeditori (PC, PS3, 360)

Left 4 Dead (PC)

Left 4 Dead –videohaastattelu

Midnight Club: Los Angeles (PS3, 360)

Prince of Persia -videohaastattelu – prinssin räväkkä peluu

Resistance 2 (PS3)

Tietokonerasismi kumpuaa vuosien ja vuosikymmenten takaa