Uusimmat

Grand Theft Auto –pelien uutis- ja arvostelukooste – kuohunaa vuosien varrelta

28.04.2008 14:58 Jukka O. Kauppinen

Rockstarin Grand Theft Auto –sarjan pelit ovat herättäneet huomiota jo sarjan ihka ensimmäisestä osasta alkaen. Tosin kiitos ensimmäisen pelin aiheuttamasta kohusta kuuluu ennen kaikkea onnistuneelle markkinointikampanjalle, jonka avulla Rockstar onnistui valjastamaan jopa Britannian parlamentin pelin markkinointivälineeksi.

Koostimme eDomen arkistosta mittavan annoksen Grand Theft Auto –pelisarjasta kertovia arvosteluja, artikkeleja ja uutisia. Erityisesti GTA4-pelin draamaa voi seurata uutisten myötä.

Tästä koosteesta puuttuvat eDomen muinaiset, offline-arkistoissa olevat uutiset ja artikkelit. Jos niistä löytyy herkullisia lisukkeita, niin julkaisemme ne lähipäivinä retrohenkisten pelaajien uloksi.

Olkaa hyvä:

GTA-pelien arvosteluja

Grand Theft Auto 3 (PS2)

GTA3:sen pelaaminen on yhtä viihdyttävää kuin yön viettäminen supermarketissa – naposteltavaa riittää. Pelti rytisee, laukaukset viuhuvat, veri lentää, ruumiita tulee, adrenaliini virtaa eikä löpö lopu kesken. Tapahtumapaikkana toimiva Liberty City on mallinnettu erittäin tarkasti ja yksityiskohtaisesti katulamppuja myöten. Alussa tuovat lievää hallaa paikoitellen ontuva kamera, ja tulitaistelussa harmaita hiuksia kasvaa ankeahkojen kontrollien takia. Pelin huonoin puoli on kuitenkin se, että vähään aikaan mikään muu peli ei tunnu yhtään miltään.

GTA: Vice City (PC) -ennakko

80-luvun autot herättävät mieliin monenlaisia tunteita, aivan kuin tuo vuosikymmen noin yleensäkin. Rockstar North on poiminut Vice Cityyn muutamia 80-luvun legendaarisimmista autoista, jotka tuovat 80-luvun nykypäivään. Vice Cityssä myös fysiikanmallinnus on muuttunut reilusti sitten Grand Theft Auto 3:n. Muutoksien myötä pelaaja pääsee ohjastamaan todella monia erilaisia ajoneuvoja Vice Cityn monipuolisissa ympäristöissä.

Grand Theft Auto: Vice City (PC)

Lähes kaikki myyntiennätykset PlayStation 2:lla rikkonut GTA: Vice City on vihdoin kääntynyt PC:lle. Tämä Grand Theft Auto -pelisarjan neljäs osa jatkaa GTA3:n viitoittamalla tiellä. Kyseessä on siis kolmannesta persoonasta kuvattu toimintapeli, jossa seurataan pikkurikollisen nousua Vice Cityn alamaailman johtoon. Kautta aikojen Grand Theft Autot ovat kauhistuttaneet kukkahattutätejä väkivallallaan, ronskilla huumorillaan ja todella karulla asenteellaan. Sama tahti jatkuu myös tässä pelissä, joten tässä vaiheessa lienee paras huomauttaa, että kyseessä on sitten alle 18-vuotiailta kielletty peli. Tässä tapauksessa K18-leima on tullut aiheesta, sillä Vice Cityssä päiden irtoileminen verisuihkujen kera on samanlaista arkipäivää kuin huumeiden käyttö ja poliisien tappaminen.

Grand Theft Auto III: Vice City (toinen mielipide) (PC)

Pc-version koettuaan Vice Cityn ympärillä vellonut kohu ei enää ihmetytä. Toimintahenkinen kriminaalisimulaatio on maineensa arvoinen ja pc:llä jopa pykälää PS2-versiotaan parempi. Veljet, tämä kaupunki kuuluu meille!

Grand Theft Auto -pelisarja on pitänyt pelaajat sitkeästi otteessaan ensimmäisestä brittiparlamenttiakin järkyttäneestä ensipainoksestaan lähtien. Vice City kuitenkin nostatti odotuksia jo ennalta. PS2-version jälkeen on nyt pc-pelaajien vuoro hypätä uskomattomaan virtuaaliseen maailmaan, Vice City -kaupunkiin.

Grand Theft Auto: Double Pack (Xbox)

Grand Theft Auto: Double Pack on todellinen lahja pelimaailmalle. Se pitää sisällään erittäin hyvän ja vieläkin paremman pelin, joiden parissa kuluva aika lasketaan jopa sadoissa tunneissa. Tekemistä on käsittämättömän paljon ja tarina on hyvin toteutettu. Pienet tekniset murheet eivät muuta sitä tosiseikkaa, että Grand Theft Auto: Double Pack on Jeesus-tason paketti.

Grand Theft Auto Advance (GBA)

Grand Theft Auto on ulkoisilta puitteiltaan ja pelimekaniikaltaan uusversio pelisarjan kahdesta ensimmäisestä pelistä. Kuvakulma on ylhäällä ihmisten ja autojen ollessa pikkuisia pikselikasaumia teillä ja kujilla. Tapahtumapaikkana toimii Grand Theft Auto III:sta tuttu Liberty City, mutta tarina on kirjoitettu puhtaasti käsikonsolia varten.

Grand Theft Auto: Liberty City Stories (PS2,PSP)

Grand Theft Auto: Liberty City Stories vaikuttaisi ensinäkemältä seisahtuneisuuden perikuvalta. Kyseessä nimittäin on käännös PSP-pelistä, joka ei alunperinkään tarjonnut mitään mullistavaa. Joko pelaajille riittää, vai vieläkö vanha kaava myy?

Grand Theft Auto: Liberty City Stories (PS2, PSP) (toinen arvostelu)

Kehuimme taannoin PSP-versiota Grand Theft Auto: Liberty City Storiesista. PSP:lle julkaistu tasku-GTA on kyseisellä konsolilla edelleen viihdyttävä ja monipuolinen kokonaisuus, joka hauskuuttaa ja ärsyttää samassa suhteessa. Tähän on GTA-peleissä totuttu – rasittavat ongelmat peittyvät viihdyttävyyden alle. Sama jatkuu myös pelin PlayStation 2 –konsolille julkaistussa isoveljessä.

Grand Theft Auto: Vice City Stories (PSP)

Maailmalla vihastuttanut mutta pääosin ihastuttanut Grand Theft Auto-rötöstelypelisarja jatkaa rynnistystään käsikonsoleille. Jo sarjan aikaisempi käsikonsoliversio, GTA: Liberty City Stories todisti sen, että PSP:n suorituskyky kykenee täysin PS2:sta vastaavan GTA-kokemuksen tarjoamiseen. Kaikeksi onneksi sama laadukas linja jatkuu myös Vice City Storiesiksi nimetyn jatko-osan kohdalla.

Grand Theft Auto: San Andreas (Xbox, pc, PS2)

Vielä kymmenisen vuotta sitten videopeleistä nauttiminen vaati samanlaista mielikuvitusta kuin leluilla leikkiminen. Yksinkertaisista kaksiulotteisista hahmoista ja pöperöisistä kolmiulotteisista räiskinnöistä sai eniten irti, jos kuvitteli koneiden rajoituksien vuoksi pois jääneet kohdat itse. Pelimaailman epärealistiset säännöt oli hyväksyttävä; maailma ympärillä ei reagoinut pelaajan tekemisiin ilman etukäteen kirjoitettua syy-seuraussuhdetta.

Muuri todellisuuden ja pelimaailman välissä on kuitenkin murtumassa. Uuden dynaamisemman pelimaailman pioneeriksi voi kutsua Rockstar Gamesia Grand Theft Auto -sarjallaan, jonka viime syksyllä PlayStation 2:lle julkaistu uusin osa, Grand Theft Auto: San Andreas on käännetty juuri Xboxille ja pc:lle.

Grand Theft Auto: San Andreas (PC, Xbox) (toinen arvostelu)

San Andreas tarjoaa jälleen GTA-sarjalle ominaista vapaata pelaamista ja vahvan tarinan. Päähahmo Carl Johnson palaa äitinsä kuoltua takaisin kotikaupunkiinsa Los Santosiin, jossa hän kohtaa veljensä Sweetin ja vanhat gangsterikaverinsa. Siitä alkaa uskomaton matka, jonka aikana tutustutaan kymmeniin omaperäisiin hahmoihin ja tehdään tuttavuutta valtavaan peliympäristöön, joka on kuusi kertaa suurempi kuin Vice Cityssä. Dialogi ja omaperäisyys hakevat vertaistaan.

Grand Theft Auto: San Andreas –uutisia ja juttuja

Grand Theft Auto: San Andreas takoo myyntiennätyksiä jo etukäteen

Grand Theft Auto: San Andreas on tekemässä historiaa. Peliä on myyty viikkoa ennen pelin julkaisua Suomessa jo yli 30 000 kappaletta. On hyvinkin mahdollista, että pelin ennakkomyynti ylittää tuplaplatinaan oikeuttavan 40 000 kappaleen rajan jo ennen sen tuloa kauppoihin. Pelin maahantuoja Toptronicsin tavoite on saada peli 60 000 pelaajan hyllylle ennen vuodenvaihdetta.

Grand Theft Auto: San Andreas – The Official Strategy Guide

San Andreas on niin laaja peli, että opas on tarpeen kaiken sisällön löytämiseen. Oppaan parhaita ominaisuuksia ovat tarkat listaukset siitä, miten vaatteet, tatuoinnit ja viritellyt ajoneuvot vaikuttavat Carl Johnsonin respect-luokituksen kohottamiseen.

Jälkipelissä Grand Theft Auto: San Andreas

Kuinka Rockstar Games teki GTA-sarjansa uusimman osan? Luistiko San Andreasin kaltaisen jättipelin tekeminen liukkaasti vai tapahtuiko matkan varrella kommelluksia? Kysyimme – ja Rockstar vastaa.

Grand Theft Auto: San Andreasin Hot Coffee –seksiskandaalin järkytykset korvataan pelaajille käteisellä

Lännen ihmemaan tapahtumat onnistuvat yllättämään aina uudestaan. Lakituvissa on näet päästy lopputulokseen Grand Theft Auto: San Andreasin kauhistuttavassa Hot Coffee –seksiskandaalissa. Järkkyneet pelaajat voivat nyt vaatia korvauksia kärsimyksistään.

Grand Theft Auto IV –uutisia ja juttuja

Lisää tietoa Grand Theft Auto IV:stä

Pari viikkoa Grand Theft Auto IV -trailerin ilmestymisen jälkeen pelistä alkaa hiljalleen näkyä konkreettista tietoa. Tällä kertaa asialla on suuri jenkkilehti, jonka previkka on vuotanut nettiin.

Pelaajat pääsevät GTA IV:n radiolähetyksiin

Luodaan hiukan hypeä ja hiillostetaan pelaajia entisestään. Rockstarin perustama kuvitteellinen radioasema kerää ihmisiltä puheluja, joista parhaat valitaan mukaan pelin äänimaailmaan. Tuleekin olemaan varmasti mielenkiintoista huristella kaupungilla ja kuunnella mukamas livelähetykseen soitettuja puheluja, joiden tietää olevan lähtöisin muilta kanssapelaajilta.

Grand Theft Auto IV vasta vuonna 2008

Take-Two Interactive on juuri ilmoittanut, että sen kauan odotettu Grand Theft Auto IV on siirtynyt ensi vuoden puolelle. Syy on se perinteinen: lisää aikaa pelin viimeistelyyn. Tarkemmin sanottuna ”jotkut pelin osa-alueista osoittautuivat hitaammiksi kuin odotettiin.” Take-Twon tiedote kertoo yksinkertaisesti, että vuoden 2007 loppupuolelle kaavailtu Grand Theft Auto IV ilmestyy vasta talousvuoden 2008 toisella neljänneksellä, toisin sanoen helmi-huhtikuussa 2008.

Uusi GTA IV -traileri itsenäisyyspäivänä, katso video pelikannen maalaamisesta

Grand Theft Auton odotus sen kuin jatkuu. Rockstar päätti – luultavasti tietämättään – kunnioittaa 90-vuotiasta Suomea julkaisemalla innokkaasti odotetun pelinsä uuden trailerin itsenäisyyspäivänä.

Microsoft valmistautuu todelliseen GTA-sotaan

Wired-lehden haastettelema Shane Kim oli täynnä uskoa Xbox 360:n mahdollisuuksiin. ”Uskon että Xbox 360 omistaa GTA IV:n ainakin sisällön puolesta, koska me saimme lisäsisällöt yksinoikeudella”, Kim hehkutti. ”Täten 360 tulee tarjoamaan parhaan mahdollisen GTA-kokemuksen.”

PlayStation 3 jää ilman GTA IV -lisäsisältöä

Uusi viikko alkaa huonoilla uutisilla PlayStation 3 -pelaajille. Take 2 Interactiven taloustiedoitteen aloittamat huhut ovat nimittäin varmistuneet: Grand Theft Auto IV:n lisäsisältö jää Xbox 360 -yksinoikeudeksi.

Sony-kiho: kuka kaipaa GTA IV -lisäsisältöä?

Ah, PR-ihmiset… missä olisimmekaan ilman näiden väsymättömien sissien jatkuvia yrityksiä kääntää firmansa epäonnistumiset huikeiksi voiton hetkiksi? Tällä kertaa äänessä on Sonyn Scott Steinberg, joka yrittää uskotella itselleen ja pelaajille, ettei GTA IV -lisäsisältöä edes kaivata.

Rockstar: ”PlayStation 3 osasyy GTA IV:n myöhästymiselle”

”Ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä, että PlayStation 3 oli selkeästi osasyy myöhästymiselle”, Barrera selitti. ”Nyt versiot ovat kuitenkin tasaväkiset, eikä noita ongelmia enää ole. Enkä halua myöskään sanoa, että PlayStation 3 -versiossa on mitään vikaa. Se on mahtava. Ne molemmat ovat.”

Rockstar odottaa GTA IV:lle vihaista vastaanottoa

Lehdistölle peliään pitkin Pohjois-Amerikkaa esitellyt Rockstarin perustaja on demoamisen ohella puhellut kaikenlaista mukavaa vuoden odotetuimmasta gangsterieepoksestaan. Dan Houser totetaakin, että Rockstar odottaa ”tiettyjen tahojen” reagoivan totutun negatiivisesti ja äänekkäästi Grand Theft Auto -sarjan uusimpaan osaan.

Grand Theft Auto IV:stä jättipainos

Take Two odottaa GTA4:n myyvän yhteensä yhdeksän miljoonan kappaleen verran. Ja jotta pelit eivät loppuisi aivan heti, toimittaa kustantaja julkaisuviikolla kauppoihin kuusi miljoonaa peliä. Aikamoinen urakka.

GTA4: dynaaminen, sattumia pursuava maailma on aina erilainen

GTA4 on lopultakin sellainen kuin olemme aina halunneet pelin olevan”, vaahtoaa Rockstar Gamesin toimitusjohtaja Sam Houser. ”Tämä ei ole ollut mahdollista koskaan aikaisemmin.” Siis mikä? No, dynaaminen ja satunnaisia tilanteita pursuava pelimaailma.

Katso Grand Theft Auto IV:n TV-spotti

Odotatko innolla Rockstarin uusinta? Haluatko kiitää pitkin jättikaupungin katuja ja nauttia elämästäsi täysin rinnoin? Et ole ainoa. Jos jännitys meinaa olla liikaa, niin yritä hillitä sitä vaikkapa tämän uunituoreen GTA4-telkkarimainoksen avulla.

GTA IV:lle aiempia matalampi ikäraja – onko Rockstar menettänyt kanttinsa?

Onko loputon paheksunta voittanut Rockstarin? Onko pelitalon väki kyllästynyt turmelemaan moraalista selkärankaamme? Tarpeellisia kysymyksiä, sillä Grand Theft Auto IV on saanut Australiassa ennätysmatalan 15+-ikärajan.

Microsoft jakaa ilmaista rahaa GTA4-ostajille

Microsoftilla on selvästi pahat mielessä. Ensinhän osti peliin 50 miljoonalla dollarilla verkosta ladattavia lisäsisältöjä. Nyt firma jakaa melkein riihikuivaa käteistä GTA4-tilaajille.

Odotus on miltei ohi – Grand Theft Auto IV huhtikuussa!

Kaikkien lykkäysten ja epävarmuustekijöiden keskellä on kiva kuulla vaihteeksi hyviäkin uutisia. Vuoden odotetuimpiin peleihin lukeutuva Grand Theft Auto IV alkaisi nimittäin olla julkaisukunnossa ja on sen kunniaksi saanut konkreettisen julkaisupäivän.

Brittikauppiaat: GTA IV on jo ennakkoon PlayStation 3:n myydyin peli

Euroopan suurimpiin verkkokauppoihin kuuluvan Play.comin pelivastaava kertoi MCV-saitille, että kyseessä on jo nyt selkeästi PlayStation 3:n myydyin peli – ja puhumme kuitenkin vasta ennakkovarauksista. Kuulemma myös 360-versio on myynyt siihen tahtiin, että kyseessä saattaa olla myös sen kaikkien aikojen suurin myyntihitti, mikä olisi Halo 3:n jättimyynnit huomioiden melkoinen tempaus.

Fox kauhistelee GTA IV -pelin väkivaltamainoksia

Kaiken massahysterian ja ”miksi ne myyvät väkivaltasaastaa lapsillemme” -lainausten keskellä pitänee kuitenkin taas muistaa, että Grand Theft Auto IV on myös Yhdysvalloissa kielletty alaikäisiltä, joten jos se lapsukaisten haltuun päätyy, siitä saavat vanhemmat kiittää vain itseään, kuten myös raportin ainoa järjen ääni oli huomannut.

Rockstar kertoo Grand Theft Auto IV:n moninpelistä

Rockstar Games on kertonut hieman yksityiskohtia kovasti odotetun GTA4:n moninpelistä. Luvassa on nähtävästi melkoista verkkopelaamisen huumaa.

Pelimuotoihin lukeutuvat muun muassa perinteiset deathmatch- ja team deathmatch –pelitilat, joiden lisäksi yhteistyöstä tykkääville löytyvät co-op-tilat cops ’n’ crooks ja hangman’s noose.

GTA IV – läpi meni

Xbox World 360 –lehden toimittaja Rob Taylor on virallisesti ensimmäinen ihminen maailmassa, joka on läpäissyt Grand Theft Auto IV:n. Pelitalon omia työntekijöitä ei luonnollisesti lasketa saldoon. Taylor hakkasi pelin läpi 25 tunnissa.

Sony bundlaa GTA4:n ja PS3:n

Sony ilmoitti tuovansa Euroopan markkinoille Grand Theft Auto IV:n ja 40-gigaisen PlayStation 3 –konsolin yhteispaketin. GTA4-paketilla pistetään lisää pökköä pesään, kun Sony ja Microsoft kamppailevat megalomaanisen odotetun GTA4:n houkuttelemista pelaajista.

Aurinko nousi, GTA4 warezina

Ja sarjassamme itsestäänselvyyksiä, osa 4: Grand Theft Auto IV tulee kohtsillään kauppoihin ja vikkelien piraattipoikien nopeat sormet ovat taas kerran ehtineet apajalle ennen pelin julkaisua.

Kumpi versio GTA4:stä on parempi: PS3 vai Xbox 360?

Pelin suomijulkaisua odotellessa täytyy vain vielä purra hetki hammasta ja sietää, kun me vouhkat kiemurtelemme uteliaisuudesta ja esimerkiksi tappelemme, että kumpi versio Grand Theft Auto IV:stä oikeastaan onkaan parempi… Xbox 360 vai PS3?

Muita GTA-aiheisia uutisia

Grand Theft Auto -jengin johtaja vankilaan

27-vuotiaan Gregory Colbert sai jengirikoksistaan vähintään 75 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Erikoiseksi jutun tekee se, että Colbert kavereineen käytti Grand Theft Auto -pelejä inspiraationaan.

Jack Thompsonilla huumorintajua? Osta Thompsonin nimmarilla varustettu GTA III

Vaikea uskoa mutta ilmeisesti pelaajien arkkivihollisella, amerikkalaisella lakimies Jack Thompsonilla, on synkän ja itsensä vihtahousulta lainatun maskinsa alla jäljellä ripaus huumorintajua. eBayssä on näet myynnissä Thompsonin nimikirjoituksella varustettu Grand Theft Auto III.

Erotiikka – pelien mauste vai itsetarkoitus?

Videopeleissä reaktio tuntuu olevan lähinnä ”hui kauhistus, hirveää” –linjaa. Erotiikkaa ei uskalleta käyttää, koska etenkin Yhdysvalloissa se on pelille lähes kuolemantuomio. Voi hirvitys jos tissi tai jopa nänni vilahtaa, se on K-18 ja suurimmat ketjut kieltäytyvät myymästä peliä.

Elämäni Rockstarilla – Vice Citystä San Andreasiin

Jeffin todella, todella pitkässä ja varsin perusteellisessa kirjoituksessa  käydään ensin läpi miehen oma historia pelialalla yleisellä tasolla, minkä jälkeen hän kertoo kokemuksistaan Rockstar Gamesin leivissä. Meiningistä löytyy niin hyviä kuin huonoja puolia – bileet olivat hienoja, kuten myös firman lahjat työntekijöilleen. Mutta työtunnit olivat aivan liian pitkiä, tiimin sisäinen fiilis surkea ja byrokratia pomoineen painajaismaista.

Internetin kuva paljastui feikiksi – katso kuva

Ihmiset ovat joskus ilkeitä. Etenkin nuo suomiscenen veijarit. Moni GTA4-peliä odottava internet-surffaaja saattoi kuitenkin saada ylimääräisiä sydämentykytyksiä, kun vastaan tuli oheinen kirje.

Pornotähti himoitsee kovaa GTA-tykkiä

Mitä noin 110 leffan Jenna edellä, sitä noin sadan elokuvan kokemuksella esiintyvä amerikkalainen pornotähti Sasha Grey perässä. Paitsi että…

”Olisi upeaa olla Tomb Raiderin tai Resident Evil –pelien tyyppinen sankaritar. Tai hitot – tehdään homma kunnolla. Jenna oli Grand Theft Auto Vice Cityssä – miksen siis minäkin voisi olla?

Ilotyttöjen kauneuskilpailussa arvosteltiin pintaa syvemmältä

Rockstarin Grand Theft Auto –pelit ovat aina osanneet herättää huomiota, aiheuttaa keskusteluja ja synnyttää skandaaleja. Pelaajien, kukkahattutätien ja median provosointi on ollut usein häikäilemätöntä ja yleensä kiistämättömän onnistunutta. Lisäksi GTA-peleistä löytää käsittämättömän maittavia detaljeja, kun vähän kurkistaa pinnan alle. Esimerkiksi Games Radar pisti pelin virtuaalisia katuja partioivat ilotytöt kauneuskilpailuun.

Lue lisää eDomesta

Arvostelu: Dynasty Warriors: Gundam (PS2, PS3, 360)

Devil May Cry 4 iskeytyy PC:lle komean grafiikan ja mukavien parannusten saattelemana

Infocomin kadonneet arkistot löytyivät ja paljastivat seikkailupelaajan El Doradon

Model Expo 2008 – videokooste

Nettifutaajien huiput valmistautuvat MM-finaaliin

Onko uuden 50 Cent -pelin traileri vuoden komediapläjäys? Katso ja päätä!

Robotti soittaa Guitar Heroa, katso video

Singstarien hittiputki ylitti jo 12 miljoonan myynnin

Wiikon wanha: Warhawk

eDomen kilpailut – osallistu ja voita: Army of Two, Assassin’s Creed…