Uusimmat

Grand Theft Auto V täytti viisi vuotta: Perusteellinen katsaus hittipelin historiaan ja huikeaan menestykseen

17.09.2018 19:59 Tuukka Hämäläinen

Grand Theft Auto V on viisi vuotta julkaisunsa jälkeen yksi historian menestyneimmistä peleistä. Rockstar Gamesin hittipeli näyttää tänä päivänä jo hieman vanhentuneelta, mutta sen suosio ei osoita laantumisen merkkejä.

Tasan viisi vuotta sitten oli merkittävä päivä pelihistoriassa, vaikka harva osasi sitä silloin aavistaa. 17. syyskuuta vuonna 2013 saapui nimittäin kauppoihin Grand Theft Auto V, josta oli tuleva paitsi GTA-sarjan suurin hitti, myös yksi historian myydyimmistä peleistä.

GTA V:n ilmiömäistä menestystä ei voi liikaa alleviivata. Rockstar Gamesin moderni klassikko on pelihistorian kolmanneksi myydyin peli, ja sitä on tuoreimman tiedon mukaan myyty ”lähes 100 miljoonaa kappaletta”. Tätä suurempiin lukemiin on yltänyt ainoastaan Minecraft (2011), sekä Tetriksen (1984) monet versiot yhteenlaskettuna.

Saavutuksesta tekee vielä kunnioitettavamman se, että kolmikosta GTA V on julkaistu kaikkiaan vain viidelle alustalle. Minecraft ja Tetris puolestaan ovat tai ovat olleet saatavilla yli kymmenelle alustalle vuosien varrella, ja Tetriksellä on tietysti ollut yli 30 vuotta aikaa saada kokoon järjettömät 170 miljoonan myyntilukunsa.

GTA V:n merkkipäivän kunniaksi luomme katsauksen Rockstarin hittipeliin, sen julkaisuun ja jatkuvaan suosioon.

Viides GTA toden sanoo

GTA V:stä puhuttaessa on muistettava, että GTA-sarja oli vuonna 2013 jo erittäin vahvalla pohjalla. Viimeistään ensimmäinen kolmiulotteinen GTA-peli Grand Theft Auto III räjäytti sarjan mainstream-suosioon vuonna 2001, ja sitä seuranneet, pitkälti GTA III:n pohjalta rakennetut Grand Theft Auto: Vice City (2002) ja Grand Theft Auto: San Andreas (2004) saavuttivat vielä suuremman suosion.

Näitä seurasi vielä pari spin off -peliä, sekä tietysti Grand Theft Auto IV (2008), joka toi sarjan näyttävästi silloin vielä uudelle 7. konsolisukupolvelle. Jo San Andreas ja GTA IV saavuttivat yli 25 miljoonan kappaleen myyntiluvut, ja jälkimmäinen sisälsi myös ensimmäisen version Grand Theft Auto Online -verkkopelistä.

GTA V:n menestys ei siis tullut täysin puskista. Sarjalla oli pelin ilmestyessä vankka maine, jota rajoja rikkovalle rikospelille sopivat ”skandaalit” olivat vain pönkittäneet. Jo GTA IV oli aikanaan niin odotettu, että Suomessakin järjestettiin keskiyön myyntitapahtumia pelin ilmestyessä huhtikuussa 2008. (Muistan, koska kävin pelin erikoisversiota jonottamassa Kampissa puolilta öin.)

Tältä pohjalta onkin helppo ymmärtää, että GTA V oli ilmiö heti julkistuksesta lähtien. Pelin kehitys lähti liikkeelle pian edellisen pelin ilmestyttyä, mutta kesti lokakuulle 2011 asti, ennen kuin Rockstar oli valmis paljastamaan mitään pelistään. Silloin julkistus tapahtui yllä olevalla trailerilla, joka nosti heti hypen äärimmilleen.

GTA V ilmesty ensin vain silloisen sukupolven konsoleille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle. Nykyisen sukupolven versio, eli PlayStation 4:n ja Xbox Onen käännökset, seurasivat perästä marraskuussa 2014. PC-versiota taas saatiin odottaa huhtikuulle 2015 asti, eli yli puolitoista vuotta.

Hidas julkaisurytmi varmasti ärsytti etenkin PC-pelaajia, mutta siinä oli myös etunsa. Paitsi että Rockstar ehti parannella pelin ulkoasua julkaisujen välillä, päätyivät monet pelaajat (kuten minäkin) varmasti hankkimaan pelin kahteen kertaan. Vaikka GTA V oli kaunis ja hyvin toimiva peli jo männäsukupolvella, oli sen päivitetty versio liian houkutteleva jättää hankkimatta.

GTA V eilen ja tänään

Vuonna 2013, uuden konsolisukupolven tehdessä vasta tuloaan, Rockstarin uutuus näytti jumalattoman kauniilta ja sen pelituntuma oli äärimmäisen sulava. Sarjaa ahkerasti GTA III:sta lähtien pelanneena tunsin, että nyt olivat kaikki palikat loksahtaneet kohdalleen.

GTA V tuntui hieman kankean ja pelimaailmaltaan ankean GTA IV:n edistyneemmältä versiolta, ei vain samasta puusta veistetyltä jatko-osalta. Peli rakensi toki sarjan tutun pelityylin ja mekaniikkojen varaan, mutta oli silti jotakin enemmän. Liberty Cityn (siis New Yorkin) ahdas suurkaupunki oli vaihtunut Los Santosin (eli Los Angelesin) ja sitä ympäröivän piirikunnan avaraan, kirjavaan ja monipuoliseen maisemaan. Pelin tunnelma ja tarina oli jotenkin rennompi, ja pelilliset uudistukset erinomaisia.

GTA V poikkesi sarjan aiemmista 3D-peleistä esittelemällä useamman pelihahmon, joiden välillä saattoi vaihdella melko vapaasti. Elämäänsä kyllästynyt ex-rikollinen Michael, nuori pyrkyri Franklin ja totaalisen sosiopaattinen Trevor edustavat eri tyyppisiä GTA-pelaajia, ja heistä löytää helposti suosikkinsa. Tarina oli rakennettu niin, että hahmot lopulta kohtasivat, ja vaikka kertomus oli yhteinen, ei vaihtelu heidän välillään haitannut etenemistä.

Kolmen pelihahmon ohella GTA V teki tietysti valtavan määrän pienempiä uudistuksia, joista suurimpana voi pitää runsasta määrää oheistoimintaa. Pelissä pystyi vielä edeltäjäänsäkin enemmän viettämään aikaa tehtävien ulkopuolella, vaikkapa metsästäen, pelaten dartsia, tuunaamalla autoa, ajamalla kilpa-ajoja, menemällä elokuviin tai liittymällä kulttiin (mikä oli muuten aivan timanttinen tarinan sivupolku). Pelin edetessä kävi myös mahdolliseksi ostaa liikeyrityksiä ja pitää niitä pinnalla sivutehtävien muodossa.

Vapaudentuntu olikin GTA V:n suurimpia voimavaroja. Sen pelimaailmassa tuntui aina olevan mielekästä tekemistä ja hauskaa. Jopa ylimääräiset keräilytehtävät, kuten UFO-osien kerääminen ja eläinkuvien nappaaminen kännykkäkameralla, muuttuivat hauskoiksi, kun pelimaailmassa tunsi viihtyvänsä. (Olen jopa läpäissyt GTA V:n 100% kahteen kertaan, Xbox 360:lle ja PS4:llä, eikä homma alkanut tuntua puuduttavalta edes toisella kerralla.)

Aika tekee kuitenkin tehtävänsä. Viisi vuotta on pelimaailmassa pitkä aika, eikä GTA V näytä ja tunnu enää samalta kuin aikanaan.

Kun pelin pariin palaa nyt, on se auttamatta alkanut tuntua hieman vanhentuneelta. Pelimaailma näyttää yhä ihan hyvältä, mutta esimerkiksi tekstuureista ja kasvoanimaatioista näkee, että aika on ajanut pelin ohitse. Myöskään ohjattavuus ei ole niin hyvä kuin muistin sen olevan, vaikka ajaminen tuntuukin yhä hemmetin sulavalta.

Kaksi GTA V:n osatekijää tuntuu kuitenkin yhä viimeiseen asti hiotulta, ja ne ovat käsikirjoitus ja ääninäyttely. Rockstar on jo pitkään laittanut paljon energiaa peliensä tarinoihin ja näyttelijätyöhön (mistä Red Dead Redemption on ehkä paras osoitus), eikä tämä osa GTA V:stä tunnu vieläkään vanhentuneelta. Hahmot puhuvat luontevasti, vitsit ovat parhaimmillaan nasevia ja tarina on viihdyttävä, vaikkakin turhan kevytmielinen.

Alkuinnostuksesta huolimatta en kuitenkaan jaksanut tässä kohtaa ryhtyä läpäisemään GTA V:ttä kokonaan uudelleen. Aika ei ole vielä kypsä nostalgialle, mutta peli ei vuonna 2018 enää nappaa samalla tapaa kuin uusi ja vähän aikuisempi julkaisu.

Vaikka GTA V:n maailmassa seikkailu onkin hauskaa, huomasin kaipaavani pelin tapahtumilta enemmän painoarvoa. Tämä kertoo ehkä yhtä paljon pelikulttuurin kuin oman makuni muuttumisesta. Vuonna 2018 tarinallisen pelin standardit ovat jotain aivan muuta kuin viisi vuotta sitten.

Menestyksen salaisuus

”Lähes 100 miljoonan” myyntiluvut ovat GTA V:n nimissä, mutta oikea hittipeli on tavallaan sen ohessa myytävä GTA Online. Saman pelimaailman GTA V:n kanssa jakava verkkopeli avautui pari viikkoa pelin julkaisun jälkeen, lokakuun alussa 2013, ja se on sittemmin osoittautunut järjettömän suosituksi ja tuottoisaksi.

Huvittavaa kyllä, GTA V:n ilmestyessä Rockstar korosti, kuinka GTA Online on itsenäinen peli, eikä vain GTA V:n verkkopelimoodi. Tästä huolimatta GTA Onlinea ei vielä tähän päivään mennessä ole koskaan voinut hankkia erillisenä ostoksena. Se on siis lopultakin yhtä itsenäinen kuin mikä tahansa moninpelimoodi.

GTA Online ei alkuun saanut hyvää vastaanottoa, etenkään kriitikoilta. Monenlaisista bugeista kärsinyt peli tarjosi kovin itseääntoistavia tehtäviä, ja pelimediassa sitä kutsuttiin jopa vuoden pahimmaksi pettymykseksi. Tilanne muuttui kuitenkin ajan kanssa, ja GTA Onlinesta tuli todellinen rahasampo.

Huhtikuussa 2018 julkistetun tiedon mukaan GTA V on tähän mennessä tuottanut kuusi miljardia dollaria. Peli ei tämän myötä ole vain historian tuottoisimpia pelejä, vaan yksi eniten rahaa tuottaneista viihdetuotteista. Jotakin kontekstia antaa se, että jopa historian tuottoisin elokuva Avatar (2009) on tuottanut ”vain” noin 2,79 miljardia dollaria lippuluukulla.

Juuri GTA Onlinen suosio lienee merkittävin syy pelin jatkuviin tuottoihin, sillä vaikka pelin myynti on toki hidastunut vuosien kuluessa, oli se yhä viime vuonnakin Steamin tuottoisimpia pelejä, arvatenkin mikromaksujen ansioista. Samaan aikaan Onlinen suosio ei ole vain pysynyt hyvänä, vaan se on jopa kasvanut. Rockstarin mukaan joulukuu 2017 oli GTA Onlinen siihen mennessä yli nelivuotisen historian vilkkain kuukausi.

Pelin kasvava suosio ei tietenkään ole tapahtunut itsestään, vaan Rockstar on tukenut ja tukee peliä yhä aktiivisesti. GTA Onlineen lisätään käytännössä viikoittain lisäsisältöä ajoneuvoista aina uusiin pelimuotoihin. Pelin suuremmat päivitykset, erityisesti isommat ryöstötehtävät mukaan tuonut Heist-päivitys, ovat myös saaneet runsaasti kehuja osakseen.

Jatkuvan tuen ohella GTA V:n ja Onlinen menestyksen salaisuus on varmasti aktiivinen pelaajakunta. Artikkelin kirjoitushetkellä pelin PC-versiolla on Steam Chartsin mukaan parhaillaan vajaat 75 000 pelaaja linjoilla, ja se on palvelun kuudenneksi pelatuin peli. Kun katsoo pelaajamäärän kehitystä vuoden 2015 julkaisusta lähtien, on se alkuhuuman jälkeen pysynyt erittäin tasaisena reilun kolmen vuoden ajan.

GTA Onlinen jatkuva suosio ja runsaat päivitykset ovat tietysti hienoja asioita, mutta niitä lienee syyttäminen ainakin yhdestä ikävästä asiasta. GTA V:lle oli nimittäin alun perin määrä tulla yksinpelilaajennus tai useampia, mutta nämä ilmeisesti kaikessa hiljaisuudessa peruttiin.

Liike on Rockstarille yllättävä, sillä GTA IV sai aikanaan kaksikin laajennusta, ja Red Dead Redemption puolestaan koko pelin toiseksi muuttavan Undead Nightmare -laajennuksen. Jotkut jopa uskoivat, että GTA V:ssä pitkään ratkottu UFO-mysteeri olisi vihje vastaavasta, laajasta lisäosasta, joka keskittyisi lentäviin lautasiin. Lopulta tapaus johti kuitenkin vain uuteen tehtävään GTA Onlinessa.

GTA Onlinen muuttuminen rahasammoksi siis todennäköisesti siirsi Rockstarin fokuksen yksinpelistä kokonaan verkkopeliin. Tämä tulee varmaankin näkymään myös studion tulevissa peleissä, kuten lokakuussa ilmestyvässä Red Dead Redemption II:ssa sekä GTA V:n tulevissa jatko-osissa.

GTA Onlinen suosio lienee syynä myös siihen, ettei uutta Grand Theft Auto -peliä ole vieläkään julkistettu. GTA V ilmestyi viisi vuotta edeltäjänsä jälkeen, mutta tällä hetkellä ei ole virallista tietoa siitä, että Rockstar olisi edes kehittämässä seuraajaa GTA V:lle. Sarjan jatko tuntuu tietysti vuoren varmalta, mutta edellisen pelin suosio lienee hidastanut kehitystä.

Kesällä julkaisimme ennustuksia siitä, millainen aikanaan ilmestyvästä GTA VI:sta voisi tulla:

Grand Theft Auto V on maailman menestyneimpiä pelejä – nyt ennustamme, millainen GTA VI:sta tulee

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat