Uusimmat

Haastattelu: Hatch haluaa mobiilipelien Spotifyksi – Suomessa striimauspalvelua voi jo käyttää

06.10.2017 10:44 Tuukka Hämäläinen

Suomalaisen Hatchin tavoite on kunnianhimoinen: maailman ensimmäinen toimiva mobiilipelien striimauspalvelu. Hatch-sovellus on kuitenkin jo beta-testauksessa Suomessa – ja toimii sujuvasti. Muropaketti kävi Hatchin päämajassa Espoon Keilarannassa selvittämässä, mistä ”mobiilipelien Spotifyssa” oikein on kysymys.

Pelien striimaus on tekemässä hitaasti tuloaan PlayStation Now -tyylisten palveluiden muodossa. Mobiilipelien puolella linja on kuitenkin globaalisti yhä se, että kukin peli ladataan erikseen puhelimeen. Suomalaisen Hatchin perustajat uskovat, että tämä ei ole ainoa vaihtoehto, kuten yrityksen samanniminen sovellus osoittaa.

Hatch on Suomessa kehitetty mobiilipelialusta, jonka kautta voi pelata mobiilipelejä striimaamalla lataamatta niitä erikseen puhelimeensa. Palvelu on siirtynyt avoimeen beta-vaiheeseen, joka on toistaiseksi tarjolla vain Suomessa. Seuraavaksi tarkoitus on tuoda beta-versio myös muiden Pohjoismaiden, ja edelleen koko Länsi-Euroopan saataville.

Yhtiön perustajiin kuuluva Vesa Jutila selittää, kuinka Hatch toimii:

– Siinä missä muut pelistriimauspalvelut käyttävät videostriimausta, Hatch perustuu erilaiseen teknologiaan missä kuva piirretään puhelimessa reaaliaikaisesti, mikä tarjoaa paremman kuvanlaadun videopohjaisiin ratkaisuihin verrattuna. Tämä on parempi tekniikka pelistriimaukseen, koska se vaatii vain murto-osan kaistatilasta verrattuna videostriimaukseen. Myös latenssit ovat selkeästi pienempiä.

Hatchin beta-versio toimii vain Androidilla, jolle se on myös kehitetty. Jutilan mukaan pelit pyörivätkin Hatchin serverillä muokatulla Android-käyttöjärjestelmällä.

– Voimme siis periaatteessa ottaa minkä tahansa julkaistun Android-pelin sellaisenaan ja ajaa sitä serverillämme natiivina. Hatch ei vaadi emulointia, vaan se tuo pelikokemuksen aitona suoraan pelaajan puhelimeen.

Android on Hatchille luonteva alusta sen avoimuuden vuoksi. Kehittäjien tavoitteena on saada Hatch julkaistua ensin Androidille ja laajentaa vasta sitten muille alustoille.

– Android-älypuhelinten määrä myös kasvaa vieläkin räjähdysmäisesti, joten kyseessä on kasvava markkina-alue.

Yhdessä pelaamisen paluu

Jo toimiva pelistriimaus on mobiililaitteilla ensimmäinen laatuaan, mutta Hatch ei ole pelkästään pelialusta. Se toimii myös sosiaalisena mediana ja mahdollistaa uudenlaisen yhteispelaamiseen mobiilissa.

– Vähän kärjistäen voisi sanoa, että mobiilipelit on tällä hetkellä vielä sitä, että pelaaja on pelatessaan poissa perheensä ja kavereidensa luota, kuvailee Hatchin perustaja-toimitusjohtaja Juhani Honkala.

Tähän Hatch pyrkii tekemään muutoksen. Pelistriimaus mahdollistaa sen, että samaa peliä voi pelata useampi pelaaja – vaikka kyseessä olisi yksinpeli. Tämä toimii yksinkertaisesti niin, että sama peli striimataan useampaan laitteeseen ja peli tunnistaa ohjainkomennot molemmista laitteista. Samaan sessioon voi tällä hetkellä osallistua jopa neljä pelaajaa.

Hatch-käyttäjät voivat lähettää toisilleen pelikutsuja, ja palveluun on myöhemmin tulossa myös voice chat, jotta pelaajat voivat jutella toisilleen. Jutilan mukaan Hatchin mekaniikka muistuttaa tavasta, jolla pelejä pelattiin hänen nuoruudessaan.

– Pelasimme silloin usein koulun jälkeen videopelejä yhdessä vuorotellen samaa peliä yhdellä ohjaimella. Se oli hauskaa pelaamista ja vietimme aikaa kavereiden kanssa.

– Hatchin moninpelimekaniikka on täysin uusi juttu mobiilipeleissä, ja uskomme, että se voi olla hauska lisä myös perheen kesken. Lapset voivat vaikka kutsua vanhempansa pelaamaan hetkeksi tai auttamaan yli vaikeasta kohdasta.

Sosiaalinen pelikokemus

Hatch toimii pelialustan ohella eräänlaisena pelien sosiaalisena mediana, ja sovelluksen live feed -näkymä tuo mieleen Twitterin. Pelaajat voivat jakaa omia kuva- ja videokaappauksiaan peleistä, ja lisätä niihin helposti viestejä ja kommentteja. Kaappausten tallentaminen ja jakaminen sujuu tietysti suoraan Hatchilla, eikä muita sovelluksia tarvita. Syötteessä näkyvät oman kaverilistan pelaajat sekä muiden suosittujen käyttäjien julkaisut.

– Pelihetkien ympärillä on siis sosiaalinen kokemus, ja julkaisuja voi myös jakaa helposti muille some-kanaville, Jutila kuvailee.

– Toivomme, että pelaajat palaavat Hatchiin pelaamisen lisäksi myös ihan vaan katsomaan, mitä muut ovat jakaneet ja kuinka he ovat kommentoineet omia postauksia. Live feed toimii myös sosiaalisena tapana löytää uusia pelejä.

Pelivalikoimasta myös suositellaan käyttäjille pelejä heidän omiin mieltymyksiinsä perustuen. Näin on periaatteessa helpompi löytää uutta pelattavaa, joka on omaan mieleen.

– Myös pelien kokeileminen on helpompaa, kun ei tarvitse erikseen ladata peliä puhelimeensa. Painaa vain Playta ja kokeilee. Jos ei tykkää, niin lopettaa.

Juuret F2P-peleissä ja Roviolla

Hatchin beta-versio on ilmainen, mutta se sisältää jonkin verran mainoksia. Myöhemmin tullaan tarjoamaan Spotifyn tapaan kuukausimaksullinen versio ilman mainoksia. Ilmaisuus on kuitenkin tärkeää Hatchin kehittäjille, eikä mainosrahoitteisesta mallista tulla luopumaan jatkossakaan.

Hatchin kehittäjätiimin juuret ovatkin syvällä F2P-pelaamisessa (free-to-play), sillä toimitusjohtaja Honkala oli aikanaan synnyttämässä koko ansaintamallia.

– Olin jo vuonna 2002 perustamassa Etelä-Koreaan Allm-studiota, jossa kehitimme PC:lle MMO-roolipelejä. Koko F2P-malli lähti Koreasta, ja me kehitimme yhtä ensimmäisistä F2P-peleistä, kertoo Honkala.

Honkalan mukaan vastaanotto oli alun perin skeptinen, eikä ilmaiseksi pelattavia, ladattavia PC-pelejä pidetty ensi alkuun edes ”oikeina peleinä”. Historia on kuitenkin osoittanut, että Allm oli yksi pelialan edelläkävijöitä – kuten Hatch pyrkii olemaan mobiilipelaamisen puolella.

Myöhemmin Honkala siirtyi japanilaiselle Acrodealle kehittämään Android-pohjaista GMO GameCenteriä, ja siitä edelleen Roviolle suunnittelemaan pilvipalvelualustaa ja mainosrahoitteista julkaisumallia. Hatchin yli 20-henkisestä kehitystiimistä noin puolet onkin entisiä roviolaisia.

Pitkä kansainvälisen pelialan bisneskokemus on auttanut Hatchin kehittäjätiimiä myös solmimaan lisenssisopimuksia suurten peliyhtiöiden kanssa. Vaikka Hatch on vasta avoimessa beta-testauksessa, ovat esimerkiksi Ubisoft, Bandai Namco ja kymmenet muut pelijulkaisijat sopineet suomalaiskehittäjien kanssa julkaisuoikeuksista.

– Julkaisijat näkevät, että tämä on mobiilipelaamisen tulevaisuus, ja he haluavat olla mukana heti ensimmäisessä aallossa, Jutila summaa.

Hatchin tämän hetkisessä versiossa on tarjolla 38 peliä, joiden joukosta löytyvät muun muassa Shadow Bug, Angry Birds ja Monument Valley. Sopimuksia on kuitenkin solmittu yli 200 pelistä, ja uusia pelejä lisätään viikottain. Hatchin tavoitteena on myös tukea monipuolista mobiilipelaamista, joka ei ole pelkkiä match3-tyylisiä puzzle-pelejä.

Aika näyttää, kuinka Hatch tulee kasvamaan ja menestymään. Lähtökohdat ovat kuitenkin hyvät ja sovellus toimii testimme perusteella 4G-verkossa sujuvasti – ainakin silloin, kun ei yritä pelata liikkuvassa bussissa.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat