Uusimmat

Haastattelu Two Point Campus -pelin tekijät: ”Jos jokin asia naurattaa meitä, on se täysin sopiva peliin”

09.08.2022 12:47 Teemu Purhonen

Vuonna 2016 perustetun Two Point Studiosin uusin peli Two Point Campus on nyt julkaistu. Muropaketti kävi haastattelemassa pelin tekijöitä Lontoossa. 

Two Point Studios -pelit ovat tyyliltään samanlaisia kuin arvostetun Bullfrog Productionsin Theme-simulaatiopelit, eikä ihme: yksi Two Point Studiosin perustajista eli Mark Webley työskenteli aikaisemmin Theme-pelien kehitystiimissä. Two Point Studios on kuitenkin täysin itsenäinen pelikehittäjä, jonka pelejä julkaisee Sega.

Yliopistomaailmaan sijoittuva Two Point Campus jatkaa samalla linjalla kuin neljä vuotta sitten julkaistu Two Point Hospital, jossa simuloitiin oman sairaalan toimintaa. Two Point Campus on selvästikin siirtynyt enemmän Sim-pelien henkeen, eikä ole yhtä vaativa kuin Hospital, joka tosin sekin oli simulaattoripeliksi varsin kevyt.

Two Point Campus

Lontoon hipstereiden suosiossa olevassa Shoreditchin kaupunginosassa pidettiin alkukesästä Segan järjestämä tapahtuma, jossa eurooppalaiset pelijournalistit saivat kokeilla Two Point Campusia ensimmäisten joukossa. Muropaketin ensituntumat pelikokemuksesta löytyvät täältä:

Two Point Campus on simppeli, mutta viihdyttävä simulaatiopeli Two Point Hospitalin tekijöiltä

Pelaamisen lisäksi päästiin jutustelemaan Mark Webleyn ja Two Point Studiosin pääsuunnittelija Lewis Brundishin kanssa.

Kuinka paljon kokemuksesi pelialalta helpotti Two Point Studiosin perustamista?

Mark Webley: – Meillä meni noin vuosi liiketoimintasuunnitelman ja muiden yksityiskohtien hiomiseen. Olemme rakentaneet kehitystiimejä ja tehneet pelejä aiemmin, joten meillä oli varsin paljon kontakteja. Kiersimme ympäri Englantia puhumassa eri julkaisijoille, jotta saisimme rahoitusta toiminnan käynnistämiseksi. Pienillä julkaisijoilla ei ollut halukkuutta panostaa meihin niin paljon kuin toivoimme. Meille ehdotettiin tapaamista Segan kanssa, jonka kanssa osaset lopulta osuivat kohdilleen. Esitimme asian niin, että haluamme herättää uudestaan henkiin tietynlaisen teemagenren, eikä siihen työhön ole olemassa meitä parempaa kaksikkoa.

Two Point Campus

Mikä Two Point Campus -pelissä on parasta?

Mark Webley: – Simulaattoripelit ovat hyvin suosittuja, ja monet genren pelit ovat hyvin yksityiskohtaisia ja haastavia. Lisäksi on niitä pelaajia, jotka haluavat paljon kasuaalimman kokemuksen, jossa voi olla tavallista luovempi ja välittää pelihahmosta. Yritimme tasapainotella näiden kahden välimaastossa, ja onnistuimme uuden pelin kohdalla laajentamaan kumpaakin reviiriä. Pelissä on neljän vuoden mittaisia opiskelujaksoja, joissa hallinnoidaan samojen opiskelijoiden koulutusta. Luovana puolena annamme mahdollisuuden kustomoida koko kampuksen. Pidän erityisesti siitä, että pelasitpa kummalla tapaa hyvänsä, on kokemus siitä huolimatta hyvä.

Huumori on olennaisessa osassa Two Point -pelejä. Kuinka vaikeaa oli viritellä se toimivaksi?

Lewis Brundish: – Emme ole kovin vakavia ihmisiä, joten jos jokin asia naurattaa meitä, on se täysin sopiva peliin. Heittelemme toisillemme erilaisia ideoita esimerkiksi sairauksien ja ihmisten nimistä, ja otamme parhaimmat käyttöön. Lisäksi meillä on aivan mahtava käsikirjoittaja.

Two Point Campus

Mikä oli kaikkein vaikein peliä koskeva päätös?

Lewis Brundish: – Se koski vuosittaisen yliopistoelämän muovaamista. Two Point Hospitalin kohdalla se tarkoitti sitä, että pelissä näkyy vuosien eteneminen. Sillä ei ole itse pelin kannalta mitään merkitystä, kun taas Campuksen kohdalla se on yksi tärkeimmistä elementeistä. Kaikki liittyy ajan etenemiseen, kuten esimerkiksi tunneilla käyminen ja opiskelijoiden paikalle saapuminen ja poistuminen. Kesälomaa koskeva päätös oli haastava, sillä emme halunneet rikkoa pelin rytmiä.

Mark Webley: – Olen samaa mieltä. Aiemmin, kun kesäloma saapui, peli hyppäsi suoraan uuteen lukukauteen. Jos siihen ei ollut valmistautunut, joutui välittömästi kiirehtimään uusien alueiden ja rakennusten rakentamiseen. Nyt pelaaja pystyy itse päättämään, milloin lukukausi alkaa. Silloin voi olla niin luova kuin haluaa, ja sisustaa esimerkiksi huoneita niin pitkään kuin haluaa.

Lewis Brundish: – Tämä oli koodauksen kannalta todella haastavaa, mutta lopputulos on nerokas. Lukukaudelle tulee 150 opiskelijaa ja 20 opettajaa, ja he kaikki toimivat samassa ympäristössä, kuten esimerkiksi kampuksen luokkahuoneissa ja asumistiloissa. Nämä kaikki pikkuihmiset liikkuvat organisoidusti. Koodaajamme Tim oli välillä hyvin leipiintynyt, sillä hän joutui koko ajan lisäämään peliin asioita, joita ei oltu aluksi sovittu.

Two Point Campus on julkaistu PC:lle, Macille ja Nintendo Switchille sekä PlayStation- ja Xbox-konsoleille.

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat