UUSIMMAT

Haastattelussa Hitman-pelien tähti David Bateson: ”Kukaan ei fanita Agentti 47:ää yhtä paljon kuin minä”

08.10.2018 20:00 | Skye Borg

Muropaketti pääsi testaamaan Hitman 2 -peliä ennakkoon Kööpenhaminassa lokakuun alussa. IO Interactiven studiolla odotti pelin lisäksi myös aito Agentti 47.

Etelä-Afrikassa syntynyt, mutta nykyisin Tanskassa asuva David Bateson on ääninäytellyt Hitman-pelien päähahmoa, Agentti 47:ää, alusta asti. Bateson työskentelee tiiviisti IO Interactiven kanssa, ja näyttelee samalla pohjoismaisissa tv- ja elokuvatuotannoissa.

Kööpenhaminassa järjestetyssä Hitman 2:n ennakkotilaisuudessa tuttu nuotti kuuluu virkistyshuoneesta ja pysäyttää hetkeksi paikoilleen. Matala ja kantava ääni on niin tuttu vuosien varrelta, että tilanne tuntuu oudolta. Asiaa ei auta, että päästessäni vihdoin Batesonin viereen istumaan, miehen ulkonäkö on melkein yksi yhteen hänen esittämänsä Agent 47-hahmon kanssa.

Miten päädyit esittämään yhtä maailman tunnetuimmista pelihahmoista?

– Kyseessä on puhdas sattuma, jonkinlainen kohtalon oikku. Olin äänistudiolla tekemässä täysin eri projektia, kun kuulin, että kehitteillä olevan pelin hahmolle etsittiin ääninäyttelijää. Päädyin juttelemaan kehittäjien kanssa studion tiloissa, ja he kertoivat minulle Agentti 47:n hahmosta, historiasta sekä itse pelistä. Olin saman tien tämän erilaisen hahmon lumoissa, ja minut vedettiin projektiin mukaan siltä istumalta.

Tuntuu, että kyseessä on todellakin outo kohtalo – muistutat ulkoisesti hyvin paljon Agentti 47 -hahmoa. Onko tämä täysin sattumaa?

(Bateson naurahtaa ja viittoilee kohti naamaansa ja taputtaa kaljuaan – hän on kuullut kommentin lukemattomia kertoja.)

– Uskomatonta kyllä, kyseessä on alkujaan puhdas sattuma. Ehkä juuri tästä syystä pidän hahmon esittämistä kohtalonani sekä rakkaimpana projektinani. Eräs fani lähetti minulle kerran kuvan, jossa hän oli liittänyt oman kasvojeni puolikkaan Agentti 47:n naaman puoliskoon. Suorastaan hätkähdin yhdennäköisyyttä. Myöhemmin hahmoa on rakennettu paljolti olemukseni perusteella – mitä pidän todella suurena kohteliaisuutena.

David Bateson on pelannut läpi kaikki Hitman-pelit, paitsi viime vuonna ilmestynyttä episodi kerrallaan julkaistua peliä.

– Minulla ei ole ollut aikaa, olen tehnyt paljon töitä. Se on kamalin tekosyy olla tekemättä asioita, joista oikeasti nauttii, Bateson pudistaa päätään.

– Olen kuitenkin todella otettu Hitman 2:sta, enkä malta odottaa pääseväni sen kimppuun. Lupaan parantaa tapani ja varata itselleni aikaa myös rentoutumiseen.

Jo seitsemässä pelissä Agentti 47:ää näytellyt Bateson kertoo, kuinka hän on nähnyt 17 vuoden aikana hahmon muuttuvan yhä yksinäisemmäksi ja etäisemmäksi, ja kuinka tämän menneisyys omalla tavallaan edelleen kulkee tarinassa stoalaisen persoonan mukana.

– Agentti 47 on mies, jolla on rankka menneisyys. Moni unohtaa tämän, vaikka se on pelisarjan keskeisimpiä teemoja. Samalla hän on muuttunut niissä kapeissa raameissa, jotka hänelle pelissä annetaan, periksiantamattomaksi suorittajaksi, joka eristäytyy muusta maailmasta tehokkaasti.

Vaikka itse peleissä Agentti 47 ei paljon puhu, kokee Bateson miehessä olevan paljon syvyyttä.

– Olen Agentti 47:n suurin fani tässä maailmassa. Hahmon tavassa puhua ja kommentoida pelin tapahtumia on aina pieni määrä sarkastisuutta ja paljon tummaa huumoria. Mies ei ole vain kone, joka suorittaa. Ne pienet jutut vain pitää löytää seuraamalla hahmoa.

David Bateson itse on hyvin intensiivinen ja karismaattinen persoona, joten yhtäläisyyksiä esittäjän ja hahmon välille on helppo vetää.

Niinpä kysynkin, kuinka paljon Batesonia itseään on mukana pelissä.

– Paljon. Todella paljon. Pienillä äänensävyillä voi kertoa asioita, jos pelaaja osaa kuunnella, Bateson huomauttaa.

– Oma melankolisuuteni ja rauhallisuuteni on siirtynyt paljolti hahmoon. En suostu koskaan tekemään Agentti 47:stä klovnia, enkä halua huumorin lyövän yli missään vaiheessa. Pelin kehittäjät haluavat tuoda mukaan keventäviä tilanteita esimerkiksi valeasujen muodossa. Me kaikki pidämme kuitenkin tiukasti kiinni siitä, että hahmo ei ole koskaan vitsiniekka, vaan tilanteen haltuun ottava ammattilainen, joka toisinaan voi kommentoida tilannetta omalla tummalla tavallaan. Vanhenen hahmon mukana, ja haluan olla mukana vielä pitkään.

Kuinka pitkään?

– Jos kehittäjät vain antavat minun tehdä tätä työtä, haluan näytellä Agentti 47:ää vielä eläkkeelläkin – hahmo on osa minua, melkein pelottavissa määrin.

 

Hitman 2 julkaistaan 13.11.2018 PC:lle, Xbox Onelle ja PlayStation 4:lle.

Muropaketin uusimmat