Uusimmat

Haastattelussa Maxisin Spore-animaattori Gal Roth

09.09.2008 16:52 Muropaketin toimitus

Kirjeenvaihtajamme Oren Nathan tapasi äskettäin Maxis-pelitalon johtavan animaattorin Gal Rothin. Gal esitteli Spore-peliä lehdistölle ja kertoi haastattelussa pelin kehityksestä sekä omista kokemuksistaan niin pelialalla kuin Sporen parissa.

Will Wrightin elämäsimulaatio Spore julkaistiin juuri viime viikolla PC:lle, Macille ja DS:lle.

Spore sisältää useita erilaisia kehitysvaiheita. Jokaisella tasolla on omia päämääriään ja pelimekaniikkaa. Eikö tämä aiheuta hämmennystä pelaajille?

Jokaisessa vaiheessa on oma, hyvin selkeä opastuksensa. Se opastaa uudet pelaajat askel askeleelta vaiheen pariin ja neuvoo mitä ja miten hänen pitää tehdä asioita. Riittää kun opastuksen käy kerran läpi, sen jälkeen siihen ei tarvitse enää palata, ellet nimenomaan halua. Käytimme opastusten luontiin paljon aikaa ja vaivaa, toivomme todellakin että se loiventaa pelaajien oppimiskynnystä.

Sporehan on käytännössä kokonainen luomiskertomus ilman tarinaa. Harkitsitteko missään vaiheessa juonen käsikirjoittamista?

Pelissä on yleistasolla lineaarinen teema olentojesi ja heidän kulttuurinsa kehittymisestä. Mutta tarina, no, sitä löytyy aikoinaan jonkin verran avaruusaikakaudelta. Mutta en tahdo puhua siitä, etten pilaa peliä keneltäkään.

Will Wrightin Simsit ja SimCityt ovat muuttaneet pelimaailmaa jopa dramaattisesti. Mitä odotuksia sinulla on Sporesta? Miten se tulee heijastumaan vaikkapa World of Warcraftiin ja Civilizationiin?

Olemme todella ylpeitä saavutuksestamme Sporessa. Toivomme todellakin, että mahdollisimman moni ihminen kokisi sen jännittäväksi ja vetovoimaiseksi. Toivomme myös, että se toimisi myös tavallaan opetusohjelmana, että pelaajat oppisivat siitä tiedettä ja kulttuurihistoriaa. Jos lapset innostuvat tähtitieteestä tai biologista Sporea pelatessaan, niin se olisi todella upeaa.

Tietysti olisimme myös todella mielissämme, jos Spore olisi hitti ja nousisi yhdeksi peliteollisuuden merkkipaaluista.

Erilaisia suosittuja jumalpelejä on ollut aiemminkin, Black and White esimerkiksi. Onko Sporessa samankaltaisia elementtejä kuin niissä?

Sporessa on paljonkin elementtejä, jotka tuntuvat tutulta ja muissa peleissä nähdyiltä. Sporen juju on kuitenkin siinä, että se antaa pelaajille lähes täydellisen hallinnan siihen mitä hän ohjaa ja kokee. En tiedä ainuttakaan peliä, joka olisi tässä suhteessa yhtä laaja ja täydellinen. Spore on erilainen joka pelikerralla, sillä pelaaja voi kehittää olentojaan mihin suuntaan haluaa. Hän voi myös hallinnoida heidän heimoaan, kaupunkejaan ja valtakuntaa. Kaikilla päätöksillä on merkitystä.

Sporessa on useita erilaisia pelivaiheita. Tehtiinkö ne peräkanaa, yksitellen, vai oliko jokaisella pelivaiheella oma tekijätiiminsä?

Meillä oli useita kehitystiimejä, jotka työskentelivät omien miniprojektiensa parissa. Moni näistä keskittyi johonkin tiettyyn Sporen osioon. Mutta oli meillä myös monta tiimiä, jotka työskentelivät kokonaisuuden parissa – esimerkiksi animaattorit, taiteilijat ja äänityypit. Me olemme kaikki samassa veneessä ja studiossa, joten teemme tiivistä yhteistyötä ja varmistimme jatkuvasti, että kaikki toimisi hyvin yhteen.

Teillä oli mahdollisuus työskennellä pelialan suurimpiin pioneereihin kuuluvan Will Wrightin kanssa. Miten hän vaikutti päivittäiseen työhönne? Työskentelikö hän myös pikkuasioiden parissa vai antoiko hän tiimille vapaat kädet?

Will on todella uskomaton persoona. Todellinen nero. Mutta hän arvostaa valtavasti myös tiiminsä yksittäisiä jäseniä. Hän etsii koko ajan uusia ideoita ja vaikutteita. Projektin alkuvaiheessa hän räpläsi lähes kaikkia pelin detaljeja, mutta jahka tiimi tajusi mitä hän ajoi takaa, niin hän antoi meille vapaat kädet ja pystyimme tuomaan siihen myös omia ajatuksiamme. Sporessa onkin paljon myös muiden keksimiä ideoita ja ominaisuuksia.

Olet työskennellyt aiemmin monien muidenkin pelien parissa, kuten X-Men ja Lord of the Rings. Miten tällaisen täysin uuden pelin kehittäminen eroaa lisenssi- ja genre-peleistä?

Upouuden pelin parissa työskentely on aina upeaa. Siinä tuntee olevansa jäsen tiimissä, joka luo jotain uutta ja mahtavaa. Jo luotujen aiheiden parissa työskentely on sekin hauskaa, etenkin kun pääsee jonkin hienon aiheen pariin – X-Menien esimerkiksi. Mutta samalla joutuu rajoittamaan itseään, sillä pelissä ei voi mennä jo luotujen rajojen yli.

Miten näet itsesi? Olet nyt pääanimaattori mutta haluatko tulevaisuudessa kehittyä edelleen pelialalla tai kenties siirtyä elokuvien tai tv:n puolelle?

Pidän pelien parissa työskentelystä. Nautin tiimityöstä ja pelitiimissä minulla on enemmän vaikutusvaltaa projektiin kuin kellään artistilla on elokuviin tai tv-sarjoihin. Esimerkiksi Sporessa peliä teki neljä animaattoria. Me pystyimme todellakin vaikuttamaan mitä ja miten asiat animoitiin. Meillä oli myös paljon vaikutusvaltaa pelin animaatiojärjestelmiin.

 

Spore
Saatavilla: PC, Mac, Nintendo DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.spore.com

 

Lisää aiheesta

EA Spornografian kimpussa

Pidätkö Sporesta? Pelaa Spore-prototyyppejä!

Spore – elämää pikkuelukkana – katso video

Spore Creature Creator (PC)

Spore houkutteli nettipervot piiloistaan

Lue myös

EVE Online Finncon 2008:ssa: fiktion osuus pelimaailmassa

Fallout 2 sai mittavan fanipäivityksen

Fallout 3 – haastattelussa Bethesdan Pete Hines

Teinitissejä ja verisiä orgioita – pelialan suurimmat skandaalit