Haastattelussa tänään VR-räiskintäpeli Bravo Teamin julkaiseva Supermassive Games

07.03.2018 09:00 | Tuukka Hämäläinen

Supermassive Games julkaisee tänään uuden VR-räiskintäpelin Bravo Team. Muropaketti haastatteli studion pelijohtaja Nik Bowenia.

Virtuaalitodellisuuspelit ja VR-laitteet nostivat viime vuonna profiiliaan voimakkaasti, ja yksi menestyneimmistä laitteista on ollut Sonyn PlayStation VR, joka toimii PlayStation 4 -konsolin eri versioilla. Pleikkarin VR-päähinettä on myyty jo yli kaksi miljoonaa kappaletta, ja sille on julkistettu jo yli 350 peliä.

Tänään PS VR:n pelitarjontaan saapuu jälleen uusi peli, kun Supermassive Gamesin kehittämä Bravo Team näkee päivänvalon. Kyseessä on täysverinen räiskintäpeli, joka hyödyntää myös viime vuonna markkinoille tullutta PlayStation VR:n tähtäinohjainta.

Nik Bowen, yksi Supermassiven pelijohtajista, kertoo studion lähteneen innolla tekemään ”cover-shooteria” PS VR:lle.

– Halusimme rikkoa rajoja siinä, mikä genressä on mahdollista, tuomalla mukaan lisäominaisuuksia, jotka saavat pelaajat uppoutumaan entistä täydellisemmin. Annoimme heille pelimaailmassa ruumiin, ja varmistimme, että he voivat kommunikoida kumppaneidensa kanssa.

Bravo Team

VR:n sääntöjä etsimässä

Supermassive Games ei alunperin ollut VR-peleihin keskittynyt studio, mutta Bowenin mukaan kehittäjät ovat viimeiset viisi vuotta suunnitelleet PlayStation VR:n pelejä. Kaksi PS VR:n julkaisupeleistäkin oli Supermassiven käsialaa: kauhupeli Until Dawn: Rush of Blood (2016) sekä pulmanratkontasimulaattori Tumble VR (2016).

– Studiona mikään ei oikeastaan muuttunut meille. Keskitymme tarjoamaan sekä elokuvallista, interaktiivista draamaa, sekä jännittäviä VR-kokemuksia.

Bowenin mukaan VR-kehityksessä on valtavasti luovuutta, ja studio on innoissaan siitä, mitä kaikkea teknologialla voi tehdä.

– Yksi parhaista asioista VR:lle kehittämisessä on se, että teknologia muuttuu jatkuvasti, eikä sille ole ennalta määriteltyä sääntökirjaa. Se on kehittäjälle jännittävä paikka. On mahdollista löytää uusia ja erilaisia tapoja saada pelaajat tuntemaan jotain syvemmin kuin koskaan ennen.

Bowen kuitenkin toteaa, että VR-teknologia on vielä uutta, eikä hän usko, että sen täyttä potentiaalia on vielä saatu avattua.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että tämä teknologia tulee antamaan vielä paljon enemmän.

Tumble VR

Virtuaalikauhu on erilaista

Ennen VR-pelejään Supermassive julkaisi kehutun kauhupelinsä Until Dawn elokuussa 2015. Sen jälkeen peli on poikinut kaksi sisarpeliä juuri PlayStation VR:n puolella. Until Dawn: Rush of Blood vei pelaajat painajaisten huvipuistoon, ja tammikuussa ilmestyneessä The Inpatientissa matkattiin alkuperäisestä pelistä tuttuun Blackwoodin mielisairaalaan, 60 vuotta ennen edellisen pelin tapahtumia.

Bowenin mukaan virtuaalitodellisuus tuo kauhupeleihin uusia ulottuvuuksia.

– Sellaista immersion tasoa ei yksinkertaisesti saa aikaan perinteisissä peleissä, ja me voimme käyttää tätä hyväksemme. Pelaajan vapaus katsoa minne tahansa tarkoittaa, että jotkut keinot, joilla olemme säikytelleet pelaajia aiemmin, eivät toimi VR:ssä samalla tavalla. Et voi koskaan tietää, mihin suuntaan joku katsoaa tietyllä hetkellä.

The Inpatient

Bowen toteaakin, että kehittäjät käyttävät erilaisia keinoja kauhutunnelman luomiseen VR-peleissä, esimerkiksi äänien ja liikkeen avulla.

– Se vaatii erilaista lähestymistapaa, mutta tavat joilla rakennetaan jännitettä, kerrotaan tarinaa ja pelotellaan pelaajia ovat todella voimakkaita VR:llä.

Bravo Team ilmestyy tänään PlayStation VR:lle. Pelin arvio julkaistaan Muropaketissa myöhemmin maaliskuussa.