Uusimmat

Halo-pelien tarina ei rajoitu vain pelimuotoon

07.09.2006 14:42 Jukka O. Kauppinen

Suosittujen Halo-toimintapelien maailma on hämmästyttävän rikas, kun siihen vähän paneutuu. Vaikka kaksi julkaistua Halo-peliä ovatkin brändin kirkkaimmat tähdet, niin ne raapaisevat Halojen kokonaisuutta vain pinnalta. Kolme julkaistua Halo-kirjaa tarjoavat jännittävää lisätietoa Halo-maailmojen taustasta, vaikka niiden kirjallinen anti onkin vähän mitä on.

Halo-kirjoja on julkaistu kolme:

Halo: The Fall of Reach kertoo tapahtumista ennen Haloa.

Halo: The Flood perustuu Halo: Combat Evolvedin juoneen.

Halo: First Strike sijoittuu Halon ja Halo 2:n tapahtumien välille.

Mitään kaunokirjallisuuden huipentumia teokset eivät ole. Ilman niihin liittyvää fanittamista ja pelien luomaa omakohtaista kokemusta Halo-kirjat ovat lähinnä actiontäyteistä räiminää, jossa yliluonnollisen kyvykäs supersotilas selviää rambomaisesti haasteesta haasteen perään. Kirjallinen tyyli on välistä jopa surkuhupaisaa. Teokset ovat kuitenkin myös luistavasti kirjoitettuja ja laajentavat käsitystämme Halo-universumia. Tästä lisää myöhemmin.

Kirjat arvostelussa

Ohessa kaksi eDomessa aikaisemmin julkaistua Halo-kirjojen arvostelua lyhennelminä sekä uusi First Striken esittely.

Halo: The Fall of Reach sijoittuu aikaan ennen Halon tapahtumia. Kirja seuraa Spartanien, eli supersotilaiden syntymää, kehitystä ja kuolemaa ihmiskunnan taistelussa murskaavan ylivoimaisia Covenantteja vastaan. John-117 on kirjan keskipisteenä, ja kuten arvata saattaa, hänestä kehittyy kaikkien rakastama Master Chief, ihmiskunnan pelastaja. Oman osansa tarinassa saavat myös Spartanien äiti Dr. Halsey, Lieutenant Keyes ja Cortana.

Erik Nylund on Bungien avustuksella luonut mielenkiintoisen ja erittäin suositeltavan lukukokemuksen kaikille Halo-faneille – ja miksei myös tavallisille scifin ahmijoille, jotka eivät Haloa ole koskaan pelanneet.

Halo: The Flood imitoi tarkasti pelin tapahtumia, mutta se on mielenkiintoista luettavaa myös Halon läpipelanneile. Cortanan ja Master Chiefin seikkailujen lisäksi William C. Dietz päästää lukijat seuraamaan Covenanttien sotasuunnittelua ja avaruusjalkaväen selviytymistaisteluita.

Yksi kirjan päähenkilöistä on Yayap, covenantin perustason Grunt. Siis yksi niistä, jotka lentävät plasmakranaattien voimasta ilmaan ja kiljuvat silmät päästään. Pelokas gruntti joutuu sattumien kautta keskelle tapahtumia. Yayapin haluttomuus olla lähellä tulitaisteluita luo mukavan kontrastin kirjan muuten urhealle meiningille.

The Flood selventää pelin juonta ja vasta kirjan jälkeen sitä osaa arvostaa kunnolla. Tutut tapahtumapaikat tuovat mieleen hetkiä itse pelistä. Samalla kirja luo pohjaa Halo 2:lle seuraamalla Covenanttien touhuja – kakkososassa kun Profeetat ja muu Covenanttien papisto on tärkeässä osassa.

Halo: The First Strike menee paikoittain suorastaan eeppiseksi. Flood on päässyt irralleen, Covenant iskee raskaasti ihmiskunnan puolustuksiin ja pieni kourallinen henkiinjääneitä yrittää paeta maapallolle varoittaakseen ihmiskuntaa Floodin uhasta. Ja voi herttinen, sitten tarina karkaa huimaksi. Kuinka sattuukaan Covenant etsii pyhiä reliikkejä, juuri ihmissotilaiden epätoivoisesti puolustamasta paikasta. Seuraavaksi selviää, että Covenant kokoaa valtavaa laivastoa hyökätäkseen maapallolle. Niinpä Master Chief tovereineen käy viimeiseen epätoivoiseen vastahyökkäykseen…

Kivaa kioskiscifiä

Halo-kirjat ovat helppoa kioskikirjallisuutta, joita on mukava lukea. Teksti solahtaa helposti alas, mutta tarinan käänteitä, spartanien yli-inhimillistä superiutta ja kliseitä kohdatessaan voi välillä vain nieleksiä. Tapahtumat ovat hetkittäin siinä määrin paksuja.

Kirjojen arvo ei olekaan niiden kirjallisuushistoriallisessa arvossa, vaan pikemmin niiden Halo-pelureille tarjoamassa lisätiedossa. Ahaa, Master Chief ei ollut ainoa Spartan-supersotilas – vaan heitä oli aikoinaan tosi paljon. Ahaa, spartaneita ei aikoinaan valmistettu yksinomaan Covenanttien vastaiseen taisteluun. Ahaa, näin siis moni asia toimii. Ja Master Chiefin pinnankin alta paljastuu välillä ihminen. Kirjat täyttävät erinomaisesti pelien ympärille jäävää tilaa.

Jännittävintä teoksissa on kirjoittajan ja Bungien näkemykset Halo-universumista ja teknologiasta. Peleissä Master Chief rynnistää käytännössä yksin paikasta toiseen. Kirjoissa tapahtumat aukeavat laajemmassa mittakaavassa, muidenkin hahmojen näkökulmasta ja suorastaan lintuperspektiivistä. Lukija voi hahmottaa peleistä tuttuja tilanteita ja kohtauksia, mutta ne koetaan nyt aivan uudella tavalla.

Lisäksi ihmiskunnan ja Covenanttien teknologiaa, kulttuuria, avaruuslaivastoja ja muuta sotilaskalustoa kuvataan sen verran kattavammin, että avarammin miettivää lukijaa rupeaa pakostakin kutkuttamaan. Asioita on selvästi mietitty ja paljon. Esimerkiksi ihmiskunnan avaruusalusten ja -aseiden tehottomuus Covenanteihin nähden on kirjan alussa melkoinen shokki, eivätkä taistelut suju jatkossakaan mitenkään mairittelevasti. Mieleen tulee Babylon 5:n Battle of the Line, viimeinen puolustus Minbarien hyökkäyksen edessä. Hyvin menee…

Kirjoista löytääkin paljon uutta tietoa, jossa piisaa ainesta vaikkapa avaruussotapeliin Homeworldien tapaan. Tai maan pinnalle sijoittuvaan naksustrategiaan. Ehkä jopa 4X-avaruusstategiaan. Potentiaalia on vaikka miten. Toivottavasti sitä hyödynnetään joskus.

Kirjojen ohella Halosta on tehty myös sarjakuva, äänikirja ja soundtrack. Uusia Halo-kirjoja ilmestyy talven aikana. Seuraava teos on nimeltään Halo: Ghosts of Onyx, ja sen kirjoittaa edellisten tapaan Eric Nylund.

Halo-kirjoja löytää muun muassa Akateemisesta Kirjakaupasta. Niitä voi bongailla myös divareista tai Amazonista.

Halo-sarjakuvaa

Halo Graphic Novel koostuu neljästä eri tarinasta.

The Last Voyage of the Infinite Succor
Eliittien komentaja ja hänen joukkonsa lähtevät selvittämään hätäsignaalin syytä ja kohtaavat Floodeja.

Armor Testing
Spartan 062 testaa A-12-121 Mjolnir Mark VI -panssaria.

Second Sunrise Over New Mombasa
Tarina kertoo New Mombasan asukkaiden taistelusta Covenanttia vastaan ennen planeetan valloitusta..

Breaking Quorantine
Kersantti Avery Johnson pakenee Floodeja Flood Centralista..

The Last Voyage of the Infinite Succor ja Breaking Quorantine on piirretty todella tyylikkäästi synkkiä värejä käyttäen. Kaksi muutakin tarinaa on piirretty hienosti, mutta eivät miellytä yhtä paljoa. Kirja on visuaalisesti todella laadukasta jälkeä. Sen lopussa on noin 25-sivuinen galleria todella tyylikkäitä kuvia Master Chiefistä ja kumppaneista.
Halo Graphic Novel on tehty Marvelin, Bungien ja Microsoftin yhteistyöllä muutaman vuoden kuluessa. Normaalisti tämän kaltaiset sarjakuvateokset tehdään muutaman kuukauden tai puolen vuoden kuluessa, ainakin esipuheen mukaan.

Sarjakuvat esitteli Pystyj.

 

Lisätietoja Halosta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Halo:_Combat_Evolved