UUSIMMAT

Halo Wars – naksustrategiaa myös konsoleille

29.11.2006 16:00 | Jukka O. Kauppinen

Halo. Microsoft. Ensemble Studios. Hetkinen. Missäs Bungie luuraa? Ei, nyt ei puhuta seuraavasta Halo-räiskintäpelistä, vaan Halo-brändiä viedään seuraavaksi rts-naksustrategioiden maailmaan.

eDome pääsi tivaamaan Halo Warsista kahdelta Microsoft Game Studiosin edustajalta. Mielenkiintoiselta vaikuttaa. Ja lähtökohdiltaan erikoiselta.

Kysymyksiimme pelistä vastaavat Microsoft Game Studiosin Phil Spencer ja Dave Luehmann.

Mistä Halo Warsissa on oikeastaan kysymys?

Dave: Halo Warsia tekee Ensemble Studios. He ovat yksi maailman tunnetuimmista rts-pelien tekijöistä, mitä Age of Empires –pelien menestys todistaa. He ovat halunneet pitkään tehdä jotain rts:ää myös konsoleille. Studio käyttikin lähemmäs vuoden miettien ja testaten miten rts- ja strategiapelit saataisiin toimimaan konsoliympäristössä. Kun konseptin pohja oli valmistunut, aloimme miettimään mitä ihmettä me voisimme sillä tehdä. Mitä peliaiheita meillä on, josta voisimme tehdä rts-pelin? Halo nousi nopeasti itsestäänselväksi vaihtoehdoksi.

Teitte siis pelienginen jo ennen kuin Halosta puhuttiinkaan?`

Dave: Emme missään vaiheessa aikoneet vain paiskata Halon maailmankaikkeutta rts-pelin kuoriin. Mutta huomasimme että meillä on tässä jotain erikoista, joten päätimme hyödyntää sitä Halo-maailmassa.

Miten Ensemble ja Bungie työskentelevät yhdessä?

Dave: He matkustavat paljon. Todella paljon. Tiimit tapaavat toisiaan jutellen miltä peli näyttää, miltä se tuntuu ja miltä se kuulostaa. Tiimit tekevät paljon yhteistyötä pelin tarinan parissa, joten yhteistyö on kaikkiaan varsin tiivistä.

Bungie on tarkka Halo-tuotteista ja nimen käytöstä. Onko tästä ollut rajoituksia Ensemblelle?

Dave: Bungie on varovainen Halon kanssa ja se on hienoa. Myös Ensemble on varovainen, jopa kunnioittava. Kaikki mitä Halo Warsissa tapahtuu on Bungien siunaamaa. Bungie ei ole ollut millään tapaa hankala yhteistyökumppani, vaan he ovat tulleet paljon vastaan. Myös Ensemble on varovainen roolissaan ja maineestaan rts-pelien tekijänä. He eivät halua laittaa nimeään mihinkään, joka ei vedä vertoja firman aikaisemmalle tuotannolle. Molemmat tiimit ovat todella ylpeitä tuotannostaan, minkä ansiosta yhteistyö sujuu hyvin.

Voimmeko pelata Covenantin puolella Halo Warsissa?

Dave: En uskalla tehdä mitään lupauksia tässä vaiheessa…

Onko Halo Wars suorasukainen rts-sotapeli, vai onko siinä jotain erikoisempaakin?

Phil: Luulisin että sitä voi kutsua rehellisesti rts-peliksi, mutta sittenpähän näet. Ensembly aloitti pelisuunnittelun miettimällä miten konsoleilla voitaisiin tehdä strategiapeli, eikä miettimällä miten Halosta voitaisiin tehdä naksustrategia. Tai no, itse asiassahan Halo-sarja syntyi Macilla julkaistun rts-pelin muodossa, mutta tämä on jotain aivan uudenlaista.

Millainen haaste oli luoda rts-pelien kontrollijärjestelmä pelikonsolin padille?

Phil: Käytät sanaa haaste. Me sanomme mahdollisuus. Hiiren ja näppäimistön käyttäminen rts-pelin ohjaukseen voi tuntua mahtavalta, mutta monille pelaajille komentojen suuri määrä voi olla vaikeaa. Joypadilla on mahdollista priorisoida komentoja niin, että tärkeimmät käskyt ovat helposti käytettävissä, kun taas osan voi siirtää vähän syrjempään. Mielestäni meidän kannattaa tutkia mahdollisuutta rts-pelin pelaamiseen padilla myös pc:llä. Komentojen määrittelyssä padille on paljon potentiaalia.

Dave: Ei pidä unohtaa sitä, että vain muutama vuosi sitten ihmiset väittivät ettei fps-pelejä voi kääntää konsoleille. Mutta katsokaapa vain tilannetta nyt!

Halon ympärillä kerrotaan nyt paljon erilaisia tarinoita. On Halo 3, on Halo Wars, on Halo-elokuva, kirjat, sarjakuvat ja kaikkea. Miten Halo Warsin tarinankerronta liittyy muihin Halo-tarinoihin?

Phil: Fiktio pysyy ennallaan. Meille on tärkeää pitää Halo-universumin tarina ja tapahtumat yhtenäisenä jatkumona. Halo Warsin pelaaja huomaa viittauksia muiden pelien ja kirjojen tapahtumiin, koska kyseessä on yksi ja sama maailma. Meillä on oma tiiminsä, joka kaitsee Halo-maailman tarinaa ja tapahtumia, ettei jokin peli tai muu teos riko sen historiaa. Lisäksi meidän täytyy tietysti pitää huolta kirjojen lukijoista, ettei pelin tarina ole ristiriidassa kirjojen kanssa siksi että me olisimme unohtaneet tarkistaa asioita.

Kumpi julkaistaan ensin: Halo 3 vai Halo Wars?

Emme voi sanoa tätä vielä.

 

Lisää Haloista:

http://en.wikipedia.org/wiki/Halo_%28video_game_series%29

Kiitos XCN-verkostolle yhteistyöstä.