UUSIMMAT

Hideo Kojima haastattelussa: meidän sukupolvemme luo rauhan

11.02.2010 16:30 | Antti Mutta

Hideo Kojima, tuo Japanin pelimiesten tosimies, on luonut uransa ennen kaikkea Metal Gear -pelisarjan ympärille, vaikka herralla on ollut sormensa mukana myös monien muiden teosten luonnissa. Metal Gear Solid -sarjalle tehdään luonnollisesti tasaiseen tahtiin jatko-osia, joista seuraava on keväällä ilmestyvä Metal Gear Solid: Peace Walker.

Haastattelussa herra Kojima syynää seuraavan MGS:n olemusta ja miettii muun muassa maailmanrauhaa.

Taannoinen Metal Gear Solid 5:sen julkistus ei tullut yllätyksenä. Milloin aloititte projektin?

Itse asiassa mietin projektia jo Metal Gear Solid: Portable Opsia (PSP, 2006) tehdessäni. Olin kaavaillut, että antaisin sen Kojima Productionsin työntekijöiden seuraavalla polvelle. Lopulta tuntui kuitenkin siltä, että oli liian aikaista antaa projekti kokonaan heidän käsiinsä, joten nappasin ohjakset takaisin itselleni.

Olet jo vuosia pitänyt perimmäisenä teemoinasi sodan ja ydinaseiden vastustamista. Jatkuvatko nämä viimeisimmässä pelissäsi?

Ehdottomasti. Metal Gear Solid –sarjassa on aina käsitelty sodan ja ydinsodan vastaisia teemoja. Uusin osa ei ole poikkeus.

Naapurimaan hyökätessä tilanne tulisi ratkaista mielestäni diplomatian keinoin. Kuitenkin jopa rauhanomaiset maat ylläpitävät armeijoitaan pelottelumielessä. Olen varma, että tästä aiheesta ollaan montaa mieltä, mutta uskon, että meidän sukupolvemme roolina on rauhan luominen keskustelun keinoin. Tämän viestin välittämisestä tekee vaikean se, että nykypäivän nuoriso on syntynyt maailmaan, jossa tilanne on toinen. Siksi toivon, että tulevaa Metal Gear Solidia pelaavat miettisivät ja ottaisivat selvää, miksi on ihmisiä, jotka kannattavat armeijoita, sotavoimia ja ydinaseita, ja miksi olemme ajautuneet nykyiseen maailmantilanteeseen.

Voisitko kertoa hieman lisää pelistä? Entä miksi valitsitte pelialustaksi PSP:n?

Lajityyppinä on hiippailutoiminta. En voi vielä mennä yksityiskohtaisuuksiin, mutta olemme kehitelleet ominaisuuksia, jotka ovat mahdollisia ainoastaan PSP:llä. Peace Walker eroaa hieman totutusta Metal Gear Solid –tyylistä. Pelattavaa riittää silti, ja luulen kaikkien olevan tyytyväisiä. Tarinan voi käydä läpi useamman kerran ja peli on täynnä haasteita. Ihan esimerkkinä, muistatteko kahden miehen mentävän pahvilaatikon Peace Walkerin E3-trailerin lopussa? Olemme kehittäneet sen lisäksi useita erilaisia laatikoita.

Lisäksi pelissä voi, miten tämän nyt sanoisi.. kustomoida Snakea oman mielensä mukaan ja määrittää näin millaisen sotilaan seuraavaan tehtävään lähettää. Esimerkiksi raskaiden aseiden varusteluvaihtoehdot ovat meluisia, mutta mahdollistavat useamman aseen kantamisen. Kevyemmät varustelut vähentävät aseiden määrää, mutta samalla tekevät liikkumisesta vaivattomampaa. Muitakin vaihtoehtoja varusteluun on tekeillä. Päätösten tekeminen ja strategioiden suunnittelu on yksi Peace Walkerin nautittavimmista ominaisuuksista.

Olemme myös puuhaamassa ”kasvuominaisuutta”, jolla hahmo kehittyisi. Se on täysin uudenlainen järjestelmä, joten toivottavasti kaikki odottavat sitä innolla!

Olet tunnetusti perfektionisti. Miten tällä kertaa aiot pitää huolen siitä, että peli on taattua Kojima-laatua?

Teemme tutkimustyötä monella tavalla ennen kuin aloitamme varsinaisen tuotannon. Mitä laatuun tulee, Metal Gear Solid 4:n ydintiimi tuottaa Peace Walkerin. He pyrkivät PlayStation 3 -tasoon, sillä ei ole kauaa, kun he työskentelivät PS3:lla MGS4:n parissa. Todellisuudessa on vaikeaa yltää samaan PSP:llä, mutta yritämme kaikkemme ja esitämme kaiken tavalla, johon vain me kykenemme.

Ennen E3-messuja Kojima Productionsilla oli tiiserisivu, jossa oli merkkejä sekä aikalaskuri. Voisitko kertoa, mikä mystisten merkkien sanoma oli?

Numero viisi merkitsi, että kyseessä on MGS5-luokan peli, S tarkoitti Snakea, numeroa yhdeksää muistuttava symboli on taas käärme (Snake) japanilaisella kanji-merkistöllä, E kertoi E3-messuista, R-kirjain Raidenista, numero kolme tuli 360:sta ja E3:sta, kuusi oli myös 360:sta, P ja S taas PSP:stä, ja kun tähän vielä lisätään 3 saadaan PS3.

Snake- ja Raiden-grafiikoiden lisäksi sivulla oli 10 symbolia, jotka uudelleen järjestelemällä saa yhteydet E3-messuilla tekemiimme julkistuksiin.

Symboleista ensimmäisenä ilmestyivät numero viisi ja kirjain S. Nämä kertoivat Peace Walkerista, joka on mielestäni luokan 5-peli. Pientä e-kirjainta muistuttava kysymysmerkkimäinen symboli ei ainoastaan vihjannut E3-messuista, vaan myös Snakesta, sillä japanilaisessa kanji-merkistössä käärme kirjoitetaan samankaltaisella symbolilla. Aivan viimeisenä ilmestynyt kanji-merkki edustaa auringonnousua, näin viitaten Rising-sanaan.

Metal Gear Solid Risingin viimeinen sana vihjaakin auringonnousuun, auringonpaisteeseen ja siihen, kuinka aurinko paistaa Raidenia kohti. Rising-sana, eli suomeksi nouseminen, symboloi myös sitä, kuinka Metal Gear Solid –sarja ottaa uuden askeleen.

Jos palaamme takaisin sivun symboleihin, nämä paljastivat myös ”360:n päivän” ja jokaisen pelin, jonka julkistimme E3-messuilla. Kun symbolit järjestelee uudelleen, löytyvät E3, PSP, PS3, 360 ja muut helposti. Mitäs piditte mysteeristä? Osuivatko ennakko-arvauksenne ennen E3-messuja oikeaan?

Antti Mutta

 

Metal gear Solid: Peace Walker  ilmestyy näillä näkymin 27.5.2010 PSP-konsolille.

Lisätietoja Hideo Kojimasta:http://en.wikipedia.org/wiki/Hideo_Kojima

 

Lue myös

Assassin’s Creed II –haastattelu ja videoesittely

Käsikonsolit murroksessa – kolumni

MAG – haastattelussa PS3:n verkkoräiskinnän tekijät

Scifin ja kuvataiteen mestari H.R. Giger Tampereella – kuvagalleria näyttelystä

Silent Hunter 5 – haastattelussa sukellusvenesimulaation pääsuunnittelija

Wiikon wanha: Alien Breed