I Am Alive – uskottava, aikuismainen selviytymisseikkailu

06.03.2012 16:32 Jukka O. Kauppinen

I Am Alive -peliä on välillä odoteltu, sitten unohdettu ja sitten taas odoteltu. Kiintoisa seikkailupeli lupaili poikkeuksellista lähestymistapaa selviytymiskamppailuun ja ennakkoversion mukaan jutussa on myös onnistuttu.

Haastattelussamme Ubisoftin edustaja kertoo lisää erikoisesta seikkailustaan…

I Am Alivesta ei kuultu mitään pitkään aikaan. Nyt peli on kuitenkin palannut listoille ja ennakkoversiokin on jo pelattu. Mitä peliltä on odotettavissa?

Tärkeintä on se, ettemme vain tuota pettymystä niille, jotka ovat tienneet pelistä jo kauan. Ihmiset haluavat uskottavia, aikuismaisia selviytymisseikkailuja – ja juuri se on meidän tavoitteemme. I Am Alive on syvämietteinen ja vakava selviytymisseikkailu, jossain määrin The Road –elokuvan tapaan.

Haluamme luoda uskottavan ja vakuuttavan tuhonjälkeisen maailman, sellaisen ettei mitään vastaavaa ole tehty koskaan aikaisemmin. Siksi meidän täytyi rukata alkuperäistä peliämme monella tapaa. Lisäksi otimme etäisyyttä toimintaan tyypillisempään toimintaan ja räiskintään, joita selviytymistarinat ovat yleensä täynnä. Lopputulos on se, että olemme luoneet enemmän ajatuksia herättäviä valintoja, jotka luovat puolestaan monimutkaisempia tilanteita ja tunteita.

Uuden konseptimme myötä pelin julkaisu latausversiona oli helppo päätös. Latailualustat ovat nykyään ykkösvalinta innovatiivisille peleille. Niiden äärestä löytyy myös runsaasti vanhempia pelaajia, jotka ovat halukkaita kokemaan omaperäisiä tarinoita ja uusia pelikokemuksia.

I Am Alive todistaa samalla osaltaan, että latauspeleissäkin on AAA-tason pelikokemuksia. Peli muun muassa käyttää samaa pelimoottoria kuin Splinter Cell –pelit, eikä meidän tarvinnut rajoittaa näkemyksiämme digitaalijakeluun siirtyessämme.

Miten tarina ja pelin sisältö muuttuivat?

Tavoitteemme oli luoda uskottava, aikuismainen maailma tuhon jälkeen. Ei zombeja. Ei supermutantteja. Ei mitään yliluonnollista. Päämäärämme on pitää tarina ja tapahtuma pelaajalle merkityksellisinä, eli käytännössä iskeä lähemmäs kotipesää. Pelin tarinan piti olla sellainen, että se voisi olla totta.

I Am Aliven pelaaja on selviytyjä, yksi niistä, jotka selvisivät hengissä ihmiskunnan ja sivilisaation lähes täysin tuhonneen luonnonmullistuksen jälkeen. Pitkän matkan jälkeen pelaaja on päässyt kotikaupunkiinsa Haventoniin, jossa hän etsii perhettään. Ovatko he hengissä jossain? Piileskelemässä? Pelaaja etsii nyt perhettään ja matkustaa vaarallisten, autioiden alueiden halki. Kävelet pimeillä kaduilla, jotka ovat täynnä tuhkaa ja vaarallisia aineita. Kiipeilet romahtelevan pilvenpiirtäjän rakenteissa. Tutkit tyhjiä toimistorakennuksia ja koteja. Ja koko ajan yrität etsiä ruokaa ja muita tarvikkeita.

Kaupungissa on kuitenkin muitakin selviytyjiä, kaikilla omat tavoitteensa. Jotkut puolustavat itseään, jos kokevat itsensä uhatuiksi. Jotkut ovat lähtökohtaisestikin vihamielisiä. Puolisotilaalliset joukot hallinnoivat kaupunkia, eivätkä pidä tunkeilijoista. Jotkut tarvitsevat apua. Emme täyttäneet peliä kohtauksilla ja tapahtumilla, vaan pyrimme rakentamaan niistä mahdollisimman merkityksellisiä ja intensiivisiä. Jokaisen kohtauksen on kerrottava ikioma tarinansa.

Entäs pelimaailma? Mitä omalaatuista siinä on?

Tapahtuma on vaikuttanut hirmuisesti planeettaamme. Jälkijäristykset ja lisääntynyt vulkaaninen toiminta ovat aiheuttaneet valtavasti tuhoa ja levittäneet ilmakehään hirvittävästi pölyä. Pelaaja kohtaa näiden traumaattisten tapahtumien seuraamuksia matkallaan.

Aikoinaan tutut ja turvalliset kaupunkiympäristöt ovat muuttuneet petollisiksi ja turvattomaksi. Maan pinnalla on suoranainen helvetti. Pinta on täynnä hirvittäviä repeämiä ja maa on peittynyt myrkylliseen pölyyn. Hyvä jos siellä pystyy edes hengittämään. Ei siis ihme, että pinta on hylätty. Enimmäkseen.

Mutta ei korkeammallakaan niin turvallista ole. Ilmaa voi hengittää ja näet kauemmas, mutta rakennukset ovat yhä huteria ja kohtaat helpommin vaarallisia vastustajia. Ja puolisotilaallisia joukkoja.

Aina joskus pelaaja voi päästä kaupungin huipulle ja nauttia niin maisemista kuin kunnon puhtaasta ilmasta. Ja rakennusten seinämillä kiipeilystä.

Jepulis, tämä ei ole mikään kierrätetty pelimaailma, vaan jotain aivan toisenlaista.

Entä kuinka I Am Alive erottuu muista selviytymispeleistä?

Me kutsumme peliämme enemmänkin retro-selviytymisseikkailuksi. Nykyään termi ”selviytymispeli” liitetään enemmänkin kauhupeleihin, jotka ovat täynnä toimintaa ja selviytymispuolta löytyy lähinnä käsikirjoituksesta. Me emme tähtää sellaiseen. Me haluamme, että selviytyminen ja henkiinjääntikamppailu on ydinosa pelaamista. Niiden täytyy tuntua vaativalta, haastavalta ja jännittävältä. Kuin kokisit kaiken sen itsekin.

Siksi olemme esimerkiksi rakentaneet kestävyyteen pohjautuvan pelijärjestelmän. Kaikki mitä teet kuluttaa voimiasi. Haastavimmissa tilanteissa, kuten kiipeillessä, sinun täytyy suunnitella liikkeesi tarkoin. Muutoin voimasi loppuvat kesken ja putoat.

Samalla pyrimme tekemään pelin kohtauksista uskottavampia myös todellisen elämän fiiliksissä. Yksi luoti riittää ihmisen tappamiseen. Tyhjälläkin pyssyllä voi pelotella. Taistelujärjestelmämmekin on enemmänkin pelottelua ja toisten hahmojen uhkailua kuin suorasukaista räiskintää.

Ja muistakaamme myös, että tässä maailmassa kaikki resurssit ovat todella arvokkaita. Pistoolin luoti. Pullo vettä. Röökiaski. Kaikki ovat huikean arvokkaita. Ne voivat pelastaa henkesi tai niillä voi auttaa muita. Resurssien vähäisyys tekeekin pelaajien päätöksistä tavanomaista tärkeämpi. Jos olet tarkka ja huolellinen, niin pystyt auttamaan paremmin muita. Ehkä sinusta voi tulla toisille todellinen toivon majakka tai ehkä pystyt keräämään tietoa, joka auttaa sinua etsimään perhettäsi.

 

Tekijä: Ubisoft Shanghai

Julkaisija: Ubisoft

Tulossa: Xbox 360, PlayStation 3

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: http://iamalive-game.ubi.com/

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

I Am Alive -ennakko (PS3, Xbox 360)

Am Alive on survival horror -peli ilman horror-nimikettä. Se on imenyt tunnelmansa suoraan Silent Hillista ja apinoinut ohjauksen Unchartedista. Mukaan soppaan on sekoitettu omaperäinen taistelu, joka on omissa kirjoissani yksi mielenkiintoisimmista koko pelihistoriani aikana.

Lue myös

Assemblyn järjestäjät saivat suomalaisen pelialan kunniamaininnan

Mass Effect 3 -ensikosketus – galaksit eivät räjähdä

Mass Effect 3 -haastattelu – eeppistä seikkailua ja tykitystä

PS Vita – julkaisupelit testissä – Uncharted ja Wipeout iskevät lujimmin

PS Vita -katsaus – Sonyn uudessa käsikonsolissa kaikki on isoa

uDraw GameTablet on susi lelun vaatteissa

Wiikon wanha: Meridian 59