Uusimmat

IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad –ensikosketus – klassikon paluu sotataivaille [osa 1]

18.08.2014 16:32 Jukka O. Kauppinen

Tampere. Kello 1515. Kännykkä piippaa vahvistuksen, taksi tulossa. Liki kolmenkymmenen asteen helteestä keskisen Euroopan superpaahteeseen. Paitsi että Prahassa olikin upea keli. Taivas aivan pilvessä ja lämpötila terveen alhainen, pohjoiselle ihmiskeholle sovelias. Hiostavaa tosin oli, monellakin tavalla. Kohta näet täytyi pukeutua lentohaalareihin, huutaa mekaanikoille KONTAKT ja pyöräyttää Daimler-Benz laulamaan. Ja näin nousin aikamatkalle Stalingradiin, marraskuussa 1942. Ilmassa oli kaunista, niin kaunista. Kunnes se LaGG-3 tuli häiritsemään.

Maailman suosituin ja tunnetuin sotalentosimulaattorisarja IL-2 Sturmovik on kokenut viimeisten inkarnaatioidensa aikana kovia. Alkuperäisen IL-2-sarjan kulminaatiopiste, 1946, paketoi kaikki aiemmat IL-2-simut lisäreineen vihoviimeiseen, jokseenkin täydelliseen lentosimulaattoripakettiin. Sen jälkeen onkin menty alamäkeä. Täysin nollapisteestä aloitettu Battle of Stalingrad kuitenkin yrittää kääntää kurssin.

IL-2 pähkinäkuoressa

Ensin kuitenkin kertausta. Silloin vuonna 2001 keskuuteemme saapunut IL-2 Sturmovik -lentosimulaattori mullisti koko lentosimulaattorigenren. Tai sen sotasellaisen, toisella puolella lentänyt Microsoft Flight Simulator piti vahvasti kiinni siviilisimujen valtikasta loppuun saakka.

IL-2 sai ajan mittaan useita laajennuksia ja lentohommat eri rintamille vieneitä jatko-osia, joista meikäläisittäin tärkein oli Suomenkin ilmasotaa ansiokkaasti kuvannut Forgotten Battles. Alkuperäinen sarja kulminoitui 1946-laajennukseen, jonka pohjalta julkaistiin lopulta IL-2 Sturmovik: 1946 Complete, joka sisälsi joka ikisen koneen, kartan ja härpäkkeen, mitä alkuperäispeliin ikinä julkaistiin. Sen täydellisempää simukokoelmaa ei ole vieläkään nähty, eikä varmaan tulla näkemäänkään.

Forgotten Battles ja ryysteri.

Sitten tuli se mahalasku. IL-2 Sturmovik: Cliffs of Doveria odotettiin kuin kuuta nousevaa, sillä sen piti olla simulaattorimaailman uusi vauhtiinpotkaisija. Upea, vaikuttava, herkullinen lentosimu ja pitkästä aikaa kunnon sotalentämistä. No, siinä meni sitten vähän niin kuin kaikki pieleen. Joillekin ne tekniset ongelmat olivat ihan hirveitä. Peli pyöri tehokkaillakin koneilla aivan miten sattui, yleensä takkuillen. Haxeja, puukotuksia ja päivityksiä tarvittiin tosi monta, ennen kuin simu lopulta pyöri riittävän hyvin useimmilla simuttajilla. Toisaalta Cliffsissä oli aivan loistavat fysiikka- ja ammusmallit, ja voi että se näyttikin kauniilta. Niin kovin kauniilta.

Minulle Cliffs kuitenkin kuoli siinä vaiheessa, kun totesin ettei siinä ollut peliä. Dynaamisen kampanjan sijaan Cliffsissä oli käpyinen ja kauhea skriptattu tarinallinen yksinpeli, joka oli aivan karsean kliseinen ja onneton. Ei sitä jaksanut pelata. Pelistä puuttui peli. Tosin mainittakoon, että väittämän mukaan uusimmat yhteisöpätsit ovat tehneet siitä jo melko hyvän. Niitä voi tsekata täältä.

Niinpä uutinen aivan uuden IL-2-simun saapumisesta oli uutinen, joka yhtaikaa innosti ja pelotti. Uusi IL-2, jee! Mutta kun edellinen oli niin käpy, niin kuinkas tällä kertaa käy?

Kaksitasot apuun!

Ratkaisuksi löytyi kiintoisa yhteistyökuvio, jonka myötä kaksi vahvaa simulaattorifirmaa yhdisti voimansa. Venäläis-amerikkalainen 777 Studios lyöttäytyi yhteen venäläisen 1C Companyn kanssa, ja siitähän syntyi melkoinen simupuoti.

777 tunnetaan aivan erityisesti ensimmäisen maailmansodan ilmataisteluja kuvaavasta lentosimulaattori Rise of Flightista, ja 1C:llä on tietenkin omasta takaa IL-2:n brändi. Firmojen fuusiosta syntyi uusi pelikehittäjä, 1C Game Studios, joka vastaa parhaillaan kokonaisen kolmen eri lentosimulaattorin kehityksestä yhtaikaa. Kolmen! KOLMEN! Ja tyyppejä firmassa on kolmisenkymmentä. Kyllä kuulkaa siinä väännetään bittiä ja tasotukia oikein urakalla.

Yhteenliittymä on kuitenkin tapahtunut suotuisien tähtien alla. 777:n tiimissä oli joukko pitkän linjan IL-2-lentäjiä, joille IL-2-sarjan historialla ja olemuksella on runsaasti merkitystä. Niinpä 1C:n tarjoama mahdollisuus päästä uuden IL-2:n kimppuun oli tilaisuus, jota ei voinut hylätä.

Ja se uusi IL-2 on Battle of Stalingrad. Valtava taistelu, jota käytiin loppusyksystä 1942 vuoden 1943 alkukuukausille. Jättimäinen taistelu, jonka myötä toisen maailmansodan kulku muuttui. Saksa hävisi ja kärsi valtavia tappioita niin maassa kuin ilmassakin. Ilmataisteluissa Saksa jopa kärsi niin vakavia tappioita kuljetuslennostoissaan, ettei Luftwaffe toipunut koko sodan aikana kuljetuskoneiden ja niiden ohjaajien tappioista. Tämä oli kivuliasta siksikin, että kuljetuskoneiden myötä Saksa menetti myös merkittävän osan lentosotakoulujensa opettajista ja nuorista ohjaajista, jotka olisi siirretty seuraavaksi rintamalaivueisiin.

Stalingrad. Käännekohta. Luonnollinen aloituspiste, kun simusarja palaa takaisin itärintamalle. Nimenomaan aloituspiste, sillä tästä matka jatkuu eteenpäin uusiin taisteluihin, uusille paikoille, jos vain pelaajat niin sallivat. Tiimillä on tavoitteita ja toiveita, mutta niiden toteutuminen riippuu vain ja ainoastaan siitä, että pitääkö simulaattorikansa siitä mitä 1C:n tiimi nyt tekee – ja ostetaanko peliä. Se on meistä kiinni.

Menoa ja meininkiä

1C:n tiimi ei kuitenkaan tee IL-2: Battle of Stalingradissa pelkästään uutta lentosimua, vaan tähtäimessä on paljon enemmänkin. Pelistä halutaan luoda teos, joka nostaa lentosimulaattorit uudelle tasolle paitsi teknisesti, myös henkisesti.

Henkisesti? Kyllä, sitäkin.

Simuilu on heti tasohyppelyjen ja räiskintöjen jälkeen yksi kaikkien aikojen varhaisimmista videopelilajeista. Pitkä historia on myös taakka, sillä simuilu on myös tietyllä tapaa jähmettynyt pelaamisen laji. Perinteet ovat hienoja, mutta entä kun koko pelilajilla ei ole ollut enää pitkiin aikoihin oikeastaan mitään muuta kuin perinteitä? Ei uusia tuulia, ei uusia simuja, ei uusia innovaatioita ja – mikä pahinta –  ei uusia pelaajia.

Jähmettyneisyyden kaavaa ovat rikkoneet vain World of Warplanes ja War Thunder, joilla on kummallakin erikseen luultavasti enemmän pelaajia kuin kaikilla nykypäivän sotalentosimulaattoreilla yhteensä. Miettikääpä tätä! Eikö ole surullista?

Siinä samalla on surullista ajatella erästä nykysimuilun isoa ongelmaa. Nimittäin teknisyyteen jämähtämistä. Ei riitä, että simut ovat kaivaneet itsensä syvälle perinteiden kuoppaan, modernimmat simut ovat painottuneet liikaa tekniikkaan. Liikaa nippelien rassausta, liian vähän menoa ja meininkiä.

1C:n tiimin tavoite onkin nostaa simut uudelle tasolle, monella eri tasolla. Siinä sivussa syntyy toivon mukaan lentosimu, joka puree yleisöön, innostaa pelaajiin ja nostaa koko sotasimugenren aivan uuteen nousuun.

Tätä tiimi tavoittelee kolmella painotuksella:

  • Haastavuus
  • Tunteet
  • Joustavuus

Haastavuus liittyy tekniseen väkevyyteen. Se ei ole pelkästään sitä, että lentokonetta on vaikea lentää. Todellinen haaste tulee tekijöilleenkin jostain syvemmältä, kuten siitä, että halutaan tehdä jotain oikeasti hyvää, vetovoimaista ja monipuolista. Sitä tavoitellaan muun muassa tietokoneen tehojen ja mahdollisuuksien kunnollisella hyödyntämisellä. Ajatelkaapa. Nykyään liki mikä tahansa kännykkä on rutkasti tehokkaampi kuin vuoden 1969 tietokoneet, joiden avulla sentään lähetettiin ihmisiä kuuhun. Mihin tätä kännyköiden huikeaa tehoa sitten käytetään? No, lintujen ampumiseen sikoihin.

Entäpä kotitietokoneiden kasvanut teho? Alkuperäinen IL-2 ilmestyi 2001. Jos pelaat tänään jotain tuoreehkoa lentosimua hienolla pelikoneellasi ja vertaat sitä IL-2: Forgotten Battlesiin tai 1946:een, niin huomaatko mitään eroa? Väittäisin, että kasvaneiden resoluutioiden lisäksi simulaattorien visuaalinen taso ei ole paljoa kehittynyt, vaikka Cliffs of Dover yrittikin kaiken kompastelunsa lomassa nostaa rimaa.

Tehokkaampien koneiden tehoja voidaankin sitten käyttää moneen asiaan. Lentomalleihin. Fysiikkaan. Vauriomalliin. Ja tietenkin tekoälyyn!

”Meillä on varmasti yksi innovatiivisimmista tekoälyistä koko bisneksessä”, kehuu pelin tuottaja Albert Zhiltsov.

Tekoälyvertaus kiertää hieman erikoisesti tulevaisuuden tekoälyhävittäjiin, kehaisten että tekoälyohjaajat ovat kuin tulevaisuuden itsenäisten sotalennokkien ohjaajia. Fiksuja ja oma-aloitteisia.

”Tekoälyohjaajat ovat kuin oikeita, muita ihmisiä. Ne tekevät ohjaamossa aivan samoja juttuja kuin ihminenkin. Ne eivät huijaa tai oikaise millään tavalla. Niillä on sama fysiikkamalli.”

Lentosimulaattori on haastava myös siksi, että kun mennään nettiin, niin siellä on vastassa muita ihmisiä. Ja niin hyvin erilaisia.

”Yhteisössämme on mukana niin oikeita sotilaslentäjiä kuin pienkoneiden ja matkustajakoneiden ohjaajia. Osa teistä saattoi lentää tänne Prahaan jonkin IL-2-virtuaalilentäjän kyydissä”, Zhiltsov maalailee taivaanrantaansa ja hakee hiljalleen visiota siitä, kuinka monipuolisen lentosimulaattorin kokonaisuus rakentuu niin yksinpelin tarjonnasta kuin sitä jatkavan moninpelin vetovoimasta ja muiden ihmisten luomasta arvaamattomuudesta.

Haastavuudesta päästään kätevästi simulaattorin tunnepuoleen. Ne limittyvät osittain vahvasti yhteen historiallisuuden kautta. 1C:n tiimillä on ollut apunaan venäläinen hävittäjälentäjä, joka nuorna miehenä kiisi LaGG-hävittäjällään Stalingradin taivaalla, silloin 70 vuotta sitten.

”Hänen muistelonsa ja kertomuksensa olivat meille äärimmäisen arvokkaita. Niitä tai ylipäätänsäkään tällaisia kasvoista kasvoihin kertomuksia ja kommentteja ei saada mistään, ei elokuvista eikä kirjoista. Hän on käynyt toimistollamme monta kertaa jakamassa kokemuksiaan ja kommentoimassa simua”, 1C:n poppoo riemuitsee veteraaniyhteistyöstään.

Ensikosketuksen jatkossa lisää tunteista, lentämisestä, kampanjasta ja kaikesta muustakin.

 

 

Tekijä: 1C Game Studios

Julkaisija: 1C Company

Tulossa: PC Windows

Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, Intel COre 2 Quad 2,6 GHz, 4 Gt muistia, GeForce GTX 260/Radeon HD 5850 ja 1 Gt näytönohjainmuistia, DirectX 9.0c tai uudempi, 8 Gt kiintolevytilaa, internet-yhteys

Pelaajia: 1, 2-? (lähiverkossa ja internetissä)

Muuta: Tällä hetkellä Early Access -tilassa, voi ostaa suoraan kotisivuilta tai Steamistä

Pelin kotisivu: http://il2sturmovik.com/

Jukka O. Kauppinen

 

 

Lisää aiheesta

IL-2 Forgotten Battle: Ace Expansion Pack (PC)

IL-2 Sturmovik -ennakko (PC)

IL-2 Sturmovik: 1946 (PC) 

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (PC) 

IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles (PC)