Uusimmat

Immortal Cities: Children of the Nile -tekijähaastattelu

05.01.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Haastattelemme Tilted Mill -studion väkeä helmikuussa ilmestyvän Immortal Cities: Children of the Nile -strategiapelin tiimoilta. Kyseessä on historialliseen Egyptiin sijoittuva kaupunginrakentelupeli, jonka tekijät ovat aiemmin tehneet muun muassa Caesarin, Zeusin ja Pharaohin tapaisia laatuluomuksia. Kysymyksiin vastaa suunnittelujohtaja Jeff Fiske ja pelin pääsuunnittelija Chris Beatrice.

Tilted Mill on työskennellyt useiden suosittujen rakenna-ja-hallitse-pelisarjojen parissa. Voisitko kertoa studion henkilöstöstä ja heidän pelihistoriastaan?

Löydät listat työntekijöistämme yhtiömme verkkosivulta. Lista on pitkä, mutta lyhyesti sanottuna, Tilted Mill Entertaimentin ydinryhmä koostuu pelisuunnittelijoista säveltäjistä, ohjelmoijista ja taiteilijoista, jotka ovat aikaisemmin tuoneet pelaajille muun muassa Pharaohin, Caesarin, Zeusin, Civil War Generalsin ja Lords of Magic: Special Editionin, muutamia mainitakseni. Olemme tehneet pelejä yhdessä noin seitsemän vuoden ajan – ja tänä aikana on valmistunut kolmisenkymmentä peliä. Eri henkilöt ovat tehneet pelejä paljon kauemminkin.

On ollut mielenkiintoista huomata, että me kaikki tuomme samalle pöydälle erilaisen näkemyksen siitä, mitä pc-pelit meille tarkoittavat, miten pelaamme niitä, mistä pidämme ja mitä palvomme. Mielipiteemme hyvästä pelistä eroavat valtavasti, mutta kun nivomme näkemyksemme yhteen on lopputulos paljon maukkaampi kuin mitä yksikään meistä pystyisi koskaan tekemään yksistään.

Miten Children of the Nilen konsepti syntyi ja miten loitte pelin, joka oli erilainen aiemmin tekemiinne peleihin verrattuna?

Halusimme ehdottomasti 3d-pelin. Tiesimme, että sen täytyi olla täysin erilainen aiempiin peleihimme nähden, sillä halusimme kuljeksia kaduilla ihmistemme kanssa. Aiempien kaupunginrakentelupelien ihmishahmot eivät olleet laisinkaan oikeita. Ne olivat vain rakennusten automaattisesti luomia pikseleitä, jotka välittivät pelaajalle kuvaa siitä että rakennuksissa tapahtui jotain.

Tällä kertaa pelissä liikkuvat ihmiset ovat ”oikeita”. Kun lisäämme tähän kaupungin suunnittelun ja rakentamisen, niin huomaammekin että pelaaja hallitsee yhteiskuntaa eikä jotain abstraktia lelua. Halusimme pelaajan tuntevan itsensä paljon enemmän faaraomaiseksi, että hänellä olisi kaikki se valta ja voima kuin oikeallakin faaraolla – mutta myös tämän rajoitukset.

CotN:ssa on eräs pelimuoto, jossa pelaaja päättää minne Egypti suuntaa katseensa, minne valtakunta laajentaa. Suuri osa tästä maailmatason interaktiosta tuo kaupunkiisi uusia, erilaisia resursseja, joiden avulla pelaaja voi tehdä asioita joita hän ei pystynyt aiemmin tekemään. Esimerkiksi pyramideja rakentaakseen pelaajan on löydettävä hyvä paikka kivilouhimolle,

Miksi valitsitte nimenomaan Egyptin uuden pelinne aiheeksi?

Chris Beatrice, Tilted Millin toimitusjohtaja ja pelin pääsuunnittelija, kertoo että historiallinen Egypti valittiin koska sillä on niin ainutlaatuinen paikka maailmanhistoriassa. ”Se koskettaa meitä kaikkia. Se oli todellinen paikka, mutta jotenkin se on samalla mystinen ja outo. Voimme työntää tässä asetelmassa todellisuuden ja pelimittakaavan rajoja, ja luoda maagisen pelikokonaisuuden.”

Teittekö peliä varten paljonkin tutkimustyötä?

Historiaan pohjautuvan pelin tekemisen hauskuudesta osa tulee juuri historiallisesta tutkimuksesta. Pelaan itsekin joskus räiskintöjä huvikseni, mutta en haluaisi käyttää elämästäni kolmea vuotta moisen tekemiseen. Me saamme tutkia historiaa, oppia uusia ja huimia asioita, tutustua eri kulttuureihin ja saamme sitten selvittää mikä oppimastamme sopii hyvin pelimuotoon.

Emme esimerkiksi halunneet peliin käteisrahaa tai jotain keinotekoista resurssimittaria. Sitten eräs meistä huomasi kuinka kreikkalaiset olivat kutsuneet egyptiläisiä leivänsyöjiksi, koska armeijan sotilaille maksettiin palkkaa kuusi kiloa leipää päivässä. Siinä se oli – pelimme valuutta!

Mikä on pelin lopullinen päämäärä, tarkoitus? Mihin pelaajat tähtäävät voittaakseen, tai miten pelin voi hävitä?

Pelaaja on Egyptin jumalkuningas. Pelin pääkampanja etenee viiden historiallisen aikakauden halki. Dynastiansa valtakauden aikana pelaaja suorittaa monia suuria asioita – ja joitakin vähemmän hienoja. Pelin etenemisen myötä voit rakentaa muun muassa massiivisia monumentteja ja obeliskeja – ja vastineeksi kovasta työstään kansasi odottaa sinun huolehtivan heistä. Pelin voi voittaa suorittamalla tehtäviä, jotka vastaavat löyhästi kulloisenkin ajan suuria saavutuksia, kuten valtavien pyramidien rakentamista tai valtakunnan yhdistäminen sisäisten levottomuuksien aikana.

Pelin voi myös hävitä. Ihmiset saattavat päättää, että he pärjäävät paremmin ilman sinua ja kaatavat hallituksesi.

Children of the Nilen myötä olemme vieneet koko kaupunginrakentamisgenreä pitkän askeleen eteenpäin. Genren klassiset piirteet ovat yhä mukana, mutta ihmiset ovat todellisempia, mikä tekee pelistä hauskemman ja elävämmän kokonaisuuden. 3d-grafiikan tarjoama yksityiskohtaisuus tekee kaupungin tutkimisesta nautittavampaa. Samalla suuren mittakaavan strateginen pelaaminen on myös erittäin mielenkiintoista. Pelissä on jotain kaikille – joten tervetuloa mukaan matkaamaan Niiliä kanssamme.

Immortal Cities: Children of the Nile ilmestyy pc:lle helmikuussa. Pelin kustantaa Sega.

Jukka O. Kauppinen

www.tiltedmill.com

www.immortalcities.com/cotn/