UUSIMMAT

Fortnite on nyt kaikkien huulilla – Tässä kahdeksan asiaa, jotka hittipelistä on hyvä tietää

10.05.2018 07:45 | Tuukka Hämäläinen

Fortnite: Battle Royale on noussut valtavaan menestykseen viime kuukausien aikana. Kokosimme yhteen perusasiat hittipelistä niille, jotka eivät ole siihen tutustuneet.

Epic Gamesin kehittämä verkkopeli Fortnite: Battle Royale julkaistiin vasta viime vuonna, mutta jo nyt voidaan puhua todellisesta videopeli-ilmiöstä. Monet pelaajat ja pelaajien vanhemmat saattavat kuitenkin olla epätietoisia siitä, mikä Fortnite pohjimmiltaan on ja miten se toimii, joten listasimme kahdeksan perusasiaa uudesta hittipelistä.

1) Fortnite ja Fortnite: Battle Royale

Kun puhutaan Fortnitesta, tarkoitetaan yleensä Fortnite: Battle Royalea, mutta kyseessä on oikeastaan kaksi eri asiaa. Fortnite ilmestyi ensimmäisenä, se on maksullinen ja koostuu Save the World -nimisestä pelimuodosta, jota voi pelata yksin tai enintään neljän pelaajan kanssa yhteistyössä.

Fortnite: Battle Royale taas on ilmainen pelimuoto, joka sisältyy pelin perusversioon, mutta jota voi pelata itsenäisesti, maksamatta mitään. Ilmaispelattavuus on edesauttanut Fortnite: Battle Royalen valtavaa suosiota.

2) Battle royale -peli

”Battle royale” termi viittaa useamman pelaajan kamppailuun, jossa joko vain yksi pelaaja tai yksi joukkue säilyy voittajana. Monet tuntevat termin japanilaisesta Battle Royale -elokuvasta (2000), mutta sana ei ole tästä lähtöisin. Tyypillisessä battle royale -pelissä suuri joukko pelaajia (Fortnitessa jopa sata pelaajaa) pudotetaan eri puolille samaa karttaa, ja tehtävänä on olla viimeisenä hengissä. Pelialue kuitenkin rajautuu koko ajan pienemmäksi, mikä lisää jännitystä ja pakottaa viimeisten pelaajat lopulta lähelle toisiaan.

Kamppailu toisia pelaajia vastaan onnistuu käyttämällä erilaisia aseita ja rakentamalla puolustuksia keräämistään resursseista. Fortnite: Battle Royalessa ei ole tekoälyn ohjaamia vastustajia, vaan kaikki viholliset ovat muita pelaajia.

3) Ikäraja

Fortnite: Battle Royalen ikäraja on 12. Ikärajojen osalta Suomessa on käytössä eurooppalainen PEGI-järjestelmä, joka antaa peleille myös sisältöluokituksia perusteluiksi. Fortnite: Battle Royalen ainoa sisältöluokitus on ”väkivalta”. Kuten kotimaisella ikärajat.fi sivustolla todetaan, ikärajat ”eivät kerro pelin teknisestä vaikeudesta tai soveltuvuudesta tietyn ikäisille, vaan varoittavat sisällön mahdollisesta haitallisuudesta”. Sivustolla todetaan myös, että pelien ikärajat ”ovat sitovia, eli niitä täytyy noudattaa”.

4) Sisältää mikromaksuja

Vaikka Fortniten Battle Royale -versio on ilmainen, sisältää se vapaaehtoisia mikromaksuja. Tämä tarkoittaa, että peliä voi pelata ja siinä voi avata uutta sisältöä ilmaiseksi, mutta tarjolla on myös maksullista lisäsisältöä, kuten asuja ja muita bonuksia. Peli etenee kausittain, ja joka kaudelle tuodaan myyntiin myös Battle Pass, joka tuo kerralla enemmän sisältöä.

On pohjimmiltaan pelaajasta kiinni, kuinka kauan minkään ilmaispelin parissa viihtyy ostamatta lisäsisältöä. Esimerkiksi pelisivusto GamesRadar kehunut erityisesti Battle Pass -laajennuksia, jotka tuovat peliin runsaasti uutta avattavaa sisältöä suhteellisen huokeaan hintaan.

5) Alustat

Fortnitea voi pelata useilla laitteilla, ja monet alustat tukevat myös yhteispeliä keskenään, mikä on verkkopeleille yhä melko harvinaista. Fortnite: Battle Royale on tällä hetkellä saatavilla PlayStation 4:lle, Xbox Onelle, PC:lle, Macille ja iOS-käyttöjärjestelmän mobiililaitteille.

6) Valtava suosio

Fortnite: Battle Royalen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti, ja hiljattain siitä tuli kaikkien aikojen suosituin ja tuottoisin ilmainen konsolipeli. Pelkästään maaliskuun aikana peli tuotti yli 200 miljoonaa dollaria, pelkillä mikromaksuilla. Fortnitella on kerrottu olevan ainakin 45 miljoonaa rekisteröitynyttä pelaajaa, ja parhaimmillaan sillä on ollut jopa yli kolme miljoonaa samanaikaista pelaajaa.

Myös monet julkisuuden henkilöt ovat innostuneet pelistä. Muun muassa kanadalaisräppäri Drake, hittielokuva Avengers: Infinity Warin ohjaajat Joe ja Anthony Russo, näyttelijä Roseanne Barr sekä koomikko Norm Macdonald ovat kaikki tunnustautuneet Fortnite-pelaajiksi.

7) Kilpailijat

Fortnite on lukujen perusteella battle royale -genren kiistaton kuningas, mutta monia muita vastaavaan ideaan perustuvia pelejä on ilmestynyt samoihin aikoihin tai on tulossa lähiaikoina. Näistä suurimman suosion on saavuttanut PC:lle ja Xbox Onelle julkaistu PlayerUnknown’s Battlegrounds, joka sai paljon huomiota jo ennen Fortniten ilmestymistä. Sen ohella esimerkiksi The Culling, Radical Heights ja ”alkuperäiseksi battle royale -peliksi” mainostettu H1Z1 kilpailevat samassa tyylilajissa vaihtelevin tuloksin.

Syksyllä ilmestyvien Battlefield ja Call of Duty -sarjojen uusien pelien on myös huhuttu sisältävän omat battle royale -pelimuotonsa. Näitä väitteitä ei kuitenkaan ole toiseksi vahvistettu eikä kiistetty.

8) Suosittua katseltavaa

Kuten monet muutkin hittipelit, on Fortnite: Battle Royalesta tullut suosittua viihdettä myös pelistriimaajien parissa. Maaliskuussa pelistä tulikin striimauspalvelu Twitchin katsotuin peli, ja tuolloin järjestetty sadan tunnetun pelistriimaajan yhteinen Fortnite-sessio keräsi yli miljoonan katsojan yleisön.

Kesäkuussa järjestettävillä E3-pelimessuilla Fortnitesta tullaan myös järjestämään erikoisottelu, jossa 50 julkkista kamppailee 50 ammattilaispelaajaa vastaan. Tästä pelisessiosta voisi ennustaa erittäin suosittua, kun se epäilemättä striimataan.