UUSIMMAT

Katsaus: Nintendo Switch kärsii pelien vähyydestä ja mitäänsanomattomuudesta

05.04.2017 13:06 Jukka O. Kauppinen

Nintendon uusi Switch-konsoli on varsin näppärä laite, mutta onko sille saatavissa varteenotettavia pelejä?

Nintendon konsoleita rakastetaan, samoin firman määrättyjä pelisarjoja. Nintendo ei kuitenkaan ole viime aikoina oikein onnistunut viimeisten konsoliensa julkaisupelien rintamalla.  Wii U sai julkaisussaan kritiikkiä pienestä pelivalikoimasta ja ennen kaikkea siitä, että odotetuimmat yksinoikeuspelit puuttuivat listoilta lähes täysin. Laitteen uutuudenlumo oli jo hiipunut, kun fanit lopulta pääsivät kiinni Nintendon odotettuihin laatupeleihin.

Switchin julkaisupelien valikoimaan nähden Wii U:lla meni kuitenkin hyvin. Olihan Wii U:lle sentään Nintendon oma Mario, jota höystivät muun muassa todella oivallinen Wii U -yksinoikeudelliset Batman ja ZombiU. Ykköslaatua olivat myös Epic Mickey 2, Assassin’s Creed III, Mass Effect 3 ja Call of Duty: Black Ops II. Toki AAA-rintaman edustus oli suurelta osin pelejä, joita pystyi kokemaan muillakin alustoilla, mutta ainakin valinnanvaraa riitti.

Switchillä ei.

Zelda-konsoli

Switchin pelivalikoiman ongelma on kuukausi julkaisun jälkeen tiivistettävissä yhteen sanaan: Zeldaan. Switchiä on kuvailtu jopa termillä ”kannettava Zelda-käsikonsoli.”

Zeldan faneille tämä on tietenkin ollut jo riittävä syy Switchin hankintaan, sillä The Legend of Zelda: Breath of the Wild on erinomainen peli kaikilla mittareilla tarkasteltuna. Se on taatusti vahvoilla myös vuoden 2017 parhaimpien pelien listojen kärkiehdokkaaksi. Ja vaikka pelaamaan pääsee myös Wii U:lla, on tehokkaampi, pienempi ja ennen kaikkea myös mukana kulkeva uusi konsoli aina houkuttelevampi vaihtoehto. Mahdollisuus pelata samoja pelejä niin isommalla telkkarilla kuin taskukonsolilla on käytännöllinen ja houkutteleva ominaisuus.

Mutta jos Zelda ei kiinnosta, Switchin pelitilanne näyttää todella kurjalta.

Vähään pelivalikoimaan mahtuu muutama tasokas peli ja yksi oivallinen suomijulkaisukin. Valtaosa tarjolla olevista  titteleistä on kuitenkin joko pieniä bilepelejä, käännöksiä muilta alustoilta tai tutunoloisia, jopa retrohtavia indiepelejä. Niillä ei konsoleita myydä. Pelivalikoiman pienuus aiheuttaa myös genreahdistusta, jos ei pidä kepoisista älypeleistä,  seikkailuista tai muilta konsoleilta käännetyistä toimintapeleistä. Autopelien, fps-räiskintöjen, urheilupelien, tieteistarinoiden tai strategiapelien ystävät vetävät Switchillä tällä hetkellä tyhjän arvan.

Nintendo Switch

Periaatteessa Switchille on jo tarjolla yli 20 peliä, mutta valtaosa niistä on noin kympin hintaisia indiepelejä, kolikkopelikäännöksiä ja retroversiointeja.

Pelaajan onkin suunnattava katseensa pitkälle tulevaisuuteen ja luotettava siinä sivussa siihen, että sekä Nintendo että muut kehittäjät löytävät oivallisia tapoja konsolin kannettavuuden, kosketusnäytön ja irrotettavien Joy-con-ohjainten hyödyntämiseen. Esimerkiksi Snipperclipsissä konsolin vakio-ohjaimesta saadaan näppärästi ohjaimet kahdelle pelaajalle, ja kahdesta ohjaimesta riittää pelivälineet neljälle.

Ja jos jokin on varmaa, niin toki Switchille saadaan jossain vaiheessa myös Virtual Console -retropalvelu, jolloin uusien pelien puutteessa kärsivä fani saa laitteelleen ainakin vanhoja kasibittiherkkuja.

Nintendo Switch

Kevät koittaa Nintendolle

Alla esittelemme muutamia poimintoja Switchin peleistä. Pelkistä suosituksista ei ole kyse: mukana on myös selkeitä huteja. Tähän mennessä omat arvosteluartikkelinsa saaneet pelit on listattu tämän sivun lopussa.

Switchin tulevien pelien listoilta positiivista ennakkovärinää herättävät Lego City Undercover (7.4.2017), Wonder Boy: The Dragon’s Trap (18.4.2017) Mario Kart 8 Deluxe (28.4.2017) ja Splatoon 2 (kesä/syksy). Muiltakin alustoilta tuttujen pelien listoilta löytää myös kiintoisia herkkuja, kuten Disgaea 5 Complete (26.5.2017), Arms (kevät), Troll and I (kevät), Sonic Mania (kesä/syksy), The Elder Scrolls V: Skyrim (syksy) ja Fire Emblem Warriors (syksy).

Kaiken kaikkiaan Switchin pelitilanne on ensi syksyn myötä ja viimeistään joulun lähestyessä hurjasti tämänhetkistä parempi, elleivät merkkipelit paljoa myöhästele. Juuri nyt Switchistä kiinnostuneille on kuitenkin esitettävä itselleen yksi tietty kysymys: kiinnostaako Zelda?

Jos ei, niin Switchillä ei ole juurikaan tarjottavaa, ellei sitten suomalaisen Frozenbyten Has-Been Heroes -taktiikkaseikkailu osu omaan pelihermoon.

Nintendo Switch

Poimintoja Switch-pelitarjonnasta

Nintendo Switch

New Frontier Days: Founding Pioneers

New Frontier Days olisi voinut olla niin kiva peli. Söpöllä taidetyylillä varustettu kaupunginrakentelupeli vaikuttaa aluksi rennon leppoisalta sohvanaputtelulta, mutta karu totuus paljastuu alta aikayksikön. Peli on todellisuudessa hyvin rajoittunut, kankea ja tylsä. Tarkoituksena olisi johtaa uudisasukkaiden kylää kohti kehittyneempiä aikoja, mikä vaatii tietenkin runsaasti resurssien keräämistä ja prosessointia. Tuotantoketjut ovat hyvin yksinkertaisia, mutta vaatimukset kovia. Vuosi vaihtuu muutaman minuutin välein ja tällöin pitäisi paitsi maksaa veroa, myös täyttää pelin satunnaisia vaatimuksia. Kun itse esimerkiksi ensimmäisen pelivuoteni lopuksi sain kuulla kaikkien kyläläisteni sairastuneen ja hoidon vaativan pelin kehittyneempien rakennusten joukkoon kuuluvaa sairaalaa, se peli olikin sitten siinä.

Nintendo Switch

1-2 Switch

1-2 Switch olisi ollut erinomaisen hyvä idea, jos se olisi tullut ilmaiseksi Switchin mukana. Vajaan 30 minipelin kokoelma esittelee konsolin ohjaimia hauskalla ja erikoisella tavalla, tarjoten porukoille kivaa viihdettä illanistujaisiin. Ongelmana onkin, että peli maksaa 49 euroa – ja siihen hintaan se tuntuu lähinnä huonolta vitsiltä.

Kaikki minipelit ovat ”kerran kiva” -osastoa, eli niitä jaksaa pelata suunnilleen kerran tai kaksi. Ne ovat hyvin yksinkertaisia ja vaativat lähinnä ohjaimen heiluttelua ja liikuttelua eri tavoilla. Erikoisuutena kaikkia pelejä voi pelata katsomatta televisiota. Minipelien alussa selitetään säännöt ja pelattavuus, sen jälkeen kaikki syötteet saadaan äänen avulla tai ohjaimen värinöistä. Niinpä pelaamaan pystyy aivan jokainen nyypästä veteraaniin.

Kokoelman valopilkuksi nousee minipeli, jossa pitäisi arvioida, montako metallikuulaa pienen puurasian sisällä on ohjainta kallistelemalla. Ohjaimen liikkeet siirtyvät suoraan puurasian liikkeiksi, jolloin kuulat liikkuvat sen sisällä. Switchin ohjainten kehittyneet värinämoottorit saavat efektin tuntumaan todella realistiselta ja kokemisen arvoiselta. Mutta värisipä ohjain miten kivasti tahansa, 49 euroa on aivan naurettava hinta minipeleistä, joita jaksaa pelata kerran.

Nintendo Switch

Just Dance 2017

Just Dance 2017 ei ole mikään Switch-yksinoikeus, vaan käännös tanssipelistä, joka on julkaistu suunnilleen kaikille mahdollisille alustoille auringon alla. Ubisoft on jo vuosien ajan lypsänyt Just Dance -pelejään, ja homma alkaa sujua jo rutiinilla.

Kappalevalikoima on jo suoraan pakasta kiskaistuna mukavan laaja ja jos sekään ei riitä, voi tilata Just Danec Unlimited -palvelun, jonka avulla asa kuukausimaksua vastaan yli 150 lisäbiisiä. Pelitilojakin riittää: mukana on kuntoiluun keskittyvä, sykettä ylhäällä pitävä tila, erilaisia bilepelitiloja joissa pelataan joko yhdessä muiden kanssa tai muita vastaan, sekä myös hämmentävästi yksinpelitila, jossa paetaan tanssimalla avaruusmuukalaisilta.

Pelaaminen sujuu joko mobiiliapplikaation tai Switchin mukana tulevien JoyCon-ohjainten avulla. Koska pelaamiseen tarvitsee vain yhden ohjaimen, jo peruspaketilla pystyy pelaamaan kaksinpeliä mainiosti. Ohjaimen liikkeitä luettiin tarkasti ja peli toimii muutenkin, kuten toivoa sopisi. Tanssiminen ei varmasti ole joka tyypin juttu, mutta jos aihepiiri kiinnostaa yhtään, Just Dance 2017 on laadukkaasti tehty ja yllättävän hauska tanssipeli.

Nintendo Switch

Snake Pass

Snake Pass on todella sympaattinen ja retrohenkinen peli, jossa Noodle-käärme yrittää pelastaa yhdessä kolibrikaverinsa Doodlen kanssa kotimetsäänsä. Grafiikat ovat todella värikkäät ja tuovat mieleen Raren Nintendo 64 -klassikot, kuten Banjo Kazooien. Pelattavuus on kuitenkin jotain aivan uudenlaista.

Ideana on, että aivan kaikki on fysiikkavetoista. Pelaaja ohjaa Noodlea eri suuntiin ja kaikki tapahtuu tämän avulla. Jos haluaa liikkua eteenpäin, täytyy luikerrella puolelta toiselle kuten käärme konsanaan. Jos haluaa kiivetä ylös tolppaa pitkin, täytyy kiertyä sen ympärille ja sitten nousta kehää kiertäen korkeuksiin. Yksinkertaisten ideoiden ympärille on kudottu paljon erilaisia haasteita ja vähän väliä vastaan tulee jotain uutta ja yllättävää, mikä pitää pelin tuoreena.

Pelaaminen vaatii hieman totuttelua, mutta kun erikoiset kontrollit saa iskostettua selkärankaansa, ne toimivat erinomaisen hyvin. Pelattavaa riittää, sillä kenttiä on useita ja haastekäyrä nousee mukavan tasaista vauhtia. Snake Pass on ehdottomasti Switchin julkaisuvalikoiman parhaimmistoa!

Nintendo Switch

Snipperclips

Snipperclips lähestyy moninpelaamista varsin omalaatuisella kulmalla. Vaikka sitä voi pelata pakon edessä yksinkin, on peli tehty ja tarkoitettu ennen kaikkea kahdesta neljälle pelaajalle, jotka yrittävät selvitä yhteistyön, ymmärtämättömyyden ja synkronoimattoman kohelluksen voimin puzzlekentästä toiseen. Pelin syvin juju on Switchin irroitettavien ohjainten jakaminen pelaajille niin, että kukin katselee telkkaa tai pöydälle asetettua konsolia pikku padinpuolikas kädessään.

Pienet, värikkäät hahmot ilmeilevät kentillä, kääntyilevät, vääntyilevät ja leikkelevät toisistaan palasia, jotta hahmojen muodot saataisiin sopimaan kenttien kuvioihin ja luikertelemaan kapeikoista. Ongelmissa on paljon fysiikkapainotteisuutta, mikä toimiikin erittäin hyvin useamman pelaajan kesken. Asioiden ja esineiden käytös on ennakoitavaa, mutta pelaajien ei. Siitä sitten irtoaakin paljon hupia ja aivan erityisesti hyvää mieltä, kun kinkkinen ongelma on viimein ratkaistu, yleensä taidolla ja joskus tuurilla.

Idealtaan ja toteutukseltaan Snipperclips on oivallinen, ja hyödyntää kivalla tapaa Switchin ohjainten monikäyttöisyyden, kun yksillä ohjaimilla peliin pääsee kaksi pelaajaa. Ongelmat ovat myös pääsääntöisesti hyvin viihdyttäviä, joskin tällaisen pienen puzzlepelin kestävyys saattaa tulla nopeasti päätepisteeseensä. Harvaa ongelmaa jaksaa tai viitsii pelata useampaa kertaa

On myös pakko sanoa, että vaikka Snipperissä onkin kiva idea, niin eipä sitä juuri huomaisi ellei Switchin pelitilanne olisi näin niukka. Ilman Nintendon Switch-siunausta se olisi luultavasti mobiilipeli, joka olisi kadonnut latauskauppojen uumeniin.  Nyt se kuitenkin erottuu ja viihdyttää älypelien ystäviä muutaman illan ajan. Parinkympin hinta on kuitenkin aika kova, joskin Switchin pelitarjonnan köyhyyteen nähden houkutus on aika kova.

 

Domessa aiemmin julkaistuja Switch-peliarvosteluja:

Arvostelu: Suomalaisen Frozenbyten Has-Been Heroes on laatuseikkailu Nintendo Switchille

Arvostelu: Nintendo Switchin roolipeli I Am Setsuna horjuu pelattavuuden kohdalla

Arvostelu: Legend of Zelda: Breath of the Wild on ehkä vuoden 2017 paras peli

Lue myös:

Testasimme Nintendo Switchin: “Hyvä, mutta hintava konsoli, joka kaipaa kylkeensä Pro-ohjaimen”