Keepsake – uutta maagista seikkailtavaa

31.01.2006 00:00 | Muropaketin toimitus

Keepsake – uutta maagista seikkailtavaa
Vaikka seikkailupelejä pidetäänkin yleisesti pahoin nuivettuneena genrenä, niin aina joku jaksaa yrittää. Mikä onkin iloinen asia, sillä kyllä meitä seikkailupelien ystäviäkin on vielä jonkin verran. Ja seikkailulla siis tarkoitetaan tässä kunnollista mielikuvituksen siivittämää matkaa, eikä isojen pyssyjen kanssa suoritettavaa lyijymatkaa.

Uusin seikkailuyrittäjä on Lighthouse Interactive -pelitalo, joka julkaisee helmikuussa Wicked Studiosin kehittämän pc-seikkailupelin Keepsake. Luvassa on maagista seikkailua keskiaikaisen taikakoulun maisemissa.

Tarinan alussa päähenkilö, Lydia-niminen nuori tyttö, saapuu taikakouluun tavatakseen vanhan ystävänsä. Mutta mitä ihmettä? Koulu on tyystin tyhjä. Ei ketään, ei mitään. Lydia löytää vain ystävälleen antamansa vanhan nuken, tutkii paikkoja ja aloittaa hiljakseen koulun mysteerien selvittämisen. Kuvaan astuu myös maaginen susi Zak, joka on tosin itse asiassa lohikäärme.

Pelin tapahtumaympäristö on mukavaa keskiaikahenkeä puhkuva kaunis fantasiamaailma, täynnä värien loistoa ja kaunista arkkitehtuuria. Eri huoneet ja tilat ovat avaria, eikä pelaajan tarvitse hiiviskellä tyypillisen ahtaissa loukoissa tai pienissä huoneissa.

Tekijät ynnäävät pelinsä ominaisuuksiksi muun muassa hienon tarinan, jossa ”joka kulman takana piilee jännitystä ja mysteerejä”.

Pelin olemus ja käyttöliittymä on suunniteltu pelaajaystävälliseksi. Hiiripohjainen käyttöliittymä on aluksi yksinkertainen, eikä Lydia pysty tekemään kovin monia erilaisia asioita. Seikkailun edetessä Lydia oppii kuitenkin uusia taitoja, ja näiden toiminnot ilmestyvät myös itse käyttöliittymään. Esimerkiksi magiasta Lydia ei ymmärrä alussa hölkäsen pöläystä. Mutta tapahtumien edetessä hän joutuu syvemmälle maagisten asioiden keskelle, ja oppii seikkailun kulkua jouduttavia taikoja. Näin peli monipuolistuu ja muuttuu tasaisesti haastavammaksi pelin etenemisen myötä.

Käyttöliittymässä on myös vinkkijärjestelmä, joka neuvoo pelaajaa liian tiukkojen ongelmien tullessa vastaan. Siten pelaaminen ei tyssähdä, jos jokin asia on liikaa pelaajan logiikalle. Ylipäätänsäkin Keepsake on suunniteltu enemmänkin älykkyyttä kuin sorminäppäryyttä vaativaksi.

Keepsake on useammallakin tavalla tärkeä peli. Se on näyttävä paketti, joka tarjoaa mukavaa purtavaa seikkailunälkäisille. Kustantaja Lighthouse toteaakin että ”kyseessä on upea seikkailupeli, jossa on mukaansatempaava tarina. Peli näyttää uskomattomalta, ja jokainen pelaaja voi edetä siinä omaan tahtiinsa.”

Peli onkin rakennettu siten, että pelaaja voi kuljeksia paikasta toiseen omaan tahtiinsa, tutkia niitä ja suorittaa tehtäviä haluamassaan järjestyksessä. Puzzleja ei ole tehty niin, että ne täytyisi ratkoa määrätyssä järjestyksessä. Tarina on lineaarinen, mutta sitä pitkin voi edetä hyvinkin erilaisilla tavoilla.

Tekijöidensä esikoinen

Keepsake on myös tekijöidensä, Wicked Studiosin, esikoispeli. Sen parissa on työskennelty jo lähemmäs kolmen vuoden ajan. Tekijät kertovat, että he halusivat alkujaankin tehdä pelin, joka sijoittuu keskiaikahenkiseen fantasiamaailmaan. Tosin alkuperäinen tarina oli tyystin erilainen, mutta se muokkautui uudenlaiseksi pitkän aivotyön ja kokeilun tuloksena.

Wicked ei ole mikään suuri studio. Kaikkiaan itse firmassa on kuusi tekijää, joskin pelissä on ollut mukana myös joukko ulkopuolisia avustajia. Suurin osa tekijöistä on kuitenkin pelialan veteraaneja, jotka tietävät pelintekemisen vaikeudet.

– Vaikka työnteko voikin olla hauskaa, niin suurimman osan ajasta se on kovaa työtä. Itsenäisenä pelistudiona meillä oli lisäksi haasteena ja rasitteena pelin julkaisusopimusten neuvottelu. Onneksi saimme sen puolen hoidettua varsin näppärästi.

Wicked Studiosilla oli varsin erikoinen lähestymistapa pelintekoon työkalujen suhteen. Keepsakea on tehty open source -työkaluilla ja -tekniikoilla, joilla pieni pelitalo on voinut säästää kustannuksissa. Vaikka ilmaissoftissa on ollut ongelmiakin, niin kokonaisuutena firma kertoo olevansa tyytyväinen valintaansa – ja tuloksiin.

Onnea siis tekijöille. Viehättävältä vaikuttava seikkailupeli ilmestyy pc:lle helmikuun loppupuolella, ja tekijät lupailevat tarjolle myös pelattavaa demoversiota.

Jukka O. Kauppinen

Keepsake