Kerbal Space Program – indiepelien aatelia

21.10.2013 15:57 Muropaketin toimitus

Pienten vihreiden miesten valtakunnassa on kaikki hyvin – ja nämä pienet olennot kurkottavat tähtiin. Kaikessa yksinkertaisuudessa kyse onkin avaruusohjelmasimulaatiosta, jossa pelaaja on kerbaalien kotimaailman avaruusohjelman ylipäällikkö. Vastuullasi on auttaa nämä pienet olennot tähtienväliseen matkailuun ja täyttää heidän unelmansa maailmankaikkeuden valloittamisesta.

Ylipäällikkönä sinulla on vastuu kaikesta. Hoidat uhrautuneiden tilalle miehistöä parakeista, tarkkailet nykyisiä lentoja avaruuskeskuksesta ja lähetät uusia urheita kerbonautteja taivaalle niin kentältä kuin laukaisalustalta. Niin, ja ohjaat aluksiasi näppäimistöllä ja hiirellä.

Pelinä KSP ei ole aivan uunituore tapaus sillä ensimmäinen julkinen alpha-versio julkaistiin jo kesällä 2011, jonka jälkeen peliä on jatkuvasti kehitetty ja viety eteenpäin kehittäjien ehdoilla. Siihen julkaistaan tasaiseen tahtiin päivityksiä, joista jokainen tuo huomattavia muutoksia ja parannuksia. Tästä johtuen pelissä on toistaiseksi saatavilla vain hiekkalaatikkomoodi ja vaikka bugeja riittää, niin siitä huolimatta pelaajille on tarjolla huimia elämyksiä. Kehittäjien mukaan pelin nykyinen kehitysaste on vain pieni pintaraapaisu lopullisesta versiosta.

Ennen kuin avaan peliä enempää, niin paneudutaan hetkeksi indiepelien maailmaan yleisellä tasolla. Pienet peliprojektit, jotka saattavat olla vain yksittäisten ihmisten tekemiä, saavat enemmän ja enemmän huomiota samalla kuin isot pelitalot tuhlaavat markkinointiin miljoonia. Indieteokset sen sijaan luottavat vetovoimaansa ja sosiaalisen median tuomaan julkisuuteen. Joskus ne saattavat murtautua myös laajempaan tietoisuuteen, kuten kuuluisimpana Minecraft.

Avaruusaikakausi alkaa!

Peli alkaa yleisnäkymästä, josta näet koko avaruusohjelman rakennukset. Rakennuksia klikkaamalla voit tutustua sen tarjoamiin ominaisuuksiin, kuten aluksien rakentamiseen tai kerbonauttien värväämiseen. Ne ovatkin helppo omaksua käyttöönsä pienellä silmäyksellä. Parakeissa majailevilla aloittelevilla kerbonauteilla on kaksi taitoa jotka vaikuttavat häneen kykyynsä toimia avaruusohjelmassa, nimittäin rohkeus ja  – hieman yllättäen- tyhmyys! Nämä ovat ilmeisesti vielä tulevia ominaisuuksia, sillä en huomannut niiden vaikuttavan mihinkään, ainakaan niin paljoa että eron olisi huomannut.

Jebediah Kerman

Tämä nimi kannattaa painaa mieleen sillä kyseessä on kerbonautti,  joka laukaistaan ensimmäisenä kohti ääretöntä. Jebediahin otaksutaan myös olevan omistajana Jebediah Kerman’s Junkyard and Spaceship Parts –yrityksessä, joka valmistaa elintärkeitä osia raketeille. Ei siis mikään pieni vihreä mies, vaan tärkeä osa kokonaisuutta.

Rakettitiedettä!

Peli herää henkiin todenteolla kun astut hangaariin, jossa aluksia rakennetaan. Valittavanasi on satoja osia, joita voi yhdistellä lukemattomilla eri tavoilla ja monesti osien merkityksen huomaa vasta kun hartaasti suunnittelemasi alus räjähtää jo ilmakehässä kesken nousun. Muistithan asentaa laskuvarjon miehistömoduuliin?

Muutaman kymmenen menetetyn uhkarohkean kerbonautin uhrauksen jälkeen avaruusinsinööri saattaa päästä jo kurkkaamaan avaruuttakin, mutta tällöin vastassa on aivan uusia haasteita. Maan pinnalta nouseminen on yksi asia – kiertoradalla pysyminen ja tehtävien suorittaminen taas ihan omansa. Haaste seuraa toistaan ja moni alus palaa lähtöplaneetalle liekkimerenä. Ja taas kerbonauttien hautausmaalla soi kansallishymni.

Onneksi kaikkien aluksien ei tarvitse päästä pois planeetalta. Voit tehdä hävittäjiä, isompia kuljetuskoneita ja mitä vain mieleesi juolahtaa. Näihin voi asentaa voimanpesäksi rakettimoottoreita, suihkumoottoreita ja jopa ydinreaktorilla varustettuja moottoreita. Mitään sen kummempaa ei tarvitse tavoitella, voit vaikka vain tutustua kotiplaneettasi muotoihin.

Voit myös yhdistellä avaruusraketteja ja pienempiä aluksia kokonaisuuksiksi, jotka vain sinä ja pilottisi aluksessa ymmärtävät. Hyvin usein huomaat tekeväsi vain erilaisia yhdistelmiä testataksesi fysiikan lakeja ja sitä, miten mikäkin tekee ja mihin se vaikuttaa. Siinä ne tunnit vierähtävät.

Kiertoradalle saatuja aluksia voi myös telakoida toisiinsa erilaisten telakointiporttien avulla, joten jos tavoitteesi on vaikkapa rakentaa avaruusasema, niin sitä ei tarvitse yrittää nostaa kiertoradalle yhtenä kokonaisuutena. Eikä se kyllä onnistuisikaan, sillä pelin fysiikkamallinnus on varsin hyvä. Avaruuslentotoimintaan pätevätkin samat lait kuin oikeastikin – eli suurin osa avaruusaluksen massasta on polttoainetta.

Pelin parhaita ja pahimpia puolia onkin tällä hetkellä fysiikkamallinnus joka takaa sen, että osat toimivat kuten pitää, mutta satoja osia sisältävä asema käy tehokkaammallekin työasemalle raskaaksi ja tiputtaa vääjäämättä ruudunpäivitysnopeutta. Tämä luultavasti paranee päivitysten ja koodin optimoinnin myötä.

Aluksien ohjaus on sinun käsissäsi ja suurin osa lennosta tapahtuu jo suunnittelupöydällä. Rakennat aluksen vaihe vaiheelta ja varmistat, että jokainen osa toimii lähdössä juuri niin kuin pitää. Mitä painavamman aluksen teet, sitä enemmän se tarvitsee tehoja päästäkseen avaruuteen saakka. Mutta mitä tehokkaammat moottorit ovat sitä enemmän ne tarvitsevat polttoainetta. Huomaat jossain vaiheessa tehneesi kymmeniä moottoreita sisältävän aluksen, josta vain pieni osa pääsee lopulta avaruuteen. Ja takaisin suunnittelupöydälle, aloittamaan kaikki alusta.

Pelissä on huomioitu niin polttoaineenkulutus kuin sähkötkin. Aluksissa on erilaisia sähköä vaativia toimintoja, eikä taatusti jää kertaan tai kahteen kun huomaat olevasi planeetan pimeällä puolella tilanteessa, missä sinun pitäisi suorittaa lentorataan korjaavia muutoksia. Mutta! Koska aurinkokennot eivät saa valoa, sinulla ei myöskään ole sähköä moottorien käynnistämiseen. Alkujaan kuun valloittamiseen tähtäävä tehtävä voi mennä pieleen mitättömän virheen vuoksi, ja seuraavaksi avaruuteen lähteekin pelastusretkikunta noutamaan kiertoradalle jumineen miehistön kotiin.

Aluksiin voi lisätä akkuja, aurinkokennoja, lähetysantenneja, infopaneeleita, valonheittimiä ja kaikkea mitä kerbonautit voivat tarvita. Ja kaikki osat lisäävät aluksesi painoa, joten aluksen suunnittelussa täytyy aina huomioida sen tehtävä. Mikä on tarpeen tällä lennolla ja mikä ei.

Sun, Moho, Eve, Kerbin, Duna…

Pelissä on lukuisia planeettoja, joille retkikuntansa voi suunnata. Osalla planeetoista on omat kuunsakin. Luonnollinen valinta on kuitenkin kotiplaneettaa kiertävä Mün, jonka esikuva on oman kotoisen planeettamme  kuu.

Taivaankappaleille matkaaminen on kuitenkin moniportainen haaste. Ensin ohjaat aluksesi pois ilmakehästä tiputtaen planeetan pinnalle tyhjiä polttoainesäiliöitä. Asetat aluksesi kiertoradalle ja teet tarvittavat muutokset. Tankkaat säiliöt täyteen avaruusasemallasi ja asetat kurssin kohti kuuta. Lopuksi siirrät moottoreihin täydet tehot ja toivot, että kuun kiertorata ja aluksesi kohtaavat – törmäämättä.

Loppu onkin historiaa, jossa Jebediah Kerman kertoo radioteitse tämän olevan pieni askel hänelle johtuen pienistä jaloista, mutta suuri askel Kerbaalien yhdyskunnalle ja asettaa lipun voitonmerkiksi – merkkipaaluksi täytetystä tavoitteesta. Ja kansa juhlii!

Pelin mekaniikka on viety riittävän pitkälle, jotta avaruusmatkailu tuntuu uskottavalta, jopa mahdolliselta. Voit simuloida aikaa huomattavilla, jopa 100 000 –kertaisella nopeutuksella. Vai tuntuisiko kolmen vuoden peliajan odottelu mielekkäämmältä? Ei, ei minustakaan. Onneksi pienet oliomme eivät toistaiseksi tarvitse ravintoa eivätkä peseydy, muuten matkanteko olisi aika tuskaista.

Monien nykypelien tapaan KSP antaa vapauden käyttää erilaisia modeja, jotka lisäävät emopeliin rakennuspalikoita, kuten alusten moottoreita, runkorakenteita ja apuvälineitä erilaisiin toimintoihin avaruudessa. Monet näistä ovatkin elintärkeä lisä pelinautinnon takaamiseksi.

Kerbal Space Program on jo nykyisellään erittäin viihdyttävä peli, jota dramaattisemmat bugitkaan eivät enää häiritse. Teos yhdistää taitavasti realistista avaruussimulaatiota hiekkalaatikkopelien vapauteen ja liki legopalikkahenkiseen rakenteluun, samalla pehmentäen liki raakaa aihettaan animaatiohahmojen kaltaisten, persoonallisten kerbaalien kohtaloilla. Pelin hiljalleen valmistuessa tulee varmasti todellinen hitti, vaikka genre luonnollisesti karsiikin pelaajakuntaa.

Kirjoitushetkellä pelin uusin versio on versionumeroltaan 0.22 – eli kokonaisuudessaan pelin kehitys on yhä hyvinkin alkuvaiheessa.

 

Kerbal Space Program

Tekijä: Squad

Julkaisija: Squad

Testattu: PC

Saatavilla: Linux, Mac, PC

Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi / Mac Snow Leopard / Linux, COre 2 Duo / Corei3 –prosessori, 2 Gt muistia, 512 Mt näytönohjain

Pelaajia: 1

Muuta: Ladattava peli, hinta noin 20-22 euroa

Pelin kotisivu:  https://kerbalspaceprogram.com

Juha Somby

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lue myös

Assassin’s Creed IV: Black Flag – merellistä seikkailuhaastattelua itse meripirun kanssa

Combat Commander: Europe (lautapeli)

Mad Max –ensikosketus – ajoneuvorooliseikkailuräiskintä kutsuu nuken lapsia

Taistelupelejä henkeen ja vereen

Thief-ensikosketus – Garrett palaa varjoihin [osa 1]

Thrustmaster Y-250C – keskikastin pelikuulokkeet

Wasteland 2 –ensikosketus – kaikkien ydintuhoseikkailujen esi-isän pojan paluu

Wiikon wanha: Thief