UUSIMMAT

Kesäpelattavaa jäätelöautolta

31.07.2000 12:03 | Jukka O. Kauppinen

Herkunnälkään voi yhdistää jälleen myös hauskan pelailun, sillä NINAI Gamesin Puzzle Station-älypeli on julkaistu tänään. Viimevuotisen Dropmania-puzzlen tekijöiden uutuus on jälleen saatavissa Suomen Kotijäätelön kiertävistä jäätelöautoista, eikä sitä voi korkeasta hinnastakaan syyttää: 19 markkaa ei rasita kenenkään kukkaroa.

Viime vuonna julkaistu Dropmania on ilmeisesti Suomen historian myydyin peli 50.000:lla kappaleellaan. Koko painos myytiin julkaisuvuoden aikana ja PuzzleStationilla pyritään samaan. Tavoite on hyvinkin mahdollisuuksien rajoissa sillä peli tähtää vastaavaan markkinarakoon. Hauska, yksinkertainen puzzlepeli rassaa pelaajia positiivisella tavalla ja vetoaa kaikenikäiseen yleisöön.

Halvasta hinnastaan huolimatta PuzzleStation on näyttävä ja tasokkaasti tehty tuote. Tekijöiden taustalta löytyy kokemusta pelialalta kotimaisista peliyrityksistä, ja musiikitkin on tehnyt legendaarisen maineen omaava Jonne Valtonen, myös Purple Motionina tunnettu demoscene-muusikko.

Palikat palasiksi

Pelin perusidea voidaan vetää Tetrikseen, mutta sitä on matkalla muunnettu reippaasti. Yhtäläisyys Dropmaniaan on samaten melkoinen. Tiivistettynä pelaaja pudottaa yläreunasta erivärisiä palikoita koettaen muodostaa vähintään neljän samanvärisen röykkiöitä. Pelilauta yritetään pitää mahdollisimman puhtaana eikä palikkakasoja saa päästää kipuamaan yläreunaan saakka. Tuttua ideaa viritetään ruudun yläreunassa olevalla palkilla, johon lisätään satunnaisesti uusia erivärisiä palikoita. Näitä voi siirtää palkissa vapaasti. Palikoita pudotetaan palkista alas kaksi kerrallaan ja pelaajan tulee käyttää päätään luodakseen mahdollisimman hyviä yhdistelmiä. Useita erivärisiä palikkakasoja räjäyttämällä voi luoda combo-yhdistelmiä., Pistekasa senkun kasvaa jos pelaaja onnistuu luomaan ketjureaktion, jossa yhden kasan räjähtäminen johtaa uuden neljän palikan röykkiön syntymiseen.

Pelattavana on kaksi eri pelimoodia: arcade ja puzzle. Molemmissa on yhteensä 50 kenttää jaettuna viiden ryhmiin. Kussakin ryhmässä on ratkaistava ainakin kolme kenttää jotta seuraava ryhmä avautuisi. Eteneminen voi näin ollen tapahtua varsin vapaasti, kun jotain vaikeampaa kenttää ei ole pakko selättää väkisin.

Arcadessa palikoita pudotellaan kilpaa kellon kanssa. Ennen ajan loppumista on päästävä eroon tietystä määrästä palikoita. Puzzlessa aikarajaa ei ole lainkaan, mutta jokainen kenttä on oma kiperä ongelmansa. Kaikki palikat on räjäytettävä ja pudotusten määrä on rajoitettu. Niinpä pelaajan on tutkittava tarkkaan eri mahdollisuudet, sillä useimmat puzzlet voi ratkaista väärin lukemattomilla tavoilla. Uusintayritysten määrää ei sentään ole rajoitettu.

Pelin yleisteema on hupaisa ”konsoli tietokoneessa”. Pelaaminen tapahtuu näytöllä majailevalla pelikonsolilla, joita on valittavissa useita erilaisia. Kullakin on oma konsoli-keiju, joka kertoo pisteet ja valvoo peliä. Etenemisen myötä pelattavaksi tarjoutuu uusia konsoleita keijuineen.

PuzzleStation on mainio pieni kotimainen uutuus, joka täyttää omaa nicheään suuressa pelien maailmassa. Tasokas toteutus ja hyvä pelattavuus tekevät siitä hupaisaa kevyttä pelailtavaa, joka ei kärsi kovan luokan uutuuspelien tapaan teknologiakilvasta ja nopeasta kulumisesta.

PuzzleStation ei ole jäämässä pelkästään suomalaiseksi erikoisuudeksi, vaan Dropmanian Koreassa julkaissut yritys aikoo julkaista myös tämän uutuuden. Lisäksi NINAI Games pyrkii viemään pelin Englannin markkinoille jouluun mennessä. Myös Purple Motionin arcade-moodin taustalla soivasta kappaleesta suunnitellaan CD-singlejulkaisua.

 

Konevaatimus:

Käyttöjärjestelmä: Windows 95/98/2000

Pentium 90 MHz, 16 Mt, CD-ROM, DirectX.

Lisätietoja: www.ninai.com

PuzzleStation-peliohjeet

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat