Kinect-ensitesti: PIM! Olet pelissä!

03.09.2010 17:30 Jukka O. Kauppinen

Microsoft julkaisee marraskuussa Xbox 360 -konsolilleen upouuden peliohjaimen, langattomasti toimivan Kinect-kameralaitteen. Kinect-ohjaimessa ei ole ollenkaan kädessä pidettäviä padeja tai apuvälineitä. Ehei. Kinectissä Sinä Olet Ohjain. Kinectissä Sinä Olet Pelissä.

Microsoft järjesti 1.9. Kinect-esittelytilaisuuden, jossa laitteeseen ja sen peleihin voitiin tutustua omakohtaisesti. Eilen tutustuimme Kinect-laitteeseen ja sen toimintaan. Nyt sukellamme ensimmäisten Kinect-pelien maailmaan. Katso video! Katso monta videota!

Kai luit jo eilisen Kinect-esittelymme itse laitteesta? Jos et, kannattaa suunnata ensin tänne:

Lue juttu: Kinect-ensitesti: Sinä olet ohjain

Pim! Olet pelissä!

Kinect-pelejä oli pelattavissa kaikkiaan kuusi kappaletta. Ne eivät olleet vielä lopullisia versioita, vaan edelleen kehityksessä olleita ennakkoversioita, niitä kuuluisia debug-koodeja. Toisin sanoen, pieniä bugeja esiintyi aina välillä, pelien latautuminen oli hitaampaa kuin lopullisessa versiossa eikä peleissä ollut vielä välttämättä kaikkea sisältöä.

Ei silti huolta, Kinect ja pelit toimivat ja olivat täysin vapaasti testailtavissa. Yleisesti ottaen Kinect toimi erittäin hyvin, tunnistaen ongelmitta pelaajien vartalot, kädet ja jalat. Liikkuminen välittyi peleihin selkeästi. Esimerkiksi Kinect Joyride -pelissä pelaajat pitävät käsiään eteen ojennettuina, kuin ratin ympärille puristettuna. Autoon pystyi lataamaan väliaikaista kiihtyvyyttä vetämällä kädet lähemmäs vartaloa, eikä sensorilla ollut mitään ongelmia tunnistaa edes käsien etäisyyden muuttumista.

Your Shape Fitness Evolved -kuntoilupelissä käyttäjää tunnuttiin seurattavan pääasiassa infrapunasensorin avulla, minkä ansiosta kuntoilu onnistuu myös hämärässä ja pimeässä huoneessa. Tässäkin testaajien liikehdintä näkyi peliin selkeästi, joskin luultavasti lopullisessa versiossa infrapunakuva jumppaajasta kuvataan ennakkoversiota nätimmässä muodossa.

Kinectissä onkin monta tapaa tuoda pelaaja peliin. On täysin pelikehittäjän omasta valinnasta kiinni miten tämä tehdään: siirretäänkö pelaajan liikkeet peliin valmiiksi tehtyyn ihmishahmoon, käytetäänkö Xboxille luotua avatar-hahmoa, kuvataanko pelaajan kasvot tai olemus 3D-hahmomallin päälle vai heitetäänkö peliin vaikkapa pelkkä infrapunahahmo. Melkoinen harppaus EyeToyhin.

Lätinä vähemmälle, katso itse miten pelaaminen sujuukaan.

Pim! Katso videot!

 

Kinectimals

 

Söpösöpö! Tikru!

 

Kinect Joyride

 

Joyride tunnistaa hyvin pelaajien liikkeet, vaikka nämä hyppivät, heiluvat, vatkaavat lantiotaan ja veivaavat käsiään yhtaikaa.

 

Kinect Sports

 

Satasen juoksu ja keihäänheitto ottavat voimille. Mutta niin otti Decathlonin joystickin vatkaaminenkin.

 

Dance Central

 

Tanssi vaikkapa Lady Gagan tahtiin.

 

Your Shape Fitness Evolved

 

Your Shapen videolla näkee hyvin miten Kinectin infrapunasensori toimii ja miten se hahmottaa käyttäjiä. Pelaajan päälle välillä välkkyvä luuranko on kehitysversion ominaisuus, jota ei lopullisessa pelissä enää ole.

 

Kaikki videot voi katsoa YouTuben kautta HD-tasoisina.

Katso myös:Kinect-tilaisuus Ismon silmin

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Eiliset videot:

Pim! Lue yhteenveto!

Esillä olleet kuusi peliä olivat vain pieni osa Kinectin tulevasta pelitarjonnasta. Julkaisussa pelejä pitäisi olla parikymmentä. Testatut pelit antoivat oivallisen ja positiivisen kuvan itse Kinect-laitteen toiminnasta, mutta peleissä on vielä petrattavaa. Sekä Kinectin että Sonyn pian tulevan Move-ohjaimen pelitarjonta on näin alkuvaiheessa todella suoraviivaista Nintendon bilepelien kopiointia.

Kaveriporukan hupsuttelupelit ja koko perheen puuhapelit ovat toki tärkeä osa pelimarkkinoita. Ja erityisen tärkeä nyt Microsoftille, sillä Kinectillä firma tavoittelee konsolilleen täysin uutta pelaajaryhmää. Liikunnalliset minipelit söpöilyineen ovat siihen hyvä ase, mutta perinteisemmälle Xboxien hardcorehtavalle pelaajaryhmälle Kinectillä ei ole mitään tarjottavaa vielä vähään aikaan.

Muutama peli Kinect-valikoimasta kuitenkin pistää silmään ideallaan ja potentiaalillaan. Testatuista peleistä upein oli ehdottomasti Kinectimals. Brittiläisen Frontierin luoma lemmikkisimulaattori voisi olla lopultakin Microsoftin vastaus Nintendogsille, väline jolla konsoli myydään lapsiperheille ja leikkimielisille.

Sen vastapainona räiskintäpelien ystävät odottavat malttamattomina Ubisoftin Child of Eden -räiskintää. Tetsuya Mizuguchin Rez-pelien henkinen visuaaleja ja musiikkia tykittävä peli vaikuttaa kuvien ja videoiden perusteella äimistyttävältä. Pistetään siihen päälle kunnon turpamättöä tarjoava Fighters Uncaged ja täysin vastakkaiselta suunnalta lähestyvä tanssipeli Michael Jackson: The Experience, niin johan puhutaan asiaa.

Kinectille kannattaakin antaa vähän aikaa. Bile- ja hupipelit viihdyttävät varmasti ainakin vähän aikaa, mutta jos pelivalikoima monipuolistuu ja laajenee, niin laite voi hyvinkin löytää oman fanikantansa. Testatuista peleistä en kuitenkaan pistäisi omia rahojani likoon kuin Kinectimalsin ja ehkä Kinect Sportsin kohdalla.

Lue myös: Kinect-ensitesti: Sinä olet ohjain

 

Kinect-ohjain julkaistaan Suomessa 10. marraskuuta 2010. Ohjaimen ohjemyyntihinta on 149 euroa.

Lisätietoja: http://www.xbox.com/fi-FI/kinect/

 

Lista julkistetuista Kinect-peleistä:

 • Adrenalin Misfits (Konami)
 • Brunswick Pro Bowling (Crave Entertainment)
 • Child of Eden (Ubisoft)       
 • Dance Central (MTV Games)
 • Dance Masters / Dance Evolution (Konami)      
 • Deca Sports Freedom (Hudson Soft)
 • EA Sports Active 2.0 (EA)
 • Fighters Uncaged (Ubisoft)       
 • Forza with Kinect (Microsoft)
 • Game Party in Motion (Warner Bros)
 • Get Fit With Mel B (Deep Silver)
 • Grand Slam Tennis 11 (EA)
 • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I (EA)
 • Kinect Adventures (Microsoft)
 • Kinect Joy Ride (Microsoft)
 • Kinect Sports (Microsoft)
 • Kinectimals (Microsoft)
 • Michael Jackson: The Experience (Ubisoft)
 • Milo and Kate (Microsoft)
 • MotionSports                       (Ubisoft)         
 • Sonic Free Riders (Sega)                      
 • Star Wars with Kinect (LucasArts)
 • The Biggest Loser: Ultimate Workout (THQ)          
 • UFC Trainer (THQ)
 • Yoostar2 (Yoostar)
 • Your Shape: Fitness Evolved (Ubisoft)       
 • Zumba Fitness (Majesco)

 

Lisää aiheesta

E3dome: Child of Eden on Rezin luojan uusi, ihmeellinen räiskintä

E3dome: Kinectmals on Microsoftin vastaus Nintendon ja Sonyn söpöpeleille

E3dome: Nämä ovat ensimmäiset Kinect-pelit!

Kinect antaa Xbox 360:lle viisi vuotta lisäaikaa

Kinect myös televisioon ja PC:lle?

Lue myös

Creative HS-930i – saako rahalla laatua?

Dead Nation -ensikosketus – suomalaiset zombit ovat ihanan ällöjä

PlayStation Move – otimme tuntumaa PS3:n uuteen peliohjaimeen

Space Alert (Lautapeli)

World of Tanks -ensikosketus (PC)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 11)