UUSIMMAT

Kinect-ensitesti: Sinä olet ohjain

02.09.2010 13:38 | Jukka O. Kauppinen

Microsoft julkaisee marraskuussa Xbox 360 -konsolilleen upouuden peliohjaimen, jolla hardcore-pelaajien suosikkikoneeksi leimautuneelle Xboxille haetaan uusia tuulia ja uutta yleisöä. Kinect-ohjainlaite on täysin uudenlainen väline videopelaamiseen, sillä siinä ei ole ollenkaan kädessä pidettäviä padeja tai apuvälineitä. Ehei. Kinectissä Sinä Olet Ohjain.

Microsoft järjesti 1.9. Kinect-esittelytilaisuuden, jossa laitteeseen ja sen peleihin voitiin tutustua omakohtaisesti. Pahimmat ennakkoepäilykset hälvenivät kerralla, sillä ohjain osoittautui toimivaksi leluksi. Lue juttu, katso video!

Kinectiä voisi kuvailla hieman kuin web-kameraksi. Kuin erittäin kehittyneeksi  EyeToy-laitteeksi. Heti tämän jälkeen on kuitenkin huomautettava, että jos EyeToytä sanottaisiin vaikkapa megapikselin halpispokkariksi, Kinect on 24 megapikselin järjestelmäkamera kasvojentunnistuksella, mikrofoneilla ja täysautomatiikalla. Kameroissakin on eronsa.

Kinectin idea on se, että laitteen kamerajärjestelmä näkee ihmiset, tunnistaa luotettavasti näiden liikehdinnän ja käyttää liiketietoja niin pelien kuin Xbox 360 -konsolin ohjaamiseen. Konsolissa on kaikkiaan kolme eri kameraa, joiden avulla se luo näkemistään ihmisistä tarkan ja täydellisen 3D-mallin, jolloin pienetkin liikkeet ja eleet erottuvat.

Videokamera, infrapunakamera, CMOS-sensori sekä neljä mikrofonia ovat kokonaisuutena melkoisen vakuuttava patteristo. Laite on myös motorisoitu niin, että kamerat suuntautuvat ja seuraavat automaattisesti pelaajia.

Infrapunaminä

Testattaessa Kinect antoi itsestään vakuuttavan kuvan. Eri pelien ja testiohjelmistojen ääressä näki selvästi, miten laite ohjelmistoineen loi kahdesta pääkäyttäjästä tarkan kolmiulotteisen luurankomallin, joka siirrettiin itse peleihin. Siinä missä Pleikkarien EyeToy-kameralla täytyi pahimmillaan sählätä valaistuksen ja vaatteiden parissa, Kinect hyödynsi kameroita ja infrapunaa tehokkaasti. Täysmustiinkin pukeutunut testaajanne ei saanut ohjainta hämmennyksiin, vaan käsien ja vartalon liikehdintää seurattiin vaivattomasti.

Kinect-kamera seuraa enimmillään kuutta ihmistä yhtaikaa, joista kaksi on niin sanotusti pääkäyttäjiä. Esittelytilaisuudessa kameran ääreen marssitettiin neljä ihmistä, jotka laite tunnisti ja kuvasi vaivattomasti. Jopa yllättävän pikkutarkasti, sillä laite tunnisti jopa yksilölliset vartalonmuodot ja kuvasi henkilöt anatomisen autenttisesti.

Yhden ja kahden pelaajan testipeleissä Kinect seurasi ongelmitta molempien kokovartaloliikehdintää. Luurankomallin avulla vartalon ja raajojen liikkeet siirtyivät nätisti pelien ymmärtämään muotoon.

Tekniikka siis toimii. Entäpä käyttöliittymät? Laitteen ilmestyessä sitä voidaan käyttää myös Xboxin ohjaamiseen. Vaikka Kinect ei olisi varsinaisesti päälläkään, voi sohvalla rötköttävä käyttäjä tehdä vaikkapa tietynlaisen kädenliikkeen, jolloin Kinect herää ja avaa halutun sovellutuksen. Vaikkapa konsolin leffakirjaston. Konsolia on kuulemma mahdollista ohjata yksinomaan kädenliikkeillä. Ja kunhan äänentunnistus julkaistaan, niin myös äänikomennoilla. Kuulostaapa scifiltä. Tämäkö on olohuoneidemme tulevaisuus?

Konsolin komentelua emme vielä kuitenkaan päässeet testaamaan, sen sijaan pelejä oli tarjolla. Niissä käyttöliittymät olivat suoraviivaisempia. Pääkäyttäjä osoittelee kädellään haluamiaan toimintoja ja pitää kättä paikallaan vahvistaakseen valintansa. Laite tunnistaa montako ihmistä kuvassa on ja määrittelee automaattisesti pelaajamäärät sen mukaan. Esimerkiksi puuhailupeli Kinect Adventuresissa toinen pelaaja pystyi poistumaan paikalta ja palaamaan peliin, ihan tuosta vain.

Summa summarum. Kinectin tekniikka osoittautui toimivaksi. Ihmisten ja heidän liikkeidensä tunnistaminen oli tarkkaa ja ongelmatonta. Infrapunakameran mahdollistama vartaloiden täsmällinen mallintaminen ja kolmiulotteinen kuvaus toimivat ihmeen hienosti. Etäisyysmittauskin oli tarkkaa.

Entäpä ne pelit? Pelkällä Kinect-kameralla ei tee mitään. Harva haluaa sijoittaa 149 euroa pelkkään laitteeseen, jolla ei kuitenkaan tee mitään. Tärkeintä ovat pelit. Niistä lisää huomenna!

 

Kinectiä HD-videolla

Oheisilla videoilla tarkempaa ja käytännöllisempää Kinect-laitteen esittelyä.

Lähipäivinä luvassa videoita myös Kinect-peleistä ja niiden pelaamisesta.

 

 

Voit katsoa videot myös HD-tasoisina.

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Kinect-ohjain julkaistaan Suomessa 10. marraskuuta 2010. Ohjaimen ohjemyyntihinta on 149 euroa.

Lisätietoja: http://www.xbox.com/fi-FI/kinect/

 

Lisää aiheesta

E3dome: Child of Eden on Rezin luojan uusi, ihmeellinen räiskintä

E3dome: Kinectmals on Microsoftin vastaus Nintendon ja Sonyn söpöpeleille

E3dome: Nämä ovat ensimmäiset Kinect-pelit!

Kinect antaa Xbox 360:lle viisi vuotta lisäaikaa

Kinect myös televisioon ja PC:lle?

Lue myös

Creative HS-930i – saako rahalla laatua?

Dead Nation -ensikosketus – suomalaiset zombit ovat ihanan ällöjä

Dolphin 4 Gt Touch – vedenpitävä MP3-soitin

Matkalla Minecraftin maailmassa

PlayStation Move – otimme tuntumaa PS3:n uuteen peliohjaimeen

Space Alert (Lautapeli)

World of Tanks -ensikosketus (PC)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 11)

Keskustelu

”Silti, eipä se poista sitä taktiilipalautteen olemattomuutta, mikä esim. autopeleissä on mielestäni aika merkittävä.”

Jos Kinect erottaa pelaajan pään ja pään liikkeet riittävän tarkasti, niin mietipäs miten oivallisesti sitä voi käyttää TrackIR:n tyyppisesti. Jos oikein kivasti käy, niin esimerkiksi Forzassa voisit ajaa autoa konsolin edessä ratilla ja käännellä pelissä pään näkökulmaa oman pään liikkeillä. Se voisi toimia aivan mahdottoman hyvin.

jok

Odotan innolla videota kun joku on vahingossa hypännyt ikkunasta pihalle pelatessaan tällä.

Seuraavaksi tulossa varmaan vaijeri jolla kiinnitetään itsensä lattiaan vahinkojen estämiseksi.

WHY SO SERIOUS! Toiha vaikuttaa kovin hauskalta vehkeeltä. Tanssipelejä odotellessa ….

Jaa-a, kyllä oma mielikuva tuosta vähän parani – tekniikkapuoli kuulostaa ihan järkevältä, joten aiemmin kriittinen kantani sai kolauksen. Silti, eipä se poista sitä taktiilipalautteen olemattomuutta, mikä esim. autopeleissä on mielestäni aika merkittävä.

Eihän tuo hc-pelaamiseen ole tarkoitettukaan. Viivettä näkyi hieman olevan, mutta ehkä siedettävän rajoissa. Eihän tolla itekseen varmaan tule loppujen lopuksi kukaan pelaamaan kuin korkeintaan jotain kuntoilua (johon varmaan tosi hyväkin). Bilepelit/kaveripelit tuolla kyllä loistaa.

Minulla oli sellainen kutina että tuo Kinect ja normaali ohjain naitettaisiin keskenään yhtäaikaa käytettäväksi, mutta ei koska: YOU ARE TOOL!

Toivottavasti tekisivät Space giraffeen Kinect tuen jos se kerran johonkin Rez 2:seenkin tungetaan.

”Toivottavasti jatkuu samoilla linjoilla myös pelien suhteen”

Pelit ja muut sovelluksethan homman ratkaisevat. 149 euroa on iso raha. Sillä täytyy saada muutakin, kuin jotain EyeToyn parannettuja partypelejä.
Kinectimals tuntuu hyvälle esimerkille pelistä, jossa on oivallista, uudenlaista ideaa. Ehkä siinä olisi potentiaalia Xboxien Nintendogsille.

Mutta ei tämä, sen enempää kuin Movekaan, kaikille sovellu. Eikä sitä kaikille olla pakottamassakaan.

jok

Eikös ne naamantunnistukset ole enemmän pokkarilelujen juttuja?

Ei kiinnosta tippaakaan. Joku saisi maksaa mulle 149 euroa, että ottaisin tuollaisen ruman palikan hyllyyn.

Toimii ehkä kännissä yhtenä iltana, mutta ei muuten jaksa viihdyttää. Taitaa tulla tosi paha floppi MS:lle tästä.

Pahalta näyttää hc-pelaajan kannalta…

Jäätävän kokoinen mötikkä ja jäätävä viive..

Itseäni ei tosin koko mötikkä saati sitten Move kiinnosta pätkääkään. Odottelen enemmänkin niitä ensimmäisiä videoita joita taatusti tulee Youtubeen kun porukka heiluu tuon kanssa pienessä sievässä ja tuhoaa omaisuutta ja teloo toisiaan.

eivät yhtään pienempää voineet tehdä tuosta kamerastajärjestelmästä, samaa kaliiberia kuin virtalähde, joka edelleenkään ei ole sisäinen

@6 toki jos civ 6 tulee pelkälle suksiboksille niin sit voi vähän naurahtaa

Katos vaan, balettitanssija on ikuistettu viimeiseen kuvaan ;)

Olikohan kyseessä vielä se kuluttajaraiskattu malli, joka markkinoille tulee?

Näytä kaikki kommentit

Mielenkiinnolla huomista odotellen. Kauhulla tätä on odoteltu mutta ainakin siellä päässä näyttää tehneen alustavasti hyvän vaikutuksen. Toivottavasti jatkuu samoilla linjoilla myös pelien suhteen

Muropaketin uusimmat