Kokeilu: Hori Racing Wireless Racing Wheel Apexin langaton yhteys ei ole 130 euron arvoinen

29.11.2019 09:00 | Joonas Koivisto

PlayStation 4:lle ja PC:lle sopiva Hori Wireless Racing Wheel Apex on tarkoitettu hyvin kevyestä rattipelailusta kiinnostuneille. Selkeä kohderyhmä on lapsiperheet, joiden käyttöön kunnon force feedback -ratti saattaa olla liian raskas tai turhan monimutkainen.

Noin 130 euron arvoinen Hori Wireless Racing Wheel Apex (tässä jutussa Hori Apex) ei ole simulaatiota hakeville tarkoitettu ratti. Hori Apex kalpenee vertailussa todellisille tärinäpalautteen rateille, joita saa samaan hintaan, mutta ne ovat johdollisia langattoman sijaan.


Hori Apexin tuotepaketti sisältää itse ohjauspyörän lisäksi polkimet, kiinnitystelineen, imukupit ja latauskaapelin.

Ratin voi kiinnittää pöytään tai muuhun tasoon kahdella eri tavalla.

PlayStation 4:n kanssa rattiohjain käyttää aina langatonta yhteyttä, vaikka sen akku olisikin latauksessa. PC-tietokoneeseen yhdistäminen tapahtuu kaapelilla tai bluetoothilla.

Konsolilla ratti voi toimia joko lähes täysipainoisena ohjaimena tai erillisenä rattina. Suurin osa autopeleistä tukee erillisen ratin toimintoa, ja sen käyttö on suositeltavaa mikäli tavallisen ohjaimen käyttö samalla ei ole ongelma.

Aivan täysin Hori Apex -ratti ei voi ohjaintilassa korvata tavallista ohjainta, sillä siinä ei ole näppäintä vastaamaan PS4-ohjaimen kosketuspinnan painamista. Share- ja Options-näppäimet löytyvät kyllä. Jos halutussa pelissä on siis tärkeä toiminto sidottu tämän näppäimen taakse, täytyy ratin kanssa pakosta käyttää myös tavallista ohjainta. Tämän myötä ainakaan Need For Speed: Heatin pelaaminen ratilla ei onnistunut PS4:llä: peli vaati kartan käyttöä, mutta ei tunnustanut Horin uutuutta erilliseksi ratiksi. Tämä toiminnallisuus kannattaa varmistaa ennen ratin hankintaa.

Hori Apex on kevyt ja kiinnittyy siksi helposti oman kiinnikkeensä avulla pöytään. Imukuppeja kannattaa käyttää vain hätäratkaisuna. Niiden kanssa käytettävä pinta täytyy ensin putsata huolellisesti. Vaikka imukupit saisi painettua pöytään hyvin, eivät ne kestä aikuisen käyttöä kovinkaan pitkään. Lasten käytössä tilanne saattaa olla toinen.

Itse käytössä Apex on omimmillaan nimenomaan PS4-konsoleilla. Ainakin V-Rally 6, F1 2018 ja Dirt Rally tunnistavat ratin erilliseksi rattiohjaimeksi ja sisältävät valmiit asetukset sitä varten.

Käyttöönotto oli näissä helppoa ja valmiit asetukset olivat useimmiten todella hyvät.


PC:llä ratin käyttöön ottoon täytyy nähdä huomattavasti enemmän vaivaa.

Pelit tunnistavat Hori Apexin todennäköisesti Xbox-ohjaimeksi ja asetukset täytyy itse kalibroida joka pelissä erikseen. Esimerkiksi samainen F1 2018 vaati kärsivällisyyttä niin ratin omien kuin pelinsisäisen asetuksien kanssa, jotta tuntuman sai kohdilleen. Pääasiassa PC:lle rattia havittelevan kannattaa mielummin miettiä Xbox- ja PC -yhdistelmärattia, joka voi olla paremmin valmiiksi sopeutettu myös PC:llä.

Ratissa on omat asetuksensa, joita on mahdollista säätää. Näistä olennaisimmat ovat herkkyys ja kääntösäde.

Kun huomioi, ettei ratille ole omia ajureita tai hallintaohjelmaa, on asetuksien säätö toteutettu hyvin. Säädöt löytyvät helposti kunhan viitsii kurkata ohjeita.

Ajotuntuma ratissa on yksinkertainen ja mitäänsanomaton. Tarjolla ei ole varsinaista tärinapalautetta, joten virtuaalisista sorateistä tai asfaltista ei saa erityistä tuntumaa. Silti ratti ajaa siinä asiansa, että sillä pelaa ajopelejä mielummin kuin ohjaimella. Alle kierroksen kääntösäde vähentää simulaation tuntua. Näppäinten sijoittelu on muutoin hyvä, mutta ohjauspyörällä sijaitsevat L2 ja R2 kannattaa korvata L3:lla ja R3:lla niissä peleissä, jotka eivät suoraan tue rattia.

Polkimet pysyvät ainakin puulattialla paikoillaan kumitassujensa avulla ja päällä lepäävien jalkojen painon myötä. Ratin tavoin myös ne ovat kevyrakenteiset, mutta tuntuvat kyllä kestävän asiallisen käytön hyvin.

Kaapeli polkimista rattiin on suhteellisen lyhyt, joten sitä tuskin saa sijoitettua pöydän taakse.

Hori Wireless RWA Apexissa maksaa paljon langattomasta yhteydestä, joka ei ole ratin käytössä kovinkaan välttämätöntä. Jos langattomuus on aivan välttämätön, ei muita vaihtoehtoja juuri ole.

Jos pärjää johtojen kanssa, kannattaa ehdottomasti ostaa todellinen Force Feedback -ratti, kuten Thurstmaster T150.

Rattia on myyty viime aikoina tarjouksessa sadalla eurolla, ja siihen hintaan Wireless RWA on huomattavasti järkevämpi hankinta. Kevyeen ja hyvin satunnaiseen käyttöön Horin uutuus on periaatteessa ihan riittävä ja satasella ei saa uutena kovinkaan paljoa parempaakaan rattia.