Uusimmat

Kokeilussa Lego Super Mario – ”Missä nämä tuotteet olivat silloin kun minä olin lapsi?”

27.09.2021 12:10 Tatu Junni

Lego Super Mario

Lego ja Super Mario ovat säilyttäneet suosionsa jo vuosikymmenten ajan. Toisensa palikat ja putkimies kohtasivat kuitenkin vasta viime vuonna.

Kaukana ovat ajat, jolloin Lego-palikoilla leikkiminen vaati oikeasti mielikuvitusta. Yksinkertainen kalju keltainen hymynaama porskutti aikansa, mutta jo vuosien ajan Legot on muokattu vaikka kuinka moneen malliin. Esimerkiksi Pirates of the Caribbeanin, Disney-piirrettyjen, Marvelin ja Minecraftin sankarit ovat jo tuttu näky Lego-palikoiden muodossa. Suosituimmat hahmot ovat päässeet seikkailemaan myös Lego-elokuvissa ja -tv-sarjoissa sekä lukuisissa videopeleissä.

Tietynlainen ympyrä sulkeutui, kun reilu vuosi sitten leluosastoille ilmestyivät ensimmäiset Super Mario -aiheiset Legot. Näky oli 8-bittisen Nintendon lämmössä kasvaneelle pysäyttävä. Vaikka Super Mario Bros oli kova juttu 1990-luvun alussa Suomessakin, en muista nähneeni täkäläisissä marketeissa lainkaan sienistä seonneen putkimiehen innoittamaa krääsää. Koko lapsuuteni ainoa Mario-oheistuote, avaimenperä, löytyi kesälomamatkalla Ruotsista. Se oli sen luokan aarre, että on tallessa vielä 30 vuotta myöhemminkin.

Super Mario

2700 palikan testi

Muropaketille tuli heinäkuun alussa tilaisuus tutustua tarkemmin Lego Super Marioon, kun Tanskasta saapuivat testattavaksi Seikkailut Marion kanssa -aloitusrata (231 osaa) ja Bowserin linnan pahistaistelu -laajennussarja (1010 osaa). Elokuussa perässä seurasivat vielä syyskauden uutuudet Seikkailut Luigin kanssa -aloitusrata (280 osaa) ja Bowserin ilmalaiva -laajennussarja (1152 osaa).

Yhteensä rakenneltavaa kertyi melkein 2700 palasen verran.

Tuotteiden ikärajasuositukset ovat 6- ja 8-vuotta, mutta Muropaketin testiryhmään kelpuutettiin mukaan myös 5-vuotias tyttäreni, joka oli ehtinyt osoittaa rakentelutaitonsa ja -intonsa ensin Duplojen ja myöhemmin Lego Friendsien parissa. Testin tavoite oli yksinkertainen: halusimme tutustua tarkemmin Lego Super Marioon ja selvittää, ovatko ne mielekästä puuhaa myös aikuiselle, ilonaihe ainoastaan lapsille vai mahdollisesti pelkkää kallista kikkailua, josta ei nauti kukaan.

Lego Super Mario

Erilaisia Lego Super Mario -settejä on syyskuussa 2021 saatavilla lähes 40, ja ne jakautuvat neljään eri sarjaan:

  1. Aloitusradat
  2. Laajennussarjat
  3. Tehostuspakkaukset (Marion erilaiset asut, kuten Super Mario Bros 3:sta tuttu Tanooki Mario)
  4. Hahmopakkaukset (yksi pussi sisältää kolme eri koottavaa hahmoa)

Hinnat vaihtelevat suuresti. Halvimmat hahmopakkaukset maksavat noin 10 euroa ja kallein laajennussarja noin 100 euroa. Aloitusradan saa omakseen 50 eurolla. Se on pakko-ostos Lego Super Marion maailmaan päästäkseen, sillä erikseen ei Mario- tai Luigi -hahmoja myydä, ja ilman Mariota tai Luigia ei muilla Legoilla tee mitään.

(Kirjoitan tästä eteenpäin selkeyden nimissä vain Mariosta Luigia erikseen mainitsematta, mutta toiminnoiltaan aloitusradan hahmot ovat identtisiä.)

Aloitusrata Seikkailut Marion kanssa sisältää Lego Super Marion ja yksinkertaisen radan rakennusainesten lisäksi Goomban ja Bowser Juniorin. Bowserin linnan mukana puolestaan tulevat Bowser eli Koopa, Dry Bones, Boo ja Lava Bubble. Luigin aloitusradan hankkivat saavat myös vaaleanpunaisen Yoshin, Boom Boomin ja Luu-Goomban. Bowserin ilmalaiva puolestaan sisältää Kamekin, Rocky Wrenchin ja Goomban, tällä kertaa piraattihatun kera.

Lego Super Mario

Ohjevihko vaihtui sovellukseen

Kun Muropaketissa viimeksi puuhastelimme Legojen parissa tammikuussa 2016, kasattiin palikoita vielä ohjevihkoa selaillen. Lego Super Marion mukana moista ei seurannut, vaan ohjeita seurataan puhelimesta tai tabletista vaihe vaiheelta.

Ensimmäiseksi pitää asentaa Lego Super Marion oma sovellus, Lego Super Mario (nimen keksijä on toivottavasti palkittu ruhtinaallisesti), jonka avulla ohjeisiin pääsee käsiksi. Sekä Androidilla että iOS:lla toimivan ja 1,7 GB tilaa vaativan appin avulla ohjeiden kuvia voi zoomata ja käännellä mielensä mukaan, eikä palikkoja tarvitse tuijottaa vain yhdestä kulmasta. Etenkin vähänkään monimutkaisempien rakennelmien kohdalla ominaisuus osoittautui hyvinkin käteväksi. Myös eri palasten tarkka väri oli helppo tarkistaa suurentamalla kuvaa.

Sovellusta voi käyttää myös erilaisten haasteiden suorittamiseen, kun Lego-setit on saatu kasattua. Tältä Lego Super Mario -sovellus näyttää käytännössä:

 

Lego Super Mario on suurmies

Kokoamisohjeet eivät ole ainoa asia, jolla Lego Super Mario eroaa perinteisistä palikkasarjoista. Itse Mario on tavallisia Lego-hahmoja reippaasti kookkaampi ja elektroninen. Käyttö aloitetaan lisäämällä sisälle paristot (2 x AAA, eivät sisälly pakkaukseen) ja kiinnittämällä sitten Mariolle housut, korvat ja lakki paikalleen. Kun kaikki on valmista, Marion voi käynnistää selkäpuolen virtanapista. Selän toinen nappi on Bluetooth-painike, jolla luodaan yhteys sovellukseen.

 

Kuten paristoja sisältävät lelut yleensäkin, myös Lego Super Marion paristopesä pitää ruuvata auki ruuvimeisselillä. Se kannattaa varata paristojen ohella valmiiksi ennen paketin avaamista. Vaahtosammuttimien roikkuessa lahkeessa työkalupakille ei tunnetusti kannata yrittää päästä… (Joka isän käsikirja, ohje 254)

Lego Super Mario

Ei pelkkä palikkakasa

Lego Super Mario on paitsi rakennuspalikkasetti myös interaktiivinen peli, joka on hakenut innoituksensa Super Mario Maker -pelistä. Ideana on rakentaa palikoista ”pelikenttä”, joka alkaa astumalla putken ”viivakoodin” päälle ja sitten pyritään keräämään kolikoita vihollisten päällä pomppimalla. Lipputangolle pitää ehtiä ennen kuin aika loppuu. Varmasti tuttu juttu jokaiselle Nintendon pelejä pelanneelle. Ja mitä enemmän laajennussarjoja hankkii, sitä monipuolisempia ratoja voi rakentaa.

Lego Super Mario

Marion alaosan skannerilla putkimies reagoi palikoiden tiettyihin väreihin (punainen on laavaa, joka polttaa, jne.), mutta myös viivakoodeihin, joita löytyy esimerkiksi vihollisten selästä. Mario kommunikoi silmillään, suullaan ja rinnasta löytyvän teletappimaisen nestekidenäyttönsä kautta, ja antaa palautetta siitä, miten peli etenee. Radan lopussa Marion rinnasta näkee, montako kolikkoa kassaan on kertynyt.

Mario juttelee ahkerasti, joskin sanavarasto on suppeahko. Äänestä vastaa tälläkin kertaa Mario-videopelien konkari Charles Martinet. Puhekieli on englanti, eikä sitä pääse vaihtamaan. Myöskään hahmon äänenvoimakkuutta ei voi säätää.

Tällainen Lego Super Mario on käytännössä:

 

Mariota voi käyttää ilman Luigiakin, mutta isomman ilon Lego-leikeistä saa irti, jos mukana ovat molemmat veljekset. Luigin ja Marion saa kommunikoimaan myös keskenään, ja lisäksi veljekset voivat esimerkiksi pomppia vihollisista kolikoita yhteistyössä. Tämä on kiitollinen tilanne ainakin niissä perheissä, joissa lapsia on kaksi. Ei kukaan halua leikkiä elottomilla palikkahahmoilla, jos toisella on hassuja ääniä päästelevä Mario.

Hahmojen suunnittelussa on käytetty huumoria ilahduttavalla tavalla. Jos Mariolta kiskaisee housut jalasta, huutaa putkimies järkyttyneenä ”mamma mia!”, ja jos Mariota ei liikuta hetkeen, käyttää putkimies tilaisuuden hyväkseen ja alkaa vedellä hirsiä.

 

Lego Super Marion hahmot ja Lego-setit on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Nintendon ja sen luovan johtajan Takashi Tezukan kanssa. Konseptin kehittämiseen meni Legolta ja Nintendolta kaikkiaan kaksi vuotta, ja se näkyy viimeisteltynä kokonaisuutena aina äänisuunnittelua myöten. Jokainen Super Mario Bros -pelejä pelannut tunnistaa nopeasti Lego Super Mariosta tuttuja melodioita:

 

 

Puuhaa pidemmäksikin aikaa

Kantavana ideana Mario-Legoissa on, että kaikkia settejä ja hahmoja voi yhdistää toisiinsa ja luoda näin entistä monipuolisempia ratoja. Lego Super Mario -tuotteilla ei ole vain yhtä oikeaa käyttötapaa. Tämä ajatus on ihan hauska, ja myös käytäntö osoitti sen toimivaksi. Aika useinhan Lego-setit jäävät kasaamisen jälkeen hyllyyn pölyttymään, kun ei niitä raaski hajottaakaan pitkän työn jälkeen, mutta ei niillä myöskään hirveästi leikkiäkään viitsi.

Lego Super Marion kohdalla ansoja ja monipuolisempia reittejä tarjoavat isot rakennelmat haluaa tietenkin säilyttää ehjänä, mutta ratojen rakennusaineet voi hyvin pistää leikin jälkeen kasaan, ja ensi kerralla rakennetaan sitten taas uusi rata.

Eri pakettien mukana tulleet rata-ainekset sekoittuivat nopeasti ja jo muutaman päivän jälkeen tilanne näytti tältä:

Lego Super Mario

Jos oma mielikuvitus uhkaa pettää ratojen suhteen, uusia rakennusvinkkejä löytyy sovelluksesta. Eikä mikään tietenkään estä yhdistelemästä muita Legoja Super Marion maailmaan. Saimme ihan hyvän sekoilun aikaiseksi, kun Lego Friendsin Andrea ja Olivia saapuivat Koopan ”vieraiksi” – vaikka Koopa lopulta koettikin syödä tunkeilijat suihinsa.

Ilmainen vinkki tähän väliin: Bowserin linnan kannattaa heti alusta pitäen rakentaa jonkin liikuteltavan alustan päälle. Alla pahuuden tyyssija lepää vanhan muistitaulun päällä.

Lego Super Mario

Ilmalaiva puolestaa on sen verran kiinteä kokonaisuus, että sen voi nostaa valmiina hyllyyn vaikka sellaisenaan ja nostaa tarvittaessa alas.

Lego Super Mario

Vaikka Lego Super Mario -tuotteet sisältävät uusia toiminnallisia ominaisuuksia, settien kasaaminen oli pitkälti ihan samaa touhua kuin lapsuudessanikin. Järin haastavia eivät tuotteet ole. Viisivuotias testaaja olisi osannut kasata 231–280 palikan aloitusradat yksinkin. Yli tuhannen palikan Bowserin linna sen sijaan sisälsi jo sen verran haastavia osioita erilaisine liikkuvine osineen ja ansoineen, että sen ikäraja on kahdeksan ihan syystä. Sama koski myös Bowserin ilmalaivaa, joka oli lukuisine yksityiskohtineen ehkä vielä piirun verran linnaakin haastavampi.

Lego Super Mario

Yhteenveto

Isompien Lego-settien rakentaminen vuosien tauon jälkeen oli aikuisellekin yllättävän mieluisaa puuhaa. Jopa siinä määrin, että olin salaa vain tyytyväinen, kun testiryhmän toinen jäsen kyllästyi Bowserin ilmalaivan loppupuolella näpertämään tappien ja palkkien kanssa, ja sain rakentaa setin itse loppuun kaikessa rauhassa.

(Anteeksi, olen kamala ihminen ja vielä kamalampi isä).

Oma mielenkiintoni Lego Super Mariota kohtaan lopahti vuorostaan siinä vaiheessa, kun rakennussarjat tulivat valmiiksi. Pari rataa rakentelin nähdäkseni millaiseen kolikkosaldoon pääsisin (suomeksi: voittaisinko tyttäreni – no, en voittanut). Kanssatestaajaa tämä osuus puolestaan tuntui kiinnostavan enemmän. Myös pelkkä värikkäillä Lego-hahmoilla leikkiminen oli kova juttu.

Kaikkinensa Lego Super Mario -tuotteet olivat mieluisaa yhteistä hupia. Hintaviahan ne ovat, mutta samaa voi sanoa kaikista muistakin Legoista, etenkin jos mukaan on sotkettu joku tunnettu tuotemerkki. Verrattuna muihin Legoihin, Super Mario -tuotteet eivät jää yhtä helposti hyllyyn pölyttymään, vaan niille voi povata pidempää käyttöikää, kiitos ratojen rakentelun. Toki 50 euroa yhdestä aloitusradasta voi silti tuntua monesta kohtuuttomalta kustannukselta, ja ymmärrän sen oikein hyvin. Lisäksi Mario ja Luigi imevät paristoja tyhjäksi aika tehokkaasti, mikä pidemmällä juoksulla nostaa Lego-setin hintaa useammalla eurolla.

Lego Super Mario

Aikuiselta testaajalta siis vihreä valo Lego Super Mariolle, mutta entä junioriosasto? Testiryhmän nuorempi jäsen ilmaisi rakentelun lomassa oman tyytyväisyytensä tuotteisiin, mutta halusi vielä kirjoittaa tähän artikkeliin omin sanoin mielipiteensä Super Mario Legosta:

oijt5iu43iriuioryoeuir rujrujryujgmfielhfkrjgktjgiopgthgnrzxagrkdhewsaagrkfdutrir ririu7tjgjgktigthfkoifpewfpoewdwejewioifuiwodjewr jewoewirejfej jffjjgkloffwwfheijfjojoiwjdjfjkhghgnbmkregnkkfjemcdsnjf jkkdslkdsmcjfjuiyopåhhgutiewuioewiew hruerieiurehufhewhwehurehh,reuhfu ygequriewhueihruehrt ehhriuehuuruteiuurieuerueiurueiytureyturureytuyreutyerutyureytueryt hurjiiwufiikewpdufgheuuiudjgj iureuieuiejfueirufiejoeiujyuugkfjrejmfdjrejfueioktkg

jfjfikiuolkjhwqasdfghjklåzxcvbnm,.- uhurhhfihjuhijutjtbggggggbjfhgjgruhu

jgjkrhekfgigrirektj iejtiertjuirhjtiurhjyutrijtirjtiktijtiutiktrotiroreiterporeiitiujtipogjmvtrkv,dkgiktjpterirtkrototrijt    jtrjitrtiruyiu ijrjirjyirkgihirjgirjgirjtijfjriejerjjjrujtkjgkjifrekfjtjeut kroetireotirtyirut joifgjrieguoidjfugofu54jf              iruhjuifhjfiudshfjdfshfijdfh furefjiuudjiduhf87ryhuihrujhuigrjigopåtiurehureg<jhughutyeuy fjfueiriureu iurehyhtuirhuirhyrykigriujotrhgji8gjrjgokkfjdkjtrjkjerkitjreijtjierutmreurkteiirtietjgkklfotukmfhgdfi jojreotrjitjieuireutre irejtireutiritreu´´9eir9tureur98u9r0eyiroeykewirjkfojeikfdijkewk   ijrekorewjrewjiokdoewjrweoijrjewr jioitojirjtojri goirjtuijhtrhjttrhjthjtrighuhijgirjir

kdsjfjksjfldsjfkmskdjlkfskdljflfjmfldsfmsmd fsnfmdsnfdsmkfkeritjkhrtjmldjiek ejrjreoiiwehjriueh oefejoeofreerfrfmgjooepor oreitio645orjhkgkfjrkjmterkgkgrgmrkgnrjrjireorekotj                        rejrej krjkejiorejoirijogjeokejfokdrijtr    

Tähän ei ole enää mitään lisättävää.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat