Uusimmat

Kokeilussa Sound BlasterX Katana – värikäs kaiutinjärjestelmä pelaajille

02.02.2017 11:30 Ilari Hauhia

Domen testattavaksi saapui Creativen valmistama Sound BlasterX Katana -kaiutinjärjestelmä. Katana on Sound BlasterX -pelituotesarjan uusin lisä. Se mahtuu tietokoneen näytön alle ja haastaa näin pelaajien piirissä perinteiset soundbarit.

Creative kuvailee Katanaa maailman ensimmäiseksi aidoksi UMAS-kaiuttimeksi (Under Monitor Audio System). Katanassa on viisi elementtiä: kaksi ylöspäin suunnattua keskibassoelementtiä ja kaksi pitkäliikerataista diskanttia soundbarissa sekä yksi pitkäliikkeinen elementti subwooferissa.

Jokaista elementtiä ohjataan erillisillä DSP-vahvistimilla.

Katanasta löytyvät liitinvaihtoehdot (USB, AUX, Bluetooth sekä optinen kuitu) tarjoavat mahdollisuuden liittää kaiuttimet PC:n ja television lisäksi myös muihin äänilähteisiin. Laitteeseen voidaan kytkeä myös erilliset kuulokkeet sekä mikrofoni.

Myös visuaalisuuteen on panostettu: soundbarin alaosassa kulkeva LED-valosarja yhdistettynä 16,8:aa miljoonaa väriä käyttävään Aurora Reactive -valaistusjärjestelmään antaa käyttäjälle mahdollisuuden räätälöidä kaiuttimen värimaailmaa monipuolisesti.

Fyysiset mitat:

 • Koko (K x L x S):
  • Soundbar: 60 x 600 x 79 mm
  • Subwoofer: 333 x 130 x 299 mm
 • Paino:
  • Soundbar: 1,5 kg
  • Subwoofer: 4 kg

Tarkemmat tekniset tiedot (Creativen mukaan):

 • Teho: huipputeho 150 W / kokonaisteho 75 RMS
 • Tuottaa 24-bittisen äänen
 • Analysoi ja palauttaa automaattisesti kompressoidun äänen dynamiikan
 • Käyttäjän määritettävissä oleva BlasterX Acoustic Engine -tekniikka, joka tuottaa 7.1-
  tilaäänen
 • Sertifioitu Dolby Digital 5.1 -koodauksen purkutoiminto
 • USB-liitäntä, jonka kautta voi nauttia 24-bittisestä 96 kHz:n korkearesoluutioisesta PC- tai
  Mac-äänestä
 • USB-liitäntämahdollisuus MP3-, WMA-, FLAC- ja WAV-tiedostojen toistoon
 • Optinen tulo, joka mahdollistaa digitaalisen äänentoiston TV:stä ja pelikonsoleista
 • Bluetooth-yhteys langattomaan toistoon mobiililaitteista
 • 3,5 mm:n analoginen stereoliitäntä
 • Auroran LED-valaistusjärjestelmä, joka käyttää 16,8:aa miljoonaa väriä
 • Alumiinirakenne, joka minimoi äänen kirkkautta vähentävät haitalliset värähtelyt
 • Infrapunakaukosäädin

Katana saapuu tyylikkäässä, punamustassa pahvilaatikossa, joka painaa sisältöineen lähemmäs kuusi kiloa. Pakkaus sisältää soundbarin sekä subwooferin lisäksi USB-kaapelin, virtakaapelin, kaukosäätimen sekä takuu- ja ohjevihkot.

Kaukosäädin on pienikokoinen, mutta kätevä.

Säätimen avulla voi vaihtaa kappaletta, äänenvoimakkuutta sekä lähdettä. Lisäksi kapulan avulla voi myös muuttaa soundbarien LEDien väritystä ja taajuuskorjaimen asetuksia esimääriteltyjen vaihtoehtojen välillä.

Katana

Katanan asennus tietokoneeseen on helppoa. Laite toimii plug and play -tekniikalla, joten riittää kun kaiuttimet kytkee kiinni tietokoneen USB-porttiin mukana tulevan johdon avulla. Subwoofer kiinnitetään soundbariin omalla johdollaan. Alaosasta löytyvät irrotettavissa olevat jalat mahdollistavat Katanan soundbarin asettamisen esimerkiksi näppäimistön ja näytön johtojen päälle.

Mikäli äänet eivät kuulu heti, pitää tietokoneen ääniasetuksista vaihtaa äänen ulostuloksi Katanan oma äänikortti. Kaiuttimiin on mahdollista ladata myös oma ajuriohjelmisto Creativen nettisivuilta.

Katanaan on esiasetettu viisi eri taajuuskorjaintilaa ja värimaailmaa: Neutral, Cinema, Concert, Night sekä Gaming.

Concert on hyvinkin käyttökelpoinen tavallisessa musiikin kuuntelussa, ja Cinema parantaa dialogin erottumista elokuvien muiden äänien seasta. Night-tila vähentää basson äänenvoimakkuutta ja Gaming korostaa pelaamiselle tärkeitä äänitaajuuksia.

Ohjelmiston avulla voi muokata kaiuttimeen esiasetettuja taajuuskorjainasetuksia, LEDien värejä sekä akustisen moottorin asetuksia. Ohjelmisto mahdollistaa myös muun muassa pelikohtaisten ääniasetusten luomisen. Tällöin esimerkiksi Counter-Strike: Global Offensive -pelin avautuessa kaiuttimet voidaan asettaa automaattisesti tiettyyn väri- ja äänitilaan.

Katanaan on mahdollista tallentaa eri väri- ja äänitiloja myös silloin, kun soundbar ei ole kytkettynä tietokoneeseen. Tämä on hyödyllinen ominaisuus varsinkin mikäli Katanaa haluaa käyttää esimerkiksi pelikonsolin kaiuttimina.

Creativen Sound BlasterX Katanan äänimaailma on laaja ja se kattaa koko äänialan syvistä bassoista diskantteihin hyvällä laadulla. Kaiuttimet toistavat eri musiikkilajien nyanssit selkeästi ja musiikin kuunteleminen on kaiuttimilla nautinnollinen elämys.

Katanan USB-äänikortin tarjoama virtuaalinen 7.1 Surround Sound on iso apu pelaamisessa, vaikkei se ylläkään aidon 7.1-äänentoiston tasolle. Soundbarin digitaalinen 7.1 -ääni on käytössä ainoastaan tietokoneelta tulevassa äänessä. Täten esimerkiksi televisioon kytketty soundbar toistaa vain 5.1-tason ääntä.

Katanan soundbarista löytyvään kuulokeliitäntään voi halutessaan kiinnittää omat kuulokkeet. Tällöin kuulokkeet toimivat Katanan oman äänikortin kautta, joten esimerkiksi taajuuskorjaimen asetukset muuttavat myös kuulokkeiden äänentoistoa. Soundbarin takaosaan voi liittää myös mikrofonin, joka on hyödyllinen ominaisuus varsinkin pelaamista ajatellen.

Katanaan voi liittää kiinni myös USB-muistitikun, jonka kautta soitettua musiikkia voi hallita kaiuttimen nappien avulla. Kaiuttimista puuttuu kuitenkin HDMI-liitäntä, mikä voi hankaloittaa esimerkiksi TV:n yhdistämistä Katanaan.

liitännät

Kaiutinjärjestelmästä lähtee reilusti ääntä. Katanan äänenvoimakkuus säädetään skaalalla 0-50, ja yleensä sopiva äänenvoimakkuus samassa huoneessa on noin 15-30 välillä. Kaiuttimen maksimiäänenvoimakkuus riittää kantamaan ääntä toki jopa useiden huoneiden päähän.

Äänenlaatu pysyy kohtuullisena koko volyymiskaalan päästä päähän, mutta hyvin korkeilla voimakkuuksilla diskantit alkavat särkeä ikävästi muun musiikin lävitse.

Kokeilujaksomme perusteella Katanan kaiutinjärjestelmä soveltuu pelaamiseen hyvin. Varsinkin Gaming-esiasetuksella peli korostaa sopivasti räiskintäpelien ampumaääniä ja helpottaa esimerkiksi askelten kuuntelemista. Myös kaiuttimien mukavan tehokas subwoofer tekee esimerkiksi syvistä räjähdysäänistä vaikuttavan kuuloisia.

Sound BlasterX Katanan ääni ei ole kalliimpien hi-fi-laitteiden tasolla, mutta noin 300 euron hintaluokassa kaiutinjärjestelmä tarjoaa kiitettävän hyvän hinta-laatusuhteen ostajalleen.

Suomessa Katana tulee myyntiin helmikuussa 2017. Ohjevähittäishinta on 299,90 euroa.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat