Uusimmat

Korean sota: StarCraft 2 vs Brood War -edition

12.11.2010 15:45 Muropaketin toimitus

StarCraft 2 tekee kovaa tuloa länsimaiseen eSport-maailmaan. Pelillä ei ole vielä ikää montakaan kuukautta, mutta rahapalkinnollisia turnauksia on järjestetty jo satoja. Innokkaimmat pelifanit voivat katsella ottelujen nettivideostreameja vaikka ympäri vuorokauden.

Mutta mikä on pelin tilanne Etelä-Koreassa, StarCraft-pelaamisen Mekassa?

Lue myös: StarCraft 2: Korean sota huipentui GSL-sarjan finaaliin

Artikkeli toteutettu Dome.fi– ja Sett.fi-sivstojen yhteistyönä.

Teksti: Joonas ”Silu” Laitio

 

Vähänkään eSport-sceneä tunteville StarCraft: Brood War ei juuri esittelyjä kaipaa. Koreassa säännöllisten televisiolähetysten ja miljoonien fanien muodossa ilmiömäisen suosion saavuttanut peli on ladannut jatko-osalleen valtavat onnistumispaineet. Lähes puolet sarjan ykkösosan kymmenen miljoonan kappaleen myynnistä tapahtui Koreassa pro-pelaamisen siivittämänä, mikä ei luonnollisesti jäänyt huomaamatta pelisarjaa tekevältä Blizzardilta.

Blizzardin yritykset päästä osalliseksi tästä etupäässä Korean eSports-liiton eli KeSPAn leipomasta kakusta torpattiin tylysti. KeSPA lopulta yksinkertaisesti kielsi pro-pelaajia osallistumasta Blizzardin lanseeraamaan ja sponsoroimaan GomTV Classic -turnaukseen.

StarCraft 2:n kehityksestä onkin jo alusta asti huokunut Blizzardin halu päästä mukaan osalliseksi paitsi myyntituotoista, myös oheistuotoista, kuten turnausten järjestämisestä ja televisioinnista. StarCraft 2 onkin selkeästi suunniteltu Blizzardin rautaisella nyrkillä hallittavaksi, aina lanipelaamisen puuttumisesta lähtien ja turnauslisenssijärjestelmään päättyen. Kaikkien turnauksien järjestämisen, jopa pienien ja palkinnottomien, voi tehdä vain ja ainoastaan Blizzardilta erikseen anotulla luvalla ja Blizzardin sanelemilla ehdoilla.

Samaan aikaan Koreassa Blizzard haastoi KeSPAa raastupaan immateriaalioikeuksien rikkomisesta viimeisen kymmenen vuoden aikana, juuri sopivasti samaan aikaan kun StarCraft 2 -hype oli länsimaissa suurimmillaan. Blizzardin tavoite onkin pistää stoppi suurimpien Brood War -turnauksien järjestämiseen.

Ylhäällä: Blizzardin lakimiehet  ;  alhaalla: KeSPAn viimeinen puolustuslinja

StarCraft 2 jäi Brood Warin varjoon

Kaikesta huolimatta StarCraft 2:n julkaisu ei aiheuttanut juurikaan ryminää Koreassa. Täällä päin maailmaa oli käynnissä ennennäkemätön tohina ja Brood War oli lähes unohtunut länsimaisista kilpailupelipiireistä. Koreassa StarCraft 2:n myynti sen sijaan takkusi ja pelin suosio jäi häviävän pieneksi ykkösosaan verrattuna.

Suurin osa pro-pelaajista piti peliä lähinnä vesitettynä versiona edeltäjästään ja soveltumattomana kilpapelaamiseen. Blizzard kuitenkin jatkoi suunnitelmiensa mukaan ja julkisti GomTV Open -kilpailun, GSL-kilpailun ensimmäisen kauden, joka jäljitteli Brood Warin ”isojen poikien turnauksia” MSL:a ja OSL:a.

GSL:n palkintopotiksi saneltiin kaikki siihenastiset StarCraft-turnaukset varjoon jättävä 200 miljoonaa wonia, eli noin 130 000 euroa. Korealaismarkkinoiden lisäksi turnausta tähdättiin myös länsimaalaisten seurattavaksi spektaakkeliksi, joten englanninkielisiksi selostajiksi palkattiin yleisösuosikit Tasteless ja Artosis, tuttavallisemmin Tastosis.

Turnaukseen osallistui lähinnä nuoria uusia pelaajia sekä joitakin takavuosien himmeämpiä Brood War -tähtiä. Turnaus kuitenkin herätti jonkinasteista kiinnostusta sekä Koreassa että ulkomailla, ja voittajaksi vakuuttavalla pelillä selviytyi Kim Won Ki eli :zerg: FruitDealer.

Smile!

GSL kaappasi Brood War -legendat StarCraft 2:een

GSL:n toisen kauden osallistujalista räjäyttikin sitten pankin. Etukäteishuhut realisoituivat karsintojen aikana, kun mukaan turnaukseen osallistiu kaksi tarunhohtoisinta Brood War -legendaa: Lim Yo-Hwan eli :terran: Boxer sekä Lee Yoon-Yeol eli :terran: NaDa.

Boxeria pidetään yhtenä suurimmista syistä Brood Warin ja ylipäänsä pro-pelaamisen suosioon Koreassa. Miehen taidot, innovatiivinen pelityyli ja väsymätön promootiotyö pelin alkuajoilta ovatkin tuoneet Boxerille laajan pelimenestyksen lisäksi muun muassa satojen tuhansien dollarien sponsorisopimuksia sekä yli puolen miljoonan jäsenen suuruisen ihailijakerhon.

NaDa on taas mestaruuksissa laskettuna kautta aikojen menestynein Brood War -pelaaja. Hän pysyi KeSPAn virallisen ranking-listan kärkipäässä ennätykselliset seitsemän vuotta vuodesta 2002 aina 2009 saakka. 30- ja 25 -vuotiaina miehet ovat jo Korean mittapuulla ikäloppuja StarCraft-pelaajia, mutta näyttivät vielä nuoremmilleen kokemuksen olevan valttia. Pelkästään näiden kahden pelaajan osallistuminen nostaa valtavasti StarCraft 2:n suosiota Koreassa. Miekkosten pelejä onkin seurattu Koreassa internet-streamien kautta satojen tuhansien katsojien voimin.

Get off my lawn!

Boxer ja NaDa eivät olleet ainoita korkean profiilin GSL2-osallistujia. Tunnetummista Brood War -nimistä myös muun muassa :zerg: JulyZerg, :protoss: SangHo, :zerg: ZergBong aka NesTea ja :terran: MVP osallistuivat. Jälkimmäinen on ensimmäinen uransa ja tiiminsä huipulta StarCraft 2:een siirtynyt pelaaja, mikä on selvä merkki StarCraft 2:n suosion kasvusta Koreassa sekä pro-pelaajien että fanien joukossa. Huippupelaajille valinta on vaikea, sillä he jättävät siirtyessään tutun ja varman leipäpuun epävarman, vielä lapsenkengissään olevan scenen vuoksi. Paluuta ei käytännössä ole, sillä KeSPA ei katso hyvällä näitä ”pettureita”.

Kakkoskaudella ensi kertaa suuren yleisön tietoisuuteen nousseista pelaajista olisi aihetta vaikka omaan artikkeliinsa. Mielenkiintoisin näistä on kuitenkin ladderissa Boxerin nimen ”varastanut” :terran: Clare aka EllenPage aka Fake Boxer aka Fauxer aka Foxer. Niin, rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Aluksi mies herätti lähinnä närää käyttäessään suurimman StarCraft-legendan nimeä ladder-tilillään, mutta närä on sittemmin muuttunut ihastukseksi Foxerin voitettua useita ennakkoon korkealle rankattuja pelaajia aggressiivisella täydelliseen yksikköjen hallintaan nojaavalla pelillä – aivan kuin esikuvansa kymmenen vuotta aikaisemmin.

Kyytiä ovat saaneet muun muassa  SangHo, FruitDealer ja viime kauden hopeamitalisti :terran: IntoTheRainbow.

Lauantaina matsataan

StarCraft 2 on siis nousussa. Koreassakin. Ja kaiken tämän pro-pelaamistarinoinnin jälkeen kerrottakoon, että lauantaina 13.11. pelataan Suomen aikaa aamupäivästä GSL2-turnauksen finaali, jossa ovat vastakkain :terran: Foxer ja :zerg: NesTea.

Luvassa on takuuvarman eeppistä menoa, vaikka NesTea varastikin yleisöltä tajunnanräjäyttävän Foxer vs Boxer -finaalin legendan kaaduttua NesTealle semifinaaleissa.

Pelejä voi seurata ilmaisesta, vain rekisteröinnin ja GOMPlayerin latauksen vaativasta streamista osoitteesta http://www.gomtv.net. Kukkaronnyörejä raottamalla voi katsoa myös astetta laadukkaampaa streamia.

Lisätietoja: http://www.gomtv.net

Artikkeli toteutettu Dome.fi– ja Sett.fi-sivstojen yhteistyönä.

 

Lisää aiheesta

Starcraft 2 (Mac, PC)

Puhutaanpa hieman odotuksista. Kun peliä tahkotaan vielä 12 vuotta julkaisun jälkeenkin televisioiduissa turnauksissa, on kyse jo käsitteestä. Ikonista. Koko pelityypin määrittelevän teoksen jatko-osalta odotetaan paljon.

Ja voi hyvänen aika, että Starcraft 2:sta onkin hierottu pitkään. Seitsemän vuoden kehitysajan pitäisi varmistaa laatu, mutta samalla itse lajityyppi on mennyt rutkasti eteenpäin. Onko Starcraft 2 kohuttu pelimessias vai menneisyyteen juuttunut reliikki?

Lue myös

Armored Brigade -strategiapelin tekijä Domen haastattelussa

Ensikosketuksessa Dead Nation – jo toisen kerran

Kinect-julkaisupelit testissä: Dance Central, Kinect Adventures, Kinect Joyride, Kinect Sports ja Kinectimals

Logitech Wireless Drum Kit – rumpujen lupaus ei täyty

Miten syntyi Demoscene-dokumentti?

Tron: Evolution – Domen haastattelussa pelisuunnittelija Darren Hedges