Uusimmat

Logitech F540 – pelikuulokkeet konsolipelaajille

30.05.2011 16:20 Miikka Lehtonen

Jos olet kuin minä, asut kerrostalossa, jossa joku lähinaapureistasi on sen verran skitsofreninen, että kello kahdeksan jälkeen jokainen yskäisykin saa aikaan valitusta. Tällaisessa tilanteessa kuulokkeet päässä pelaaminen ei ole vain vaihtoehto, se on elinehto.

Vielä muutama vuosi sitten konsolipelaajien oli tyytyminen eri tavoilla huonoihin vaihtoehtoihin, mutta tilanne on parantumassa nopeasti. Logitechin F540-headset on valikoiman paremmasta päästä, vaikka surround puuttuukin.

F540 on mielenkiintoinen tapaus jo sen takia, että se toimii sekä Xbox 360:lla että PlayStation 3:lla. Niin toki toimivat mitkä tahansa marketin kuulokkeetkin, mutta vain yhteen suuntaan: harvassa ovat ne headsetit, joilla onnistuu myös puhuminen molemmilla konsoleilla.

Näin hieno lopputulos onnistuu hieman erikoisten kytkentäratkaisujen avulla. Selkeä miinus on se, että kuulokkeiden tukiasemassa ei ole optista sisääntuloa, vaan ainoastaan perinteiset RCA-liittimet. Ideana onkin, että HDMI:tä käyttävän pitäisi ottaa ääni suoraan televisiostaan, ellei sitten halua PlayStation 3:n tapauksessa kikkailla kytkemällä konsoliinsa myös RCA-johtoja.

Olin ennakkoon tämän suhteen kovin skeptinen, sillä perinteisesti tällaiset kytkennät tarkoittavat rahisevaa ja kohisevaa taustameteliä. Ei Logitechin tapauksessa, vaan taustahumina on joko käytännössä tai kirjaimellisesti olematon. Samalla toki saadaan se hyöty, että kuulokkeet toimivat sellaisenaan ja ilman mitään johtojen siirtelyä tavallisten TV-ohjelmien ja muidenkin telkkarin kautta kulkevien viihdelaitteiden avulla. Samaan aikaan testattavana ollut toinen kuuloke, joka ottaa äänensä Logitechin tapaan television kuulokeliitännästä, humisee lähes sietämättömästi. F540 siis tekee jotain oikein.

Äänikommunikaatio vaatii vielä lisäksi toisen johdon kytkemistä ohjaimeen, mutta tämä on toki tuttua käytännössä kaikista konsoli-headseteistä.

Etäisyyttä riittää

F540:n mukavin ominaisuus on sen lähetin. Kolme sisääntuloa varmistavat, että vaikka johdotuksen kikkailisi miten, ääntä saa ulos kaikista konsoleistaan. Ääni kulkee lähettimestä kuulokkeisiin langattomasti RF-signaalina, mikä on jälleen tyypillistä. Mutta kuulokkeiden kantama ei enää ole.

Olen käyttänyt kotonani useita erilaisia RF-pohjaisia kuulokkeita ja miltei kaikista on loppunut lähetysteho asunnon toisessa päässä, kun etäisyyttä on vähän enemmän ja välissä on puoli tusinaa seinää. Ei tällä kertaa. Vaikka miten renguin kaapeissa, parvekkeella tai vessan vihoviimeisessä nurkassa, F540 ei mykistynyt, rahissut tai pätkinyt.

En nyt ihan lonkalta keksi mitään hirveän hyviä tai päteviä käyttötarkoituksia tälle ominaisuudelle, mutta bonuspuolella kun myöhäisillalla kipaisi hakemaan vaikka leffan aikana keittiöstä virkistysaineita, pystyi seuraamaan ongelmitta kesken jäänyttä ohjelmaa ilman, että korvia raiskattiin yllättävillä ja vihlovilla ulvauksilla – ainakin jos ei siis katso Idolsia.

Hyvää stereoääntä

F540:n äänenlaadussa ei ole etäisyyttä enempää valittamista, sillä se on mitä mainioin. Ääni kallistuu bassokkaan puolelle, mutta ei häiritsevästi. Korkeammat äänet erottuvat silti kirkkaasti ja hyvin. Erottelukyky on myös sen verran mainio, että hiljaisimmatkin äänet erottuvat selkeästi.

Ikävästi kuulokkeet ovat ”vain” stereokuulokkeet. Aikana, jolloin monet pelit hyödyntävät mainiosti surround-ääntä, olisin mielelläni kuunnellut sitä myös kuulokkeiden kautta. Toisaalta tuntuu hieman siltä, että langaton surround on vielä hieman ongelmallinen, sillä F540 tuntuu paikkaavan kanavien puutetta laadulla ja luotettavuudella, sillä langattomien surround-kuulokkeiden perusongelmat loistavat poissaolollaan. Ei rahinaa, ei pätkimistä, ei rutinaa.

Mutta nyt tulee rutinaa: en pidä lainkaan siitä, että headsetin mikrofoni syöttää kaiken siihen puhutun takaisin pelaajan omiin korviin. Periaatteessahan idea on hyvä, sillä puhevoimakkuuden säätely näin hyvin eristävillä kuulokkeilla on normaalisti ongelmallista. F540:n mikrofoni on vain sen verran herkkä ja toisto sen verran rempseä, että oman hengityksensä ja kaikenlaisten rahinoiden kuunteluun totuttelu kestää hetken aikaa.

Muuten olin kuulokkeisiin yllättävänkin tyytyväinen. Tai no, ehkä yllättävä on väärä sana. PC-puolella olen käyttänyt Logitechin G35-kuulokkeita jo reilun vuoden verran ja olen niihin todella tyytyväinen. F540 hurmasi samoilla aseilla. Ne on rakennettu Logitechin tyylille uskollisesti kestämään ja tuntuu siltä, että korvilla todella on 150 euron edestä rautaa.

Hyvä äänenlaatu, kestävät akut ja kaikin puolin viimeistelty rakenne? Voi käydä hyvinkin niin, että näistä tulee pysyvät pelikuulokkeeni.

 

Logitech F540

Valmistaja:Logitech

Hinta: n. 130-170 euroa

Lisätietoja: Logitech F540

Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot:

  • Liitäntä: RCA (kolme liitintä lähettimessä)
  • Kaiuttimia: 2
  • Kantama: noin 10 metriä
  • Akun kesto: noin 10 tuntia
  • Muuta: toimii myös PC-käytössä

 

Lue myös

Amiga Immortal 3 on tuplalevy täynnä hittejä

DiRT 3 -haastattelu – rallia Suomen kesässä

iPad 2 pelimiehen perspektiivistä

Nintendo 3DS – Dome testasi uutuuskonsolin

Roccat Kova[+] – pelihiiri täynnä Lapin taikaa

Testissä pumpattava ajotuoli – se kesti Kauppisenkin!

Xbox 360:n hopeinen Aberdeen-ohjain – muuntuva peliohjain