Logitech G35 -pelikuulokkeet tarjoavat toimivaa surroundia

16.11.2010 12:37 | Miikka Lehtonen | 1483

Surround-ääni kuulokkeissa, pelkkää vedätystä? Kuolleena syntynyt idea? Niin minä ainakin kuvittelin pitkään katsellessani toinen toistaan kamalamman näköisiä monikaiutinviritelmiä, joista näytti puuttuvan niin käyttömukavuus kuin laatukin.

Mutta niin ne surround-kuulokkeet vain keräävät itselleen kannattajia, joten olisinko taas kerran ennakkoluuloineni väärässä? Sehän selvisi parhaiten heittämällä luurit päähän ja testaamalla, miten surround ja kuulokkeet sopivat yksiin…

Testiin osuivat Logitechin kehutut G35-kuulokkeet, jotka tekivätkin vaikutuksen jo ensisilmäyksellä. Olen itse sen verran sotilas-insinööri-henkinen, että arvostan omistamissani tavaroissa funktionaalisuutta. Jämäkkä ja tukeva pieksevät minun kirjoissani aina pelijulkkisten nimmarit ja väritetyt LEDit.

Tällä osa-alueella G35 tekee heti vaikutuksen: kuulokkeet ovat mukavan painavat ja sen verran suurikokoiset, että ne ympäröivät korvat kokonaan. Sangassa riittää myös sen verran puristusta, että kuulokkeet muodostavat ihoa vasten todella hyvän sinetin ja eristävät ääntä erinomaisesti. Jo hiljaisinakin ne eristävät suuren osan taustametelistä ja kun niiden kautta kuuntelee ääntä kohtalaisen vaimeastikin, edes aivan kuulokkeen vieressä napsuva sormi ei kuulu.

Toki tässä on varjopuolensakin. Jämäkästi puristavat ja painavat kuulokkeet ovat toki laadukkaat ja kestävät, mutta netissä on valiteltu, että pitkissä pelisessioissa ne ovat raskaat päässä. Itse en moista huomannut. Vaikka kuulokkeet päässä tiedostaakin lievää puristusta korvien ja päälaen alueilla, ei ilmiö ole mitenkään epämiellyttävä.

Tehokas äänieristys voi olla myös joskus haitta: itse olen päässyt kävelemään lähipostiin parikin kertaa kun en kuullut oven takana riehuvaa postimiestä. Kannattaakin tehdä parisuhteen paremmalle puoliskolle selväksi, että ignorointi ei ole tahallista, vaan kuulokkeiden aiheuttamaa.

Jotain hienoa, jotain kamalaa

Laadukas insinöörityö on ollut teema myös kuulokkeiden fyysisissä ominaisuuksissa. Mikrofoni on kunnon jämäkkä puomi, jonka saa nivelen avulla käännettyä pystyyn häiritsemästä. Tällöin mikrofoni myös sammuu automaattisesti, jos moista haluaa. Mikin äänenlaatu on hyvä, selvästi parempi kuin tusinaluokan headseteissä.

Mukana on myös yksi todella tragikoominen ominaisuus, sillä G35:n ajurien kautta voi muunnella omaa ääntään. Tarjolla on esimerkiksi peikon, alienin ja avaruusoravan kaltaisia hittejä, joita voisi luonnehtia vaikka auraaliseksi korvaraiskaukseksi. No, jos haluat ajaa pelikaverisi raivon partaalle niin heitä toki avaruusorava ja mutantti kehiin, kyllä siitä hetkeksi hupia irtoaa.

Muuten ajurit toimivat mainiosti ja niiden kautta voi helposti säädellä basso- ja diskanttitasoja, mikin äänenvoimakkuutta ja muuta sellaista. Kalliimman G930:n ajureita katsellessa tulee silti kateuden kyynel silmään, sillä niistä löytyy yksi ominaisuus, jota olisi kaivattu myös G35:een, mutta siitä lisää vähän myöhemmin.

Kuulokkeista löytyy suuri ja helposti sormiin osuva volyymipyörä, sekä kolme pikatoimintanäppäintä, joille voi säädellä kuulokkeiden pakollisesta ajurisoftasta erilaisia toimintoja, kuten vaikka musiikkisoittimen käynnistämisen ja kappaleiden välillä hyppelyn.

Ei siis mitään ihmeellistä, mutta kuten totesin: funktionaalinen toimivuus on päivän sana. Tämä on toki kaikki toissijaista, sillä kuulokkeet voisivat olla vaikka korville kiinnitettävät A-10:t ja nyrpistäisin silti nokkaani, jos äänenlaatu olisi huono.

(toim. huom. Lehtonen on Suomen A-10-fanikerhon perustaja ja nukkuu Warthog-kalsareissa).

Mutta entä pelit?

Kuten jo aluksi totesin, olin skeptinen kuuloke-surroundin suhteen, varsinkin kun kyseessä on miksauksella saavutettu virtual surround. Kuulokkeissa ei ole seitsemää kuuloke-elementtiä ja subwooferia, vaikka ne kehuvatkin tarjoavansa 7.1-ääntä. Sen sijaan kuulokkeisiin rakennettu Dolbyn mikseri huolehtii siitä, että ääni välittyy sellaiseksi miksattuna, että se kuulostaa tilaääneltä.

Kuulokkeiden mukana tulee pakollinen ajuriohjelmisto, sillä USB-liitäntäisenä vempeleenä ne näkyvät Windowsille omana äänikorttinaan, jonne äänen ohjaamalla saa aikaan surroundia. So far so good, mutta miltä se kuulostaa?

Rehellisesti sanottuna vaihtelevalta. Surround-efekti itsessään on hyvä, kuten esimerkiksi Bioshock 2 osoitti. Äänet todella kuuluvat oikeista suunnista pelottavan toimivasti ja pelistä tuli heti metrin verran viihdyttävämpi kokemus – ja minä pidin alunperinkin kovasti Bioshock 2:sta.

Ongelma on kuitenkin se, että G35:n ajurisofta ei anna pelaajalle minkäänlaista kontrollia niiden seitsemän äänilähteen suhteen. Tämä oli ongelma esimerkiksi Borderlandsissa, jossa äänten tasapainoa olisi pitänyt säädellä reippaasti, ennen kuin surround olisi toiminut. Toimiihan se nytkin, mutta esimerkiksi keskikanavaan miksatut äänet kuuluvat välillä todella vaimeina, jos pelaajan suuntaus ei ole prikulleen oikea.

Muihin onnistujiin kuuluu myös Team Fortress 2, jossa miksaus toimii mukavasti ja tuo peliin reippaasti lisää fiilistä, myös parantaen peliä. Kun yllättäen kuulet tarkan suunnan miniguniaan virittävälle heavylle, pelaaminen helpottuu ihmeesti.

Surroundia voisikin siis luonnehtia iloiseksi yllätykseksi. Pelien ohella sain sen toimimaan asiallisesti myös erilaisissa mediasoittimissa asetuksia tuunaamalla ja kuulokkeilla katsellut surround-leffat kuulostivat muikeilta.

Kivalta kuulostaa

Yleisestä äänenlaadusta puhuttaessa on muistutettava, että en ole hifisti, vaikka panostankin järkihintaiseen laatulaitteistoon. Kotonani ei kuitenkaan ole yhtään kokotammisia ääninappuloita tai kelohongasta tehtyjä kaiutinpidikkeitä. Jos haluatte siis sellaisen hifistin mielipiteen, saatte etsiä sitä muualta.

Reippaasti musiikkia, elokuvia ja pelejä koneeltaan käyttäneenä totean kuitenkin, että G35:n ääni on erittäin miellyttävä. Virtual surroundin saa miksattua mukaan myös tavalliseen stereoääneen, mikä kuulosti live-tallenteissa jopa hyvältä. Ihan perus-stereonakin musiikki kuulosti todella hyvältä. Ääni on kirkas ja selvä ja stereoefekti on todella onnistunut. Esimerkiksi Rushin YYZ kuulostaa todella huikealta.

Itse olen kuulokkeisiin todella tyytyväinen. Raudasta ja hieman karheasta kumimuovista tehdyt kuulokkeet ovat todella jämäkät ja Logitechin vehkeiden tavoin tuntuvat siltä, kuin ne kestäisivät vaikka kevyen ydinlatauksen hajoamatta. Äänenlaatu on myös hyvä, kuten toki noin satasen luureilta sopii odottaakin, mutta siitä olin todella yllättynyt, että surround toimii. Oikeasti. Ainakin välillä.

On todella harmillista, että G35:n ajurisofta ei sisällä mahdollisuutta äänikanavien tasapainon säätelyyn, sillä nyt surroundin toimivuus riippuu pelikehittäjistä. Testissä huomasin, että useimmiten homma toimii OK, mutta entäs sitten kun se ei toimi? Sitten itketään ja heristetään nyrkkiä. Esimerkiksi Borderlandsin kämäiselle surroundille ei voi tehdä yhtään mitään, koska sen enempää peli kuin kuulokkeet eivät anna säätää onnettoman heikkotasoista keskikanavaa kuuluviin. Siinähän sitten kärsit.

Se on todettava, että eihän kuulokkeista toki edelleen ole korvaamaan aitoa, fyysistä surround-laitteistoa. Mutta toisaalta jos satut asumaan kerrostalossa neurootikon naapurina, on todella kiva heittää kuulokkeet päähän ja antaa sodan jatkua vaikka aamukolmeen ilman, että äänenlaatu kärsii.

Kun kuulokkeet on vielä tehty kestämään, voinkin vain suositella niitä, mutta toteanpa siihen sivuun, että samalla kannattaa vilkaista myös uudempaa G930-mallia. Itse pidän omani ja ne jäävät testin jälkeenkin aktiiviseen käyttöön.

 

Logitech G35 –surroundkuulokkeet

Valmistaja: Logitech

Hinta: 85 – 122 euroa

Lisätietoja: Logitech G35

Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot:

  • Liitäntä: USB
  • Kaiuttimia: 7.1 (virtuaalisesti)
  • Johdon pituus: 3 metriä
  • Elementin halkaisija: 40mm
  • Taajuusvaste: 20 Hz – 20 KHz (kuulokkeet), 100 Hz – 10 KHz (mikrofoni)
  • Impendanssi: 32 ohm
  • Muuta: Vaatii erilliset ajurit toimiakseen, mukana ajurit vain Windows-käyttöjärjestelmille

 

Lue myös

Creative HS-930i – saako rahalla laatua?

Logitech Wireless Drum Kit – rumpujen lupaus ei täyty

Mindflex – pelaamista ajatuksen voimalla

Playstation Move -julkaisupelit eDomen testissä

Satzuma Missile Launcher tuhoaa kotona, toimistossa ja puutarhassa

Testissä Microsoft Lifecam HD-6000

 

Keskustelu

11: Testipenkkiin pistetään tuotteita, joita meille lähetetään. Logitechiltä tulee tasaiseen tahtiin tavaraa, joten niitä luonnollisesti näkyy eniten.

Kuulostaa mielenkiintoisilta kuulokkeilta varsinkin tuon äänen muunnin softan osalta.

Itse ostin tuossa ominaisuuksiltaan varsin samantyyliset (tosin kallimmat) Sennheiser g4me pc 360 kuulokkeet. Taitaa olla äänenlaadun ja mikin tasoon nähden parhaat pelikäyttöön. Mitään lisäohjelmiakaan ei mukana turhaan kiikutettu.

http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=39629

Noista löytyy muutamat revikat netistä. Aika paljon muuten logitechin tuotteita testeissä täällä domessa viimeaikoin. Pistäkääpä välillä muidenkin valmistajien tuotteita kanssa testipenkkiin.

Muuten erittäin mielenkiintoinen kuuloke arvostelu pelaajan näkökulmasta kirjoitettuna. Tällaisia olisi mukava lukea useamminkin.

Itselläni on olleet ko. luurit käytössä jo yli vuoden. Yllättävän hyvät ovat. Ja tosiaan surroundit toimii pelikohtaisesti. Mutta silloin kun ne toimivat, ne toimivat ihan älyttömän hyvin! Left 4 Deadit ovat erinomainen esimerkki toimivuudesta: spesiaalizombit kuulee tarkalleen missä ne ovat vaikkei niitä edes näkisi!

Ja mikähän selain Trollilla on käytössä ja onkohan lähistöllä ollut paikallisia (Lyhyitäkään) nettikatkoksia lähiaikoina tai omistaakohan Trolli kenties mokkulan?

Jotkut selaimet omistaa hyvinkin hauskoja ominaisuuksia oikean tilaisuuden tullen nimittäin, puhumattakaan plugineistä..

@6-7 joo ihmettelin vähän että kuulokkeista tuntuu vauhdin tuntu ja pitää harjoitella mutkaan ajamista XD

Joku mättää tällä sivulla. Gt5 kommentti tuli kanssa tohon vaikka kirjoitin sen eilen???

Niin mutta vauhdin tuntu puuttuu. Ainakin gt4 200kmh tuntui kävelyltä ja joka rataa piti harjotella aika pirusti että tuli selväksi kuinka kovaa mutkaan voi ajaa.

Aika suolainen hinta. pitäisi päästä kokeilemaan ennen ostoa.

Eli siis käytännössä kyseessä on ns. ”Virtual Surround” joka oli aikoinaan hyvinkin muotia kuulokkeissa?

Jos ei joku ymmärrä niin kyse on siis esim. http://www.youtube.com/watch?v=pgeFdOayeaw

Ja tuo toimii ihan kaikilla nappikuulokkeista kunnon kuulokkeisiin. Ainut vaatimus on kuulokkeet. Kyse on siitä että toistamalla ääntä eri voimakkuuksilla eri kuulokkeista, korostamalla diskanttia ja bassoa äänen ”virtuaalisesta” tulosuunnasta saadaan emuloitua surround ääntä.

Itse en luottaisi noiden kuulokkeiden toimivuuteen pätkääkään, sillä kuten artikkelissa mainittiin niin toimivuus on parhaimmillaankin hataraa..

toimivatkohan ps3:lla tai xbox 360:lla? Olisi tarvetta kuulokkeille, tiedän, että periaatteessa ne saa kiinni itse laitteisiin USBilla, mutta kuuluuko chat äänet? Siinäpä kysymys.

Siis tässä on kaksi fyysistä elementtiä jonka sitten ajuri ajaa ”surraundiksi”.
Saman asian voi tehdä laadukkaalla äänikortilla esim asus xonar essence stx/st.
Täsmälleen sama mixaus mutta sitten on ne säädettävät kanavat
Mutta toisaalta eipä tuota tule oikeastaan harrasteltua.
Mutta se etu erillisessä äänikortissa on että normaalilla liitännällä olevat kuulekkeet voi laittaa kiinni viritin vahvistimeen..

Itelläkin löytyy vastaavat kuulokkeet ja olen myös ollut todella tyytyväinen niihin:). Käytössä ollut noin vuoden verran eikä mitään ongelmia ollut. G-napit ovat omassa käytössä aivan turhat, kun se on niin rajattu niitten käyttö mahdollisuudet. Täytyy tähän loppuun sanoo, että leffat ja pelit ovat saaneet kyllä aivan uuden ulottuvuuden kuulokkeiden ansiosta!

Muropaketin uusimmat