Uusimmat

Logitech G402 Hyperion Fury: lujaa Logitech-laatua

11.12.2014 18:00 Miikka Lehtonen

Pelihiiret eivät ole enää mikään uusi juttu ja eräs firma jota tästä on kiittäminen, on Logitech. Jenkkifirma kun on jo vuosikausien ajan puskenut markkinoille toinen toistaan ihmeellisempiä pelirottia.

Firman tuoreimpiin kuuluva G402 Hyperion Fury erottuu massasta lähinnä nimeltään, mutta ei spekseiltään. Onko veteraani kadottanut otteensa, vai onko yksinkertainen kaunista?

”Kaunis” on hyvä termi kuvailemaan Hyperion Fury –hiirtä, sillä sen ulkoasu on mukavan hillitty. Mattamusta hiiri ei pröystäile linjoillaan tai kuvioinnillaan. Koristelusta vastaavat hiiren selkämystä pitkin kiermurteleva kiiltävä muoviraita ja yksittäinen G-ledikuvio, joka oletusarvoisesti sykkii pehmeästi.

Kuten niin monet muutkin ergonomiset hiiret, Hyperion Fury on suunniteltu puhtaasti oikeakätisille pelureille. Vasurit tuskin saavat sitä käteensä ja jos saavatkin, ergonomisen suunnittelun ansiosta kokemus ei olisi kovin mukava.

Alavireinen ulkoasu ei haittaa, sillä kyse on todellakin ergonomiasta: hiiri tuntuu miellyttävältä kädessä ja oikean pikkusormen kohdalle sijoiteltu kumikaistale pitää huolen siitä, että hiiri pysyy kädessä myös claw-otteella. 141 gramman painoinen hiiri on muutenkin mukava käyttää, sillä se liukuu pehmeästi ja vaivatta alustalla kuin alustalla. Testissä käytettiin niin liukaspintaista hiirimattoa kuin kangas-vastaavaakin, sekä myös Ikean pöytää. Ei ongelmia alustalla kuin alustalla.

Hyperion Fury ei pröystäile myöskään napeillaan, niitä kun ei kamalasti ole. Peruspainikkeiden (eli siis kaksi nappia päällä, kaksi vasemmassa kyljessä) ja painettavan rullan ohella hiirestä löytyy kaksi ylimääräistä nappia, jotka oletusarvoisesti säätävät sen lukutarkkuutta ylös- tai alaspäin, sekä vasemman peukalon kohdalta nappi, joka oletusarvoisesti kytkee hiiren tarkkuustilaan painalluksen ajaksi. Kätevää, jos haluaa tehdä vaikka sniputtaessaan hienosäätöjä.

Kaikki painikkeet ovat tietenkin ohjelmoitavissa Logitechin tutun ja toimivan Gaming Softwaren avulla. Samalla ohjelmistolla voi säädellä myös hiiren tarkkuutta, LEDien toimintaa ja niin edelleen. Kuten tavaksi on muodostunut, asetuksensa voi tallentaa myös suoraan hiiren omaan muistiin, jolloin ne ovat käytössä koneella kuin koneella. Kätevää, kun kyse on kuitenkin hiiren kaltaisesta, hyvin henkilökohtaisesta välineestä.

Toistaiseksi mennään siis hyvin peruslinjoilla. Miten Hyperion Fury siis erottuu massasta?

Laatua, komisario Palmu!

Jos vastaus aiemmin esitettyyn kysymykseen pitäisi esittää tiiviisti, toteaisin vaikka ”Logitech-laadulla”. Kuten totuttu on, G402 on todella laadukas vekotin. Puhuinkin jo sen tyylikkään yksinkertaisesta ulkoasusta ja miellyttävästä fyysisestä käytettävyydestä, mutta sama taso ulottuu myös muuhun toimintaan.

Ennen testiä vaihtelin koneessani Steelseriesin Xai-pelihiirtä ja Domessakin arvosteltua Roccat Kone Pure Military –hiirtä. Molemmissa oli hyvät ja huonot puolensa. Kun vaihdoin G402:een, pakkasin molemmat muut käyttöhiiret laatikkoon ja pistin ne hyllyn päälle. Niille ei ollut enää tarvetta.

G402 on käytössä erittäin tarkka ja luotettava. Se oli luottovehkeenäni niin työtehtävissä – eli perus-Windows-käytössä, kuvankäsittelyssä, videoeditoinnissa jne – kuin harrastuksissa ja peleissäkin. Testailin pelejä laidasta laitaan, eikä ongelmia ollut. Hiiri toimii tarkasti ja laadukkaasti.

Paperilla 4000 DPI:n lukusensori voi tuntua köykäiseltä, kun jotkut Logitechin kilpailijoista ja Logitech itsekin liikkuvat yli 10000:n DPI:n luvuissa, mutta käytännössä se toimi mainiosti. Monissa hiirissä esiintyvää hyppimistä, eli sitä, että hiiri yllättäen tulkitsee pienen ohjausliikkeen paljon suuremmaksi, jolloin kamera heilahtaa ikävästi, ei esiintynyt kertaakaan.

Kaikki ei ole toki täydellistä. Itse en tykkää hiiristä, joissa on kuminen hiirijohto. Korkeakitkaiseksi tarkoitettu kaapeli tuntuu välillä jumittavan omia aikojaan pöydällä, minkä johdosta tiukoissa paikoissa pitää välillä nykiä ja pätkiä johtoa voimakkain liikkein. Samaten monista pelihiiristä tuttu mahdollisuus kustomoida hiiren painoa puuttuu.  Omaan käteeni hiiri sopi kivasti näinkin, mutta muut eivät ehkä ole yhtä onnekkaita.

Itse siis pidin hiirestä kovasti. Ei mitään hirveää pröystäilyä tai hifistelyä, mutta toimivaa Logitech-laatua. Mutta minä en hiirestäni maksanutkaan. Kun esimerkiksi komeammilla ominaisuuksilla – ja muun muassa sillä kustomoitavalla painolla – varustettu G502 irtoaa kaupasta vain pikkuisen suuremmalla rahalla, onko G402:n kohtalona jäädä väliinputoajaksi? Hankala kysymys. Itse löysin uuden arkihiireni ykkösellä, mikä on aika hyvä saavutus, kun vielä hetkeä aiemmin kuvittlelin olevani ”Xai 4 life” –leirissä. Kannattaa testata, voitte itsekin tykästyä.

 

Logitech G402 Hyperion Fury

Valmistaja: Logitech

Hinta: noin 59 euroa

Lisätietoja:Logitech G402 Hyperion Fury

Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot:

  • Fuusiomoottorihybriditunnistin
  • Kahdeksan ohjelmoitavaa painiketta
  • Lennossa muutettava DPI
  • 32-bittinen ARM-suoritin
  • Päivitys yhden millisekunnin välein
  • Nopeaa napsauttelua
  • Täyden nopeuden USB-liitäntä
  • Seurantatarkkuus: 240 – 4 000 DPI
  • Huippukiihtyvyys: yli 16 G
  • Huippunopeus: yli 500 IPS

 

Lisää aiheesta

Logitech G100s – vaatimaton mutta pätevä peruspelihiiri 

Logitech G500s -pelihiiri – futuristista tyylikkyyttä

Rakenna pelihiiri H. R. Gigerin tyyliin 

Razer Ouroboros – laadukas ja suorituskykyinen pelihiiri 

Roccat Tyon pelihiiri tarjoaa myös personoitavan valaistuksen kaamosmasennuksen ehkäisyyn 

SteelSeries QcK – ajoiko aika klassikkohiirimaton ohi? 

Suuri hiirimattovertailu 2013