Uusimmat

Logitech G500s -pelihiiri – futuristista tyylikkyyttä

20.07.2013 14:00 Muropaketin toimitus

Nimetkää yksi tietokonehiirien valmistaja. Lyön melkein vetoa, että vähintään puolet mainitsi Logitechin. Vaikka markkinoilta löytyy rutkasti kilpailijoita, ei vuonna 1981 perustettu sveitsiläisyritys ole menettänyt asemaansa. G500s on hyvä osoitus tästä.

Ihan mistään perusrotasta ei olekaan kyse, mikä käy ilmi paitsi kohtuullisen suolaisesta hinnasta, myös ominaisuusluettelosta. Tyylikkäästi paketoitu G500s on selvästi suunnattu vakavasti pelaaville. Hiirulainen nojaa firman pitkään hiiriperinteeseen unohtamatta silti modernia, jopa futuristista suunnittelua.

Mustansävyinen pahvilaatikko huokuu huipputeknologiaa. Sähkönsiniset tekstit korostavat vaikutelmaa, kuten myös kannen hieno leikkauskuva itse laitteesta. Näkymä hiiren sisään luo kuvaa modernista huipputeknologiasta. Pakettia tärkeämpää on kuitenkin se, millainen itse laite on.

Muhkumpi malli

Kauppojen hyllyillä asuu jos jonkinlaisia rottia, mutta jos omituisimmat härvelit unohdetaan, on hiirissä erotettavissa kaksi muotoilusuuntaa. G500s edustaa näistä muhkumpaa, koko käden otetta tukevaa mallia. Tätä rottaa ei kutitella sormenpäillä, vaan kesyttäminen vaatii kunnon kouraisua.

Muotoilu on Logitechin pelihiirille hyvin tyypillinen, jopa kliseinen. Selkeä peukaloura ja oikealle kallistuva selkämys tarkoittavat samalla sitä, ettei laite sovi lainkaan vasenkätisille. Harmimpi juttu, mutta toisaalta epäsymmetrinen muotoilu tarjoaa mahdollisuuden myötäillä käden muotoja huomattavasti symmetristä mallia sujuvammin.

Materiaalivalinnoissa on haettu sekä näyttävyyttä että käytettävyyttä. Sileä selkämys on koristeltu futuristista mielikuvaa luovilla kuvioilla. Mattapintaisten kylkien karkeahko pinnoite takaa puolestaan tukevan otteen tuntumatta kuitenkaan ikävältä käteen.

Jäykähkö häntä edustaa punottua mallia, mikä takaa kestävyyden. USB-liittimen puolelta löytyy standardinmukainen vedonpoisto. Hiirulaisen päässä johto katoaa laitteen sisälle napakasti. Liitos ei heilu tai natise, vaikka hiirelle antaisi piuhasta vähän kyytiä.

G500s tarjoaa myös mahdollisuuden säätää käyttötuntumaa lisäpainojen avulla. Pröystäilevän tyylikkäässä metallirasiassa säilytettäviä painoja toimitetaan laitteen mukana yhteensä tusinan verran. Puolet painoista ovat 1,7 gramman painoisia, toinen puolikas 4,5 gramman mötiköitä.

Painot napsautetaan kiinni kelkkaan, johon mahtuu kerrallaan maksimissaan kuusi punnusta. Painokelkka on helppo sujauttaa paikoilleen hiiren pohjassa olevasta aukosta. Kelkka puolestaan poistuu nappia painamalla, tosin täyteen ladattua painolastia joutuu hieman ravistelemaan sen irrottamiseksi.

G500s ei ole alun perinkään kevein mahdollinen hiiri, joten etenkin 4,5 gramman punnusten tarjoama säätövara riittänee vähän vaativampaankin käyttöön. Painojen kanssa säätäminen voi tuntua hifistelyltä, mutta jatkuvassa käytössä pienenkin painoeron huomaa. Grammallakin on väliä.

Konstailematonta tehokkuutta

Nappivalikoimassa pysytään myös verrattain perinteisillä raiteilla. Oma erikoisuutensa on keskinappulan rulla, jonka saa napin painalluksella pyörimään joko täysin vapaasti tai vaihtoehtoisesti pykälä kerrallaan. Tuntuma rullassa on molemmilla käyttötavoilla hyvä.

Rullaamisen ja klikkaamisen lisäksi rulla toimii myös omina nappuloinaan jommalle kummalle puolelle kallistaen. Myös näissä napeissa on hyvä ja napakka tuntuma. Virheklikkauksia ei juuri pääse syntymään.

Perusnappuloiden lisäksi peukalolle on varattu kolme painiketta. Peukalonappulat on muotoiltu niin, että niiden käyttäminen on suhteellisen helppoa. Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä on etusormen sivulle sijoitetut, hiiren tarkkuuden säätämiseen tarkoitetut painikkeet.

Tarkkuusasetukset ovatkin yksi G500s:n vahvuuksista. Säätövaraa on 200:sta dpi:stä 8200 dpi:n tarkkuuteen. Säätäminen onnistuu Logitech Gaming Software -sovelluksen avulla. Erilaisia tarkkuusasetuksia voi määritellä maksimissaan viisi kappaletta. Vaihtaminen näiden välillä käy vaivattomasti nappia painamalla ja kulloinkin valitun asetuksen näkee yhdellä silmäyksellä hiiren kuoreen upotetusta merkkivalosta.

SteelSeriesin mainion Xai- hiiren ja seuraajansa Sensein tapaan G500s:n tarkkuusasetukset saadaan tallennettua suoraan hiiren muistiin. Näin asetukset säilyvät, vaikka laitetta käyttäisi useammalla eri tietokoneella, eikä säätöjä tarvitse tehdä joka kerta erikseen. Kerrassaan mainio ominaisuus ainakin niille, jotka eivät sido hiirtään yhteen ainoaan koneeseen.

Logitech Gaming Software tarjoaa myös mahdollisuuden ohjelmoida hiiren toimintoja uusiksi. Nappeihin voi sitoa paitsi normaaleja hiiritoimintoja, myös näppäimistöltä nauhoitettuja makroja. Makroeditori sallii myös viiveiden syöttämisen, joskin työkalu ei tältä osin yllä aivan käytettävimpien kokeilemieni joukkoon.

Tyylikkäässä laitteessa riittää siis säätövaraa ja ominaisuuksia. Myös tärkein, eli suorituskyky on kunnossa. G500s liukuu alustalla tasaisesti. Tarkkuuskin on lupausten tasolla. Osoitin menee sinne minne pitääkin, oli alustana sitten hiirimatto tai kiiltävä pöydänpinta. Pelikäytössä hiiren käyttäytymisestä on vaikea löytää nillittämisen aihetta.

Kun laite tuntuu käytössä kaikin puolin hyvältä, on aika esittää itselleen nippu kysymyksiä. Tahdotko edullisen hiiren? Silloin G500s ei ole 80 euron hintoineen oikea valinta. Tykkäätkö virtaviivaisuudesta? Logitechin perinteinen muhkumalli ei silloin ehkä vastaa tarpeeseesi. Tahdotko hiireltäsi rutosti nappuloita, vipuja ja muuta jännää? Ehkä tässä tapauksessa tarvitset vähän erikoisemman laitteen.

Jos vastaus edellisen kappaleen kaikkiin kysymyksiin oli kielteinen, on Logitech G500s hyvä, jopa erinomainen hiirivalinta. Suorituskykyinen, hyvin muotoiltu ja tekniikaltaan kestävän oloinen rotta on mitä mainioin valinta pelihiireksi. Sveitsiläinen laatutyö ei ole laimentunut vuosien saatossa.

 

Logitech G500s

Valmistaja: Logitech

Hinta: noin 80 euroa

Lisätietoja: http://gaming.logitech.com/en-us/product/g500s-laser-gaming-mouse

Juho Anttila

 

Tekniset tiedot

  • Resoluutio: 200 dpi – 8200 dpi
  • Prosessointinopeus: 12 megapikseliä sekunnissa
  • Maksimikiihtyvyys: 30G
  • Maksiminopeus: 4 metriä sekunnissa
  • USB-raportointitiheys: 1000 viestiä sekunnissa
  • Painon säätövara: 27 grammaa

 

Lisää aiheesta

Razer Ouroboros – laadukas ja suorituskykyinen pelihiiri

Roccatin uusi hiiri – ei Savua ilman tulta

SteelSeries QcK – ajoiko aika klassikkohiirimaton ohi?

Suuri hiirimattovertailu 2013

Lue myös

Battlefield 4 – ”nyt voimme keskittyä sisältöön” (osa 1)

Ducky Shine2 –pelinäppäimistö – luotettavuutta ja laatua

Illusion – mobiilimarkkina on kovaa bisnestä (päivä 2)

Illusion – pelimusiikin profiilinkohotusta (päivä 1)