Uusimmat

Logitech G510 -pelinäppäimistö on iso kasa ohjelmoitavia nappeja

08.09.2010 19:00 Heikki Takala

Logitech G510 kuulostaa paperilla pelaajan märältä unelta. Kahdeksantoista ohjelmoitavaa nappia kolmella eri layoutilla, LCD-paneeli, kuulokeliitäntä sekä neljä eri väriä ovat suunniteltu pitämään vaativankin pelaajan sormet liikkeessä. Mutta onko tämä vain turhaa hifistelyä?

Makroilla voittoon

Logitechin G-sarjaa pidetään yleisesti pelaajien keskuudessa laadukkaina välineinä. Pois lukien ohjelmoitavat makronäppäimet ja muut kilkkeet, niiden ergonomia on aina ollut tarkkaan harkittua  ja tehty nimenomaan pitkiä peliputkia varten. G510 näppäimistö ei tee tässä poikkeusta – jos sen vain suinkin saa mahtumaan tietokonepöydälle. Lankku on noin puoli metriä pitkä, ja erikseen kiinnitettävä rannetuki tekee siitä aivan tolkuttoman kokoisen. Toisin sanoen, pöydälle on aika raivata tilaa.

Tosipelaaja(tm) ei kokoa kavahda, jos kaikki muu toimii. Tässä suhteessa G510 ei petä. Kenties tärkein ominaisuus ovat 18 ohjelmoitavaa näppäintä, jotka ovat pääsyy näppäimistön kokoon. Napit on sijoiteltu lankun vasemmalle puolelle, niiden yläpuolella on kolme layout-nappia, joiden avulla näppäinten toimintatilaa voi vaihtaa lennosta. Lyhyellä matematiikalla laskettuna tämä tekee 54 ohjelmoitavaa nappia, jonka luulisi riittävän ainakin yhden WoW-raidin ajaksi. Näppäinten vaihdettavat värit eivät ole pelkkää silmänruokaa, sillä kaikki layoutit voi säätää oman värisikseen. Tämä auttaa ainakin periaatteessa muistamaan mikä moodi milloinkin on päällä. Tosin se ei auttanut allekirjoittanutta muistamaan mikä komento oli loppujen lopuksi ohjelmoitu millekin napille.

G-näppäinten lisäksi lankku sisältää myös tutut medianäppäimet, mahdollisuuden mykistää kuulokkeet tai mikki sekä äänenvoimakkuuden säädön. Itse kuulokkeet ja mikki toimivat suoraan näppäimistön kautta. Koska äänet kulkevat näppäimistön kautta suoraan USB-liitäntään ja ovat näin ollen digitaalisia, äänenlaadun pitäisi ainakin teorian tasolla olla jokseenkin parempi. Mutta mitään merkittävää eroa testien aikana ei tässä huomattu perinteisiin 3,5 mm liitäntöihin verrattuna.

Asiaa LCD:sta

Toinen merkittävä ominaisuus näppäimistössä on LCD-näyttö, joka osaa kertoa tietoa aina prosessorin lämpötilasta Americas Armyn serveritietoihin. Käytännössä ominaisuus toimii hyvin, mutta sitä ei tueta kuin vasta noin 50 eri pelissä. Vakavasti asiansa ottavat klaanit varmasti arvostavat ominaisuutta, joka eliminoi jatkuvan statsien tuijottelun. Suurin napinan aihe onkin lähinnä näytön kirkkaus. Pienestä tekstistä ei pimeällä tahdo ottaa kunnolla selvää. Sama pätee näppäinten taustavaloihin, joiden kirkkaudessa olisi vielä säätämisen varaa. Itse paneelin käyttö yhdessä muiden ominaisuuksien kanssa on sen sijaan helppoa. Logitechin ohjelmisto on erittäin helppo käyttää, eikä asenna mitään turhuuksia koneelle joita käyttäjä ei halua.

Mitä itse näppäintuntumaan tulee, se on ainakin tyydyttävä. Painallukset ovat jämäkkiä, mutta itse kuulun siihen koulukuntaan joka toivoisi painalluksiin pientä naksahdusta. Toisaalta näppäimet antavat jämäkän vaikutelman, eivätkä ne luultavasti irtoile kovemmassakaan käytössä. Varsinainen kirjoittajan näppis tämä kuitenkaan ei ole, ja aion vastaisuudessakin pitäytyä  Logitechin Illuminated Keyboardissa, joka on palvellut hyvin viimeisen puolitoista vuotta.

Kuuslankku

G510 on selkeästi profiloitu näppäimistö. Se ei yritäkään olla muille kuin pelaajille tarkoitettu kasa ohjelmoitavia nappeja, ja toimii sellaisena hyvin. LCD-paneeli ei ole kuitenkaan jotain, josta olisin valmis maksamaan ennen kuin siihen löytyy tukea useammista peleistä ja se muuttuu kirkkaammaksi. Tuntumaa on suositeltavaa ainakin kokeilla, jos lankkua pohtii pelaamisen lisäksi myös päivittäiskäyttöön. Itseni se jätti hieman kylmäksi.

 

Logitech G510

Valmistaja: Logitech

Hinta: noin 100 euroa

Lisätietoja: www.logitech.fi

Heikki Takala

 

Tekniset tiedot

  • 18 ohjelmoitavaa G-näppäintä
  • Kolme eri tilaa joka näppäimelle
  • Makrot
  • GamePanel-näyttö
  • Värilliset näppäinten taustavalot
  • 3,5 millimetrin audioliitännät
  • USB-audio
  • 500 Hz -painallusten tunnistus

 

Lue myös

Creative HS-930i – saako rahalla laatua?

Dolphin 4 Gt Touch – vedenpitävä MP3-soitin

G500 – Onko legendan seuraajasta uudeksi legendaksi?

Kinect ensitesti: PIM! Olet pelissä!

Kinect-ensitesti: Sinä olet ohjain

Logitech G110 -pelinäppäimistö – G19:sta muikea pikkuveli

Logitech G27 – erinomainen rattiohjain ajopelien ystäville

PlayStation Move – otimme tuntumaa PS3:n uuteen peliohjaimeen