Logitech MX 610 Laser Cordless Mouse

07.12.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Logitechin uusi hiirisukupolvi tuo hiirimarkkinoille joitakin varsin erikoisia ominaisuuksia. Luvassa on sekä enemmän kestävyyttä akkuihin, että myös kerrassaan erikoista toiminnallisuutta, joilla hiiri sopii vekkulisti esimerkiksi aktiivisesti musiikkia kuuntelevalle käyttäjälle.

MX 610 edustaa optisten laserhiirien sukupolvea. Laserteknologia on tuotu hiiriin entistä tarkemman suorituskyvyn aikaansaamiseksi, ja luvassa onkin harvinaisen tarkkaa ohjattavuutta. Logitechin lukemien mukaan hiiren tarkkuus on 2000 pistettä tuumalla, mikä on jo melkoisen pikkutarkkaa meininkiä.

Hiiressä on käytetty optimoitua tekniikkaa myös muualla kuin tarkkuuden parantamisessa. Paristojen käyttöikää on kohennettu hiomalla muun muassa parantamalla sen käynnistymis- ja sammumisominaisuuksia. Hiiri kytkeytyy päälle yhtaikaa tietokoneen kanssa ja sammuu samanaikaisesti. Logitechin tutkimusten mukaan eräs käyttäjien hiireensä toivoma ominaisuus on olut myös patterien virran osoittava mittari, joten nyt sekin löytyy hiiren päältä. Vähän moinen kieltämättä ihmetyttää, sillä kyllähän tietokone itsekin kertoo virran määrän, mutta pitäähän asiakkaalle tarjota mitä tämä haluaa.

Hiiren asentamiseen ei tarvita minkäänlaista temppuilua tai vastaanottimen ja hiiren yhdistämistä, sillä laitteet on paritettu toisiinsa jo valmiiksi. Käyttäjän tarvitsee vain laittaa usb-muistitikkua muistuttava radiolähetin/vastaanotin tietokoneen usb-porttiin, laittaa patterit hiireen ja se on valmis käytettäväksi.

Hiiri toimii normaalisti jo sellaisenaankin, mutta asentamalla Logitechin Setpoint-ohjelmiston sen kaikki toiminnallisuus avautuu. Tosin ei aivan ongelmitta. Ainakin näin henkilökohtaisella tasolla merkittävin pulma on varsin yksinkertainen: Setpoint ei ymmärrä kuin Internet Explorerin päälle. Verkkosivuilla tuiki tarpeellinen takaisin-nappi, joka on niin mukava määritellä johonkin hiirennappiin, ei toimi ollenkaan Mozilla/Firefox-selaimissa, jos hiirtä käyttää Setpoint-ajurin kautta. Ja sekös rassaa.

Muuten hiiri on erittäin miellyttävä käyttää ja käteen sopiva, vaikka kaikkia sen ominaisuuksia ei tarvitsisikaan. Pehmeästi kaareutuva muotoilu sopii hyvin oikeaan käteen ja molemmat reunat on tehty tukemaan äärimmäisiä sormia. Hiiressä on normaaliin tapaan kaikki perusnappulat ja rulla, mutta pelkästään niihin ei tyydytä. Rullassa on myös Microsoftin muutama vuosi sitten esittelemä sivuttaisvieritys, joka on osoittautunut yllättävän käteväksi ominaisuudeksi esimerkiksi suurilla verkkosivuilla tai tietokannoissa liikuttaessa.

Ihmeellisempiäkin ominaisuuksia löytyy. Musiikin voimakkuuden säätö- ja mykistysnappulat hiiressä nostattavat kulmakarvoja, mutta sitäkin enemmän sähköpostin ja pikaviestien saapumista osoittavat valot – joita painamalla kyseinen ohjelma aukenee. Voi hyvä tavaton – tarvitseeko joku tällaisia oikeasti? Mutta ihan hyviä nappeja, ei siinä mitään. Ja voi ne ohjelmoida Setpointilla uudestaankin, jos sähköposti/pikaviestintoiminnot hiiressä eivät ole niin tarpeellisia.

USB-väylään liitettävässä hiiressä on kaiken kaikkiaan 10 nappulaa ja neljään suuntaan liikkuva rulla. Sen mukana tulee Setpoint-ohjelmisto Windows-käyttöjärjestelmälle.

Hiiren suositushinta kaupoissa on 64,90 euroa.

Jukka O. Kauppinen

Logitech MX 610 Laser Cordless Mouse

Päivitys: eteen- ja taaksepäin -napit saa toimimaan Logitechin saitilta löytyvällä vinkillä. Kiitos ohjeen lähettäneelle lukijalle.